Tijdelijke voorziening nodig na herstelperiode implantaat?

Author:
Leonietje
Posted:
wo, 09/26/2012 - 15:57
Beste allen,

Vorig jaar heb ik een implantaat laten plaatsen door de kaakchirurg op de plek waar bij mij een melkhoektand was. Ik ben door een implantoloog doorverwezen naar de kaakchirurg. Speciaal voor deze behandeling ben ik van verzekering veranderd zodat, ik de behandeling in zijn geheel vergoed zou krijgen. Mijn melktand had geen stevige wortel meer & de fronttand behandeling zou volledig vergoed worden bij de nieuwe verzekering indien alle behandelingen voor mijn 22e plaats zouden vinden. Helaas was het ondergaan van alle behandelingen voor mijn 22e uiteindelijk niet gelukt, vanwege de nodige herstellingsperiode. Alleen het plaatsen van mijn implantaat & het maken van een plaatje als tijdelijk voorziening kreeg ik voor elkaar.

Nu, meer dan een jaar later, wil ik mijn behandeling weer oppakken. Ik heb de behandeling uitgesteld vanwege het financiële plaatje, dus ik heb in het afgelopen jaar wat gespaard. Nu heb ik een begroting ontvangen van mijn implanotloog, welke in een praktijk is, voor de resterende behandeling. Het plan van aanpak is dat ik eerst voor enkele maanden een transitionale kroon krijg (tijdelijke voorziening), welke vervolgens vervangen wordt door de uiteindelijke kroon.

Nou is mijn vraag heb ik deze tijdelijke voorziening nodig? Op internet heb ik meerdere begrotingen bekeken voor implantaten. Ik heb niet kunnen vinden dat eerst de implantaat geplaatst moet worden en je daarvoor als tijdelijke voorziening een plaatje krijgt, vervolgens wordt er een tijdelijke kroon erop gezet en daarna pas de uiteindelijke kroon. Ook bij de begroting van mijn oude implantoloog (voordat ik doorverwezen werd naar de kaakchirurg) stond de tijdelijke kroon niet op. Is de tijdelijke kroon niet overbodig? Of is het juist wel nodig, met als reden dat ik langer dan een jaar de implantaat geplaatst heb en als tijdelijke voorziening een prothese/ plaatje heb?

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik niet had gerekend op de kosten van de tijdelijke kroon, maar ik wil wel dat de behandeling direct goed uitgevoerd wordt zodat ik niet na enkele jaren spijt krijg voor het kiezen voor de goedkopere oplossing. Graag wil ik gebruik maken van jullie deskundige advies. Is het beter om mij aan het opgestelde plan van mijn implantoloog te houden? Of maakt dat niet uit en kan ik direct de uiteindelijke kroon laten plaatsen? Ook wil ik jullie advies vragen over of ik mijn behandeling bij de kaakchirurg af moet maken of bij een implantoloog, wat betreft de prijs. De kaakchirurg had aangeboden om mijn behandeling helemaal af te ronden, maar ik ben bang dat de kosten in het ziekenhuis duurder uit zullen vallen dan als ik het bij een praktijk laat doen.

Bij voorbaar dank,
Leonie