Verwarring over kaakasymmetrie

Author:
Elientje87
Posted:
ma, 10/07/2013 - 17:18
Hoi allemaal!


Enige tijd geleden heb ik een eerste afspraak bij de kaakchirurg gehad, omdat ik het idee had dat mijn kaak scheef staat, omdat mijn gewricht kraakt bij het opendoen van mijn mond en omdat ik geen competente lipsluiting heb.
Hierbij een foto van internet waar een vergelijkbare asymmetrie te zien is (wel iets naar beneden scrollen totdat je de foto ziet):

http://revodonto.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1808-52102010000100003&lng=en&nrm=iso

Ik heb drie consulten gehad. Eerste consult bij mijn eigen kaakchirurg, tweede consult was een kaakchirurgische bespreking met meerdere artsen en het derde consult was weer bij mijn eigen kaakchirurg.

1e consult bij kaakchirurg. Conclusies:
-Lengteverschil tussen beide kaken. Dat veroorzaakt de asymmetrie. Behandeling: BSSO
-Incompetente lipsluiting. Behandeling: Lefort 1 ( impactie van 4 mm)
-Mogelijk te smalle bovenkaak. Resultaten orthodontist afwachten.

Consult orthodontist conclusies:
-Tandenbogen sluiten goed aan (klasse 1 occlusie)
-Verschuiving middenlijn naar links

2e consult kaakchirurgische bespreking:
Mijn eigen kaakchirurg was hierbij afwezig, daarvoor in de plaats was er een andere kaakchirurg en verder nog een viertal orthodontisten.
-Geen asymmetrie (of in ieder geval, zij zagen geen verschil tussen de beide condyli en de rest van de kaak. Niemand kon zien waardoor de asymmetrie veroorzaakt werd.)
-Orthodontist gaf aan mijn ondertanden recht te kunnen zetten, en de middenlijn ook echt in het midden te kunnen plaatsen.

Dit tweede consult was erg verwarrend en ook niet heel prettig. Uiteindelijk besloten ze dat ik dan toch maar nog een keer op gesprek moest bij mijn eigen kaakchirurg.

Derde consult (weer bij eigen kaakchirurg):
-Maxilla is inderdaad te lang. Impactie van 4 mm. Echter kan hij niet garanderen dat ik daarna wel een competente lipsluiting zal hebben.
-Er is WEL een asymmetrie zichtbaar en die zit in de kaken. Echter is het geen condylaire hyperplasie, geen hemimandibulaire hyperplasie of elongatie, maar is er bij mij simpelweg een verschil in de kaken zonder dat er sprake is van een afwijking.
-Mocht ik hier iets aan willen doen, dan kan hij donorkraakbeen aan de 'smallere' kant van de kaak plaatsen. Dus alles wat de eerste keer besproken was, BSSO, lefort 1 en kaakverbreding, dat ging nu niet meer op. Tevens zou het cosmetisch zijn.

Enerzijds was ik hier heel blij mee, ik was vooral opgelucht dat ik zo'n moeilijke keuze (wel of geen operatie) nu niet meer hoefde te maken. Anderzijds was en ben ik helemaal in de war. Na zoveel tegenstrijdige dingen gehoord te hebben, heb ik geen idee waar ik aan toe ben.

Wat kan ik het beste doen? Weer langs de kaakchirurg? Second opinion aanvragen? Wat als dit lengteverschil tussen de kaken over tien, twintig jaar fikse klachten oplevert? Wat zijn de consequenties van non stop door je mond ademhalen voor op de langere termijn? Praat ik zo nasaal door een smalle bovenkaak? Als het toch een afwijking in het skelet is, schiet ik dan wel zoveel op met een beugel zoals de orthodontist voorstelde? Het moge duidelijk zijn: ik zit vol vragen. En na drie consulten ben ik eigenlijk niet veel verder dan: mijn kaak staat inderdaad scheef.

Ik hoop van anderen te horen of zij iets soortgelijks hebben meegemaakt en wat hen het verstandigst lijkt nu als eerste te doen. Ik heb mijn orthopantomogram toegevoegd, misschien dat die foto wat duidelijkheid verschaft.
Attach
Ortholimburg

Op de OPG is het inderdaad niet echt duidelijk waar een eventuele asymmetrie zit, maar als ze klinisch zichtbaar is, dan zal ze er ook wel zijn, neem ik aan. Orthodontisch verplaatsen van de tanden kan eventueel de occlusie wel verbeteren, maar aan de skelettale asymmetrie verandert dit eigenlijk niks, omdat, zoals je al aangeeft , de fout dan in de kaken zit ,en de tandstand hier niet veel aan wijzigt
Als je een lipincompetentie hebt omwille van een te grote verticale dimensie, dan zal dit ook niet met orthodontie in orde komen vrees ik.
Stuur eens wat foto's (gewone foto's ,geen Rx) dan is de asymmetrie beter te beoordelen.
ma, 10/07/2013 - 18:48 Permalink
Elientje87

Wat een snelle reactie! Bedankt!
I.v.m. privacy stuur ik de foto's door in een pm.
Ik besef dat iedereen in meer of mindere mate asymmetrisch is. Ik ben me wel bewust van mijn (milde) asymmetrie, maar niet zodanig dat ik me halsoverkop een operatie op de hals wil halen. Zeker niet als de kans erg klein is dat ik er ooit echt (lichamelijke) klachten van zal krijgen. De lipincompetentie vind ik een ander verhaal, omdat dit nu wel klachten oplevert.

Maar ik weet dus niet of dit zonder meer kan indien er daarbij ook nog sprake is van een lengteverschil in de opstijgende tak/mandibula.
Wederom alvast bedankt voor het antwoord!
ma, 10/07/2013 - 21:11 Permalink