Volledig herstel na kaakoperatie?

Author:
Markie001
Posted:
zo, 09/16/2007 - 23:17
Hallo,

In januari 2006 is mijn onderkaak 5mm naar voren gezet, nu zo'n anderhalf jaar later
heb ik nog steeds het volledige gevoel in mijn gezicht niet terug. Volgens mijn kaakchirug is het een kwestie van afwachten voordat het volledige gevoel weer terug komt. Maar als dat niet gebeurt zal ik opnieuw onder het mes moeten. Ze gaan dan de plaatjes die tijdens de operatie erin gezet zijn er weer uit halen.

Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben? En kan je er iets aan doen
om het herstel van de beschadigde zenuw te versnellen?

Mvgr,

Mark
Flunckybubble

Het kan soms wel 2 jaar duren voordat het volledige gevoel weer terug is. Wanneer je na 2 jaar nog steeds niet het volledige gevoel terug hebt, kan je ervan uit gaan dat de zenuw blijvend beschadigd is en een beschadigde zenuw kan nooit meer herstellen, althans zo is het mij verteld.

Mijn operatie is inmiddels 2,5 jaar geleden en helaas is mijn zenuw wel blijvend beschadigd. Heb een heel raar gevoel aan de linkerkant van mijn onderlip en een klein gedeelte van mijn wang. Nu is het wel zo dat je er wel min of meer aan gewend raakt.

Sterkte.

Groetjes
Kim
di, 09/18/2007 - 16:37 Permalink
@nneke

Bij mij is mijn bovenkaak verplaatst en had daarna last van de plaatjes en schroefjes. Die zijn er later weer uitgehaald. Sindsdien heb ik wel weer meer gevoel in mijn tandvlees/kaak, eigenlijk zo goed als overal weer. Maar weet natuurlijk niet of dit altijd het geval is.

Succes ermee
di, 10/09/2007 - 14:04 Permalink
niessie

Ik ben ook wel benieuwd hoe lang het duurt voor je de kaken weer normaal kunt bewegen. Ik kan nu na 6 weken alleen mijn mond een beetje (ca 2 cm) open krijgen. Ik kan mijn onderkaak nog helemaal niet naar links of rechts bewegen.

Ook heb ik heel soms pijnsteken dichtbij mijn oren. Dit is vooral tijdens het slapen (lig altijd schuin met mijn hoofd)

Groetjes
di, 10/09/2007 - 19:37 Permalink
Lie

Ik ben vandaag vijf weken geleden geopereerd. Verplaatsing van bovenkaak en onderkaak + kincorrectie. Ik krijg mijn mond ook nog maar ongeveer 2 cm open. En aan de linkse kant heb ik ook vaak last van "oorpijn" en "keelpijn". Ik maak me hier ook zorgen over. Mij hadden ze gezegd (in het ziekenhuis) dat het herstel van zo'n operatie vlot gaat en met weinig pijn gepaard. Maar helaas is dat bij mij ook niet het geval. Ik ben nog steeds thuis van mijn werk (ik moet nl. een hele dag praten en dat lukt mij nog niet), nog steeds heel erg vermoeid en het ook heel erg beu om niet normaal te kunnen eten. Vooral die vermoeidheid, die pijn en die last van het praten baren mij zorgen. Maar ik kan pas op 24 oktober terug naar de kaakchirurg dus het is nog wat afwachten.
Zijn er nog mensen waarbij het herstel niet zo vlot verloopt of verlopen is?
Groetjes
Lie
do, 10/11/2007 - 17:11 Permalink
ijzervreter

MMM,



Na het lezen van dit forum, begin ik toch enstig te twijfelen of ik de voor mij geplande operatie wel door moet zetten.
Ik ben momenteel bezig met een beugel, ter voorbereiding op de onderkaak correctie van mijn overbeet.

Nu heb ik enorm veel hinder van mijn beugel, moet regelmatig (1x per 2 weken) terug om de beugel te laten repareren. Het niet aflatende gevoel van hinder van de beugel, soms regelrecht irritante pijn aan de lippen bij het praten vind ik nu al een punt voor mij. Ik moet het voor mijn beroep juist hebben van het praten (adviseren van) met mensen.

De psychische/ emotionele verandering heb ik onderschat, als ik had geweten dat ik er zo'n last van zou hebben was ik er niet aan begonnen. Ik heb door dat stomme ding nergens geen zin in, en ben volgens mijn omgeving af en toe niet te genieten... Het is dus inderdaad zo dat "oudere" mensen (39 jr)er meer last van hebben. Mijn dochter heeft ook een beugel, die hoor ik er zelden over.

Ik denk er serieus over om de beugel te laten verwijderen.

Echter twijfel ik hierover omdat nu juist door de beugel mijn tanden helemaal schever zijn gaan staan.

Ik heb ook gehoord dat er een "simpelere" oplossing bestaat om het probleem met mijn ondertanden te verhelpen, namelijk door ze af te vijlen, zodat ze mijn gehemelte niet meer kunnen raken....

Let wel, de cosmetische effekten intresseren mij niet, ik ben hieraan begonnen omdat er volgens de orthodontist serieuze problemen met mijn kaak zouden ontstaan als ik er niets aan doe. De ingreep zou met hem te vergelijken zijn met het trekken van verstandskiezen! Al met al een veel te luchtige weergave van de werkelijkheid.

Wel nu, dat is niet de beleving die ik na enig zoeken op internet tegenkom.

Ik lees alleen maar over gevoelloosheid, niet kunnen praten, algeheel slecht gevoel, enz. enz.

Dus concreet, moet ik nu doorzetten, of gewoon stoppen en dan maar zien wat er gaat gebeuren....

Groet

IJzervreter.
do, 11/15/2007 - 11:06 Permalink
@nneke

Mark, bij mij zijn de plaatjes er weer uitgehaald. Alleen vanwege het andere uiterste: ik had er juist last van, vanwege 'teveel gevoel' zeg maar. Bij mij was het wel in de bovenkaak, dus dat is waarschijnlijk weer anders dan in de onderkaak. Ik heb ondertussen na drie operaties wel een zenuwbeschadiging opgelopen en daardoor best veel pijn, dat zijn wel weer de risico's van een volgende operatie waar niet zoveel over wordt gesproken.

Ijzervreter, de goede ervaringen lees je meestal niet terug op internet, dus het wil denk ik niet zeggen dat het altijd een drama is.Zelf heb ik ook een osteotomie gehad en had daarna ook erg last van mijn kaken, maar dat komt ook vanwege kaakgewrichtsklachten in mijn geval. In de weken na de operatie had ik ook last van pijnscheuten en maakte mij daar zorgen over. Volgens de chirurg hoorde dat er een beetje bij en dat zou vanzelf overgaan, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Het duurde bij mij inderdaad ook een tijdje voor ik mijn mond weer ver open kon doen, maar dat ging langzaam beter. Ik denk dat de kaken gewoon een enorme klap krijgen van zo'n ingrijpende operatie en daarvan moeten herstellen. Bij de een is dat waarschijnlijk erger dan bij de ander. Al is het wel vervelend natuurlijk. Maar je moet er wel rekening mee houden, ik zou het gewoon vragen aan de chirurg als ik jou was en dan een beslissing nemen.
do, 11/15/2007 - 11:39 Permalink
Lie

Beste,

ondertussen ben ik bijna drie maanden verder na mijn kaak- en kinoperatie.
Het is inderdaad zo dat het allemaal heel erg ingrijpend is. En de eerste weken (bij mij maanden) had ik veel meer last van de negatieve gevolgen dan van de positieve.
Maar bij mij is nu het moment gekomen dat ik stilletjesaan positief kan terugkijken.
Ondanks alle pijn en ongemak begint het resultaat nu heel zichtbaar te worden en kan ik tevreden zijn.
Natuurlijk zijn er nog steeds kleine ongemakjes. Mijn mond gaat nog maar 2 cm open (das niet zo veel want je kan dan van veel dingen nog niets afbijten) en mijn kaakgewrichtjes geven soms een "knetsend" gevoel.

Ik denk inderdaad ook dat je al je twijfels en vragen zeker moet voorlegeen aan je orthodontist en de kaakchirurg. En je moet er zeker op staan dat ze je alle uitleg geven, ook de minder positieve.
Dit was bij mij niet het geval zodat de eerste weken een verschrikking waren (ik was totaal niet op de hoogte van hoe het herstel zou verlopen).
En idd., op een forum zal je eerder negatievere reacties lezen maar dit mag jouw beslissing zeker niet in de weg staan.

En hoe "erg" dit ook klinkt, ondanks info van dokters en goede raad van mensen om je heen, het is jij die beslist. En jij alleen.
Ik hoop dat je tot een beslissing kan komen waar jij jezelf goed bij voelt.

Groetjes
Lie
di, 11/20/2007 - 11:29 Permalink
ijzervreter

Inmiddels de operatie achter de rug. Helaas geen positief herstel traject. Ik heb last van gevoelloze lippen, kin en wang. Daarnaast loop ik tegen de verwachting nu 5 weken met de kaken op elkaar gebonden.

Tevens nog een lange periode van corrigeren te gaan, er zit teveel ruimte tussen de kiezen onder en boven. Al met al niet bepaald conform de verwachting.

Mijn advies aan iedereen die een operatie overweegt:

Niet doen. Pas als het echt niet anders kan! Ga voor de alternatieven en laat je zeker goed informeren door meerdere specialisten!
za, 10/24/2009 - 19:17 Permalink
Eko

Hallo,

Ik zie dat veel mensen niet echt een positief herstel hebben,
maar ik juist wel.

Ik ben precies 3 weken geleden geopereerd aan mijn boven- en onderkaak.
Ik heb helemaal geen pijn gevoeld, sinds mijn 1ste dag na de operatie, helemaal niks.
Heb pijnstillers meegekregen en alleen maar 2 ingenomen voor de zekerheid.
Maar ik voel helemaal geen pijn.

Zoals hierboven al is vernoemd, verschilt het van mens tot mens.

Ik kan mijn mond al ong. 5cm(misschien nog meer) openen, alleen mag nog niet kauwen.
En ik voel mijn boventanden niet. Volgens de chirurg duurt het ongeveer een jaar voordat het gevoel terug is.

Dit is mijn verhaaltj ^^

DoeiiDoeiii

Eko
wo, 03/16/2011 - 09:35 Permalink
Eko

Als antwoord op door Liesje55

Beste Liesje55,

Ik ben ongeveer zo'n 6 jaar geleden geopereerd aan zowel mijn boven- als onderkaak. Helaas heb ik nog steeds niet 100% van mijn gevoel terug en dan vooral bij mijn bovenkaak. Bij mijn tandvlees kan ik zeggen dat ik ongeveer 80% gevoel heb. Ik ben er aan gewend dus het stoort mij niet meer.

Als je toch twijfels hebt, wil ik je adviseren om even contact op te nemen met je chirurg/tandarts.

Groetjes Eko :)
di, 07/11/2017 - 01:07 Permalink
Scoobied

Als antwoord op door Liesje55

Iemand last gehad van een verdoofd gevoel?
Bij mij is het een jaar geleden ( onderkaak operatie ) en zit nog steeds met een verdoofd gevoel.

Liesje mag ik vragen hoe dit gevoel is?

Heb je echt geen gevoel meer in bepaalde delen als je er met de vingers aanzit?

Ik ben nu zelf 6,5 jaar verder na een onderkaakoperatie en heb nog steeds een trekkend gevoel aan de zijkanten van mijn tandvlees wat zich doortrekt naar het middentandvlees van de onderkin, maar totaal geen verdoofde delen. Wang, lip, kin, alles voel ik als ik mijn vinger erop leg.

Hoe gek dit ook mag klinken maar DENK dat ik na 6,5 jaar er achtergekomen ben dat ik de plaatjes in mijn onderkaak voel. Ze komen ook door het tandvlees heen inmiddels. Ik voel aan beide zijden onderin een bobbel + de schroefjes zitten. Ik kan mij niet heugen dat ik zo’n last heb gehad als de laatste weken.

Ik heb morgen een afspraak met een kaakchirurg en ga ik verzoeken die dingen weg te halen en dan wil ik wel eens zien hoe het gevoel dan is. Uiteraard zal het niet makkelijk worden aangezien je met botaangroei te kampen heb.

Ik hoop toch zo van ganser harte dat ik geen zenuw beschadiging heb opgelopen maar dat het die dingen zijn waarik 6,5 jaar mee gelopen heb.. Als ik op de plaatjes druk is dat precies het gevoel wat ik ervaar. Dat ik ze voel is een feit alleen ik kan niet goed verklaren waarom het doortrekt naar het midden toe, waar de druk wel stukken minder is.

Vergelijk het als je een dikke dropveter van 8 cm tussen je tandvlees en lip legt, en dan helemaal onderin, dat gevoel ervaar ik.

Naar mijn idee zorgen de uit stekende plaatjes ervoor dat ofwel het tandvlees strak getrokken wordt waardoor ik stretching voel. Ofwel dat het kaakgewricht druk ervaart omdat dat daar redelijk kort op elkaar 4 schroeven in kaakgewricht zijn geschroefd.
wo, 02/14/2018 - 15:32 Permalink
tramericia

Als antwoord op door Lie

Aan de linkse kant heb ik ook vaak last van "oorpijn" en "keelpijn". Ze hebben bij mij 'gewoon' (volgens de tandarts die me doorstuurde) een wijsheidstand weggenomen die plat onder mijn tanden (nooit doorgekomen dus) lag, maar hij lag ook plat op een zenuw. De tandarts zei dat het heel moeilijk zou zijn die zenuw niet te raken, maar dat zou niet zo erg zijn, je hebt dan een soort doofheid tot aan de helft van uw lip en tanden. Dat klopte dus helemaal. Ik kon mijn mond niet ver open krijgen, maar dat is nu al wel beter, de operatie dateert van 9 december 2022. Nu dus twee maanden geleden. Maar die oorpijn én keelpijn blijven maar duren. Op een bepaald moment was het zo erg dat ik naar het ziekenhuis belde en met de verpleegkundige gesproken heb. Veel meer dan ik al wist heeft ze me dan ook niet verteld. Ik ben naar de huisarts gegaan, die keek in oren en keel; hij zei het is geen oor- of keelontsteking, het komt van de operatie. Hij stuurde me naar de kiné. Die begon in mijn nek, de dichtsliggende spieren tegen mijn nekwervels te masseren. Het was een helse pijn in het begin, maar het beterde (al de pijn in mijn hoofd, behalve de keel- en oorpijn). Wel als ik bij hem vandaan kom is het even gedaan, de volgende dag is het er weer... Op een bepaald moment had ik weer zoveel pijn dat ik de huisdokter belde, maar hij was niet aanwezig, dus ik belde terug met de verpleegkundige, en zij zei dat het meer gebeurd, na een kaakoperatie dat ze de mensen die zoveel pijn hebben, doorsturen naar de kiné. Meer kan ik je spijtig genoeg niet vertellen. Ik maak me ook ongerust dat ik nu, na twee maanden, nog steeds die keelpijn en oorpijn heb, soms echt alsof ik een keel-oor-ontsteking heb! Ik wou dat ik je meer kon helpen. Ik heb vroeger wel ooit gehad dat ik mijn mond maar een twee cm open kon krijgen, en dat heeft inderdaad letterlijk twee jaar geduurd, nu was het dus vlugger beter.
Veel sterkte!
di, 02/07/2023 - 19:06 Permalink