Vragen omtrent aanvraag implantaten

Author:
19suus81
Posted:
wo, 03/23/2011 - 12:11
Hallo,
Graag wil ik hier wat voorleggen. Ik heb de zoekfunctie tot in den treuren gebruikt maar kom er niet helemaal achter.

In feburari jl. ben ik bij de implantoloog geweest om te kijken naar het plaatsen van implantaten in de onderkaak tbv een uitneembare prothese.
Ik ben 30 jaar en verzekerd bij Anderzorg.

Sinds 2 jaar heb ik in de onderkaak een volledige prothese. Heel veel ellende van gehad, nog steeds.
In september jl. heb ik een hele nieuwe prothese laten maken, ook veel ellende, nog steeds.
Diverse keren teruggegaan waarop ik nu op een punt ben waarop er niets meer weggehaald kan worden van de prothese want:
1. hij is nu al veel te groot, nog meer weghalen ter voorkoming van pijn heeft geen zin meer;
2. mijn kaak is volgens de implantoloog dusdanig geslonken dat een prothese nooit zal "klemmen" maar in plaats daarvan op mijn kaakbed "ligt".
Inmiddels ben ik dus zover dat ik elke dag, de hele dag pijn heb. Ik moet zo'n 6 keer per dag plakken, ook tussen het eten door. Tja, en dan eten. Ik ben een echte Limburgse genieter, maar er is zoveel wat ik gewoon niet kan eten?! En dan nog het kukident verhaal... Ik kan niet de deur uit zonder dat spul bij me te hebben, gek word ik ervan. Als blijkt dat ik het niet bij me heb, is het jacht naar de eerste drogist om het alsnog te kopen. Kortom, elke dag is de invloed op gewoon functioneren errug groot.

Gezien mijn leeftijd adviseerde hij 4 implantaten te laten plaatsen. Als dusdanig is de aanvraag dus ook richting de verzekering gegaan en wat ik al dacht is gebeurd; mijn aanvraag is afgewezen.

Volgens Anderzorg blijkt uit de aanvraag niet dat ik aan 1 of alle van de 3 voorwaarden voldoe om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Hierop heb ik bij de kliniek een kopie aangevraagd van de aanvraag om uiteindelijk een gegrond bezwaar in te kunnen dienen.
Want, mijn kaak is wél volledig tandenloos. Ook heeft de kliniek in de aanvraag geschreven dat de belangrijkste reden om te implanteren is dat ik een zeer smalle kaakkom heb en gezien mijn leeftijd 4 implanten noodzakelijk zijn.
Tevens is terug te lezen in de aanvraag dat er pre-implantologische chirurgie geïndiceerd is, namelijk botcorrectie code H85. En hier kom ik nu niet goed achter wat dat is... Dus daarmee mijn eerste vraag, wat is dit?
Tevens is er aangegeven dat de Cawood-classificatie mandibula VII is (van II t/m VIII). Kan iemand aangeven wat dit is?

De reden waarom ik dit graag wil weten is, omdat ik goed onderbouwd een bezwaar wil indienen richting de verzekering, ik wil weten waar het over gaat.

Dus, mocht iemand antwoord hebben, tips... Ik hoor het heel erg graag!
Dit moet gewoon goed komen omdat ik mijn dagelijks leven niet langer meer wil laten beheersen door pijn. Ik wil weer gewoon kunnen genieten van eten en ik wil me niet altijd afvragen of ik overal en altijd wel kukident bij me heb... (om vervolgens in de stress te schieten als blijkt dat ik het niet heb)

Alvast bedankt!

Vele groeten,
Suzan
vV

1. de verzekering zal moeten aangeven op welk punt precies is afgewezen. Juist hiervoor zijn zij net door de NZA op d evingers getikt (zie ook site NZA).
Dat kunt u in uw bezwaar verwerken.
2. 4 implantaten word niet zo maar toegestaan meen ik, misschien zit ondanks goede argumentatie daar het probleem.

Vaak zie ik dat dit soort zaken eerst door lager personeel bekeken word en niet door de adviserend tandarts zelf (tenminste dat vermoeden heb ik). Nu kan dat best voor heel veel standaard zaken, maar niet standaard zoals dit moet dan beoordeeld worden door de Adv. t.a.
En ik vrees dat het daar mis is gegaan. ik denk volhouden dus. De classificatie overigens is een meetmiddel om de mate van verlies van botdikte van de kaak aan te geven. Een niet zo heel lage (dus niet zo heel erge) classificatie betekent overigens niet dat alleen op dat punt al beoordeeld kan worden of er afgewezen moet/kan worden...er is meer aan de hand namelijk.
ZOu indien men volhard en ook volhard in vage of geen echte argumenten in de afwijzing overigens de NZA ook informeren over de gang van zaken...
Ik kom in de dagelijkse praktijk steeds vaker tegen dat door zorgverzekeraars op onterechte gronden of inderdaad zonder echte argumentatie word afgewezen, machtsmisbruik is het gewoon.
Een beetje amerikaans: eerst claim afwijzen, degeen die volhard word daar dan utieindelijk voor ""beloond"" met alsnog ene machtiging...
do, 03/24/2011 - 10:22 Permalink
robinson

Niet correct.
Alleen als de implantoloog een contract heeft met de desbetreffende zorgverzekeraar, hiertoe zijn er prijsafspraken afgesproken. Ook moet de patient voldoen aan de geldende eisen. De zorgverzekeraar heeft het recht een steekproef uit te voeren en de patienten op te roepen.
( "Preferred provider" ).
ma, 04/04/2011 - 21:53 Permalink
19suus81

Hallo,
Nou, inmiddels is ook een 2e aanvraag afgewezen. Na een boze brief aan de behandelaar (ondanks 2 herinneringen van verzekeraar, heeft behandelaar verzuimd op tijd aanvullende info aan te leveren en is machtiging afgekeurd) heeft deze een brief gestuurd naar verzekeraar met extra info.

Maar, ik kom er niet helemaal uit en zou het fijn vinden als iemand mij dit kan uitleggen:

Hoewel 2 implantaten soms volstaat is bij deze patiente een zeer hoog aangehechte mondbodem aanwezig en is de kaak op de RSP te bezien krap 10 mm hoog. Na de benodigde correctie van de processus alveolaris zal de mondbodem relatief nog hoger komen te liggen.

En, wat is een correctie van de processus alveolaris? Wat moet ik me hier bij voorstellen?

Deze brief is overigens 23 oktober verstuurd en er is tot op heden nog geen reactie op gekomen....

Ik blijf maar hopen op een goedkeuring!

Alvast bedankt!

Groet,
Suzan
di, 12/04/2012 - 17:27 Permalink
19suus81

Hallo,

Nou, inmiddels eindelijk goed nieuws!
Ik ging op een maandag naar de tandtechnieker voor een studiemodel te laten maken en de vrijdag in dezelfde week kreeg ik bericht: m'n machtiging is goedgekeurd.... Ik was erg blij!! En... verbaasd dat 't nu ineens zo snel ging... heeft "maar" 2 jaar geduurd, maargoed.

Ik heb goedkeuring gekregen voor 4 implantaten in de onderkaak. Voorlichttingsgesprek heb ik gehad en intake anesthaesie, nu is het wachten op het telefoontje voor de datum!

Iedereen, bedankt voor t meedenken! Thnx!

Groetjes,

Suus
zo, 02/03/2013 - 21:55 Permalink