Vergoeding enkele implantaat (voortand)

Author:
Lotus27
Posted:
ma, 01/07/2013 - 22:03
Goedenavond,

Afgelopen jaar (mei) heb ik na veel pijn op advies van de tandarts mijn voortand laten trekken. Achteraf bleek de (gebroken) wortel compleet weggegeten door de ontsteking die er al lange tijd inzat, en niet door mijn vorige tandarts was opgemerkt.
Nu heb ik een plaatje met een kunsttand waardoor er in ieder geval geen gat zichtbaar is.
Ik ben bij de kaakchirurg geweest (met verwijsbrief van de tandarts) voor een intakegesprek. De enige optie voor een implantaat, is na een botopbouw, omdat het kaakbot te erg geslonken is om zo de schroef te plaatsen. De kosten van dit alles zijn zo'n €2500,-
Bij de tandarts heb ik aangegeven dat dit voor mij financieel onhaalbaar is, maar zij en de kaakchirurg adviseren mij binnen een jaar een implantaat te laatsen plaatsen, omdat mijn kaakbot alleen maar verder slinkt. Volgens hen is er dus medische noodzaak.
Ik heb afgelopen week wederom mijn verzekering gebeld en kreeg een wel heel bijzondere mededeling. Als ik een verwijsbrief heb, en de implantaat door een kaakchirurg (dus medisch specialist) wordt geplaatst, wordt dit volledig vergoed uit de basisverzekering! Dit is voor mij nieuw, ik belde alleen voor advies voor een eventueel aanvullende verzekering. Toch geloof ik dat ik niet correct ben voorgelicht en ik alsnog een rekening krijg als ik nu start met de behandeling. Mij is echter wel telefonisch toegezegd dat de ingrepen door de kaakchirurg worden vergoed, ik begreep dat dit dan bindend is, maar ik heb er weinig vertrouwen in.

Ik ben nu een paar maanden bezig om enige vorm van vergoeding rond te krijgen, tot nu toe tevergeefs. Mijn vraag is, in hoeverre een implantaat echt noodzakelijk is? Wat zijn de gevolgen als ik het bij de prothese hou die ik nu heb? Ik ben 27 en mijn gebit is verder gezond. Als het wel medisch noodzakelijk is, waarom zit een behandeling niet in het basispakket? Ik heb het gevoel dat ik geen andere keuze heb dan een implantaat. Daarnaast ben ik erg verdrietig vanwege het feit dat mijn gebit gewoonweg incompleet is. Ik verzorg het prima, zelden iets gehad en nu voor mijn gevoel buiten mijn schuld om word ik voor het blok gezet.
Newtan

Wat je kunt doen, is de verzekering een brief sturen, met een kopie van de verwijsbrief van de tandarts. Doe ook de begroting erbij.
Vraag dan een oordeel van de Adviserend Tandarts.
Dan krijg je zwart op wit terug wat de verzekeraar gaat doen.

En niet het oordeel van een call-center.

Overigens is een brug met twee kronen en een dummie-tand ertussen ook jarenlang een goede oplossing geweest. Die kost je misschien 1800,=.
Maar dat scheelt je wel een operatie.
En een boel tijd.
di, 01/08/2013 - 21:01 Permalink
Lotus27

Bedankt voor de reactie!

De tandarts had het ook over een etsbrug, maar ik knars nogal 's nachts en ze twijfelt of de brug het houdt. Daarnaast moet ze dan aan goede tanden slijpen én stopt het het slinken van het kaakbot niet.

Ik ben 2 jaar geleden een paar keer met veel aangezichtspijn naar de tandarts geweest. Die concludeerde een wortelbreuk, maar dat zou geen problemen opleveren. De ontsteking had ze over het hoofd gezien (of was niet zichtbaar). Na het trekken bleek die ruim zo groot als de tand zelf, en heeft dus een gat gecreerd in het kaakbot.

Vrijdag ga ik naar de kaakchirurg voor een begroting, volgrnde week naar de vank voor een lening. Daarnaast zie ik enorm op tegen de behandeling, ook al vielen alle behandelingen tot nu toe erg mee. Boren doe ik zonder verdoving en het trekken was binnen 5 seconden gebeurd (de tand zat al los).
di, 01/08/2013 - 21:10 Permalink
schepje

Hallo,
Ook ik ben erg benieuwd of deze behandeling wordt vergoed als je je met een verwijzing van de tandarts laat behandelen door een kaakchirurg.
Ik heb in 2012 een offerte gekregen en deze kwam op 2650 euro. Ik vind dit echt schandalig veel geld en ik vraag me dan ook af of dit bedrag in 2013 lager uitvalt omdat de vrije tarieven weer zijn opgeheven?
Alvast bedankt voor het lezen en ik zal ook eens bellen naar mijn zorgverzekering.
di, 01/22/2013 - 16:21 Permalink
vV

ik zou in ieder geval even een nieuwe begroting opvragen met de nieuwe behandelcodes.

Persoonlijk vraag ik mij af of het (veel) goedkoper wordt, de media als spreekbuis van de grote verzekeraars waren er als de kippen bij om te roepen dat de vrije tarieven (veel) te hoog waren, maar vooralsnog kom ik met in 2012 begrootte en in 2013 met de nieuwe door de overheid vastgestelde tarieven uitgevoerde behandelingen hoger uit, meestal nog hoger ook dan de inflatiecorrectie 2012>2013. En met mijn tarieven zat ik volgens de vergelijkers in de middenmoot, dus niet de goedkoopste maar zeker ook niet de duurste.
Dus ja... dat gezeur erover dat de vrije tarieven uitmonden in belachelijk hoge prijzen moet maar eens afgelopen zijn, met name omdat het ook nog eens appels met peren vergelijken is omdat in het huidige systeem bij de vastgestelde tarieven 0 service is opgenomen, wat bij d emeeste praktijken in 2012 wel het geval was (garantie, coulance, langere nazorgtermijn dan minimaal verplicht etc).

Al met al ben ik erg benieuwd wat er aan statistiek uit komt rollen wanneer de cijfers 2012 mbt totale uitgaven mondzorg bekend worden en zo.
benieuwd of het allemaal zo schokkend is als zo hard geroepen is...

machtiging kan je gevoelijk vergeten , de regels daarvoor worden steeds strenger toegepast. wordt bij voortanden alleen toegestaan wanneer verlies en behandeling voor 21e jaar. Daarna is het eigen pech. met andere opties aanwezig, dat wel.
BIj verlies van kiezen met zeer grote beperkingen en bijzondere andere medische afwijkingen, dus meestal ook pech.
di, 01/22/2013 - 17:17 Permalink
schepje

Bedankt voor uw reactie.

Ik stond er al van te kijken want ik heb expres gewacht tot 2013 in de veronderstelling dat de tarieven dan verlaagd zouden worden.
De tandarts heeft ook als optie gegeven een brug (op de 2 naastgelegen tanden zitten nu al kronen) te plaatsen.
Nu blijkt dus dat het in 2013 100 euro duurder geworden is als in 2012...
Inderdaad dus grote verhalen over verlagingen, alleen weet ik niet of dit ook voor de implantaat geldt?
Is het ook verstandig om meerdere offertes te laten maken? En moet je dan iedere keer foto's e.d. laten maken?
Ook hoorde ik via via dat tandzorg in Belgie een stuk goedkoper zou zijn. Is deze ook goed?

Hopend dat iemand ook mij kan helpen...
di, 01/22/2013 - 21:07 Permalink
schepje

Hallo,
Sorry voor de verwarring maar een implantaat gaat me 2650 euro kosten. En een brug 1650 euro. Voor een implantaat moet ik naar een ander, mijn tandarts doet deze ingreep niet. Ik zou liever een brug doen mede ivm angst. Maar ik heb geen idee wat op de lange duur beter/mooier gaat zijn?
wo, 01/23/2013 - 07:28 Permalink
Lotus27

Bedankt voor alle reacties. Volgende week vrijdag gaat de kaakchirurg beginnen met de botopbouw.

Afgelopen jaar kreeg ik een begroting van 2230 euro, nu zit ik op 1285 euro. Ik denk dat er verschil in zit omdat de behandeling wellicht iets eenvoudiger is dan verwacht? Bij die 1285 eu zit wel alles inbegrepen. Dus van de mondhygieniste tot het plaatsen van de kroon (tandarts). De kosten voor de kaakchirurg zijn 972 euro, en de kroon iets meer dan 300. Theoretisch gezien heb ik geen keus, maar die 1285 euro valt me nog mee, aangezien ik op 2230 had gerekend. Helaas krijg ik nog geen cent vergoed, en zie ik als een berg op tegen de ingreep vrijdag. Soms vraag ik me af waar ik het voor doe :cry:
zo, 02/03/2013 - 18:23 Permalink
schepje

Hoi Lotus,

Ten eerste wil ik je heel veel succes wensen komende vrijdag!
Ik hoop dat alles goed gaat en dat je er achteraf om kunt lachen omdat het meeviel...
Ik snap dat je je nu afvraagt waarvoor je het nu eigenlijk doet, maar je moet maar zo denken: je wordt er alleen maar mooier en beter van. En dat zegt dan iemand die het maar de hele tijd uit loopt te stellen haha.
Ik ben zelf ook ontzettend bang en wil je bij deze dan ook vragen om eerlijk je ervaring te delen?
Ik twijfel nog steeds tussen een implantaat en een brug en misschien maakt jouw ervaring mijn keuze ietsje makkelijker...

Heel veel succes en ik hoop nog een keer van je te horen!
ma, 02/04/2013 - 15:50 Permalink
Lotus27

Goedemorgen. De botopbouw zit erop, letterlijk. De ingreep an sich viel me heel erg mee, ik was binnen 2 uur klaar. De napijn heb ik wel een beetje onderschat. Het is nu 48 uur na de behandeling en voor het eerst zonder pijnstillers. Ik kan m'n mond nog niet echt opendoen en heb heel veel honger. Er zit een enorm ei op m'n wang en mijn rechteroog zit nog een beetje dicht.
Tijdens de behandeling zelf heb ik geen pijn gehad, alleen het boren voelde ik een beetje maar niet pijnlijk.
vr, 02/22/2013 - 10:58 Permalink
Lotus27

Beste allen,

Begin dit jaar stelde ik de vraag over de kosten van een implantaat. Inmiddels zit de implantaat erin en over enkele weken/maanden mag de kroon erop. Financieel is het iets minder prettig. Ik had een botopbouw nodig en bij elkaar bedragen de kosten van de kaakchirurg ruim €2600. Mijn verzekering vergoedt hiervan niets, ook niet de botopbouw. De tandartsrekening van daarvoor (trekken, foto's, prothese, afdruk, etc) was zo'n €450. De kosten van een nieuwe prothese plus een keer afstellen €150. Daar komen nog de kosten van de kroon bij, ong €600. Bij elkaar ben ik dus zo'n €3800 kwijt, omdat ik een voortand wilde.

Tot zover de stand van zaken. Aan een ieder die met helsche pijn rondloopt en wordt geadviseerd een tand te laten trekken: denk heel goed na. Ik sta op het punt mijn auto te verkopen en ben in gesprek met de bank voor een lening. De factuur van het ziekenhuis kwam vrij onverwacht (tussen de behandelingen in ipv na afloop) en viel dus €1000 duurder uit. Denk aub goed na of dit het wel waard is. Ik ben bijna €3700 armer en heb nòg geen voortand, alleen een prothese.
za, 10/19/2013 - 00:57 Permalink
Lotus27

Bedankt voor je reactie vV.
Ik weet dat ik dit inderdaad kan inzetten voor belastingvoordeel, maar hoe is mij nog een raadsel. Ik laat de belasting altijd door de vakbond regelen, meestal rond maart. Moet ik dan de facturen insturen? Ik zag namelijk net dat Ohra ongeveer 180 eu heeft vergoed, van diverse rekeningen. Of moet ik dat zelf al uitrekenen, of wachten op het overzicht van Ohra?

Kan ik ook het vergoedingsoverzicht van Ohra uitprinten en verwerken? Daarin staat namelijk exact wat zij hebben vergoed of niet, en wat onder eigen risico viel. Ik heb namelijk net een eindoverzicht gehad en het eigen risico van dit jaar betaald, de volledige 350 eu.
za, 10/19/2013 - 10:36 Permalink