Vraag over implantaten

Author:
Pentarou
Posted:
di, 11/21/2017 - 12:18
Beste lezer,

Ik ben een man van bij bijna 31 jaar. Linksonder ontbreken bij mij de elementen 36 en 37 (5 en 7 jaar geleden verwijderd), en rechtsonder zijn de elementen 46 en 47 praktisch uitbehandeld en zijn te laag om kronen op te plaatsen. Om de elementen te vervangen heb ik bij de kaakchirurg geïnformeerd naar de mogelijkheid voor implantaten. Omdat er niet voldoende kaakbot of tandvlees aanwezig is, is een implantaat voor element 37 helaas niet meer mogelijk en de overige elementen wilt hij liever pas behandelen na een orthodontische behandeling omdat implantaten zich niet kunnen verplaatsen, mocht de bovenkiezen verschuiven.

Om mijn tanden recht te laten zetten ben ik bij de orthodontist geweest, hij zegt mij te kunnen behandelen met een tweejarig traject onder voorbehoud dat de elementen 46 en 47 kiezen rechtsonder daadwerkelijk zolang mee zullen gaan. Ik ben bang dat deze niet zolang mee zullen gaan en de behandeling voor niets zal zijn geweest. Omdat de orthodontische behandeling zó lang duurt en de nazorg daarvan levenslang is, vraag ik mezelf af of dit wel de juiste keuze is voor mij. Hoewel mijn tanden niet recht staan, stoort het mij niet veel, het is daarentegen wel moeilijker om schoon te houden. Bovendien ben ik bang dat mijn kaakbot of tandvlees nog verder slinkt waardoor het voor element 36 ook niet meer mogelijk is een implantaat te plaatsen.

Kan iemand mij hierin adviseren?
vV

even naar je andere topic en mn de fotos daar kijkend is dit een te complex verhaal om vanachter de pc te beoordelen/adviseren. Ik vermoed een diepe beet, wat ruimteprobleem geeft en ook aanleiding kan zijn voor knarsgedrag, en daarmee forse slijtage en overbelasting gebit, en restauraties. Dus hier zal echt door iemand die weet waar ie mee bezig is/gaat een goed gedegen plan moeten worden gemaakt.
di, 11/21/2017 - 17:36 Permalink
Lieneke

Tjonge...daar zit je dan met de gebakken peren...ik denk dat het een plan is als je naar een praktijk gaat waar ze alle differentiaties onder 1 praktijknaam hebben en die gewend zijn nauw met elkaar samen te werken (multidisciplinair). Een voorbeeld vind je in Rotterdam...even googelen...
wo, 11/22/2017 - 14:39 Permalink
Pentarou

Als antwoord op door Lieneke

Dank je wel voor je reactie, Lieneke,

De praktijk waar ik nu ben, heeft ook meerdere tandartsen, mondhygiënist en iemand die zich uitgeeft als orthodontist, maar dit eigenlijk niet is. Deze orthodontist wilde namelijk twee tanden verwijderen om ruimte te maken voor de behandeling. De behandelende implantoloog had mij (gelukkig) in vertrouwen verteld dat deze zelf uitgeroepen orthodontist geen echte orthodontist is, en mijn nieuwe behandelende orthodontist vond het ook erg vreemd, want er hoeft volgens hem geen tanden verwijderd te worden. Na onderzoek in het BIG register blijkt dat deze tandarts die zich uitgeeft als orthodontist een berisping is opgelegd wegens "onjuiste behandeling en/of verkeerde diagnose en verstrekking van onvoldoende informatie." Een nette, goed onderbouwde klachtenbrief mocht niet baten "als je niet tevreden bent zoek je toch lekker iemand anders?"

Na het nemen van eigen initiatief is er samen met de implantoloog en de behandelende orthodontist een plan gemaakt, namelijk eerst een orthodontische behandeling ondergaan om de stand van mijn tanden en kiezen te corrigeren om vervolgens implantaten te laten plaatsen door de behandelende implantoloog, dit allemaal onder voorbehoud dat de elementen 46 en 47 daadwerkelijk zolang mee zullen gaan.

Gezien het feit dat ik van het kastje naar de muur wordt gestuurd en met onbetrouwbare informatie aan mijn lot wordt overgelaten, probeer ik via deze weg meer informatie in te winnen naar de mogelijkheden.
wo, 11/22/2017 - 17:19 Permalink
Frans den Oudsten

Natuurlijk is er een oplossing.

Even voor dat ik begin, ik ben een patiënt met ervaring maar niet tandheelkundig geschoold.

Die ervaring bestaat uit twee volledig implantaat gedragen gebitshelften boven en onder waarmee ik al meer dan 10 jaar loop en uitermate tevreden ben.

Een implantaat is er namelijk niet alleen voor 1 tand of kies maar je kunt er ook een brug mee maken, zelfs een brug die een volledige kaak behelst zoals bij mij X 2 (=boven en onder). En als één plaats niet goed genoeg is om dat implantaat te plaatsen dan zet je hem toch op een andere plaats? Los daarvan, te weinig kaakbot kun je restaureren / opvullen met zogenaamde botkorrels zodat je kaakbot op die plaats meer body krijgt. Daarna of misschien zelfs tegelijkertijd wordt het implantaat geplaatst.

Zelf heb ik een all-on-sixsysteem en ik ben er zeer tevreden over.

Elke zorgverlener verzint een oplossing aan de hand van de opleiding die hij heeft genoten. Van een tandarts krijg je waarschijnlijk een andere oplossing dan van een implantoloog.
Het is allemaal niet goedkoop maar behalve een gedeeltelijke vergoeding van je zorgverzekeraar (als je aanvullend bent verzekerd) kun je de resterende kosten ook opvoeren als aftrekpost als je belastingaangifte doet.

Als je meer wilt weten moet je dat maar vragen.
di, 02/06/2018 - 17:29 Permalink
vV

Als antwoord op door Frans den Oudsten

een implantoloog is tandarts.... daarnaast zal elke tandarts ook al plaatst ie zelf geen implantaten daar wel zijn verwijsadressen voor hebben.
En niet elke bij de ene persoon goed werkende oplossing is 1 op 1 toepasbaar op iemand anders, en kunnen altijd individuele problemen de kop op kunnen steken.

implantaten vallen overigens, voor ondersteuning gebitsprothese, mits binnen de grenzen die gesteld worden voor vergoeding, onder de basisverzekering , met een eigen bijdrage van een 8-15% afhankelijk van het stuk van het werk.
all on 4 of 6 systemen vallen hier wel buiten , maar daar zijn net zo goed werkende alternatieven voor.
wo, 02/07/2018 - 08:29 Permalink
Pentarou

Als antwoord op door vV

Bedankt voor het meedenken, dat waardeer ik enorm.

Geld is niet het probleem, ik ben bereid om een lening af te sluiten. Maar een orthodontische behandeling is nodig voordat ik implantaten kan plaatsen, omdat implantaten niet meebewegen met de andere kiezen. De kiezen zijn laag, waardoor het aanbrengen van slotjes erg moeilijk wordt, bovendien zijn deze kiezen erg breekbaar.

Ik hoef geen perfect gebit, maar ik vind wel dat goed kunnen kauwen een primaire levensbehoefte is.
wo, 02/07/2018 - 11:27 Permalink
Frans den Oudsten

Als antwoord op door Pentarou

Bedankt voor het meedenken, dat waardeer ik enorm.
Geld is niet het probleem, ik ben bereid om een lening af te sluiten. Maar een orthodontische behandeling is nodig voordat ik implantaten kan plaatsen, omdat implantaten niet meebewegen met de andere kiezen. De kiezen zijn laag, waardoor het aanbrengen van slotjes erg moeilijk wordt, bovendien zijn deze kiezen erg breekbaar.
Ik hoef geen perfect gebit, maar ik vind wel dat goed kunnen kauwen een primaire levensbehoefte is.


Beste Pentarou,

Ik denk dat je me niet goed begrepen hebt. Als je een oplossing zoekt in implantaten kun je die orthodontische behandeling waarschijnlijk vergeten cq. overslaan. De kosten daarvoor kun je dan aanwenden voor die implantaten. Als ik jou was zou ik eerst eens een consult aanvragen bij een goede implantoloog en pas als die geen oplossing weet je verder wenden tot een orthodontist. Bedenk, je kunt je geld maar één keer uitgeven!!

Mocht je verlegen zitten om een goed adres, ik weet in Den Haag een hele goede maar ik weet niet of ik dat adres hier zo maar mag neer zetten omdat ik hier vrij nieuw ben. Weet iemand dat? Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de vraag waar je zelf woont.
wo, 02/07/2018 - 21:33 Permalink
Pentarou

Als antwoord op door Frans den Oudsten

Ik begrijp je goed, Frans, helaas ligt het net een stukje ingewikkelder dan dat.

Mijn boventanden zijn in orde, maar zijn niet helemaal recht. De plaatsing van implantaten betekent dat ze niet kunnen verschuiven met de rest van de tanden, als de boventanden dit in de toekomst doen, waardoor de kiezen in de toekomst mogelijk niet meer goed aansluiten. Aldus de redenering van de implantoloog.
wo, 02/07/2018 - 22:11 Permalink