wanneer operatie?

Author:
nelle
Posted:
zo, 04/23/2006 - 22:41
hallo,

14 jaar terug is door kaakchirurg ontdekt dat ik behoorlijke sterke artrose van mijn kaakgewrichten heb: heel kleine kopjes. Waarschijnlijk (mede) t.g.v. de stand van mijn kaak: onderkaak staat iets te ver naar achter en iets te ver naar rechts. Ik klemde mijn kaker 's nachts heel hard op elkaar en daardoor waren ook mijn kiezen nogal afgesleten. Veel adviezen meegekregen over wat ik beter allemaal niet meer kon doen en verder een soort "bit" tegen het klemmen/knarsen, dat ik slechts korte tijd heb gedragen. Vreselijk ding.
Ik heb me jaren redelijk gered. Maar heb de laatste jaren toch wel steeds meer last gekregen 's nachts. Het is net of mijn kaak wat wegzakt. Ik moet steeds mijn kussen opschudden en anders gaan liggen, etc.

Omdat mijn kiezen toch wel erg afsleten, heb ik nu van mijn nieuwe tandarts een splint gekregen tegen het klemmen. Het is een klein, hardplastic dingetje over mijn onderste voortanden heen. Een heel raar model, met een soort uitsteeksel naar voren, om te zorgen dat mijn tanden toch niet op elkaar komen.
Heb er erg tegen opgezien om het in te doen 's nachts. Maar wat blijkt: De tandarts heeft het echt heel goed laten maken en het helpt enorm. Mijn kaak lijkt beter in model te blijven 's nachts, waardoor ik beter kan doorslapen. En ik klemde vanaf de eerste nacht helemaal niet meer als ik dat ding in had. Wel echt enorme hoofdpijn gehad, 5 dagen lang. Het deed pijn tot in mijn rechterarm. Denk dat dat vooral een spierprobleem is, omdat alles net een beetje anders komt te staan.
Ik heb de splint daarna 2 nachten uitgelaten, en ben daarna weer gestart. Hoofdpijn is er nu nog maar een beetje en m.n. 's avonds voel ik het trekken. Ik hoop dat die hoofdpijn en kaakpijn een aflopende zaak zal zijn. Maar al met al denk ik dat die splint voor mij en mijn kaak een goede zaak is.

Na deze lange inleiding, mijn vraag.
Ik klem volgens mij dus niet door stress, maar vooral doordat mijn kaak scheef staat.
Ik ben 49 jaar nu. Is het evt. een goede/betere optie om mijn kaak alsnog goed te laten zetten door een operatie, of kan ik beter de rest van mijn leven een splint dragen?
Ik weet dat zo'n operatie geen pretje is, maar levenslang die splint is ook geen feest en ook allesbehalve charmant.
En: is het nodig om die artrose te laten controleren door een kaakchirurg?

Ik hoop op een reactie en evt. ervaringen.

vriendelijke groet van

Nelle :smt001
drbart

Nelle,
Hoewel het zich moeilijk laat voorspellen of een osteotomie bij kaakgewrichtsklachten effect heeft (het kan verbetering geven maar ook verslechtering) zijn er toch wel gevallen waarin een verbetering waarschijnlijker is. Met name een onderontwikkelde onderkaak kan aanleiding geven tot overbelasting van de kaakgewrichten. Een operatie helpt dan vaak.
Een operatie aan de kaakgewrichten zelf is bijna nooit geindiceerd. Dat geeft meestal niets dan ellende. Overigens verdwijnen kaakgewrichtklachten bijna altijd na verloop van tijd verzelf. Vraag is alleen, hoeveel tijd? En wil je daarop wachten?
Voor meer informatie over osteotomieen zie http://www.drbart.nl/site/kaakoperatie of kom een keer langs in Leerdam...
Zekerheden zijn in deze materie helaas niet te geven.
DrBart http://www.drbart.nl
wo, 04/26/2006 - 11:23 Permalink