vraagjes over implantaten bij ervaringsdeskundigen ;)

Author:
LieneAn
Posted:
wo, 08/19/2015 - 13:49
Dag allemaal! Sinds 2012 volg ik dit forum en eindelijk heb ik mij een profiel aangemaakt :)

Korte situatieschets: toen ik 14 was heb ik door een verkeersongeval een aantal tanden verloren waaronder 1 van mijn bovenste voorste tanden samen met de snijtand ernaast. Er is toen een kunstprothese gemaakt met die twee tanden en aan elke kant 3 kiezen.
Ondertussen zijn we 19 jaar verder en zou ik graag implantaten laten plaatsen. Op basis van de tips op deze site ben ik drie jaar terug langs geweest in het ZOL voor een behandelingsplan nadat ik zelf heel wat gelezen had over de opties en mogelijkheden. De schrik zat er echter wat in (zoals iemand al opmerkte in een ander topic is het aantal doemverhalen omgekeerd evenredig met het aantal succesverhalen op internet; zoals dat natuurlijk altijd gaat) en ik ben uiteindelijk de eigenlijke behandeling niet gestart. Bovendien had ik toen ook het geld niet. Nu, dat geld heb ik nog steeds niet, maar ik heb wel een tandverzekering die hopelijk wat tegemoet komen zal ;)

Ik ben het echter zo beu om mij jaren slecht te voelen over mijn gebit. Het is vrij zichtbaar dat ik een prothese draag en bovendien gaat het ook geregeld stuk waardoor ik steeds weer in de put zit. Vrij irrationeel - ik ben er me van bewust. Dus ik ben opnieuw aan het googlen gegaan. Ik zit echter nog steeds met een aantal vragen vooraleer ik terug contact opneem met de arts.

1. gezien de geringe bothoogte zou er gewerkt worden met kunstbeenkorrels. Zijn er mensen bij wie dit ook op die manier is gebeurd en die hier ervaringen mee hebben? Zoniet, zijn daar reeds wetenschappelijke publicaties over verschenen?

2. Als ik google op voor- en na-foto's van implantaten merk ik toch vaak dat het metaal van de implaat wat doorschemert in het tandvlees net boven de tand. Een randje als het ware. Is dat altijd het geval? Of heb ik de verkeerde foto's aangetroffen? :)

3. Even verder gegoogled en toen zag ik dat er tegenwoordig ook witte implantaten op de markt zijn (cf keramische zirconium implantaten). iemand daar ervaringen mee in het algemeen? Ik vermoed dat daar geen randje zichtbaar is?

4. Hoe realistisch is het idee dat de kroon van het te plaatsen voortand-implantaat min of meer identiek zal zijn als de natuurlijke voortand? Wordt daar een mal van gemaakt ofzo? Hetzelfde geldt voor de tand naast mijn voortand die er nog staat: graag had ik het implantaat aan de andere kant min of meer identiek gehad. Of is dat een utopie?

5. Ik heb ontzettend veel allergieën, gaande van steenvruchten tot huisstofmijt, hooikoorts tot... De schrik om allergisch te reageren op de implantaten is dan ook groot. Is die schrik gegrond?

Een hele boterham! Mensen die dit liever niet publiek doen, mogen mij ook altijd pb'en.

Alvast bedankt!
Lieneke

Ik zou je aanraden om naar een NVOI-gecertificeerde implantoloog te gaan met ruim ervaring. Stel daar al je vragen aan. Ervaring is heel belangrijk. Er kunnen prachtige blijvende resultaten worden behaald ook met botopbouw, mits de implantoloog echt goed werkt. Laat niet zomaar iemand aan je sleutelen. Plus...ga naar een goede mondhygiënist voor nazorg. Die kan je coachen op het thuis bijhouden van de gezondheid zodat er geen nare dingen gebeuren. Die combinatie is de sleutel tot succes! Er is van alles mogelijk als je goed je wensen uitspreekt. De ontwikkelingen in implantaatland gaan heel hard op het moment. Er worden ook steeds meer onderzoeken gedaan en op het moment wordt er ook een protocol ontwikkelt. Het ziet er veelbelovend uit.
do, 08/20/2015 - 10:39 Permalink