Wat zou dit kunnen zijn?

Author:
limpbizkit
Posted:
zo, 08/06/2006 - 13:54
Sinds een aantal jaren heb ik problemen met het openen van m'n mond. M'n rechterkaakgewricht voelt stijf en wanneer ik verder moet openen dan een bepaald punt gaat dit moeizaam. Het geeft het gevoel dat de kaak op slot zal schieten, hoewel dat slechts 1 keer in vele jaren gebeurd is. Verder knakt het kaakgewricht bij bepaalde bewegingen. Wat me opgevallen is, is dat ik ter hoogte van m'n kaakgewricht een soort verdikt schijfje voel van circa 1,5 centimeter in doorsnede dat beweegbaar is over het kaakgewricht. Aan de linkerkant is dit niet het geval (dat kaakgewricht functioneert overigens ook normaal). Wanneer je de binnenzijde van de mond bekijkt valt op dat ter hoogte van de verstandskies rechts boven het tandvlees ten op zichte van links verdikt is en hard aanvoelt, zoals kaakbot.
Ik heb er niet zoveel pijnklachten aan, alleen wanneer ik het gewricht 'forceer'door veel aan de verdikkingen te voelen. Dan krijg ik pijn boven m'n rechteroog en in m'n kaak zelf.
Graag zou ik willen weten wat er aan de hand kan zijn en wat de mogelijkheden zijn.
'K ben trouwens nog niet zo oud, in de twintig.

Alvast bedankt
Geke

Kaakgewrichtproblemen zijn vaak lastige problemen om te behandelen, maar ik denk dat het in jouw geval wel een goed idee is om er even wat beter naar te laten kijken. Uit je omschrijving lijkt er toch echt iets aan de hand te zijn in je ene kaakgewricht, er zou een ontsteking bij je gewricht kunnen zitten. Er zijn ook tandartsen die gespecialiseerd zijn in dit soort problemen, dat zijn (tandarts-)gnatologen. Je zou via je eigen tandarts je probleem kunnen laten zien en hij of zij zou je dan eventueel als dat nodig is volgens je tandarts kunnen doorverwijzen. Er kan een rontgenfoto van je kaakgewricht gemaakt worden, waarop misschien iets afwijkends te zien is, meestal heeft de tandarts niet de apparatuur om dit soort rontgenfoto's te maken. Voor ons is natuurlijk moeilijk te zeggen wat er precies aan de hand is, als het echt problemen geeft is het misschien ook goed om het gewricht wat te ontlasten. Het klinkt misschien raar, maar dat doe je door aan dezelfde kant te kauwen als dit gewricht, dan wordt namelijk het gewricht aan de andere kant juist meer belast.

Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt, mocht je nog vragen hebben kun je dat natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
ma, 08/07/2006 - 13:24 Permalink
Laura_Morris

Dat kan aan zoveel liggen, ik had dat bij mij constant op slot schoot als ik moest lachen of aan het eten was of gewoon aan het praten was.

Bij mij kwam het doordat mijn boven kaak te smal was voor de onderkaak.

Ik ben 13 juli geopereerd. Ze hebben hem toen verbreed en nu heb ik er geen last meer van, maar zal nog wel 2 jaar een beugel moeten.

Ik zou even langs de tandarts gaan, orthodontist misschien?
Mijn tandarts zei dat ik een beugel nodig had , maar niet waarom. Datr moest mijn orthodontist maar bekijken en bleek dus dat bovenkaak te smal was.

Veel suc6!
ma, 08/07/2006 - 21:48 Permalink
Wessel

Hoi limpbizkit

Ik weet niet of je inmiddels bent verlost van je probleem, indien niet:

Mijn zoon had een soort gelijk probleem (zie andere post)
Wat je voelt en ziet bewegen is je kaak discus en ik kan je aanbevelen om via je tandarts een afspraak te laten maken met een Manueel Therapeut, gespecialiseerd in kaakgewrichts problemen (Gnatoloog)
Overigens heeft diegene die mijn zoon heeft geholpen gezegd dat opereren zeker niet altijd een beter en vooral blijvend resultaat levert.
Zijn advies was dit eest via manuele therapie te proberen.

Mocht je een adres willen hebben in Amsterdam mail mij even.

Wessel
di, 08/29/2006 - 17:31 Permalink