transplantatie verstandskies

Author:
henk2
Posted:
za, 11/15/2008 - 17:18
Valt het te verwachten dat het mogelijk gaat worden om een verstandskies te transplanteren naar een plek waar een kies getrokken is?
En zo ja aan wat voor termijn moet ik dan denken?
Spiegeltje

Ik denk dat die kans klein is. Nu is het niet mogelijk. Het is wel geprobeerd om kiezen te transplanteren maar - voor zover ik weet - zonder veel succes. Alleen bij kinderen wil het wel eens lukken als het om een nog niet volgroeide kies gaat. In veel gevallen is bij volwassenen een implantaat een goede optie.
za, 11/15/2008 - 22:34 Permalink
BJN

Transplanteren van tanden gaat bij groeiende kinderen prima. Ook lange termijn studies bevestigen dat. Klik
Bij volwassenen gaat het onder ideale omstandigheden ook goed. Het kan alleen in een goed afgestemd team van tandarts/orthodontist; tandarts/endodontoloog; parodontoloog/kaakchirurg en mondhygienist.

Ik denk dat een belangrijke oorzaak dat het weinig uitgevoerd wordt licht in het feit dat transplantatie en alle noodzakelijke overleg en handelingen niet voorkomt in het codeboekje dat de NZa dicteert. Dus in NL bestaat deze behandeling niet. Als het wordt uitgevoerd dan is het moeizaam om er een financieeel duidelijke rekening met wettelijke codes bij te verzinnen. We doen het dan dus af en toe uit hobbyisme.....

Meestal is een implantaat een zekerder oplossing, soms is een auto-transplantaat 'ideaal'.
zo, 11/16/2008 - 07:04 Permalink
Spiegeltje

... soms is een auto-transplantaat 'ideaal'.


Wat voor situaties moet je dan aan denken? Als een implantaat niet mogelijk is? Wat zijn eigenlijk de voordelen? Ik weet het, er gaat niets boven eigen tanden en kiezen, maar een implantaat komt toch vrij dicht bij dat ideaalbeeld?
zo, 11/16/2008 - 14:04 Permalink
Mingster

De optie is in beeld gekomen doordat er na occlusieproblemen door verzakkende kaken meerdere kiezen zijn afgestorven door overbelasting. Daar de verstandskiezen niet behouden konden worden heeft de kaakchirurg geopperd deze te verplaatsen tijdens 1 van vele operaties. Dit kon goed doordat ik toch onder intensieve controle stond van kaakchirurgen en afdeling bijzondere tandheelkunde, en men dus de vinger aan de pols kon houden. Het alternatief van een implantaat was een minder mooie, aangezien dat maar 1 kunstwortel betreft, en er meer moeite moet worden gedaan om de tandkas zijn originele vorm te laten behouden.
wo, 11/19/2008 - 16:46 Permalink