Wel of geen kaakoperatie (overbeet + versleten kaakkopjes)?

Author:
Ahof
Posted:
di, 08/30/2022 - 08:38
Hi forumleden,

Op dit moment heb ik te maken met een groot dilemma. Ik heb namelijk, mijn hele leven al, een flinke overbeet (0,9 cm). Hiervoor heb ik zo'n 15 jaar geleden 3 jaar gebeugeld (blokjesbeugel i.c.m. elastiekjes). Dit heeft de overbeet destijds niet verholpen.

Nu, 12 jaar nadat mijn beugel eruit is, krijg ik last van het volgende: slissen, vermoeide kaken, het gevoel dat je tong nauwelijks ruimte heeft en terugtrekkend tandvlees. Hierom heb ik een doorverwijzing gekregen naar de orthodontist, daar alle foto's laten maken en deze vervolgens besproken met de kaakchirurg. Een kaakoperatie i.c.m. een beugeltraject bleek de enige mogelijkheid om de overbeet te verhelpen.

Echter heeft de kaakchirurg me ook ingelicht over de mogelijke risico's in mijn situatie. Zo zijn mijn kaakkopjes al flink versleten, waardoor de kans op resorptie en/of relapse (terugzakken) groter is. Ook kan het zijn dat ik juist ernstigere kaakgewrichtsklachten ontwikkel na de operatie. En een tweede operatie na een relapse wordt niet gedaan, i.v.m. de bijkomende risico's.

Ik twijfel dus enorm over de operatie, omdat je van tevoren geen zekerheid hebt.

Ik zit ook met andere vragen:
-Is een kaakoperatie de oplossing om slijtage van kaakkopjes te stoppen/stabiliseren?
-Wat is mijn "toekomstbeeld" m.b.t. kaakgewrichtsklachten als ik niet opereer?

Wat zouden jullie doen in mijn situatie? Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

idd een dilemma.... Is bij de eerste behandeling geen kaakoperatie door de orthodontist voorgesteld... zo ja waarom is toen besloten dat niet te doen. De kaakchirurg en orthodontist kunnen niets garanderen, moeten wijzen op bepaalde risico. Maar of die risico zal plaatsvinden is niet te zeggen. Niet benoemen kan later bij optreden tot vervelende situaties lijden.. Dus altijd erop wijzen.. risico. een kaakoperatie kan vaak een verbetering geven maar is per situatie afhankelijk. Als u niet opereert zal er geen verbetering optreden. Wat nu is ingezet kan door ontwikkelen maar niet met zekerheid te zeggen. De vraag is kunt u met de huidige situatie verder met eventuele verergering of neemt u de risico door de specialisten geschetst. Bespreek uw twijfels samen maar uiteindelijk wordt het uw beslissing. Ik vraag altijd: "wat zou u doen als dit uw mond betreft....Wetende wat u als professional weet. Dat is dan een persoonlijke mening waar u niet op kunt terugvallen, als die mening gegeven wordt.. Uiteindelijk blijft het uw beslissing. Als ik de specialist vertrouw zou ik doen wat mij geadviseerd wordt.
di, 08/30/2022 - 12:58 Permalink
Ahof

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hi tandarts Richa,

Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Destijds (tijdens de eerste beugelperiode) is de operatie wel aangeboden, maar heb ik het niet gedaan. Destijds speelde angst een hele grote rol en ik wilde van mijn beugel af als eigenwijze puber. Nu zoveel jaren later durf ik het eindelijk, maar lijken de risicofactoren verhoogd. Ik zie mijn kaakchirurg over enkele maanden weer en ga hem dan idd heel plain vragen wat hij zou doen als professional. Als laatste heeft hij gezegd: "als arts durf ik het wel aan, maar het is jouw beslissing".

Groetjes,
Anouk
wo, 08/31/2022 - 17:40 Permalink
Tandarts_Richa…

Beugels is niet mijn ding. Maar ik zou een behandeling niet uitvoeren als ik het niet durf vanwege te hoge risico. Elk behandeling heeft een risico. Een verdoving heeft een risico maar 90% v d mensen die ik behandel nemen de risico en laten zich verdoven. Dat uw KC aangeeft dat hij het wel zou durven.....Dat doet hij niet als de risico te groot is. Maar zoals eerder gesteld... hij moet de risico's wel vertellen. En terecht uw beslissing. Maar moet je alles waar een risico aan kleeft niet doen. Zo zou ik niet kunnen leven.
wo, 08/31/2022 - 17:57 Permalink