terugval kaakoperatie

Author:
acrobat
Posted:
di, 10/27/2009 - 19:09
18 maanden geleden heb ik een kaakoperatie gehad (onderkaak naar voor) en ruim een jaar terug ging ook mijn beugel eruit.
Het eindresultaat was zeer goed, mijn 1cm overjet verdwenen.
Nu is mijn kaak echter terug een mm of twee-drie naar achter "gezakt".

De kaakchirurg zegt dat dit komt door het kaakgewricht die zich nog settelt tot twee jaar na de operatie.
Hij beweert ook dat dit misschien niet gebeurt was als hij de 'ouderwetse' methode had gebruikt: geen schroeven in de kaak (zoals nu wel het geval was), maar wel kaken 6weken op elkaar.

Nu kan er zogezegd niets aan gedaan worden omdat 2-3mm te weinig zou zijn om opnieuw te opereren. Maar ondertussen is mijn beet weer fout en heb ik veel last van mijn kaakgewricht en kaakspieren.

Iemand hier ervaring mee?
Zou een tweede opinie hier kunnen helpen?
acrobat

Mijn beugel is er al een jaar uit :(

Daarom net dat ik het zo erg vind. Een relapse kan inderdaad verholpen worden met beugel, maar mijn kaak en gebit stonden eigenlijk een vol jaar echt wel perfect. Tot deze zomer dus (een kleine 18 maanden na de operatie).

Oplossen met een beugel zit er dus niet echt in denk ik...
di, 10/27/2009 - 20:39 Permalink
Illuminus

Vervelend....een overjet van 2-3 millimeter wordt nog normaal gevonden, maar omdat de kaken ten opzichte van elkaar verschoven zijn is de occlusie niet meer optimaal en dat kan een overbelasting van de kaakspieren en kaakgewricht geven.

Een consult bij de ortho lijkt het verstandigst, die kan beoordelen of hij(of zij uiteraard) de occlusie weer op orde kan krijgen. Eventueel (bij kleine afwijkingen) kun je ook een inslijpplan maken en de tanden en kiezen in de huidige positie correct in occlusie/articulatie slijpen.

Maar nogmaals een consult bij de orthodontist kan je op dit moment het meeste inzicht bieden.

Succes


edit: hmm ik ben echt te traag vandaag......
di, 10/27/2009 - 20:48 Permalink
acrobat

te traag? nee hoor :)

De kaakchirurg heeft vrijdag mijn tanden inderdaad wat geslepen om zo weer 1 bijt te krijgen (en geen twee, waarbij ik telkens wat naar voor schuif).
Moet zeggen dat het wel wat helpt, maar natuurlijk ben ik nu wel mijn 'mooie' beet kwijt en zit ik weer overduidelijk met een overjet.
Het stoort me ook echt dat mijn boventanden weer wat op mijn onderlip rusten (natuurlijk niet zo erg als voor de behandeling).

Over twee weken kan ik terecht bij de orthodontist...maar opnieuw beugelen zie ik toch echt niet zitten. Eerlijk gezegd dan nog liever terug een kaakoperatie, maar naar het schijnt kan dat niet voor 2-3 mm?
di, 10/27/2009 - 21:00 Permalink
BJN

Doet men soms een kaakoperatie opnieuw, na terugval?


Ja, heel soms, maar waarom zou het de tweede keer wel stabiel blijven......?

Moet dan opnieuw gebeugeld worden?


Ja, soms een beetje. Ook wordt de beugel gebruikt als bevestiging en positioneringshulpmiddel tijdens de operatie. Dus die kan als de tandbogen goed zijn dan vlak ervoor erin (2mnd) en dan snel erna weer uit (3mnd).
do, 10/29/2009 - 05:06 Permalink
m@ris

hoi,

ik heb ook een terugval gehad na een kaakoperatie, en bij mij is er toen der tijd wel opnieuw geopereerd. helaas gaat het nu weer niet goed.
ik heb ook begrepen dat het inderdaad niet vaak gedaan wordt.

als ik eerlijk ben zou ik voor een overbeet van 2 a 3 mm er niet aan beginnen. er zitten ook veel risico's aan her-opereren!
bij mij zijn er veel zenuwen beschadigd met als gevolg dat ik in een groot deel van mijn gezicht verminderd gevoel heb en op sommige plekken geen. door de zenuwbeschadigingen heb ik ook chronische pijn.
ik heb ook nog steeds een overbeet van ongeveer 3 mm omdat de kaak gewoonweg niet verder naar voren kon bij de 2e operatie.

dus als het met beugelen weg te krijgen zou zijn zou ik dat eerder doen dan weer opereren.

ik heb mijn hele verhaal onlangs ook bij het forum ortodontie neergezet.
onder de titel "van overbeet naar open beet naar dwangbeet"

gr mariska
do, 10/29/2009 - 09:23 Permalink
acrobat

Hey Mariska
Wat een verhaal!

Momenteel weet ik nog niet wat mijn opties zijn en dat is misschien maar best ook. Een tweede operatie of niet wordt inderdaad een zeer moeilijke beslissing.

De kaakchirurg liet echter uitschijnen dat een operatie bij 2-3mm niet echt gedaan wordt. Maar mocht het erger worden dan zou hij wel opnieuw opereren, dus blijkbaar gelooft hij dat een tweede kans wel beter kan uitdraaien.

Maar zeker ben je nooit natuurlijk...Heel rationeel gezien denk ik dat het inderdaad beter is het hierbij te laten en alles gewoon te accepteren...terug in de beugel en weer een kaakoperatie zonder echter garantie lijkt me te gek voor woorden.

Maar het idee dat ik twee jaar en veel geld 'verspild' heb is echt niet gemakkelijk..Vooral omdat ik een jaar lang echt wel met een mooie kaaklijn en een goed gebit rondliep en nu staat het plots weer zoals voordien (of toch bijna)...
Mja...ik sta er mee op en ga ermee slapen...ik hoop dat ik uiteindelijk heel die situatie kan aanvaarden :(

Wat zijn jouw opties nu? En ga je ermee verder?
do, 10/29/2009 - 09:39 Permalink
m@ris

mijn opties nu weet ik nog niet helemaal. kaakchirurg en ortho zijn wel in overleg geweest. en ik heb wel begrepen dat de optie nu is om toch weer wat brackets te plaatsen en met elastiekjes de boel weer goed te zetten. risico als ik niets doe is dat het mogelijk erger wordt.
zit alleen zelf te dubben of ik het nog wel wil omdat ik al 6 jaar bezig ben en het toch wel een beetje moe begin te worden.
dus ik wacht even af wat er uit hun overleg komt en kijk dan wel wat ik ga doen.

gr mariska
do, 10/29/2009 - 09:44 Permalink
acrobat

mja, zelfde als bij mij dus...over tien dagen naar de ortho en dan nog eens tien dagen later de kaakchirurg...
zal proberen echt alle informatie die ik wil los te krijgen en dan echt de knoop doorhakken.
Want ik haat het om zo in een tussenpositie te zitten.

Toch kan ik me nu niet voorstellen dat ik me zal kunnen neerleggen bij dit resultaat, is zo'n zonde van al het voorgaande werk. Maar verder doen zonder garantie..pff dillema's...Had ik maar nooit opgemerkt dat ik een terugliggende kaak had!
do, 10/29/2009 - 09:51 Permalink
acrobat

Ik ben dit weekend naar de ortho geweest.

Nu heb ik een overjet van 2.4mm in rust en wanneer ik mijn kaak helemaal naar achter trek 3.4mm.
Hij zegt dat dit nog normaal is...Lijkt me toch vrij groot.
Ondertussen probeert hij ook mijn tanden wat in te slijpen. Ik kan mijn tanden nu wel vlotjes op elkaar zetten maar heb toch nog steeds de neiging naar voor te schuiven...wat waarchijnlijk wel normaal is aangezien er ook plaats is om nog naar voor te schuiven.

Ik hoop dat dit nog een beetje als een normaal gebit kan doorgaan...
di, 11/10/2009 - 09:02 Permalink
acrobat

Dus een nieuwe behandeling starten voor een overbeet van 2.5mm is niet echt aan te raden?
Mijn ortho zegt dat ik nog steeds een occlusie I heb, alleen jammer van de overjet die net na de behandeling veel minder was.

Ik vraag me gewoon af of het zinvol is een tweede opinie te vragen...alhoewel ik nou niet sta te springen om terug met een beugel rond te lopen.
do, 11/12/2009 - 09:47 Permalink
wesli

18 maanden geleden heb ik een kaakoperatie gehad (onderkaak naar voor) en ruim een jaar terug ging ook mijn beugel eruit.
Het eindresultaat was zeer goed, mijn 1cm overjet verdwenen.
Nu is mijn kaak echter terug een mm of twee-drie naar achter "gezakt".

De kaakchirurg zegt dat dit komt door het kaakgewricht die zich nog settelt tot twee jaar na de operatie.
Hij beweert ook dat dit misschien niet gebeurt was als hij de 'ouderwetse' methode had gebruikt: geen schroeven in de kaak (zoals nu wel het geval was), maar wel kaken 6weken op elkaar.

Nu kan er zogezegd niets aan gedaan worden omdat 2-3mm te weinig zou zijn om opnieuw te opereren. Maar ondertussen is mijn beet weer fout en heb ik veel last van mijn kaakgewricht en kaakspieren.

Iemand hier ervaring mee?
Zou een tweede opinie hier kunnen helpen?



hoi ik heb er geen ervaring mee, maar je verhaal was interessant voor mij ik heb namelijk een kin die steeds kleiner is geworden en als ik mijn mond dicht doe zie je putjes in mijn kin, ik heb vaak spierpijn in mijn kaken en heb een overbeet, maar mijn vraag is hoe komt het dat jou kin naar achteren stond, want het is naar voren geplaatst zie ik hierboven.
en wat doen ze hieraan? groetjes wesli en succes
di, 12/01/2009 - 14:27 Permalink
acrobat

Blijkbaar groeit onze onderkaak niet volledig mee met de rest van ons gezicht en hebben we dus een onderontwikkelde onderkaak.
Voor een behandeling is de eerste stap een afspraak met de orthodontist denk ik. Die zal dan kijken of de overbeet kan gecorrigeerd worden met een beugel alleen of een operatie ook nodig is.
Een vrij standaard behandeling voor zoiets is ongeveer anderhalf jaar een beugel en een kaakoperatie. Maar dat kan natuurlijk bij iedereen verschillen.
Ik denk dat je met de zoekfunctie nog meer informatie kunt vinden rond kaakoperaties hoor!
di, 12/01/2009 - 16:27 Permalink
niessie

Helaas hier nog iemand met hetzelfde probleem. Ik ben in aug 2007 geopereerd. Bijna 2,5 jaar geleden dus. Ik zag me laatst van de zijkant en ik schrok mij echt kapot. Mijn onderkaak is weer naar achteren, maar lijkt ook veel kleiner. Het is volgens mij zelfs erger dan voorheen. Ik houd nu steeds zelf mijn onderkaak naar voren (gezien er ook bij mij weer ruimte is ontstaan). Alleen heb ik hier niet altijd erg in en bovendien is het vermoeiend.

Het lijkt ook wel alsof de onderkaak steeds kleiner wordt, ook al houd ik hem zelf naar voren. Maar misschien kan dit wel helemaal niet en zit het tussen mijn oren. Bij de ortho heb ik het voorgelegd en zij zagen het ook. Echter wordt een 2e operatie sterk afgeraden. Tijdens de operatie hebben mijn kaken overigens niet vastgezeten. Ik denk dat ik binnenkort toch maar eens terug ga naar de kaakchirurg.

Naar dat jullie hetzelfde probleem hebben. Kan me er echt rot om voelen!
ma, 12/07/2009 - 23:32 Permalink
acrobat

Ik denk inderdaad dat het probleem niet ligt in de plaats waar de kaak gebroken wordt, maar in het kaakgewricht zelf.
Ik ben nu bijna twee jaar geleden geopereerd..hoop dat het niet erger wordt dan het nu is...

Trouwens, kaakkopjes die oplossen, klinkt echt wel heel eng...

Niessie draag je nog je beugel nu?
vr, 12/11/2009 - 15:05 Permalink
niessie

Ik hoop ook niet voor jou dat het nog verder naar achteren gaat. Ik weet niet na hoeveel jaar, na de operatie, de stand van je kaken nog kan verslechteren?

Ik vind het ook een heel erg eng idee. En bij wordt het dus alleen nog maar erger. Het is alleen afwachten hoeveel erger. Ik draag 's nachts ook nog steeds een beugel. Als ik deze niet draag staan mijn tanden binnen een mum van tijd weer scheef... :x
zo, 12/13/2009 - 19:30 Permalink
Lillytje

Ik ben in juni vorig jaar geopereerd en bij mij is er ook een terugval. Bovendien staat mijn kaak teveel naar links. Deze is blijkbaar verschoven net na de operatie. Hoe dat kan weet ik niet maar het is zo. Heb al advies ingewonnen van enkele orthodontisten die er elk een eigen mening op nahielden. Mijn eigen ortho vindt het allemaal wel oké, maar die vertrouw ik niet echt vermits hij de behandeling heeft uitgevoerd en zijn eigen werk naar mijn mening niet echt kan beoordelen. Een andere ortho sprak over opnieuw opereren en dan ook opnieuw een beugel boven en onder. Dit zie ik echt niet meer zitten. Een derde was van mening dat het wel opgelost kon worden door enkel een beugel en inslijpen. Dit zou ik eventueel nog wel zien zitten. Mijn tandarts is echter van mening dat inslijpen slecht is voor de tanden en leidt tot meer tandbederf. Heeft iemand hier ervaring mee? Volgende week heb ik ook een nieuwe afspraak met de kaakchirurg om zijn mening hierover te vragen. Hij heeft bovendien nooit gezegd dat er iets niet goed stond. Ik merk dit zelf echter duidelijk.
di, 12/22/2009 - 13:07 Permalink
acrobat

Dag Lilly

Ik heb ook al gemerkt dat kaakchirurgen niet zo snel spreken over een terugval. Maar als je kaak naar teveel naar links staat door iets dat vlak na de operatie gebeurde, kon dat dan niet met de beugel achteraf rechtgezet worden?

Ik denk, zolang je je beugel nog draagt, dat er veel 'terugval' of kleine foutjes kunnen hersteld worden. Het probleem is vooral wanneer je beugel er al uit is of als de terugval te groot is.

Heb je ook een terugval in de zin dat je kaak weer naar achter gaat staan?

Succes bij de kaakchirurg hoor! Laat ons weten hoe het gegaan is!
di, 12/22/2009 - 20:39 Permalink
misterb

Misschien toch de methode gebruiken zonder schroeven en kaken op elkaar voor zes weken?
Komt zo'n terugval eigenlijk wel vaker voor?



Ik ga deze operatie waarschijnlijk volgend jaar doen. Ik vind het best een goede vraag, komt zo'n terugval wel vaker voor? Weet iemand wat statistisch de kansen zijn op zo'n terugval. Wat het eventueel triggert en of het voorkomen kan worden door bepaalde oefeningen,...?
wo, 12/23/2009 - 16:12 Permalink
Lillytje

Ik weet niet of er onmiddellijk na de operatie nog iets aan te doen was geweest. In ieder geval zijn mijn blokjes er nu ook al uit. Niemand heeft ooit gezegd dat het niet goed stond. Onlangs moest ik terug op consultatie bij de kaakchirurg en die heeft toen de "na foto's" gemaakt. Ik heb deze meegekregen op CD rom en pas thuis echt goed bekeken. Dat was wel even schrikken. Ik vind het resultaat ech niet mooi. Mijn kaak staat dus te veel naar links en ook terug te veel naar achter. Een raar zicht vind ik. Gek genoeg is het mij in de spiegel nooit zo opgevallen en andere mensen blijkbaar ook niet maar op die foto's staat het duidelijk verkeerd. Ik ga nu dus terug naar de kaakchirurg en ook een keertje op consult bij nog een andere orthodontist. Ik hoop dat ze het enkel met blokjes goed kunnen krijgen maar vrees er een beetje voor. Een nieuwe operatie durf ik niet meer aan vrees ik.
wo, 12/23/2009 - 20:42 Permalink
Lillytje

Hoi,

Vorige week ben ik terug naar de kaakchirug geweest. Volgens hem is het niet abnormaal ver teruggezakt en hij zou dan ook niks meer doen. Ik vind het resultaat echter enorm tegenvallen. Vermits enkel de rechterkant terug naar achter gezakt is staat mijn kaak nu scheef. Iedereen (chirurg, familie en vrienden) kan wel beweren dat dit absoluut niet opvalt maar ik zie niks anders meer in de spiegel. Ga toch nog eens een andere orthodontist consulteren om te horen of ze misschien geen minder drastische oplossing hebben dan opnieuw opereren. Kan een positioner bij volwassenen ook nog helpen? Ik dacht dat dit iets was dat vooral voor kinderen gebruikt werd. Ik wens je in ieder geval veel succes en laat me zeker weten of dit werkt, ben ik wel benieuwd naar en ga het ook zeker eens aan de ortho vragen.
ma, 01/04/2010 - 20:03 Permalink