Uitleg gevraagd.

Author:
Ploontje
Posted:
vr, 06/15/2007 - 15:41
Kan iemand mij uitleggen wat gutta percha points zijn en waarvoor deze gebruikt worden bij een wortelpuntbehandeling (als in: apexresectie 15/16 met 4x retrograad IRM cement + 3x gutta percha points.)?
Irfan

Beste Ploontje,

Guttapercha is rubber en points zijn dus rubber punten die tandartsen gebruiken om een wortelkanaal mee te vullen. Deze points worden in het kanaal gestoken en vervolgens wordt een verhit instrument in het kanaal gestoken zodat de rubberenstiften smelten tot een vulling en het kanaal zoveel mogelijk opvullen. (Orthograde vulling)

Bij een apexresectie wordt door de kaakchirurg sneetje in het tandvlees gemaakt, kaakbot wordt weggeboord tot aan de wortelpunt van een kies. Hierna wordt een aantal mm van de wortelpunt weggeboord en wordt het gat dat ontstaat gedicht met cement. (Retrograde vulling)

Groet Irfan
vr, 06/15/2007 - 16:02 Permalink
Ploontje

Dank je wel Irfan voor dit antwoord, maar je antwoord roept nieuwe vragen op. Er worden 4 wortelpunten retrograad (dit is toch van buitenaf, dus via het bot?) gevuld met cement en 3 wortelkanalen met gutta percha points. Er zit dus een verschil in hoeveelheid; kan dat? Enne hoe gaat die orthograde vulling? Ook via het bot of via de kies/kiezen?
(Deze behandeling is trouwens uitgevoerd door een kaakchirurg. Ik weet niet of dat uitmaakt?)
vr, 06/15/2007 - 16:22 Permalink