Voortanden

Author:
sjaakpolak
Posted:
do, 06/09/2011 - 21:56
Een paar jaar terug ben ik een keer op mijn mond gevallen vanaf de fiets. Er is toen een wortelkanaalbehandeling geweest en later is een stiftand met een kroon erop geplaatst.

Nu zit er een scheurtje overdwars in de wortel (al 2/3 jaar, met een klein etterbultje die ik leeg kan drukken), ik heb er geen last van. Nu zegt de tandarts dat het wel 10 jaar kan duren voordat het 'fout' gaat en ik tot die tijd wel kan wachten met een implantaat (en ook dat het goed is dat ik het etterbultje leeg blijf drukken).

Nu heb ik een paar vragen:

1. Ik las dat je bot kan slinken als je geen wortels meer hebt en dat dit nadelig is voor een eventuele implantaat, is dit bij mij het geval of niet, want ik er nog wel een stifttand in heb zitten?

2. Wat bedoelt hij precies met het 'fout' gaan? hij had het alleen over een dikke mond.

3. Kan ik het echt gerust 10 jaar laten zitten als ik maar geen dikke mond krijg?

4. Is het trekken van een voortand significant pijnlijker/moeilijker dan het trekken van een verstandskies?
vV

ik vind een scheur met fistel al behoorlijk fout. Ding is verloren, niet over 2 of 3 of 10 jaar maar nu al...
Door de ontsteking en fistel is er waarschijnlijk al zoveel botverlies dat een botopbouw aan d eorde zal zijn.
een voortand trekken is overigens heel gemakkelijk, veel gemakkelijker dan de gemiddelde verstandskies.
ma, 06/13/2011 - 18:41 Permalink
sjaakpolak

Er wordt ook elk jaar een foto van mijn voortand gemaakt maar de plek op de fistel lijkt zich niet uit te breiden (wellicht omdat ik hem steeds uitdruk) en het scheurtje lijkt niet groter te worden, dus valt het nog wel mee met het bot? of kan men dit helemaal niet zien op een foto?

(tandarts zei ook wel dat ie verloren was, maar dat t niet echt een probleem was als ik er geen last van had)


als de voortand wordt getrokken is de kans op splijten bij die breuk dan groot? en wat wordt er dan gedaan aan het stuk dat blijft zitten?
Ik ben nog maar 21 en wil het liefst mijn tand zo lang mogelijk houden helemaal als ik de verhalen lees over botopbouw.
za, 06/18/2011 - 19:08 Permalink
vV

ontstekingen in de mond kunnen gevolgen hebben elders in het lichaam.
zo heeft men oa een relatie gelegd met verhoogd risico op hartproblematiek. Dat er geen klachten zijn betekent niet dat het dan wel goed is.
voor de rest geen sluitend antwoord te heven, risico`s zijn voor de eigen tandarts beter in te schatten dan vanachter een pc.
do, 06/23/2011 - 08:58 Permalink
Basset

Een 3D foto kan een heel ander beeld geven dan de gewone rx

chronische processen zijn nu eenmaal meestal pijnloos, het feit dat er een fistel is wijst toch op aktiviteit en een fistel is een manier om pus en druk af te leiden maar is ook een toegangspoort voor jiemen naar het bot toe.
ma, 06/27/2011 - 09:12 Permalink
sjaakpolak

Oke. Ik moet over een klein jaar weer naar de tandarts. Ik moet dus gewoon op hem (en haar) vertrouwen (ik heb sinds kort een nieuwe tandarts, die ik overigens hetzelfde verhaal heb verteld. Ze zei ook "nou oke dan laten we t zo maar we moeten t wel in de gaten houden")?

P.s. de kaakchirurg heeft onlangs zo'n 3d foto gemaakt volgens mij, ik zal het hem ook nog wel even vragen als ik terugkom voor mijn 2e verstandskies
do, 06/30/2011 - 11:42 Permalink