Verbreden bovenkaak + blokjes

Author:
SoothAwful
Posted:
do, 06/04/2015 - 16:01
Beste mensen,

Ik kom net van de orthodont omdat ik al een tijdje rondloop met het idee om terug blokjes te gaan dragen omdat m'n voorste en onderste tanden niet meer recht staan (ze staan wel allemaal goed op een rij, maar de ene is wat meer naar voren/achteren gedraaid).
Bovendien heb ik last van een te small bovenkaak waardoor m'n voorste tanden in een puntvorm staan. Dit is heel miniem, langs voor kan je amper zien, maar als je langs de zijkant kijkt dan zie je het goed dat m'n voorste tanden een paar millimeter (3 - 4 mm) voor m'n ondertanden hangen (kruisbeet).
Ik ben er nu 20 en heb vroeger al een gehemeltebrug/blokjes/nachtbrug gedragen, maar om de een of andere reden is het weer mis gelopen. Medisch is het zeker niet nodig, en ik ondervind er ook geen last van bij het spreken, eten of weet ik wat,maar ik ben altijd al iemand die enorm gesteld is geweest op mooie tanden dus vandaar dat ik een correctie wil.
De orthodont vertelde me meteen dat ik die bovenste tanden enkel maar perfect recht krijg en op de onderste tanden kan passen dmv een verbreding van de bovenkaak. Met blokjes alleen gaat het niet perfect staan.
De totale duur zal +/- 2 jaar duren en de kostprijs zal 3000€ bedragen + de kosten van de kaakchirurg.
Met blokjes kan ik leven, maar hij vertelde me ook meteen dat ik met zo'n kaakoperatie een spleetje van 5 mm zal krijgen die wel zal weggewerkt worden door de blokjes, maar toch. Ik ga volgend jaar naar de universiteit en ik zie me er al staan met zo'n gigantische spleet tussen m'n tanden.
Wat hij wel niet heeft gezegd en ik daarnet ook vergat te vragen is hoelang het zal duren vooraleer die spleet min of meer is weggewerkt zodat het niet meteen alle aandacht trekt. Hij zei ook dat de blokjes er op gaan van het moment dat het hulpstuk dat m'n bovenkaak zal verbreden, er in zit.
Ik weet echt niet goed wat ik moet doen, voor altijd blijven rondlopen met een kruisbeet of 2 jaar rondlopen met een gigantische spleet maar daarna wel een prachtig gebit te hebben.

Mvg, Yannick
Ortholimburg

De spleet gaat meestal in enkele maanden gesloten zijn, maar dat kan nogal variëren van de ene tot de andere patiënt .Moeilijk een juiste voorspelling te maken. Als het voor U echt een probleem is kan je altijd vragen of hij een "cache" plaatst, dat is een klein neptandje dat aan de buurtand wordt gekleefd en dan progressief wordt weggeslepen naarmate de echte tanden verschuiven. Dit is een techniek die bij linguale behandelingen courant wordt toegepast.
do, 06/04/2015 - 18:28 Permalink
SoothAwful

Natuurlijk kan ik ook wachten tot volgende zomervakantie zodat ik 3 maanden tijd heb om de spleet te laten versmallen.

Ook heb ik even wat rondgesurfd en heb gezien dat er nog talloze mogelijkheden zijn qua beugels. M'n oog stootte vooral invisalign en een linguale beugel. Keramische blokjes lijkt mij de meerprijs niet waard omdat je die beugel ook sowieso makkelijk ziet.
Zowel de invisalign als de linguale beugel kosten +/- even veel heb ik vernomen, maar het grootte verschil lijkt me te zitten in de werkzaamheid.
Zou het mogelijk zijn om dmv de invisalign een toch wel grote correctie perfect af te werken binnen een respectabele tijd of schuilt net hierin het gevaar?
do, 06/04/2015 - 18:40 Permalink
Ortholimburg

Dit zijn beide relatief eenvoudige correcties, en zowat de grens van wat met Invisalign mogelijk is. Het zijn beide perfect neutrale occlusies . Dit oogt veel spectaculairder dan het is, toch zeker voor een leek. Als U echt een chirurgisch geassisteerde verbreding nodig hebt is er duidelijk wat meer aan de hand en schat U de zaken waarschijnlijk wat verkeerd in, vrees ik.
vr, 06/05/2015 - 14:36 Permalink