Trekken van kies of apex resectie ?

Author:
zonnedans
Posted:
za, 12/13/2008 - 00:50
ruim 3 weken geleden kreeg ik plotseling erg veel pijn rechtsboven ,
kauwen en met de vinger aanraken van 14 en 15 kon niet zonder veel pijn.

Ik ging naar de spoedhulp van de Universitaire afdeling tandheelkunde en de docent keek op de OPG uit okt 2006 , en zei: er zat in 2006 al een joekel van een ontsteking en 15 moet er uit !
Ik vroeg: is er een alternatief, want afgelopen jaar al 2 kiezen getrokken.
antwoord docent : neen ,er is geen andere mogelijkheid dan trekken.

2 dagen later op zaterdagmorgen ging ik naar de weekenddienst vd tandartsen en de dienstdoende tandarts wou ook meteen 15 trekken....
ook hem vroeg ik (smekend) "is er nog een alternatief om 15 te behouden ? "
hij gaf me daarna een recept voor 20 tabletten 500mg Amoxicilline en een verwijzing naar een kaakchirurg.
na een paar dagen ziek en koorts zakte de pijn weg en momenteel kauw ik er gewoon alles mee...

vraag 1
Over een maand is er een afspraak voor apex resectie bij de kaakchirurg.
Is deze apex resectie meestal toch nog nodig omdat er mischien nog bacteriehaard is aan de wortel van 15 ook al heb je er weinig last meer van?

vraag 2
ik vraag me af waarom die tandarts van de spoedhulp Universiteit me geen anti-biotica gaf tegen de granuloom ?
Is soms anti-biotica niet zo gebruikelijk in de tandheelkunde of was dit eigenlijk gemakzucht ??

Liever een week anti-biotica slikken en apex resectie dan weer een kies trekken !

bij 14 en 15 is een endo gedaan in het verleden en niet helemaal goed schoon gedaan /afgemaakt ?

vraag 3
Is bekend hoe groot de kans is , na een apex resectie, dat een kies nog lang behouden kan worden ?

(Opnieuw een endo doen kan geloof ik ook, maar dan moet er weer een kroon op terwijl apex resectie in de basis verzekering zit.....)

PS een OPG kan ik evt wel sturen ter verduidelijking.
Spiegeltje

Eerst een wedervraag. Zijn er geen recente foto's gemaakt?

Over een maand is er een afspraak voor apex resectie bij de kaakchirurg. Is deze apex resectie meestal toch nog nodig omdat er mischien nog bacteriehaard is aan de wortel van 15 ook al heb je er weinig last meer van?

In principe wel. Dat u momenteel geen klachten heeft wil niet zeggen dat de ontsteking weg is. Het is onwaarschijnlijk dat deze zonder behandeling verdwenen is, te meer omdat in 2006 sprake een forse ontsteking op de foto te zien was.

ik vraag me af waarom die tandarts van de spoedhulp Universiteit me geen anti-biotica gaf tegen de granuloom ?
Is soms anti-biotica niet zo gebruikelijk in de tandheelkunde of was dit eigenlijk gemakzucht ?


De geleerden zijn er over eens dat de toepassingen van antibiotica in de tandheelkunde heel beperkt zijn. De problemen (lees: de oorzaken) worden er niet door opgelost. In noodgevallen kan antiobiotica soms wel de klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen. Meestal is dat slechts tijdelijk. Of werkt het niet. AB voorschrijven is eigenlijk gemakzucht.

bij 14 en 15 is een endo gedaan in het verleden en niet helemaal goed schoon gedaan /afgemaakt ?

Dat zou je zo wel kunnen stellen. Het zijn soms ook heel lastige behandelingen en geen enkele tandarts kan 100% succes garanderen.

Is bekend hoe groot de kans is , na een apex resectie, dat een kies nog lang behouden kan worden ?


Er is wel onderzoek naar gedaan maar de resultaten daarvan betreffen gemiddelden die alleen daarom al niets zeggen over uw situatie. Maar je kunt wel ruwweg stellen dat er maximaal zo'n 80% kans is dat de behandeling lukt, dat is eigenlijk nog best goed. Maar misschien schat de kaakchirurg het in uw geval op niet meer dan 50%, wie zal het zeggen? Eventueel kan de behandeling worden overgedaan, vaak wordt ook besloten om te trekken. Een herbehandeling maakt het ook lastiger een implantaat te zetten vanwege het botverlies. Daar is - geloof ik - middels botopbouw weer een mouw aan te passen. Ik weet daar echter te weinig van.
za, 12/13/2008 - 10:04 Permalink
zonnedans

Eerst een wedervraag. Zijn er geen recente foto's gemaakt?

Op de spoedhulp ziekenhuis werden geen nieuwe foto's gemaakt, die tandarts daar keek in mijn gebit, tikte tegen de kiezen en keek op de oude OPG van 2006 en zei "trekken ", waar ik tegen op zag.

2 dagen later :
De tandarts van de weekenddienst ( die mij antibiotica gaf) maakte wel een foto, maar daar stond de wortel niet geheel op en
daarom is bij de kaakchirurg ( 4 dagen later) weer een foto gemaakt, met hem heb ik in januari een afspraak voor apex resectie.

Ik zal de tandarts volgende week vragen en er met hem over hebben
over de apex resectie, ik denk ook dat die resectie toch wel door moet gaan en hoop
dat 15 toch behouden kan worden.

Van de kaakchirurg heb ik begrepen dat er zowel onder als boven geen botopbouw nodig is
voor evt implantaten.
za, 12/13/2008 - 14:54 Permalink
Spiegeltje

Ik zal de tandarts volgende week vragen en er met hem over hebben
over de apex resectie, ik denk ook dat die resectie toch wel door moet gaan en hoop
dat 15 toch behouden kan worden.


Heel verstandig. Niets doen is mogelijk, nu je geen klachten hebt, maar waarschijnlijk alleen maar uitstel van executie. Overigens is, zoals je weet, ook een tweede wortelkanaalbehandeling mogelijk nog een optie. Ik weet niet of die al afgevallen is in het overleg met de tandarts maar tegenwoordig wordt daar meestal wel de voorkeur aan gegeven. Ik zou alleen niet met zekerheid kunnen zeggen of de prognose dan beter is. De behandeling is wat minder belastend (alhoewel duurt veel langer dan de 20 minuten van een apex resectie) maar heeft een lange wachttijd voor de endodontoloog (als de tandarts het niet zelf doet). En er moet door de kroon worden geboord zoals je zelf al schreef. Maar goed, ik wil het probleem ook niet ingewikkelder maken dan nodig.
za, 12/13/2008 - 17:10 Permalink
zonnedans

En er moet door de kroon worden geboord zoals je zelf al schreef.

door de kroon boren ? betekent dat de huidige kroon dan kan blijven zitten ?
Over deze optie heeft niemand het gehad.

die tandarts ( van de weekenddienst ) zei als optie: dat de kroon erafgehaald zou moeten moet worden voor een endo en dan zou ik weer een nieuwe kroon moeten betalen , dat zou totaal wel 900 euro zijn ,
dan kon ik beter een implantaat bij hem laten doen voor 1300 euro....gezien het succes percentage
van een endo.
(goedkoopste adres in mijn stad is 1250 voor implantaat dus 1300 is niet duur )
za, 12/13/2008 - 17:49 Permalink
Spiegeltje

ie tandarts ( van de weekenddienst ) zei als optie: dat de kroon erafgehaald zou moeten moet worden voor een endo en dan zou ik weer een nieuwe kroon moeten betalen


Maar voor zover ik weet kan het ook door de kroon heen. Dat is zelfs gebruikelijk, althans bij een endodontoloog want het is niet de makkelijkste manier. Er zijn tandartsen die om die reden doorverwijzen voor een apexresectie. Nu ben ik geen tandarts, dus ik weet niet of er speciale omstandigheden zijn waardoor dit niet kan. Het is wel zo dat je i.i.g. je mooie maagdelijke kroon kwijt bent en er een flinke vulling zit in de kroon, maar met de huidige materialen kan dat er toch heel netjes uitzien. Het scheelt je wel zo'n 400-500 euro. Maar de kaakchirurg is het goedkoopst want valt onder de basiszorgverzekering.
za, 12/13/2008 - 18:46 Permalink
zonnedans

Maar voor zover ik weet kan het ook door de kroon heen.
dat heeft niemand me verteld dat het door de kroon heen kan.

er zijn dus 3 mogelijkheden
1 extractie
2 opnieuw een endo ( evt door de kroon boren)
3 apex resectie

apex resectie kost mij niks doordat het in de basis verzekering zit,
maar is opnieuw een endo doen bij 15 signifikant "beter" dan apex resectie ?
is dat statisties onderzocht ?
weet iemand dat ?
za, 12/13/2008 - 19:05 Permalink
vV

kan door de kroon heen, geen probleem. Behalve dat dat de voorkeur heeft boven een apex resectie (zeker in die gevallen waar op de foto al duidelijk is dat de oude endo niet deugt, bv te kort afgesloten, 1 kanaal terwijl de kies er misschien 2 heeft etc) heeft het minder risico op complicaties.
Enige reden dat het niet zou kunnen of extra veel werk oplevert (en dus kosten) is wanneer er een stift in een wortel geplaatst is, die moet er dan ook uit! en daarvoor moet echt de kroon eraf. Dan is een apaex resectie weer nummer 1 denk ik. Apex resectie kost eigen risico, tenzij dat al aan andere zaken opgaat. Volgens mij is de prognose van een goede herbehandeling beter dan een apex resectie. Zou de cijfers moeten opzoeken.

Reden om de kroon eraf te halen is dat je niet weet wat eronder zit als als je het niet zelf gemaakt hebt. Maar dat lijkt mij van later zorg, wanneer je weet dat de ontsteking weg is , is een keer vervangen ervan wel een goed idee. maar die kosten laat ik iemand pas maken wanneer ik weet dat het basisprobleem weg is.
za, 12/13/2008 - 20:04 Permalink
Spiegeltje

Ik loop hier nu al een tijdje mee op het forum en vind het opvallend hoe vaak mensen na een mislukte wortelkanaalbehandeling naar de kaakchirurg worden gestuurd. Terwijl uit de tandartsliteratuur blijkt dat de een herbehandeling tegenwoordig de voorkeur heeft. Qua prognose lees je nogal wisselde cijfers, zoals vaak bij dit soort onderzoeken, maar het is zeker niet zo dat een apexresectie significant beter is. Vroeger was dat misschien wel zo maar juist op het gebied van de endodontologie zijn veel vorderingen gemaakt. En je hebt natuurlijk de endodontologen voor de meer lastige gevallen wat een herbehandeling vaak ook is.

Samenvattend: het loont de moeite om de optie van een herbehandeling (eventueel door een endodontoloog) nog eens bij uw tandarts aan te kaarten. Overigens zijn de voor en nadelen van de behandelingen niet zodanig verschillend dat er een hele sterke voorkeur is aan te geven. Dat betekent dat u zelf kunt kiezen en niet medische factoren, zoals de kosten, ook mee kunt laten wegen.
za, 12/13/2008 - 23:31 Permalink