verwijderen cyste

Author:
karelloe
Posted:
ma, 11/08/2010 - 13:10
:cry: Hallo,

Na een wortelkanaalbehandeling ging mijn kaak weer opzwellen. De tandarts dacht dat er een abces met pus was, maakte een sneetje. Kwam niets uit. Kaak heel dik, direkt naar kaakchirurg. Op de foto een cyste te zien. Deze moet eerst tot rust komen. Heb een afspraak om deze te verwijderen. :cry:

De kaakchirurg zei dat de cyste vlak bij een zenuw zit. De zenuw moet aan de kant gehouden worden om de cyste eruit te halen. Gevolg kan zijn doof gevoel van de onderlip, wat soms overgaat en soms niet.
Ik maak me hier zorgen over. Is er iemand met kennis hiervan of ervaring hiermee????
Ik hoop dat er iemand reageert.

groetjes,
Louise
Illuminus

:cry: Hallo,

Kaak heel dik, direkt naar kaakchirurg. Op de foto een cyste te zien. Deze moet eerst tot rust komen. Heb een afspraak om deze te verwijderen. :cry:

De diagnose cyste kan niet op basis van de foto gemaakt worden. Het is wel zo dat wanneer de grootte van de laesie toeneemt de kans groter is dat er sprake is van een cyste, maar deze diagnose kan alleen gesteld worden na histologisch onderzoek. Wel kan het zo zijn dat er aanwijzingen zijn dat het om een cyste gaat, bijv. heel veel vochtafvloed (geen pus) is uit het wortelkanaal. Dit is wel een aanwijzing voor een cyste, maar ook geen absolute zekerheid)

De kaakchirurg zei dat de cyste vlak bij een zenuw zit. De zenuw moet aan de kant gehouden worden om de cyste eruit te halen. Gevolg kan zijn doof gevoel van de onderlip, wat soms overgaat en soms niet.

Er even vanuitgaande dat er sprake is van een cyste (zie bovenstaande), zou bij een cyste van dergelijke omvang decompressie overwogen kunnen worden om eerst de cyste te verkleinen en dan pas te verwijderen (minder risico). Decompressie is een techniek waarbij een gaatje naar de cyste wordt geboord en een kleine canule wordt ingehecht, waarna de cysteholte dagelijks gespoeld moet worden met fysiologisch zout. Dit vereist wel therapietrouw omdat er gespoeld moet worden en vrij vaak de canule ingekort moet worden. Decompressie kan weken tot enkele maanden in beslag nemen, afhankelijk van de omstandigheden.

Maar....ik ken de specifieke omstandigheden van het geval niet en ik heb geen foto gezien, dus overleg met de kaakchirurg over het hoe en waarom van de gekozen aanpak kan verhelderend zijn. In ieder geval sterkte!


ma, 11/08/2010 - 22:34 Permalink
karelloe

Hallo cry,

Dank je wel voor je reactie. Fijn wat meer info te hebben.
Verhelderend dat je op een foto niet kunt zien of het een cyste is, of niet.

Als het mogelijk is om de (waarschijnlijke) cyste te verkleinen op de manier die je beschrijft, zou ik daar voor gaan.
Volgende stap is inderdaad overleg met de kaakchirurg.

Nogmaals bedankt.
:) Louise
di, 11/09/2010 - 13:14 Permalink