Spijt van trekken tanden, nog altijd geen passende prothese

Author:
TheRaptor
Posted:
di, 02/15/2022 - 21:07
Beste leden,

Ik weet niet eens meer waar ik moet beginnen met mijn situatie.

Door een wisselwerking op een zwaar medicijn zijn een aantal jaar geleden tanden en kiezen van mij afgebroken. Na jaren het lef gepakt om hier wat aan te doen en een tandarts opgezocht, helaas was er niet veel te doen en werd aangegeven dat ik een prothese zou moeten nemen.

In december is er een immediaat prothese voor mij gemaakt, helaas werd de behandeling bij de kaakchirurg uitgesteld door corona en later de kerstvakantie, inmiddels ook een dikke rekening ontvangen, eigen risico + ongedekt. Ruim 850 euro (dit is enkel de tandarts, hier zit het ziekenhuis nog niet bij!) Dit weet je natuurlijk maar ik heb nooit een offerte of overzicht gekregen van de tandarts. Nu hoorde ik dat dit verplicht is, klopt dat? Ik schrok nogal van de hoge rekening, maar dit is nog niet het grootste probleem.

Half januari dan mijn volledige bovenkaak laten trekken, na het trekken bleek de prothese helemaal niet te passen en heeft de chirurg besloten deze niet in te doen.
Het werd dus wachten, de boel moest genezen. Na 2 weken tandarts bezocht, prothese bleef maar niet passen, valt direct uit de mond maar past ook niet goed langs de kaken. Rebasen werd ineens genoemd, iets waar ik totaal niet bekend mee ben maar dan zou de prothese zeker gaan passen. Goed, laten rebasen. Kreeg direct een nieuwe rekening, 170 euro! Ook na het rebasen past de prothese niet, valt direct uit de mond en sluit nergens goed aan, ook de huig zuigt zich nergens vast. Nu inmiddels dik een maand verder, ben ik ruim 1000 euro armer maar heb ik nog steeds geen tanden, geen passende prothese en begin ik behoorlijk gefrustreerd te raken.

Is dit een normale gang van zaken? Het voelt voor mij echt als prutswerk. Ook zijn de tanden groot en lelijk, er is nooit gevraagd wat ik wilde.

Ik vind het vreemd dat ik zoveel geld moet betalen, ook weer voor het rebasen, voor iets dat vanaf dag 1 niet goed is gemaakt. Daar kan ik toch niets aan doen? Nu is het voorstel maar om een nieuwe prothese te maken omdat deze nooit gaat passen, maar u begrijpt, ook deze moet ik dan weer volledig gaan betalen.
Ik heb er eigenlijk geen vertrouwen meer in en heb het gevoel dat er prutswerk wordt geleverd. Ze kunnen ook expres zorgen dat het niet past, zo kan je rekening op rekening maken.

Voor mij voelt dit als een nieuwe televisie kopen, deze blijkt niet te werken, ik mag hem laten maken maar moet dit dan wel zelf betalen. Na het repareren en betalen werkt de tv echter nog steeds niet. De optie is, een nieuwe tv kopen, maar ook zelf betalen, kortom geld weg van de eerst. Zo is het met deze prothese precies zo. Ik heb zoveel geld betaald en heb er helemaal niets voor terug.

Dit lijkt mij toch niet normaal? Ik heb geen idee wat ik nu nog kan doen. In een nieuwe prothese bij dezelfde technieker heb ik totaal geen vertrouwen, maar ik ben al veel geld kwijt, heb ook geen eindeloos potje geld en het ergste, ik heb na een maand nog altijd geen boventanden! Ik ontwijk dus alles en iedereen, ik werk niet omdat ik nergens gezien wil worden, ben blij met de mondkapjes maar deze worden (helaas voor mij afgeschaft).

Wat kan ik nu nog doen? Ik heb zoveel spijt van het trekken van mijn tanden en merk dat ik er depressief van begin te raken, de lol van het leven is er inmiddels wel uit, ik sluit mezelf op en wil niemand nog zien. Ik ben zo wanhopig en verdrietig. Ik ben een man van nog maar 39 jaar en voel me als een eenzame opa van 90.

Wie kan mij helpen met tips of informatie over stappen die ik nu kan nemen? Zowel financieel als dat ik nu op korte termijn wel eens een gebit ga krijgen. Ik zou het liefst gewoon implantaten hebben maar ze gaven direct aan dat dit erg duur is.

Alvast bedankt voor een reactie.
Tandarts_Richa…

Prothesen zit in de basis verzekering. Wordt voor 75% gedekt, 25% betaalt u zelf (eventueel gedekt door een aanvullende tandartsverzekering). Daarboven betaalt u nog de wettelijk eigen risico, maar als dat eerder al betaald is door bijv medicijnen hoeft u dat niet nog een keer te betalen. Problemen met medicijnen en tanden kunnen voorkomen / beperkt worden door een goede begeleiding van uw tandarts. Vaak gaat men niet en gaat het gebit hard achteruit. Niet alleen door de medicijnen maar ook door gebrek aan professionele begeleiding. Wat u nu beschrijft is helaas wat vaak gebeurt. Een immediaat prothese ( ik noem het een gokprothese en soms wordt er verkeerd gegokt maar kan niet anders.) is een onding. Ik ken een technieker die besloten heeft ze niet meer te maken omdat hij niet meer het geklaag wil horen, hij stuurt de mensen naar een ander. Ik weet niet hoe aan 850 eur. gekomen is, zou de rekening moeten zien maar de kaakchirurg zit in de basisverzekering onder voorwaarden. Het weer aanpassen v uw eerst immediaat noodgebit is heel normaal en de kosten voor u. Ook de toekomstige rebasen. En na 1.5 jaar de kosten voor een defintief gebit. Mijn advies niet te vroeg laten maken want uw klaak slinkt het hardst de eerste 18 maanden, dus zo lang minimaal uitzingen ( soms huilen). Tja de kosten die u jarenlang gespaard heeft door niet naar de tandarts te gaan krijgt u alsnog gepresenteerd. Implantaten kosten veel geld en worden in het boven gebit niet snel door de zorgverzekering vergoed. Moet u ook niet te snel laten plaatsen ( als u het ervoor over heeft), eerst het slinken laten stabiliseren. Helaas mag een prothese niet te veel kosten van de zorgverzekering, er wordt een maximum bedrag gesteld, tja dan maar goedkoper minder mooi materiaal, maar mooi genoeg???. Kijk even naar de vragen op dit forum, dit heb ik onlangs nog uitgebreid uitgelegd....u bent helaas niet de enige en ja berouw komt na de zonde. Er gaat niets boven gezonde eigen tanden. Houdt ze gezond door goede verzorging en regelmatig professioneel onderzoek.
di, 02/15/2022 - 23:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik vind het heel vervelend voor u maar als u goed leest weet u wat u te wachten staat. Alle tandartsen hebben geleerd hoe zij een prothese moeten maken, maar niet alle tandartsen kunnen een goede prothese maken, het is een kunst apart. Misschien heeft uw tandarts de beste ervaring dat weet ik niet, specialist in prothese maken is een uitstervend ras, mede door de komst van implantaten. Gelukkig heb ik Harry Plompen als leermeester gehad. Heel veel sterkte de komende 18 maanden.
di, 02/15/2022 - 23:34 Permalink