Vragen totale gebitsrenovatie

Author:
Pietjo
Posted:
za, 12/05/2009 - 01:37
Beste mensen,

Ook ik heb dus aardig wat problemen met mijn gebit. Zowel de stand van de kaken als de kwaliteit van mijn tanden (glazuur) is erg slecht. Voor dat laatste zit ik dus regelmatig bij de tandars , en heb ik op mijn voortanden ook "schildjes". Tot voor kort had ik er eigenlijk weinig problemen mee, maar het begint me allemaal steeds meer te storen, en ik ben dus ook van plan om er wat aan te gaan doen. Maar wat? Good question. En ik weet dat ik die eigenlijk niet hier moet stellen maar aan mijn tandarts. Maar ik wil me toch graag vast wat "inlezen "in de materie.

Aller eerst heb ik last van zowel een "open beet" als een "over beet". Als ik het goed begrijp kan dat worden gecorrigeerd door een kaakcorrectie. Hier gaat meestal "één jaar beugelen" aan vooraf , en na de operatie nog 6 maanden. Opzich best wel een heftige operatie las ik het zo allemaal lees. Maar toch lijkt het me zeer de moiete waard omdat ik ook nog redelijk jong beng.

Maar hoe zit dat dan als je tanden ook slecht zijn? Het repareren van mijn tanden houd namelijk ook een keer op. En ik vermoed (door dergelijke opmerkingen) dat mijn tandarts binnen nu en 10 jaar gaat voorstellen om alles eruit te halen. Als ik dan een gebit moet kan dan op die manier ook de overbeet gecorigeerd/gecamoufleerd worden? Of moet ik dan alsnog een kaakcorrectie laten uitvoeren?

Verder vraag ik me af wat nu het beste is om te laten doen als je alles wilt vervangen. Als ik me goed ingelezen heb zijn er 4 mogelijkheden:

-Normaal kunstgebit
-Klikgebit
-Al on 4 kunstgebit
-Implantaten

Ik ben altijd erg bezig met mijn lichaam en gezondheid. Had ik dat met mijn gebit ook maar gedaan hoor ik jullie denken . Maar was veel te vroeg geboren daardoor op jonge leeftijd al veel penceline en antibiotica gekregen. Maar ook zelf heb ik er in mijn jeug een rommeltje van gemaakt. Veel cola gedronken etc . Dus schuld ligt voor een deel bijmezelf en deels bij ouders/tandarts etc. Dat laatste zeg ik express omdat volgens mij maar weinig mensen weten hoe je aan een gezond gebit komt. Als dat gewouwel over goed poetsen etc. Ons huidige voedsel en eet/drinkgewoonte is de nummer één oorzaak van steeds slechtere gebitten. Daarover heb ik mijn tandarts nooit gehoord. Ik moest altijd maar goed poetsen. En ja hij zij wel eens dat je op moest passen met cola etc maar dat was het dan. Ze moetsen het boek van tandarts Weston A Price hier maar eens gaan verplichten op bassischolen. Maar ik zie dat ik afdwaal.

Ik zou dan graag een oplossing kiezen dat ik zo min mogelijk "rotzooi" (ook al is het nog zo mooi :) ) in mijn lichaam/mond heb zitten. Allemaal implantaten valt dus al af. Als dat al mogelijk is tenminste om een heel gebit te implanteren. Verder kan ik niet goed ontdekken wat nu het verschil is tusssen het "kliksysteem" of het "all on 4 systeem". Ja bij die laatste zit het echt "vast" en kan je het dus niet zelf uitnemen, maar is dat het enigste? Is het zo dat je bij beide optie's ook geen gehemelte plaat krijgt als bij een standaard kunstgebit? Dat komt de smaakpupillen denk wel ten goede.

Als laatste vraag ik me af of ik er "nu"iets aan heb om naar een logopediste te gaan. Door mijn open/over beet, kan ik gemakkelijk mijn tong door het "gat" steken wat ik heb als mijn kiezen op elkaar staan. De stand van de tong in rust is daarom ook helemaal niet meer goed. IK houd in rust nooit mijn kiezen op elkaar en mijn tong zweeft altijd maar wat rond. Volgens mij heb ik daardoor ook vaak een droge mond. Zou het nut hebben om hier aan te gaan werken of beter eerst de boel op een rijtje zetten?
Mahler

Beste Pietjo,

Eén tip: laat je nooit aanpraten je eigen tanden te laten vervangen door implantaten!
Implantaten zijn een goed alternatief als er al tanden verloren gegaan zijn of al ontbreken, maar ze kunnen nooit als vervanging van nog aanwezige elementen dienen. Wat je ook leest op Internet! Dit zijn vaak wervende advertenties en er wordt nooit gesproken over de nadelen en de lange termijn complicaties van implantaat gedragen voorzieningen.
Mijn tip aan jou,laat je heel goed voorlichten in en verwijspraktijk waar algemene reconstructieve tandheelkunde uitgevoerd wordt.
Deze praktijken hebben de beste behandelaars en hebben tandbehoud hoog in het vaandel.
Zolang je fundamenten goed zijn ( wortels en kaakbeen ) moet een behandelplan mogelijk zijn met zo minimaal mogelijke invasieve behandeling.
Ik weet niet waar je vandaan komt maar ik heb wel een tip voor je:
Mijn vrouw is behandeld in Arnhem bij de praktijk voor parodontologie, daar hebben ze alle disciplines onder één dak.

Veel succes,

Groet
za, 12/05/2009 - 09:48 Permalink
Pietjo

Beste Mahler,

Eén tip: laat je nooit aanpraten je eigen tanden te laten vervangen door implantaten!......................Zolang je fundamenten goed zijn ( wortels en kaakbeen ) moet een behandelplan mogelijk zijn met zo minimaal mogelijke invasieve behandeling.


Zoals ik al aangaf leek me allemaal implantaten ook al geen goed idee. Ze schijnen toch ook maar een jaar of 10 mee te gaan. Aangezien ik nu pas 27 ben , zullen ze dan wellicht meerdere keren vervangen moeten worden. Ik weet niet of dat alleen voor het opzet stukje geldt of ook voor het materiaal wat ze in je kaak zetten.
Maar wat bedoel je met het laatste? . Had ook al iets gelezen dat dingen over je huidige tanden heen kunnen zetten. Je eigen tanden zouden daardoor ook niet verder meer slijten. Maar weet niet in hoever ik dat moet geloven. Ik zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer.
za, 12/05/2009 - 12:08 Permalink
vV

als de implantaten goed in het bot staan, goed onderhouden worden etc is veel meer dan die 10 jaar (weet niet waar je dat getal trouwens vandaan hebt?) geen uitzondering, eerder regel. De oudste implantaten die ik nu in de praktijk rond heb lopen zijn geplaatst in 1989, en fuctioneren nog probleemloos, evenals de brug erop. Ik de ruim 20 jaar praktijk nu heb ik maar 4-5 mensen gezien waar het mis ging, de helft daarvan door eigen schuld (fors roken, slechte mondhygiene en de controles verzaken waardoor het toen het echt mis ging te laat was).

Hetzelfde geldt voor kronen erop.

Een kaakoperatie in jouw geval is zeker zinvol, ook als met een jaar of 10 er sprake zou zijn van een volledige prothese. Want je hebt wel gunstiger verhoudingen waardoor een prothese ook beter zit en fraaier zal zijn. Kaakverhoudingen kan je in een prothese zeer lastig tot slechts beperkt corrigeren.
Dus een operatie zal ook daar winst brengen.
In mijn ogen moet er een integraal plan bijzondere tandheelkunde gemaakt worden, dat is ortho en operatie, maar daaraangekoppeld kan er best een aanvraag gedaan worden voor een stuk restauratief werk vanwege de aantastingen. Zullen wel eigen kosten bijkomen, dat wel, maar wat er kan, kan. Zal wel door iemand die daarmee bekend is beoordeeld moeten worden.

Ik zie in mijn eigen praktijk vaak dat opmerkingen over cola en andere schadelijke dranken door een bepaalde leeftijdsgroep genegeerd worden, ook met alle uitgebreide info. Is vaak een kwestie van niet willen horen...
Daarnaast vind ik het erg gemakkelijk om de schuld daarvoor ook bij de tandarts neer te leggen. De opmerking over cola is gemaakt, vond je het te beperkt ben je zelf oud genoeg geweest om door te vragen, imho.
maar dat gebeurt meestal niet want men wil het niet horen. Je moest eens weten hoeveel er na uitgebreide (zeer...) info de volgende keer terugkomen en trots zeggen dat ze gestopt zijn met cola.. nu is het red bull. nee dat helpt...
za, 12/05/2009 - 12:43 Permalink
Pietjo

Beste Vv,

Bedankt voor u bericht. Over het cola verhaal. Ja ik vond de opmerkingen van mijn tandarts te beperkend. En ik was nog te jong om de gevaren echt goed te zien. Maar ook mijn ouders zijn daar te kort ingeschoten vind ik. Cola is gewoon selcht. Net als redbull en alle andere frisdranken. Maar met dat afschaffen en elke dag goed poetsen ben je er nog lang niet. Het gaat veel en véél dieper dan dan dat. Het gaat ook om de juiste voeding. En die is er deze dagen bijna niet meer. Bent u bekend met de studie van Weston Price? Echt een aanrader hoor, hie staat de online versie : http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html Een flinke hap maar zeker de moeite waard (vooral voor tandartsen denk ik ). Anders kun je nog altijd de plaatjes checken. :)

Dan zie je pas echt wat "gezondheid" is. Ben het boek gaan lezen na een uitzending van "groeten uit de rimboe" wat iedereen vast wel kent. Toen die native's hier in nederland kwamen gingen ze mee met de nederlandse deelnemers naar de tandarts. Daar werden ze voor de grap ook even onderzocht. En wat blijkt , die tandarts/assistente's hadden nooit zo'n perfect gebit zien. Terwijl ze waarschijnlijk nooit een tandeborstel hebben aangeraakt. Als je toch een beetje logisch nadenkt. Als die gasten een perfect gebit kunnen hebben met "niks" en wie hier met moderne apparatuur/behandelingen nog steeds slechte gebitten hebben (geld natuurlijk niet voor iedereen) moet je het probleem ergens ander gaan zoeken.

Maargoed welvaart hé
za, 12/05/2009 - 13:19 Permalink
Lieneke

Tja, je kunt wel van alles gaan aanraden aan voeding. Maar helaas is dit heel vaak niet bereikbaar voor de patient. Voeding is iets heel persoonlijks. Als ik mensen een voedingsdagboek laat invullen dan 'vergeten' ze het 9 van de 10 keer. Als ze het wel invullen en ik geef daarna voedingsadviezen en ze vullen het daarna nog eens in. Ook dan zie je dat er niets/nauwelijks iets is aangepast.

Verder denk ik dat we met zijn allen onszelf genetisch aan het verzwakken zijn. Door alle medicatie en behandelingen is het niet meer 'nodig' om genetisch sterk te zijn. Ook ongezonde/genetisch niet-sterke mensen kunnen nu kinderen op de wereld zetten. Het recht van de sterkste/natuurlijke selectie verdwijnt. En in de jungle geldt dit nog wel! Deze mensen hebben dus van nature vaker een gezond gebit omdat ze een sterk fundament hebben; sterke genen. En verder...hoe oud worden deze mensen in de jungle? Gaan ze al dood voordat parodontitis normaliter tot tandverlies lijdt?
za, 12/05/2009 - 13:36 Permalink
Pietjo

En verder...hoe oud worden deze mensen in de jungle? Gaan ze al dood voordat parodontitis normaliter tot tandverlies lijdt?


Er zijn verhalen bekend van indianen die 120 zijn geworden. Maargoed daar was ik ook niet bij :) . Maar feit is inderdaard dat je gelijk hebt. Daar gaat ook die hele studie van Weston Price over. Maar ik denk ook maar weinig mensen vandaag de dag nog weten wat "goed" voedsel is. Want goede voeding is niet appelsientje of yakult drinken en veel tomaatjes eten. En ten tweede , waar vindt je nog "goed" voedsel. Het gaat tegenwoordig om wat veel geld opleverd, niet wat goed voedt.
za, 12/05/2009 - 13:47 Permalink
vV

de echte gebitsproblemen in het westen zijn ook pas begonnen toen de welvaart groeide met de indutriele revolutie, en daarmee gepaard de opkomst van suiker in de voeding. dus of wij de derde werled wel zo`n groot plezier gaan doen met groei van de welvaart aldaar...

Fijn dat je er nu goed over nadenkt, (kleine waarschuwing: schiet niet door.) Het verhaal van Lienek over de voedingsanamnese komt mij erg bekend voor trouwens.
Kern is: eigenlijk weet men het, maar men wil het niet horen. Ook al had je tandarts het wel volledig verteld weet ik zeker dat je in ieder geval toen je gedrag/gewoontes niet veranderd had, of slechts een klein beetje, voor het idee. Idem als je ouders er wel mee gekomen waren, had je wel andere manieren gevonden. Is ook niet erg, is de aard van de mens.. Zelfde geldt voor mensen die roken bv. Laten we wel wezen mn cola en meer nog denk ik red bull werkt gewoon verslavend. en mede daardoor stevenen we met z`n allen op grote problemen door de voeding af. Diabetes, met al z`n fijne complicaties... Laats nog een patient ook mede daarop gewezen (als alle dreigingen van gebitsverlies alleen niet genoeg zijn, gaan we een tandje erger..) mn de risico`s van blind worden ed benadrukt. Zie ik haar 2 weken later bij de supermarkt, mandje vol met meuk... en een schuldige blik en schamper mislukt glimlachje toen zij mij zag, oftewel de boodschap op zich is doorgekomen
za, 12/05/2009 - 21:57 Permalink
Spiegeltje

Laten we wel wezen mn cola en meer nog denk ik red bull werkt gewoon verslavend
Ik heb het gevoel dat het niet zo zeer de producten zelf zijn waar we de beschuldigende vinger naar moeten wijzen maar het overmatige/ongecontroleerde gebruik daarvan. Het niet (meer) kunnen beheersen, behoeften moeten worden bevredigd en wel nu. Dat zie je niet alleen bij voeding. Dat is nog wat anders dan (lichamelijke) verslaving. We hebben er intussen wel het geld voor, ook kinderen en jongeren. Af en toe een blikje cola, red bul o.i.d. kan niet zoveel kwaad. Een hele dag lurken aan een flesjes wel. Je bent ook een buitenbeentje als je hieraan niet meedoet.

Idem voor het eetpatroon. Veel problemen ontstaan puur door teveel eten. Ook van het gezondste eten kun je nog dik worden als je er te veel van eet, hoogstens een gradueel verschil. Een biefstuk bevat natuurlijk wel minder calorieën dan 'verse worst' of speklappen. Die vele tussendoortjes (onmiddellijke behoeftenbevrediging) maken vaak weer het grote verschil.

Omdat veel mensen zelf niet goed kunnen kiezen wat goed voor hun is (zelf ontkennen ze dat natuurlijk) zou de overheid nog veel meer goede voorlichting moeten geven op een manier die ook jongeren en jong volwassen aanspreekt. Daarvan is, denk ik, alleen op lange termijn iets te verwachten in de zin dat het opgepakt wordt door jongeren die ook hun kinderen het goede voorbeeld laten zien. Dus heel optimistisch ben ik niet, ook om de strijd tegen het overgewicht. Elk jaar worden we weer dikker. Nog geen Amerikaanse toestanden maar het gaat wel die kant op lijkt het ondanks best veel voorlichting op dat punt. De top hebben we nog lang niet bereikt.
zo, 12/06/2009 - 11:32 Permalink
Pietjo


Kern is: eigenlijk weet men het, maar men wil het niet horen. Ook al had je tandarts het wel volledig verteld weet ik zeker dat je in ieder geval toen je gedrag/gewoontes niet veranderd had, of slechts een klein beetje, voor het idee.


Dat is inderdaad waar. Het grootste deel van de mensen wil het niet horen. Maar nogmaals de meeste mensen weten niet wat gezonde voeding is. Want geloof niet dat als je de adviezen van het voedingscentrum opvolgt , je gezond bezig bent. Dus mensen worden verkeerd voorgelciht. En dat heeft alles met geld en comercie te maken. Dus ja de mensen willen het niet horen, en diegene die dneken dat ze gezond eten die doen het niet.
zo, 12/06/2009 - 12:10 Permalink
Lieneke

Tja, commercie produceren tegenwoordig niet meer producten tegen problemen. Ze produceren datgene wat de klant wil. Daarom zijn er bijvoorbeeld wel reclame voor spoelmiddelen waarbij de fabrikant beweert dat zo al je gebitsproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen en de meest geweldige tandpasta's waarbij je tanden zo sterk worden dat je kunt eten wat je wilt. Want dat wil de klant; lekker makkelijk. Voor tandenstokers zie je geen reclame want daar moet de klant moeite bij doen. Gaat toch niet verkopen...
Vlees met een ietsje zoetere smaak verkoopt wel met zo'n mooi rood tintje, kaal vlees ziet er niet uit en is niet zit geen verslavende suiker in en dat verkoopt dus niet. Mag het nog zo gezond zijn, de klant wil het niet.
zo, 12/06/2009 - 14:28 Permalink
Chris888

en meer nog denk ik red bull werkt gewoon verslavend.


Vandaag voor het eerst geproefd (kreeg een blikkie uitgedeeld in een parkeergarage):

ongelooflijk

:smt118 smerig

dat ga ik dus nooit meer drinken. Dan maar niet stoer en wakker en met vleugels :smt051
zo, 12/06/2009 - 22:58 Permalink
Pietjo

Om even terug te komen op mijn problemen.

Een kaakoperatie in jouw geval is zeker zinvol, ook als met een jaar of 10 er sprake zou zijn van een volledige prothese. Want je hebt wel gunstiger verhoudingen waardoor een prothese ook beter zit en fraaier zal zijn. Kaakverhoudingen kan je in een prothese zeer lastig tot slechts beperkt corrigeren.


Het kan gunstig zijn. Maar het kan natuurlijk ook ongunstig zijn. Vooral de lange periode voor dat alles achter de rug is zie ik tegen op. Dan hebben we het nog niet oever complicatie's. Is het niet mogelijk om gewoon meteen voor een prothese te gaan. Wat nu als iemand "tandloos" is , en blijkt dat zijn kaken niet goed staan? MOet hij dan met een prothese gaan beugelen?
di, 12/08/2009 - 16:21 Permalink