slinken kaak

Author:
rivri
Posted:
vr, 06/08/2012 - 12:05
Hallo,

Ik ben nu enkele jaren onder behandeling bij de parodontoloog. Na flapoperaties aan 9 kiezen en het trekken van 5 kiezen is eindelijk de situatie stabiel en kan ik aan implantaten gaan denken (draag nu een plaatje, hetgeen ik zo ongeveer het ergste vind wat me tot nu toe is overkomen).
De info die ik over implantaten heb gelezen beschrijft globaal dat het implantaat als het ware het kaakbot "fopt" door het te laten denken dat het een echte wortel is, waardoor het kaakbot niet verder slinkt. Klinkt aannemelijk.
Gisteren besprak ik e.e.a. met mijn moeder. Zij is bijna 72 en heeft al haar eigen tanden en kiezen nog. Haar enige probleem is dat, ondanks de uitstekende staat van haar gebit en dus zonder dat er sprake is van parodontitis, haar kaakbot steeds verder aan het slinken is en, ondanks dat er nu nog geen echte problemen zijn, haar tanden en kiezen steeds losser zullen gaan staan. Zou u mij kunnen uitleggen hoe dit komt? Begint dit rond een bepaalde leeftijd? Of spelen hier andere factoren mee?
De arts (parodontoloog tevens implantoloog) heeft met me doorgenomen wat hij wil gaan doen. Op één plek zit nauwelijks nog kaakbot en daar wil hij gaan werken met kunstbot. Hij legde me uit hoe er rond het kunstbot nieuw kaakbot aangemaakt zal worden waardoor het kunstbot uiteindelijk zal vergroeien met mijn eigen bot. Kunt u mij uitleggen hoe het kan dat er in zo'n situatie nieuw kaakbot aangemaakt wordt, terwijl ik elders eigenlijk alleen maar lees dat de aanmaak van nieuw bot (na verlies door parodontitis) eigenlijk niet vóórkomt, maar dat juist talloze factoren wel ervoor zorgen dat het kaakbot (verder) slinkt?
Kortom: als ik dit implantaat laat plaatsen, hoe groot is dan het risico dat ik het binnen afzienbare tijd weer kwijt ben...?

Met vriendelijke groet,
Rianne
mecánico para …

met het stijgen van de leeftijd raak je functioneel elke tien jaar ongeveer een millimeter bot kwijt. Dat is fysiologisch zo bepaalt en hoort bij ouder worden. Daarnaast raken vrouwen soms iets meer bot kwijt door botontkalking. Daarnaast is het losser gaan staan soms te danken (eigenlijk te wijten)aan de vorm van een wortel waarbij lengte en conische vorm, versmolten zijn van wortels versus een spreidstand en grootte van de belasting van de tanden en kiezen. Du shet is niet gezegd dat bij elke persoon er een standaard spoorboekje ligt, wat wel mee telt is dat er bij een evidente ontsteking veel sneller bothoogte verloren gaat. Het stabiel en ontstekingsvrij maken verandert dus iets aan die situatie, niet aan alle ander fysiologie. Echter, als uw parodontoloog u stabiel genoeg vindt voor vervolge behandelingen dan neem ik aan dat dat dan gebeurt op basis van een ombuigen van de zieke naar de gezonde mond.
vr, 06/08/2012 - 17:01 Permalink
rivri

Beste fietsenmaker ;),

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik begrijp dat het dus van heel veel factoren afhankelijk is hoe het slinken van het kaakbot en het losser gaan staan van de tanden verloopt.
Zou u mij nog iets kunnen uitleggen over het gebruik van kunstbot en de aanmaak van nieuw bot daaromheen?
Het gaat overigens om de bovenkaak, dat was ik nog vergeten te vermelden.

Bij voorbaat dank,
Rianne
za, 06/09/2012 - 11:52 Permalink
mecánico para …

Dat is net even te moeilijk voor me. Ik heb van dat onderdeel van de tandheelkunde net niet de laatste kennis. Waarschijnlijk kan 1van de andere schrijvers daar meer over zeggen. (wat ik dan ook weer graag ga lezen overigens)
za, 06/09/2012 - 12:20 Permalink
Ortholimburg

Zou u mij nog iets kunnen uitleggen over het gebruik van kunstbot en de aanmaak van nieuw bot daaromheen?

Bij voorbaat dank,
Rianne


Bot bijzetten voor implantaten kan met eigen, autoloog bot, dat dan bv. uit de kin wordt gehaald ,of achter de kiezen uit de kaak, of als het iets meer moet zijn wordt bot uit de heupkam gebruikt. Soms wordt er gekozen voor kunstbot, waarover dan vaak een membraan wordt geplaatst om het wat te beschermen, en de eigen botcellen en bloedvaatjes gaan hier dan ingroeien, en mettertijd wordt het kunstbot vervangen door eigen bot .
za, 06/09/2012 - 18:19 Permalink
Newtan

Voor zover me nu bekend (½ jaar geleden) slinkt kunstbot véél minder snel dan eigen bot.
Het lost eigenlijk niet op en je eigen bot groeit daar dus omheen.
Maar het is een fragiel geheel in de bovenkaak en voor de goede afloop mag er in het begin niet te veel druk op komen.

En in geval van parodontitis gaan implantaten niet het hele verdere leven mee.
De kans dat je ze snel kwijt raakt is niet zo groot, maar een levensduur van meer dan 10 jaar hangt zo sterk af van je gezondheid, dat niemand daar een uitspraak over kan doen.
zo, 06/10/2012 - 19:06 Permalink
rivri

Lieve tandmensen,

Heel hartelijk dank voor de informatie en het meedenken. Ik ben nu toch iets wijzer geworden m.b.t. de te verwachten levensduur. Waarschijnlijk dus geen verhaal voor de rest van mijn leven, maar als alles gaat zoals het bedoeld is zou ik dan toch nog een aantal jaren door kunnen met een vervangsel dat in elk geval in de buurt komt van echte kiezen, dat is me heel wat waard. Daarna moet ik maar weer verder zien. Ik ga mijn implantaten in elk geval vertroetelen :)

Nogmaals dank en groeten,
Rianne
di, 06/12/2012 - 12:44 Permalink