Verkrampen kaken/kaakspieren, TMD?

Author:
marjo67
Posted:
do, 12/26/2013 - 16:32
Sinds een 3 tal weken heb ik last van mijn li oor en kaak. Wat de oorzaak is, is niet bekend.
Klachten zijn ontstaan meteen na een start van een Wkb!!!!! Heb de 1e dagen felle oor- en kaakpijn gehad. Na een week klachten naar HA gegaan. Voor het geval van infectie een kuur AB (Amoxicilline) meegekregen (oren waren overigens oké). Vermoeden was een overbelast kaakgewricht. TA wist niks beters te zeggen op mijn klachten, dan: "Daar kan ik niks mee en nee, het kan NIET van de Wkb komen"

De felle pijn in mijn Li oor zoals "vol gevoel" en "druk" zijn (een heel eind) weg. Ook de gevoelige plek in mijn hals (net onder oor) is weg.
Ondanks dat ben ik nu op het punt aanbeland dat ik nauwelijks durf te eten/ bewegen met mijn kaken. Zolang ik er niets mee doe gaat het, al voel ik wel continue dat ik kaken heb.....
Komen mijn kaken echter in beweging dan lijken de spieren te verkrampen. Tandenpoetsen, kauwen, zelfs praten is niet fijn.

Echt genoten van het Kerstdiner van gisteravond was er dus niet bij. Inmiddels begint mijn andere kaak + spieren ook al aardig mee te doen. Ik baal hier behoorlijk van. Echt heel erg pijnlijk is het niet, maar de continue zeurderige pijn maakt me moe en chagrijnig.

Ik heb het idee of er iets niet goed zit in/aan mijn Li kaakgewricht. Lees over discusverschuiving, maar ook over beschadiging aan ligament --> TMD klachten
Kaken van Li naar Re bewegen is geen probleem (is wel pijnlijk geweest), onderkaak naar beneden drukken tijdens openen is een ander verhaal. Voel dit goed in mijn Li kaakgewricht. Kan mijn tanden en kiezen niet goed op elkaar zetten. M.b.v. een spiegel lukt het me wel, maar dan voel ik druk in mijn li kaakgewricht.

Heel, heel langzaam lijkt er wat verbetering in te zitten. In rust weinig hinder, Li kaak voelt dan stijf en soms verkrampen spontaan mijn kaakspieren. Dit houd enkele minuten aan en neemt dan weer af.

Herkent iemand dit? Zo ja, namen de klachten helemaal vanzelf af of kwam er specialistische hulp aan te pas?
Ik loop hier nu een kleine 3 weken mee, misschien wil ik wel te snel en is het een kwestie van geduld, maar omdat ik zo weinig over dit soort klachten en hun verloop kan vinden, ben ik er aardig onzeker door geworden.
B.v.d. voor jullie antwoord.
Groet, Marjo
vV

Dat baseer ik op de klachten en symptomen die je beschrijft.

Edit aanvulling. Hoe langer je wacht en advies negeert of tijd verdoet met doorvragen wat mi alleen tijdverspilling is des te groter het risico dat het mn bij het linker kaakgewricht door vergroeiingen steeds lastiger wordt te richten op echt herstel. Doe ermee wat je wilt, meer dan dit advies geven kan ik niet voor je doen.
En ik heb er eigenlijk verder totaal geen behoefte aan dat advies te moeten gaan verdedigen, het lijkt er namelijk naar mijn gevoel een beetje op dat de discussie die kant op gestuurd wordt. Mede gezien dat je telkens op andere plekken eigenlijk opnieuw dezelfde vraag stelt. Alsof de antwoorden en voor de hand liggende actie die je zelf moet nemen je niet aanstaat.
Als ik dat verkeerd zie excuus ervoor, is alleen een gevoel wat ik krijg gezien het verloop wat ik zie en de chronologie in je postings en nieuwe topics die eigenlijk geen nieuw topic zijn.
vr, 12/27/2013 - 10:59 Permalink
marjo67

Zo dan....
U geeft zich hier uit als tandarts. Wat meer empatisch vermogen zou u niet misstaan. :smt018
Ik besef ook wel dat de antwoorden niet voor het oprapen liggen, maar wie weet is er nog wel iemand die soortgelijks heeft (gehad)

En ik verdoe mijn tijd niet door niet meteen naar een orofaciaal therapeut te rennen, want ik moet a.s maandag eerst nog terug naar tandarts om de Wkb af te maken en het plaatsen van de definitieve kroon. Klachten zouden ook heel goed verklaard kunnen worden door het niet goed op elkaar passen van mijn kiezen links nu.....

Maar laat ook verder maar. Heb meerdere antwoorden van u gelezen aan anderen die inhoudelijk niets toevoegen.
De groeten
vr, 12/27/2013 - 13:47 Permalink
Dutchdevil

TS start een vraag, VV leest de problemen en geeft een advies.

Uhm ligt het nu aan mij?

Hier heb ik niks aan, klinkt ook niet erg empathisch.
Daarnaast krijg je een gratis advies in de man zijn eigen tijd, die misschien wel vrij druk is en dit even tussendoor doet.

Respect begint bij jezelf ofzo?
vr, 12/27/2013 - 14:42 Permalink
vV

en succes zeg ik dan...
tijd verdoen met een orofaciaal fysio.....dat je hier blijkbaar niet de antwoorden krijgt die je wilt betekent niet dat de antwoorden op zich niet deugen.
Maar laat maar, ik besteed zeker rond de kerst en in mijn vrije tijd die tijd liever aan mensen die het wel weten te waarderen, en die ook snappen dat bepaalde houding op een gegeven moment geen zin heeft. je komt hier voor advies, voor jezelf. Dan krijg je dat, zo goed mogelijk, en dan is het nog niet goed?? ga eens bij jezelf te rade, die klachten hebben ook een basis. Voor empathie moet je bij anderen zijn, niet bij mij, ik wil je helpen, heb je meer aan dan aan empathie (alleen).
vr, 12/27/2013 - 14:53 Permalink
marjo67

TS start een vraag, VV leest de problemen en geeft een advies.

Uhm ligt het nu aan mij?

Hier heb ik niks aan, klinkt ook niet erg empathisch.
Daarnaast krijg je een gratis advies in de man zijn eigen tijd, die misschien wel vrij druk is en dit even tussendoor doet.

Respect begint bij jezelf ofzo?


Ik stel op een normale manier een vraag en krijg daarop op een kort en afgemeten manier ("Zoek eens een orofaciaal fysio op....") een advies waarbij ik me afvroeg waar dat op gebaseerd was.
Daarop word ik afgezeken met dat ik mijn tijd verdoe met dat ik mijn vraag op diverse plekken stel ("Mede gezien dat je telkens op andere plekken eigenlijk opnieuw dezelfde vraag stelt") en geen actie onderneem.

Ten 1e: Ik heb mijn vraag op maar liefst 2 plekken gesteld. Zijnde onder topic "Problemen met tanden en kiezen", maar omdat mijn klachten meer mijn kaak(gewricht) betreffen dan mijn gebit, heb ik de vraag ook hier gesteld.
Ten 2e: Is er deze dagen geen (tand)arts/fysio die iets doet wat geen spoed betreft
Ten 3e: Heeft het nu weinig zin om naar een fysio te gaan, aangezien ik a.s. ma weer naar de TA moet voor het afmaken van een behandeling waardoor deze klachten juist begonnen zijn en reken maar dat ik daar mijn probleem dus echt wel weer goed zal voorleggen....
Ten 4e: Ik ben ook medisch onderlegd en heb altijd geleerd patiënten (ook al komen ze soms zeurderig over) altijd netjes en correct te blijven behandelen en ze zeker NIET te laten voelen of ze zelf schuld hebben aan hun klachten . ("...die klachten hebben ook een basis..") Over RESPECT gesproken

"Voor empathie moet je bij anderen zijn, niet bij mij, ik wil je helpen, heb je meer aan dan aan empathie (alleen)."
Dank voor de hulp/advies, maar zorgverlenen betekend niet alleen advies geven. Een vriendelijk woord (ter geruststelling) wil ook weleens helpen.

En dat Dhr.Vv hier gratis advies verstrekt in zijn vrije tijd is zijn eigen keus. Niemand die hem ertoe dwingt toch!!!!
vr, 12/27/2013 - 16:47 Permalink
vV

Het is duidelijk dat we niet op dezelfde golflengte zitten, het zij zo.
Je hebt zelf op 22 dec de diagnose al bevestigd, logische vervolgstap is een orofaciaal fysio. Ik heb in het begin bij de vraagstelling al aangegeven dat het door de behandeling kan komen maar dan wel redelijk vlot moet wegzakken. Wat wil je nog meer? Van een vriendelijk woord gaat de last niet weg, en ik ga niet roepen dat het wel mee valt want gezien je beschrijving van de klachten valt het juist niet mee. Enige reden dat een beet niet meer klopt bij werk aan het gebit is een te hoge noodvulling of noodkroon. Maar dat geeft weer niet de verschijnselen aan het gewricht zoals je beschrijft.
Behalve dat ik dan onzin verkondig ben je er niet mee geholpen. Ik probeer je te laten realiseren dat je een serieus kaakgewrichtsprobleem hebt, of in ieder geval op basis van de info die je geeft lijkt te hebben. Die boodschap komt blijkbaar niet over.
Het is inderdaad mijn eigen keus hier gratis en voor niets advies en commentaar te geven , klopt als een bus. Het is ook jouw goed recht daar niets mee te doen.
Ik vraag mij alleen af waarom je hier dan komt...
Dit valt idd niet onder spoed, wel iets waar snel naar gekeken moet worden. Niet elke tandarts heeft hier even veel verstand van of ervaring mee, dat blijkt ook uit het feit dat regelmatig min of meer dezelfde vraag weer langs komt.

Overigens ben ik ook zo hard tegen patiënten die niets met mijn adviezen doen, al was het alleen maar omdat ik te veel mensen gezien heb die arbeidsongeschikt werden door dit soort verwaarloosde problematiek...
vr, 12/27/2013 - 17:13 Permalink
marjo67

"Het is duidelijk dat we niet op dezelfde golflengte zitten, het zij zo." Zo is dat :wink:

Wat mijn kaakklachten aangaat. Ik ben me er wel degelijk van bewust dat deze serieus zijn, anders was ik niet hier beland. Het is alleen een heel vervelende tijd nu i.v.m. de feestdagen. Ik maak er na het weekeinde dan ook wel werk van

Wat mijn beet betreft. Ik denk dat één en ander te maken heeft met het feit dat ik re.-onder op mijn kleine kies na, geen kiezen meer heb. Ik kauw dus altijd op links... De kant die nu dus klachten geeft
Li onder (element 36) zit nu een noodkroon. Het 2x op 1 wk. tijd lang openhouden van mijn mond + het éénzijdige kauwen heeft voor mijn gevoel de kaakproblemen in snel tempo doen verergeren. Misschien slaat het helemaal nergens op, maar dat is dus wat ik denk. :lol:

Ik heb mijn TA al eerder gevraagd of het niet verstandiger was om de 2 ontbrekende kiezen re. te vervangen, maar dat was niet nodig. Nu denk ik daar toch anders over. Heb ik daar meteen een vraag over :oops:
Mijn keus op dit moment is een partiële prothese (2 kiezen), maar welke van de 2 is aan te bevelen. De plaat- of de frameprothese?
Laat deze dan ook zo snel mogelijk aanmeten.
vr, 12/27/2013 - 19:18 Permalink
speeds

Hoi Marjo,

Ik heb precies hetzelfde als jou! Echter weet ik ook niet hoe ik eraan gekomen ben.
Het begon bij mij met een vol gevoel en druk in beide oren daarna een krakend geluid bij het slikken in het linker oor dit heb ik nog steeds. Vervolgens heb ik er een krampachtig gevoel in mijn kaak bij gekregen.
Het doet geen pijn maar is meer irritant.

Ben jij er al achter wat het is? Ik ben al meerdere malen bij de huisarts, kaakchirurg en kno arts geweest maar geen oplossing.
ma, 03/24/2014 - 16:28 Permalink
tingobop

ik heb ook steeds een drukgevoel ik de kaak.dit is 2 weken geleden begonnen tijdens het slapen op de kaak. ik werd wakker met een pijnlijke kaak, als mijn kaak pijnlijk is en verkrampt en ik ga eten dan gaat de druk eraf. gisteren bij de tandarts een wkb gead maar dat lijkt nog niet te helpen. de pijn blijft
za, 02/21/2015 - 13:17 Permalink