Tandtransplantatie

Author:
Xannelavin
Posted:
di, 05/01/2012 - 10:38
Hallo,

ze hebben bij mij vorige week een hoektand getransplanteerd. Ik moet echt heel erg oppassen om hier niet op te bijten enzo. Dat lukte me goed. Maar op de een of andere manier heeft me dochtertje van 11 maanden me al 3 keer daar gestoten. Gelukkig alleen op mijn lip wel pijnlijk maar niks aan de hand. Nu vanochtend hing ik de was over de cv wat denk je... stoot ik met mijn knie tegen mijn kin...klap... tanden op elkaar. Voelde gelijk een pijnscheut en ook voelde ik mijn tand een beetje bewegen en daar baal ik ontzettend van. De kaakchirurg zei nog probeer alstublieft 2 weken niet op te bijten. De tand zit nog wel stevig vast nu, maar dat zat hij na de operatie ook al door al die hechtingen. Ik ben zo bang dat al het geen nu aan het aangroeien was los is gerukt ofzo... Ik weet het niet. Verder bloede het niet en de pijn is weer over... Kan iemand me alstublieft vertellen hoe erg dit is. Heb ik de genezing en acceptatie van die tand nu verpest of kan het een keertje gebeuren...?

Alvast bedankt groetjes Xanne
Xannelavin

Bedankt voor uw antwoord. U zegt traumas op het transplantaat zijn te voorkomen...? Wat bedoelt u met trauma's? De tand die onder die bovenhoektand staat die net is getransplanteerd staat helemaal naar voor. Waardoor nu die getransplanteerde tand precies die onderste raakt. Dus voordat ik de rest van tanden op elkaar kan zetten raakt die hoektand eerst... Begrijpt u hoe het zit? Ik moet ze schuin op elkaar zetten of mijn mond open houden. Moet u zich voorstellen zo steeds te eten. Gelukkig heb ik wel een bitje... (nog van mijn beugel)... maar deze is heel pijnlijk. Ik gebruik dat bitje voor te eten dan komen mijn tanden niet op elkaar, maar de hele dag inhouden is niet te houden. Mijn hele gezicht gaat er pijn van doen. En om zo met 3 kinderen de dag door te komen. Ik doe erg mijn best die tand niet te raken, maar een onverwachte beweging van een kindje van 11 maanden bijvoorbeeld... Ik kan niet heel de dag op de bank zitten om te voorkomen dat die tand geraakt word. Het komt gewoon doordat die tand eronder uit de rij staat en daardoor precies raakt dat het zo moeilijk is. Ze hadden beter in de tussentijd mijn onderste rij tanden recht gezet of eigenlijk is het maar 1 tand die scheef staat, maar dat is weer een ander verhaal.
di, 05/01/2012 - 22:04 Permalink
Newtan

Dit soort klappen kan de eerste 3-4 weken geen kwaad.

Dat komt door de manier waarop het geneest: eerst verdwijnt er bot om de wortel heen.
En na 3 weken groeit dat opnieuw aan.
Dus eerst wordt alles zachter om de wortel heen.
Dus dan vangt dat zachte deel de dreun op.

Maar kauwen sjort iedere keer aan de nieuwe verbinding en dat stoort de genezing wel.
Na 6 weken zit er doorgaans genoeg bot om weer voorzichtig te kunnen kauwen.

Je beschrijft dat de tand als eerste geraakt wordt.
Dat is niet handig.
Wat ze even kunnen bekijken, is of er iets van het glazuur afgeslepen kan worden.
Of er kan een blauw laagje op de kiezen gezet worden om de tanden uit elkaar te houden.
Dus maak even voor tussendoor een afspraak bij de tandarts.
di, 05/01/2012 - 22:38 Permalink
Xannelavin

Beste Frank,

ontzettend bedankt voor uw reactie...dat waardeer ik enorm. Ook heeft uw mij gerustgesteld nu ik een beetje snap hoe het aangroeien werkt. Die tand is inderdaad zo kwetsbaar omdat hij als eerst raakt. De kaakchirurg merkte dat ook gelijk op. Een hele fijne kaakchirurg trouwens uit oostburg. Hij heeft toen glazuur weggeslepen aan de binnenkant van die getransplanteerde tand. Maar ik hield geen tand meer over als hij door zou gaan. U heeft het ook over een blauw laagje laten zetten bij de tandarts. Dat klinkt goed moet ik zeggen. Dat zou een beetje het zelfde zijn als wat dat bitje doet alleen ligt het dan op mijn kiezen. Hoe dik is dat blauw laagje? Er zou best een behoorlijk laagje tussen moeten om die tand niet te raken. En hoelang blijft zo'n laagje zitten? En kan ik daar goed mee kauwen?

Ik stel uw reactie zeer opprijs.

Groetjes Xanne
wo, 05/02/2012 - 09:14 Permalink
Xannelavin

Hallo allemaal...

Die getransplanteerde hoektand die een paar keer een klap heeft gekregen voel ik nu een milimeter bewegen wanneer ik eet. Ik eet niet met die tand, maar wanneer ik slik raakt mijn tong mijn voortanden en dan voel ik een milimeter beweging. Is dit normaal of hoort dit niet zo te zijn? En als dat eigenlijk niet zo hoort kan het dan toch nog vastgroeien of is het nu een verlorren zaak. Ik ben ontmoedigd en verdrietig en zie het bijna niet meer zitten. Ben zo blij als ik aankomende dinsdag weer naar de kaakchirurg kan!

Groetjes Xanne
wo, 05/02/2012 - 19:29 Permalink
Chris888

U heeft het ook over een blauw laagje laten zetten bij de tandarts. Dat klinkt goed moet ik zeggen. Dat zou een beetje het zelfde zijn als wat dat bitje doet alleen ligt het dan op mijn kiezen. Hoe dik is dat blauw laagje? Er zou best een behoorlijk laagje tussen moeten om die tand niet te raken. En hoelang blijft zo'n laagje zitten? En kan ik daar goed mee kauwen?


Kijk maar eens in dit topic, bij de foto's die 28 april 2012 gepost zijn (en evt. ook de foto's van 26 januari 2012):
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=20029&start=1…

Ik denk dat Frank zoiets bedoelt.
(wel bijzonder dat het laagje blijkbaar altijd blauw is?)
wo, 05/02/2012 - 20:00 Permalink
Xannelavin

Hey Chris888,

bedankt voor de link naar die foto. Zoiets had ik niet verwacht. Ik heb de foto opgeslagen en zal het straks is aan mijn man laten zien en volgende week dinsdag aan mijn lieve kaakchirurg voorleggen. Wie weet doet hij dat ook wel.

Heeft iemand hier ook nog antwoord op?

Die getransplanteerde hoektand die een paar keer een klap heeft gekregen voel ik nu een milimeter bewegen wanneer ik eet. Ik eet niet met die tand, maar wanneer ik slik raakt mijn tong mijn voortanden en dan voel ik een milimeter beweging. Is dit normaal of hoort dit niet zo te zijn? En als dat eigenlijk niet zo hoort kan het dan toch nog vastgroeien of is het nu een verlorren zaak. Ik ben ontmoedigd en verdrietig en zie het bijna niet meer zitten. Ben zo blij als ik aankomende dinsdag weer naar de kaakchirurg kan!


alvast bedankt

Xanne
wo, 05/02/2012 - 20:50 Permalink
Xannelavin

Hallo allemaal,

ik zou heel graag willen weten hoe erg het is dat mijn getransplanteerde hoektand beweegt? Bij het slikken en praten voel ik hem wel is naar voor of achter geduuwd worden ongeveer 1 a 2 milimeter. Ik wacht met smart op antwoord. Ik ben zo bang dat het allemaal geen zin meer heeft...

Xanne
vr, 05/04/2012 - 17:47 Permalink
Chris888

Tandarts Newtan suggereerde een aantal dagen geleden al een afspraak met je tandarts te maken.
Dus maak even voor tussendoor een afspraak bij de tandarts.

Je kunt ook even telefonisch overleggen met (assistent van) de behandelend arts.
vr, 05/04/2012 - 18:14 Permalink
Xannelavin

Ja ik had de assistente van de betreffende chirurg gebeld. En die heeft nu niet echt kunnen zeggen of dat erg was... Snap ook wel dat je dat door de telefoon niet kunt zeggen. En om nu weer een afspraak bij de tandarts te maken... kost me ook weer een consult. Het kost me allemaal al genoeg en aankomende 15 mei ga ik zoizo terug naar de chirurg. Maar ik sloeg een beetje in paniek en zocht naar een geruststelling of een beetje duidelijkheid en nogmaals ik snap ook dat je niet via internet kunt bepalen hoe ernstig het is dat die tand een beetje los zit,,,, maaaaar aan de andere kant is het maar een vraag en dacht dat ik het hier kon stellen. Verder wil ik jullie hartelijk danken voor jullie hulp.

vriendelijke groetjes Xanne

p.s. ik laat jullie de afloop nog weten.
vr, 05/04/2012 - 21:56 Permalink