Vraag aan specialisten: steg of drukknopjes...???

Author:
Sandra1964
Posted:
di, 10/28/2008 - 06:48
Vorig jaar maart zijn al mijn tanden en kiezen getrokken. Er is een noodprothese geplaatst en sind mei dit jaar een nieuwe waarbij onder een steg is geplaatst. Na de nodige aanpassingen vanwege drukpijn is het sindsdien toch een en al ellende. Ten eerste vind iedereen in mijn omgeving het er te dik bovenop liggen dat ik een prothese heb, volgens hen ziet het eruit als een soort paardengebit, veel te groot. Ten tweede, als ik het niet vastplak, zwabbert het zowel van links naar rechts als boven naar beneden door m'n hele mond. Ik heb het 4 maanden aangekeken en ben toen teruggegaan naar m'n prothetiker, "OK, u als klant bent niet tevreden, dus lossen wij het op". Hij heeft een aanvraag ingediend bij mijn verzekering voor het plaatsen van drukknopjes omdat dit beter zou zijn voor de pasvorm. De aanvraag is inmiddels goedgekeurd, de drukknopjes worden vergoed en de techniekkosten zijn voor de prothetiker. Maar omdat ik me dood en dood ongelukkig voel :cry: :smt010 met deze hele situatie ben ik toch eens gaan neuzen op internet. Daar tref je dus voornamelijk aan dat je beter een steg kan hebben voor de pasvorm dan drukknopjes. Ik ben ook naar 2 andere prothetikers geweest voor advies. Beide zeiden dat ik inderdaad de steg moet laten zitten want anders val ik van de regen in de drup. De steg is goed geplaatst mede doordat mijn kaken nog zo hoog zijn. Treffend is dat beide zeiden dat het gewoon een beetfout betreft en dat er simpelweg een nieuwe prothese op de steg moet worden gemaakt. Als ik mijn tanden en kiezen op elkaar zet klapt de bovenprothese achter naar beneden. De protheses zitten aan mijn mijn rechterkant ook niet op elkaar, er zit (niet zo heel veel maar toch) ruimte tussen.
Een kennis van mij loopt al sinds vorig jaar met dit probleem. Zij krijgt nu een nieuwe prothese op drukknopjes. Tegen haar is gezegd dat knopjes niet zo snel worden geplaatst omdat deze sneller aan slijtage onderhevig zijn.
Al met al zit ik nu met enorme twijfels :cry: , moet ik doorgaan met drukknopjes of erop staan dat er gewoon een nieuwe prothese op de steg wordt gemaakt...???
Gr. Sandra
JW Vaartjes

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt er geen verschil in tevredenheid te zijn tussen mensen met een overkappingsprothese op drukknoppen of op een staaf/steg.

Je moet het zien dat drukknoppen makkelijker te reinigen zijn en dat een steg minder vaak nazorg/reparaties nodig heeft. Een steg neemt ook meer ruimte in en dat is er niet altijd waardoor in deze gevallen alleen drukknoppen gebruikt kunnen worden.

Het is dus niet zo dat je met drukknoppen van de regen in de drup komt!
di, 10/28/2008 - 09:17 Permalink