Wachten met voortandimplantaat?

Author:
Voortandje
Posted:
za, 10/31/2009 - 22:18
Heb me net aangemeld voor dit forum en al veel gelezen.
Ik heb 28 jaar geleden, op mijn 21ste, een wortelkanaalbehandeling ondergaan omdat mijn rechtervoortand zwart werd. Er werd een kroon geplaatst, jaren geen last gehad. Zes jaar gelden een nieuwe kroon laten plaatsen omdat er wat kleurverschil was ontstaan door de jaren heen.
Het afgelopen jaar viel me op dat de kroon wat leek te zijn verplaatst: iets langer dan de andere voortand en iets meer naar voren.
Vorige week kreeg ik last van constant aanwezige zeurende pijn in deze kroon. Brufen geslikt, afspraak met de tandarts gemaakt, gisteren geweest. Toen was de pijn, na vier dagen, al verdwenen en ik twijfelde of ik nog wel zou gaan.
Bij de tandarts schrok ik me wild: hij maakte een foto en vertelde mij dat de pen gebroken of gescheurd is en dat hij eruit moet en dat er dan een implantaat geplaatst moet worden! Hij zei dat ik er niet te lang mee moest wachten omdat het risico bestaat dat ik een ontsteking krijg... Ondertussen moet ik de tand ontzien. Hij heeft de kroon wat bijgeslepen zodat hij niet meer langer is dan de andere tand en hij heeft aan de achterkant er iets afgeslepen zodat mijn ondertanden de kroon niet meer raken.
Mijn vraag is nu: hoe lang kan ik wachten? Het gaat ongeveer 2000 euro kosten en dat heb ik momenteel niet (de verzekering schijnt niets te vergoeden). Als ik nu voorzichtig blijf doen en goed poets, zou ik het dan nog een half jaar ofzo uit kunnen stellen? Ik heb al wel een afspraak gemaakt bij een specialist op advies van de tandarts.
Wie heeft advies/tips?
Ondertussen heb ik ook al een week een beetje een doof gevoel in mijn bovenlip rechts. Heeft dat er ook mee te maken?
mariastroeks

Hoe herkenbaar! Mij overkwam hetvolgende en ik zit met een zelfde soort vraag:
Op mijn 6e ben ik gevallen op mijn rechtervoortand. Na een wortelkanaalbehandeling, stukje erop, meerdere kronen etc. is het nooit meer goed gekomen. De tand en wortel zijn al lange tijd dood.
Omdat mijn tand in de loop der tijd verkleurde heb ik 4 jaar geleden uiteindelijk op mijn beide voortanden (in de andere tand zat een barst en zou ook afsterven) nieuwe kronen laten plaatsen met een zeer mooi resultaat.
Enkele weken geleden echter zat mijn rechter voortand los! Ik heb het even aangekeken maar na een week toch maar een afspraak gemaakt. Na een foto blijkt mijn wortel gebroken en zit er een ontsteking boven de wortelpunt. Ik zou volgens de tandheelkundige kliniek zo snel mogelijk gehokpen moeten worden door middel van een implantaat. Dat is mogelijk door het laten verwijderen van de voortand, tandresten en de wortel. Daarna wordt een gat in het bot gemaakt en nep-bot-geplaatst. Wanneer dit genezen en gehard is kan uiteindelijk na 3 maanden een implantaat worden geplaatst.
Mij is wel medegedeeld dat een implantaat zal verschillen qua kleur van de kroon ernaast. Ik kon er ook nog voor kiezen om beide voortanden de laten implanteren. Daar heb ik "nee" op gezegd!

Ik kon echter pas na 2 maanden (in januari) terecht wegens drukte. Na aandringen is het mij gelukt om voor medio december een afspraak te maken. Nu twijfel ik echter of ik dit wel moet doen. Ik heb namelijk geen enkele pijn of last (mijn tand is ook weer vastgezet). Daarnaast denk ik zelf dat de wortel al zeer lange tijd gebroken is (vanwege de vele behandelingen en gestoei ermee). De ontsteking kan niet verder gaan volgens de kliniek en bovendien kunnen ontstekingen (in mijn ogen) op meerdere manieren verholpen worden (antibiotica?). De tandheelkundige kliniek kan mij niet overtuigen van de spoed; ik hoor namelijk geen argumenten.
Aangezien ik dus 1) geen enkele laste heb; 2) tegen de behandeling opzie en 3) het er zeker niet mooier op wordt, vraag ik mij ernstig af of ik dit moet doen.
Wie heeft wijze raad?
vr, 11/27/2009 - 21:54 Permalink
Voortandje

Ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik het implantaat moet laten plaatsen... Zoveel geld en ik heb nergens last van. De implantoloog zei dat hij in 1 behandeling de wortel kan verwijderen en het implantaat kan plaatsen; de tandarts zorgt vervolgens voor de kroon.
Het moment waarop de wortel volgens mij gebroken is, is ruim twee jaar gelezen. Ik stootte me in een bus toen die plotseling remde en had daarna een paar dagen last van de kroon. Daarna nooit meer last gehad met uitzondering van die paar dagen in oktober....
De implantoloog zegt dat ik het risico loop op een ontsteking en dan is er opeens spoed bij. Ik hoop ook dat er iemand is die hier iets zinnigs over kan zeggen.
vr, 11/27/2009 - 23:33 Permalink
mariastroeks

Hallo voortandje,
Dank voor je reactie!
Helaas schiet het niet op met eventuele reacties op "ons probleem" maar in elk geval begrijp ik dat jij ook niet zo'n haast hebt...
Wat ik wel weet is dat ook een ontsteking er al langere tijd kan zitten zonder dat je daar last van hoeft te hebben. Pijn kan wel duiden op een ontsteking overigens.
Maar wat ik (nog) niet begrijp is waarom het bij een ontsteking ineens spoed zou hebben. Dan zouden ze bij mij toch geen 2 maanden wachten met de behandeling?? Ik ben dus medio november geweest en kon eigenlijk pas medio januari terecht (tot ik ging zeuren dat ik eerder wilde, met name om de ontsteking).
Ik hoop dat iemand op onze berichten reageert..
Groetjes en sterkte,
Maria.
zo, 11/29/2009 - 15:41 Permalink
Voortandje

Ik heb begrepen van mijn tandarts en implantoloog dat als er een ontsteking gaande is, dat ze dan geen implantaat kunnen plaatsen. Dan moet eerst de wortel eruit, dan moet vervolgens eerst de ontsteking genezen. Dat kan een poosje duren en bovendien gaat er dan botweefsel verloren waardoor het plaatsen van een implantaat lastiger wordt.
Als er geen ontsteking is, kan in één behandeling de wortel verwijderd worden en het implantaat geplaatst worden met een noodkroon erop. Na een aantal weken, als het implantaat goed 'gehecht' is, kan de definitieve kroon erop.
Ik heb geen pijn, maar dat dove, koude gevoel in mijn wang, tong en verhemelte aan de kant van de kroon, vind ik wel eng. Dat kan ook wijzen op een onsteking. Ik ga morgen mijn tandarts bellen en vragen wat nu het beste is... ik houd je op de hoogte.
Sterkte!
zo, 11/29/2009 - 16:20 Permalink
mariastroeks

Hmm... klinkt logisch!
Wel vreemd dat mijn implantoloog mij dan toch gaat behandelen 16 december zonder dat er iets aan de ontsteking (die er nu al zit) is/ wordt gedaan. Wel moet ik de dag voor de behandeling beginnen met antibiotica maar dat is om infectie tijdens en na de behandeling te bestrijden heb ik begrepen. De ontsteking zelf wordt samen met de wortel operatief verwijderd. Misschien bestaan er meerdere technieken en/of visies (?).
Het probleem van eventueel te weinig botweefsel wordt opgelost door nep-bot te plaatsen, waar het implantaat in komt. Eerst volgt dan een zogenaamde tijdelijke brugtand en de uiteindelijke tand komt pas 3 maanden later.

Dat gevoel dat jij hebt klinkt eng maar is waarschijnlijk wel te verklaren. Ik zou er wel z.s.m. mee naar een tandarts/ implantoloog gaan en om advies vragen. Maar dat doe je gelukkig! En desnoods een second opinion. Ik ga deze week ook eens aan de bel trekken want zit met wel erg veel vragen..
Ja, fijn als je mij (of ons op het forum) op de hoogte houdt. Zal ik ook doen!
Hopelijk valt de boodschap morgen mee voor je!
Maria.
zo, 11/29/2009 - 17:01 Permalink
naomi2105

Ook ik heb hetzelfde probleem. Ben zowel naar de kaakchirurg geweest als naar de tandtechnicus en allebei zeggen ze eiegenlijk hetzelfde. Mijn tand naast mijn voortanden is gebroken en volgens de tandarts is er een ontsteking. Laatstgenoemde kan volgens de tandtechnicus ook een donkere ruimte zijn wat in kan houden dat er speling op de tand zit. Dit is nml ook het geval. Ik kan hem heen en weer bewegen.
Ik heb er geen last van, wel toen ik erg verkouden was.
Het zou dus een implantaat moeten worden en dat schijnt 1800 euro te kosten. Ik heb dat ook niet even in mijn zak zitten.

Weet iemand een ziektekostenverzekeraar die implantaten redelijk vergoed ? Ik ben al 2 dagen aan hetzoeken en wordt moe van de ingewikkeldheid. :smt012
Ik zie even door het bos de bomen niet meer.

lieve groetjes Naomi
ma, 11/30/2009 - 21:14 Permalink
Voortandje

Ik heb vandaag een afspraak gemaakt met mijn tandarts. Vrijdag kan ik terecht. Dan kan hij alvast een noodkroon maken. Ik bel morgen ook naar de implantoloog voor een afspraak. Hij gaat in een sessie de wortel verwijderen en een implantaat plaatsen. Daar kan dan de noodkroon op. Na een aantal weken, als het implantaat goed is vastgegroeid, kan de definitieve kroon erop. Kosten: implantoloog 1000 euro en de tandarts 480 euro (voor een noodkroon en een echte kroon). Implantaten worden bijna nooit vergoed. Kronen gedeeltelijk. Ik heb de offertes naar de verzekering gestuurd en dan hoor ik hopelijk deze week wat ik vergoed krijg (zal misschien 100 of hooguit 200 euro zijn, verwacht ik). Ik ga vragen of ik gespreid kan betalen bij de implantoloog en de tandarts.
Ik ga dus toch maar het hele proces in werking zetten want het is geen prettig idee dat je elk moment een ontsteking kan krijgen of dat je al een ontsteking hebt waar je geen last van heb. Maar ik heb wel begrepen dat een ontsteking altijd gepaard gaat met verlies van botweefsel...
Sterkte lotgenoten!
ma, 11/30/2009 - 21:27 Permalink
Spiegeltje

implantaten worden bijna nooit vergoed. Kronen gedeeltelijk.

Dat hangt van de verzekering af. Er zijn genoeg verzekeringen die kronen geheel vergoeden (inclusief techniekkosten) en implantaten ook, althans tot het maximaal bedrag dat per kalender jaar wordt vergoed.
ma, 11/30/2009 - 22:03 Permalink
naomi2105

Noem er eens 1 op ? Het maximale wat ik heb gezien is dat er vergoed wordt tot maximaal 1000 euro, maar ik weet niet de code voor dit gebeuren. Dat is het lastige.
En dan praat ik over een vezekering van 159,00 per maand. :smt009

Heb je wel pijn aan je tand ? Is het wel een ontsteking ?
ma, 11/30/2009 - 22:07 Permalink
mariastroeks

Als het zo is dat een ontsteking gepaard gaat met verlies van botweefsel (weet iemand of dit echt zo is?) dan is dat wel een essentieel argument om mij zo snel mogelijk te laten helpen. Wat vervelend dat mijn kliniek zoiets niet meldt...

De kosten die ik mag betalen zijn overigens € 2.750 wat ik aldus aan de zeer hoge kant vind gezien de bedragen die ik overal lees.

Succes voortandje! Goed en dapper dat je de stap hebt gezet en ik hoor graag hoe je ervaringen zijn...
Een beetje lotgenoten bijstand kan geen kwaad.
di, 12/01/2009 - 10:45 Permalink
naomi2105

@Maria waar bestaat dit dan allemaal uit ? Is idd wel een erg hoog bedrag :o
Ik vond 1800 al veel.

@voortandje Dat doffe gevoel, heb je dit al lang ? Ik ging met klachten naar de tandarts jaren geleden en hij maakte zo'n foto rondom mijn hoofd. Hij verwees me naar een speciale fysiotherapie, gespecialiseerd in kaakproblemen. Dat heeft me enorm geholpen. Het was dus toen niet iets voor de tandarts.
Weten ze zeker dat het een ontsteking is ? Lastig hé, al die onzekerheid.
Ik ben nog steeds aan het zoeken voor een vezekeraar die het meest vergoed.
veel succes allebei
groetjes Naomi
di, 12/01/2009 - 21:14 Permalink
Voortandje

Naomi, dat doffe gevoel heb ik sinds ongeveer 20 oktober. Rond die datum heb ik last van mijn voortand gehad toen ik net op vakantie in Rome was. Pijn. Ging na een dag of vier vanzelf over maar daarvoor in de plaats heb ik nu dat dove, koude gevoel in mijn rechterwang, tong en verhemelte en bovenkaak. Ik ben voor de zekerheid wel bij de tandarts geweest toen ik weer thuis was. Die zei dat de wortel gebroken was en dat de hele boel (stifttand en wortel) vervangen moest worden door een implantaat. Daar schrok ik zo van dat ik vergat te vragen waar dat gevoel vandaan kwam. Zelf denk ik dat het verband houdt met die gebroken wortel en een mogelijke latente ontsteking.
Waar werden die kaakproblemen bij jou door veroorzaakt? Stress? Ik ga vrijdag naar de tandarts en dan zal ik hem er ook naar vragen.
Maria, die 2750 euro is wel heel erg veel. Bij mij wordt het 1000 euro voor de implantoloog en 480 euro voor de kroon door de tandarts (inclusief tijdelijke noodkroon). Maar als de implantoloog ook de kroon doet, zou het 900 euro kosten. Ik ga morgen eens bellen waarom bij hem een kroon veel duurder is dan bij de tandarts. Is dat puur omdat hij meer diploma's heeft (dat denk ik ) of zijn er ook verschillen in materialen o.i.d. Ik ga vragen of ik gespreid kan betalen... Dat scheelt alweer wat.
di, 12/01/2009 - 21:35 Permalink
mariastroeks

Beste Naomi en voortandje,
Dit bestaat uit: een "kijkoperatie" (die ik reeds heb gehad), een behandeling waarbij voortand, wortel en ontsteking worden verwijder, botopbouw plaatsvindt, de schoef van het implantaat wordt aangelgd en gehecht. Dit alles bij een implantoloog.
De dag erna een 1e controle en een week later de hechtingen eruit.
In de eerste instantie krijg ik een noodbrug die aan de 2 andere tanden wordt vastgemaakt.
Na circa 3 maanden zal de kroon op het implantaat worden geplaats.

Ik ben onder behandeling bij de CDC-kliniek, waar ik overigens zeer goede ervaringen heb. Ze zijn niet goedkoop maar wel 10 jaar garantie en wensen qua verdoving etc. worden ingewilligd.
Wat vinden jullie?
di, 12/01/2009 - 21:49 Permalink
Mahler

Beste mensen,

Het vergelijken van behandelingen en prijzen m.b.t. implantologie is onmogelijk.
het hangt helemaal van de complexiteit, type behandeling en soort materialen af van hoe hoog de kosten uitvallen bij een implantaat behandeling.
Het kan inderdaad verschillen van €1800 -€4000. Inhet geval van een kaakopbouw vooraf zijn de kosten al snel 1000€ hoger.
In het geval van esthetisch hoog risico zal wellicht extra plastische chirurgie moeten worden uitgevoerd.
Ook de uiteindelijke kronen verschillen met name in materiaal maar helemaal in mooi en kundig en slecht.
in principe zul je voor kwaliteit moeten betalen. hoe goedkoper de totale behandeling des te meer kans datje door een ondeskundig behandelaar behandeld bent.
kies in elk geval voor een erkend verwijsadres, meestal een kliniek die zowel implantologie als parodontologie uitvoert en die geregistreerd staat als erkend bij de NvVP.
Iedere tandarts die een par implantaten heeft geplaatst noemt zichzelf al implantoloog! dus hecht dar niet te veel waarde aan!
Zelf heb ik een voortand laten vervangen, heb daar uiteindelijk bijn 38oo€ voorbetaald de behandeling heeft uiteindelijk een jaar geduurd, maar je ziet na 6 jaar nog het verschil niet met de andere voortand.Zelfs mijn tandarts ziet het verschil niet.
Het duurste was de botopbouw met de tandvlees opbouw en de uiteindelijke kroon. Ik ben 3 uur bij een zogenaamde master technieker geweest die mijn kroon persoonlijk vervaardigd heeft.
Wie meer info wil mailt mij maar.

Groet,

Mahler
vr, 12/04/2009 - 06:35 Permalink
Voortandje

Mahler, hele zinvolle opmerkingen. Ik ben vanmiddag heel wat wijzer geworden. Ik heb de implantoloog gebeld met de vraag waarom een kroon bij hem 900 euro kost en bij de tandarts 480 euro. Antwoord: de tandarts had een verkeerde offerte gemaakt, namelijk voor een kroon die niet op een implantaat geplaatst kan worden! Dat geeft niet al te veel vertrouwen. Ik laat hem dus niet de kroon maken! Het is tenslotte wel een voortand! Dat laat ik bij de implantoloog doen. Het is volgens mij wel een echte implantoloog. Hij heeft gestudeerd in Montpellier, Parijs en New York volgens de plakkaten in de wachtkamer en hij doet alleen dit soort ingrepen in zijn praktijk in Carcassonne (ik woon in Frankrijk). Ik heb gelijk maar een afspraak gemaakt: 6 januari voor het maken van een noodkroon en 12 januari voor het implantaat, waarna, als alles goed gaat, de noodkroon erop gaat. Zo niet: dan krijg ik een noodbrug.
Verder heb ik het vanmiddag bij de tandarts gehad over dat dove, koude gevoel in mijn rechterwang, tong, verhemelte. Ik dacht dat dat ook te maken had met mijn voortand/wortelprobleem, maar het bleek te komen door een vulling in een kies die vervangen moest worden. Dat heeft hij gelijk gedaan (het grijze amalgaan eruit en wit composiet erin). Ik merk nu, na een paar uur al, dat het beter aanvoelt!
Vorige maand had ik een paar dagen last van de wortel/voortand. Net toen ik in Rome op vakantie was. De tandarts zei dat dat veroorzaakt kon zijn door vliegen (van Toulouse naar Amsterdam en daarna naar Rome). Door de overdruk in een vliegtuig, kan die pijn ontstaan en een aantal dagen aanhouden.
Al met al was het wel een leerzame middag. Eerst was ik nog van plan om de tandarts af te bellen maar ik ben wel blij dat ik toch gegaan ben...
vr, 12/04/2009 - 21:10 Permalink