Vragen i.v.m. herstel na osteotomie onderkaak

Author:
Els76
Posted:
zo, 05/15/2011 - 12:50
Hallo

Ik zal me even voorstellen, ben 34 jaar en kampte, ondanks mijn hele jeugd beugelen met zo'n uitneembaar ding, met een overbeet van 9 mm. Hierdoor kreeg ik de laatste jaren steeds ontstekingen op het gehemelte, omdat mijn ondertanden hier steeds tegen kwamen bij het bijten.

Vorige week dinsdag 10/5 heb ik een operatie aan de onderkaak gehad, om de overbeet weg te werken, dit na 1,5 jaar beugelen met blokjes.

De zwelling valt nog mee, maar ik heb enorm veel pijn gehad na de operatie en nu nog steeds.
Mijn tanden zijn met elastieken aan elkaar bevestigd, maar mijn mond kan ver genoeg open om er een klein lepeltje met puree in te duwen. Volgens de orthodontiste moet ik na volgende week, als deze elastieken eraf mogen, dagelijks en gedurende nog zeker 5 weken (dan is de volgende afspraak), opnieuw elastieken van boven naar onder bevestigen om de tanden op elkaar af te stemmen.

We zijn nu 5 dagen verder.
Direct na de operatie had ik al opnieuw gevoel in wangen, kin en lippen (wel een verdoofd gevoel, maar zoals bij de tandarts als het een klein beetje begint te ontwaken).
Maar ik heb zoveel pijn, vooral 's nachts (hoewel ik rechtop slaap) kom ik regelmatig uit bed voor een pijnstiller (brufen 600 of daffalgan codeïne), maar het helpt precies niet zoveel.

Waar ik me nu wel een beetje zorgen in maak is, dat ik sinds vandaag, bij het openen van mijn mond en bij het praten steeds een raar gevoel heb in mijn rechteroor, alsof het trommelvlies een beetje beweegt (alsof je een beetje water in je oor gekregen hebt bij het douchen).

Ik hoop dat dit van voorbijgaande aard is, kan iemand me geruststellen? Aan mijn linkeroor heb ik dit niet.
Is het ook normaal dat ik nog steeds zoveel pijnstillers nodig heb? Ik kom de dag niet door zonder om de paar uur een te nemen.

De chirurg en orthodontiste zeggen op het vlak van de elastieken ook iets anders. Volgens de chirurg mogen ze er bij de controle volgende week donderdag uit en de orthodontiste zegt dat ik er moet blijven indoen.
Ze heeft iets uitgelegd i.v.m. de kaakspier die anders opnieuw naar de oorspronkelijke stand zou proberen terugkeren, kan iemand me daar wat meer uitleg over geven?

Bedankt
Els76

Blijkbaar niemand hier die al een kaakoperatie gehad heeft?

We zijn momenteel een week na de operatie en ik heb dag en nacht stekende, trekkende pijn aan mijn rechterkant, vooral aan mijn oor. Links heb ik nergens last van.
Een pijnstiller helpt weinig of niks en ik begin nu toch bang te worden dat die pijn gaat blijven duren aan mijn oor, het is bij momenten echt om van te wenen.
wo, 05/18/2011 - 15:30 Permalink
Els76

Bedankt voor de reacties

Het was inderdaad geen oorontsteking en het was ook heel vreemd dat ik alleen aan de rechterkant pijn had, maar het is eindelijk gedaan. De pijn heeft in totaal 4 weken geduurd en dan zwakte het ineens heel sterk af.

We zijn nu bijna 6 weken verder en zachte dingen mag en kan ik al een beetje kauwen.
zo, 06/19/2011 - 20:58 Permalink
Joke81

Er is nooit gesproken over fysiotherapie, dus dat heb ik helemaal niet gekregen.
Intussen gaat alles al goed hoor, dus zal ook niet meer nodig zijn. Eind deze week 1ste afspraak bij de orthodontist na de operatie, mocht er een probleem zijn, dan zal zij dit wel zien veronderstel ik.



Hoi Els,

Hoe gaat het ondertussen met het herstel van je kaakoperatie? Ik heb 9 juni ook een kaakoperatie ondergaan en maak me zorgen over het 'gevoel' in men onderkaak-kin.. Heb jij daar ondertussen nog last van?

De eerste dagen na men operatie had ik ook een lichte pijn dicht bij men oren maar dat is ondertussen verdwenen :-)

Vele groetjes van Joke
zo, 07/03/2011 - 15:28 Permalink
Els76

Hoi Joke

Ik heb het gevoel in mijn onderlip al een tijdje volledig terug en mijn kin voelt nog een klein beetje anders aan. De operatie is nu bijna 2 maand geleden.

Ik durf wel nog niks afbijten en ook kauwen doe ik heel erg voorzichtig, ik vraag me eigenlijk af of ik al gewoon mag/kan kauwen, bv. hard vlees of koekjes of appel eet ik niet.
do, 07/07/2011 - 21:03 Permalink
Joke81

Hoi Els,

Bedankt voor je antwoord! Het gevoel begint héél stilletjes terug te komen en met momenten dan weer helemaal niet.. Zal gewoon geduldig moeten zijn :-) Ik krijg al wel regelmatig het 'jeuk-gevoel' wat wel een goed teken is maar o zo lastig! :-)

Om te antwoorden op je vraag.. ja, ik draag een rekkertje maar wel enkel 's nachts. Het rekkertje doe ik elke avond rond men voorste 2 snijtanden en zo naar onder. Dit is om ervoor te zorgen dat ik niet met een open mond slaap.
Morgen heb ik men eerste afspraak bij de orthodontist en de ijzeren lusjes zullen dan verwijderd worden. Het is met een dubbel gevoel want ik voel me best wel veilig zo met het elastiekje!
Heb een nachtje zonder geslapen en werd 's nacht wakker van stekende pijn net voor men rechter oor. Ik ben ook altijd een ontzettende knarsentander geweest en daarom voel ik me zo veilig om met een elastiekje te slapen. Zo gaat men mond/kaak geen eigen leven leiden hé ;-)

Met het afbijten van voedsel doe ik het ook voorzichtig, ik eet geen harde dingen en als ik iets afbijt zit men onderlip er altijd mee tussen. Zal misschien nog van het verdoofd gevoel komen. Het kauwen gaat ook moeizaam maar dit is te wijten aan het feit dat men achterste kiezen elkaar net niet raken. Dit zal beteren als men brug eraf is (hoop ik) want men voorste tanden komen nu tegen men blokjes waardoor ik men (achterste) tanden niet volledig op elkaar kan zetten.

Kan jij je mond al goed openen, Els? Ik krijg er nog geen 2 vingers tussen.. ik krijg met moeite men electrische tandenborstel over men achterste kiezen. Ok, ik had zowieso een hele kleine mond maar het wel lastig om je brug en je tanden netjes te onderhouden...

Els, ik wil je nog eens bedanken voor je antwoord en als je tips en tricks hebt of je je ervaring wil delen, lees ik het héél graag!

Vele groetjes,

Joke
zo, 07/10/2011 - 17:41 Permalink
Els76

Hoi Joke

Bij mij is het exact hetzelfde, ik had elastiekjes (van onder-achter naar boven-voor) tot mijn eerste controle bij de ortho, toen gingen operatiehaakjes (lusjes) eraf en tijdelijk een andere (flexibele) draad om een kies opnieuw te draaien.
Op die kies was tijdens de operatie een blokje losgekomen en die was zich gaan verplaatsen in die 6 weken tijd.
Door die flexibele draad, mag ik nu tijdelijk geen elastiekjes, als de kies weer goed staat, komt er weer een dikkere draad op en opnieuw elastiekjes.
Ik voel me nu zo 'bloot' (of beter onbeschermd gevoel) zonder mijn elastiekjes, ben zo bang dat mijn kaak zich weer naar achter zou kunnen gaan verplaatsen.
Mijn volgende controle is pas begin september, door het zomerverlof ertussen.

Ik ben vandaag exact 2 maand na de operatie en nu krijg ik net 2 vingers boven elkaar tussen mijn tanden. Dat gaat heel geleidelijk steeds een beetje beter, want bij de eerste controle 2 weken geleden vroeg de ortho om mijn mond een beetje meer open te doen en ik zat al zover ik kon, het ging niet.

Aan mijn rechteroor heb ik ruim 4 weken enorme pijn gehad, de laatste week verminderde het sterk en dan was het ineens helemaal gedaan.
De operatiehaakjes zijn eraf, dus ik kan geen elastiekjes meer indoen, ik zou ze anders stiekem durven indoen 's nachts (er zitten nog pinnetjes op de blokjes), want heb me ook al betrapt op slapen met open mond, maar de ortho zij dat de mediaanlijn zou kunnen verschuiven en nu staat die mooi in het midden. Dat komt waarschijnlijk omdat mijn gebit onderaan niet symmetrisch is, ik had linksonder een kleine tandje meer (rechts ontbrak er een) en daar zit nu nog een opening. Vandaar dat met elastiekjes (pinnetje op de kies ernaast), de afstand van het pinnetje onder naar boven, links en rechts niet gelijk is, misschien dat dan de mediaanlijn kan verschuiven (ik gok maar wat).

Als ik mijn mond dicht doe komen de blokjes van mijn onderste tanden ook tegen mijn voorste tanden en mijn kiezen raken elkaar ook niet. Als ik dan naar omhoog kijk raken helemaal achteraan rechts mijn kiezen elkaar een beetje.
zo, 07/10/2011 - 18:14 Permalink