spanning op brug?

Author:
Lita
Posted:
za, 11/29/2008 - 10:21
Hallo

Ik heb in augutus 2007 twee implantaten laten zetten naast mijn grote bovenvoortanden daar ik steeds last had van een ontsteking aan mijn voortanden.
In november 2007 zijn toen middelste tanden getrokken en is er een brug geplaatst van 4 tanden , twee op de implantaten en dummies.De 1e brug paste dus helemaal niet en er is toen een nieuwe brug gemaakt.Deze werd geplaatst maar vond eigenlijk wel tegenvallen dat tandarts er best wel hard op moest duwen en zo.De eerste paar dagen ging het goed , de pijn werd steeds minder ( ontstekingspijn van mijn getrokken voortanden) maar daarna ging mijn tandvlees om de implantaten zo trekken en tintelen, ik werd er gek van .En vooral 's avonds , kon niet meer van de bank af komen.Natuurlijk meerdere malen teruggeweest naar tandarts en implantoloog maar niets te vinden ; zal wel zenuwbeschadiging zijn bvan al de wortelbehandelingen en apexen op mijn tanden.
Dus meerdere neurologen etc bezocht , afspraak pijnpolie gemaakt in Sittard, maar voordat ik volgende week zo weg ga toch nog een second opinion laten doen door een "vreemde"implantoloog.
Deze zag al gelijk op de foto dat implantaat op rechter kroon niet goed aansluit en zit een flinke richel tussen!!Ook denkt hij nu dat er teveel spanning op de brug staat waardoor deze klachten ontstaan , advies ; brug eraf laten halen , poosje plaatje of frame dragen ( welke dan gemaakt moet worden)
Mijn vraag ; kan een brug er zomaar af gehaald worden ( is gecementeerd) en als dit inderdaad mijn probleem heeft veroorzaakt wie gaat er dan voor de kosten opgdraaien .
Ik kan namelijk niet weer zo'n dure brug( plm 2000 euro ) betalen .
Kan u mij advies geven ?

Ik moet woensdag nog 1 x terug naar sec.op. arts en deze gaat dan op papier zetten en naar tandarts sturen.

M.v.g. L.Latooy :smt010
robinson

Is niet nodig.
Je kunt deze brug eraf halen, is als het goed is deze gecementeerd met een tijdelijk cement.Situatie-afdruk maken, en dan een noodbrug maken die spanningsvrij en goed aansluit.( röntgenfoto ter controle.).Is niet moeilijk.
Dan na verloopm van tijd een nieuwe afdruk op implantaat nivo en brug laten aanpassen of nieuwe brug wanneer aanpassing niet mogelijk is.
* Voetnoot
Zou persoonlijk eerst een goede noodbrug gemaakt hebben ( door het tandtechnisch lab.) om het resorptieproces van de beide voortanden goed te kunnen volgen.
Vervolgens kun je met de noodbrug het tandvlees gaan "vormen".( zog.soft tissue management.)
Verder voordeel is dat er ook nog vanuit esthetisch oogpunt gekeken kan worden of de patient tevreden is met de vorm, stand en kleur van de noodbrug.
Van hieruit kan dan de definitieve brug gemaakt worden.
Waarschijnlijk heeft uw tandarts weinig ervaring met dit soort werk?

Wat betreft de kosten, deze zijn natuurlijk voor degene die het werk geplaatst heeft.
za, 11/29/2008 - 11:27 Permalink
Lita

Hallo

Ik heb nooit een noodbrug gehad.
De TA had al direkt een echte laten maken maar die paste van geen kant ; zat tussen dummietanden en tandvlees zeker 1mm ruimte?!
Tja ik ben maar een leek op dat gebied en ga er dus van uit dat de TA weet wat hij doet , zelf zegt hij dat hij dit soort dingen wel vaker doet dus ja....
Al met al loop ik nu al 3 jaar met pijn ; eerst 2 jaar lang alleen maar ontstoken wortels door overbelasting ,en nu al weer een jaar deze irritante pijn .
En alles bij elkaar heb ik natuurlijk al heel wat betaald want mijn verzekering betaald dit allemaal niet.
Wat ik zo gek vind is dat er al meerdere artsen naar "gekeken" hebben , zelfs kaakchirurg, en niemand ziet wat!!
Mijn eigen implantoloog heeft ook foto gemaakt en die ziet dan niet dat kroon niet goed op implantaat zit??!!
Vertrouwen in mijn eigen TA en implantoloog is nu wel stuk minder geworden maar wie weet .. misschien doen ze de herkansing beter .
Ik hou u op de hoogte

Gr.L.Latooy
za, 11/29/2008 - 15:54 Permalink
Lita

Goedemiddag.

Er zit nu na een half jaar met noodbrug te hebben gelopen een nieuwe brug op met een metalen basis , en in eerste instantie voelde dit wel goed maar is net of het steeds meer begint te irriteren .Geeft een schraal gevoel aan de achterkant en net of er vocht tussen uit komt ?? De andere brug stond zo strak dat toe de TA hem er probeerde af te halen , wat dus niet zomaar ging , hij in heel veel stukjes brak ; wat een heerlijk gevoel was dat!!!
Nu zit de andere er dus op , ook op advies van een second opinion arts ,en eigenlijk ben ik nog steeds niet pijnvrij.Wat kan dit nu nog zijn .... denk wel eens dat mijn TA het ook niet meer weet.Kan dit nog komen door alle spanning die er zo'n twee jaar lang op gestaan heeft of moet ik toch gewoon weer verder gaan zoeken...word er zo moedeloos van.

Groeten Lita
zo, 08/16/2009 - 11:57 Permalink