sinuslift nodig

Author:
poppekop
Posted:
ma, 12/31/2012 - 14:34
Hoe lang moet een implantaat in de bovenkaak zijn (de eerste grote kies) om genoeg stevigehid te bieden? Met andere woorden vanaf welke botdikte moet er een sinuslift plaatsvinden om een succesvol implantaat te plaatsen?
vV

Lastig te zeggen, hangt van meer factoren af dan alleen botdikte. Ook diamter implantaat wat erin kan is van belang. En altijd geldt hoe meer bot hoe beter, zou gezien het een lange termijn ingreep is geen besparing op een sinuslift doen. Het is vrij zeldzaam dat op deze plek zonder sinuslift geïmplanteerd kan voorzover ik weet.
ma, 12/31/2012 - 17:26 Permalink
poppekop

maar een kleine inschatting wat voor u acceptabel zou zijn, het bot is breed genoeg. Een sinuslift is ook een behoorlijke ingreep terwijl de implantaat zelf wel meevalt. Wat is voor u de grens om te zeggen, hier kan je beter een sinuslift voor doen?
ma, 12/31/2012 - 19:18 Permalink
vV

Doe ik eigenlijk geen uitspraak over , ik implanteer niet zelf , dus die beoordeling laat ik over aan degenen die dat wel doen, en de verantwoordelijkheid moeten dragen wanneer het misgaat. Even andersom benaderd, hoeveel lijkt er op de foto te zijn aan bothoogte?
di, 01/01/2013 - 16:18 Permalink
de digitale tandarts

Laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat korte implantaten net zo succesvol zijn. 8 mm is voldoende en misschien ook wel 6mm. Als er een brede diameter (5-6mm) geplaatst kan worden dan is dat fijn, maar niet perse een noodzaak.

Omdat je vaak op een relatief eenvoudige wijze een paar millimeter kan winnen met een indirecte sinuslift (door boorgat heen en minder belastend) kan een directe sinuslift meestal vermeden worden als je uitgaat van een implantaat van 8mm.

http://www.tandarts.nl/mondverzorging/behandelingen/sinus-lift_procedure
http://summaries.cochrane.org/CD008397/interventions-for-replacing-miss…

Short implants (5 to 8 mm) may be as effective and cause fewer complications than longer implants placed using a more complex technique.
wo, 01/02/2013 - 16:00 Permalink
Petrouschka

Hier gaan we even meelezen, want ik opteer ook voor een implantaat aan de eerste grote kies rechtsboven. Die is bij mij begin oktober vorig jaar getrokken. Volgende week vrijdag ga ik voor het eerste consult naar de kaakchirurg.

Poppekop, wanneer en welke kant moet jij? Hoe lang mis jij je kies daar al? En wat zijn jouw overwegingen om een implantaat te laten plaatsen, verlies van kauwfunctie, cosmetisch (hoewel je er niets van ziet) of iets anders? En hoef jij er één of meerdere implantaten? Ik gelukkig maar één.

Vv, niet zo mooi dat je daar zelden kunt implanteren zonder sinus lift. Kun je percentages geven? Ik hoop ontzettend dat alles meezit en er geen augmentatie moet plaatsvinden. Ik heb me sufgezocht naar info over implanteren voor dit betreffende element, maar weinig specifieks gevonden. Enerzijds ben ik nog jong en is de kies er pas een paar maanden uit, dus veel bot zal er niet verloren zijn gegaan, hoop ik. Aan de andere kant vermoed ik dat indien een sinus lift nodig is, dit geen grote operatie zal worden en het benodigde bot uit de verstandskiesregio geoogst zal kunnen worden. Ik hoop dan wel vanuit de kant waar de lift zal plaatsvinden.
do, 01/03/2013 - 12:29 Permalink
poppekop

ik heb er net een gekregen. De rest van de kiezen waren nog te goed voor een brug en als ik niks zou doen, zouden de andere elementen gaan "lopen" omdat ik wat weinig ruimte heb. Ik vind mezelf met 42 ook wat te jong om het er maar bij te laten. (de kies zat overigens links)

Ik las helaas te laat dat de sinuslift best wel een ingreep is (buiten de extra kosten) en het blijkt nu dat de 9 mm die zonder deze ingreep beschikbaar waren eigenlijk wel genoeg waren geweest. Ik ga nu bij andere specialisten navraag doen om te kijken of er echt sprake is van hobby chirurgie of gewoon een veilige marge.

Op zich is het best een ingreep, je bent er echt een week van uit de running en dan nog een week rustig aan doen. Na 4 weken voel je nog wel steeds wat als je je veel inspant of als je lekker een end in de straffe koude wind hebt gelopen, maar dat is wel te doen en neemt met de week echt af.

Overigens gebruiken ze vaak kunstbot korrels tegenwoordig.
do, 01/03/2013 - 21:00 Permalink
Petrouschka

Jee, wat naar! Hebben ze bij jou dan niet uit de verstandskiesregio bot geoogst? Ik heb begrepen dat als er te weinig is, het benodigde bot uit de beukenlaan wordt gehaald. Anders vanuit de mond of kin.

Ja, 42 is inderdaad jong. Ik ben 30 en mijn grootste zorg is ook inderdaad het verschuiven van de andere kiezen. Beter vroeg bij zijn dan wanneer de ellende heeft plaatsgevonden. Let wel, ik heb absoluut geen spijt van het trekken van 16 en het geld voor het implantaat heb ik er ook zeker voor over.
do, 01/03/2013 - 21:37 Permalink
poppekop

nee hoor ove rhet algemeen wordt er met kunststofbot gewerkt, scheelt weer een stukje zaagwerk ;) Gewoon doen, maar zeker op jouw leeftijd je niet onnodig een sinuslift aan laten praten. De kans is groot dat je die nog helemaal niet nodig hebt, ga densoods bij 2 specialisten te rade.
do, 01/03/2013 - 22:03 Permalink
Petrouschka

Ah, dat is beter! Aan de telefoon had de assistente van de kaakchirurg het over bot oogsten uit de verstandskiesregio. Geen woord over kunstbot, ik weet echter wel van het bestaan af. Nou ja, volgende week vrijdag zien we het wel tijdens het eerste consult. Ik hoop dat er geen sinuslift nodig zal zijn, maar Vv's post schepte nou niet echt veel vertrouwen.

Kun je wat gedetailleerder zijn over de operatie? Hoe lang, hoeveel verdovingen, gewoon wat in je opkomt? Vond je het eng, pijnstilling nodig gehad, preventief antibiotica of niet? Ik wil alles weten, haha!
vr, 01/04/2013 - 12:14 Permalink
Petrouschka

Zou wat zijn, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ze je zomaar zo'n ingreep aandoen, trouwens. Het zal echt wel geïndiceerd zijn geweest, de sinuslift bij jou. Ik weet niet precies wat voor marges ze hanteren, maar ook bij grensgevallen zou ik zeggen: better safe than sorry...toch?

Ik hoop dat het geheel goed heelt bij je. Hoeveel maanden staan ervoor? Ik had begrepen dat er in de bovenkaak na 6 maanden geïmplanteerd wordt.
vr, 01/04/2013 - 12:17 Permalink
poppekop

je zal het wel horen op het consult, maar toch nog even. Het duurde bijna een uur, de verdoving was bij het hechten uitgewerkt, maar ja, een hechtingsnaald of een verdovingsnaald maakt dan ook niet uit, ze kunnen ook gewoon bij verdoven. je krijgt preventief antibiotica en soms preventief pretnison, maar dat laatste heb ik geweigerd. Je moet nog 2 weken spoelen met een vies goedje na iedere drank of spijs. Ik had daarna nog een tijd een vieze bijsmaak, maar het gaat over. Je kan koelen met ijs tegen de zwelling, maar arnica werkt ook erg goed en is minder vervelend. Je mag 6 weken niet hardlopen, aerobicen of paardrijden ivm schokken. De eerste paar dagen is het gezwollen en voel je je ellendig, daarna is lopen (schokjes) nog vervelend, maar gaat het wel weer. Je krijgt een mond vol hechtingen, waardoor je heel snel leert om aan een kant te lachen. Na 2 weken gaan de hechtingen eruit. Ik had daarna vooral nog wat last van koude wind in mijn gezicht. Ook bij veel inspanningen voel je het nog wel wat werken.

Het implantaat moet 6 maanden hechten aan het bot. Je moet dus 6 maanden oppassen met harde dingen kauwen.

Op zich ben je een week echt uit de running (geef het op je werk aan) en moet je de week erna niet vol gaan plannen. Rust is je grootste vriend. Misschien moet je ma afloop nog een tandvlees herstel operatie hebben, want ze trekken tandvlees over de wond heen om het dicht te maken, waardoor je een beetje scheef gaat lachen.

Ach joh, als je eenmaal je neiuwe kies erop hebt, dan lach je erom ;)

Laat wel even weten hoe lang jouw implantaat gaat worden en of je een sinuslift krijgt, dat helpt mij ook weer met inzicht.
vr, 01/04/2013 - 18:34 Permalink
Petrouschka

Afgesproken! Ik dacht, doen we wel even, haha! Mijn verstandskiezen die niet door waren, heb ik ook glorieus doorstaan, dus dit moet ook lukken. Toch andere koek dus. Super dat je het hebt doorstaan :smt023 ! Zo door en op naar een goede genezing.

Mijn kaakchirurg heeft gouden handjes, tenminste, dat was de ervaring met de verstandskiezen. Hij werkt snel en nauwkeurig, dus ik zie het met vertrouwen tegemoet, wat er ook nodig moge zijn. Ik houd je op de hoogte. Dank voor alle info. Nu vroeg ik me wel af hoe lang jij zonder je 26 zit. Want ik begreep hoe langer, hoe meer botverlies. Dus beter implanteer je snel, als dat natuurlijk mogelijk is.
vr, 01/04/2013 - 18:41 Permalink
Petrouschka

Weer wat geleerd! Dank je. Nou, ik ben benieuwd wat ik vrijdag te horen krijg. Hartstikke bedankt voor de antwoorden. Ik zit nog niet zo ver in het traject als jij. Ik zal jouw verhaal goed in mijn oren knopen en kritisch zijn over wanneer nou een sinuslift nodig is. Ik zal jouw lengtevraag ook meenemen. :wink: .
za, 01/05/2013 - 10:18 Permalink
vV

Even een randopmerking over dingen die hier passeren: mogelijkheden voor implanteren zijn erg individueel, hangt van veel factoren af en dat kan je niet allemaal via internet behandelen. Het zal uiteindelijk gezien moeten worden door de implantoloog om te bekijken wat er wel of niet kan. Daarnaast is de implantoloog verantwoordelijk oor wat hij doet, dus een benadering dat een patient komt met de mededeling " er zit genoeg bot om zonder sinuslift te implanteren" gaat niet werken wanneer de visie en ervaring van de implantoloog anders is.
Percentages noemen heeft weinig zijn, want bij 90 procent positief heb je daar niets aan wanneer je onder de 10 procent negatief valt...
Dus er is ergens en grens aan wat hier besproken en uitgelegd kan worden. Eindwoord is echt aan de implantoloog zelf.
zo, 01/06/2013 - 11:21 Permalink
Petrouschka

Begrepen. We wachten het rustig af, ik wou alleen lospeuteren of ik er van uit moet gaan dat die sinuslift plaats moet vinden of niet. Tuurlijk moet dat individueel bepaald worden, niets zo erg als internetdokteren :wink: . De kans is blijkbaar redelijk groot. Nou ja, over een weekje weten we meer.
zo, 01/06/2013 - 11:28 Permalink
Petrouschka

Zo, net geweest. Ik krijg een implantaat van 6 mm. Qua breedte zit het kaakbot goed, de hoogte is met 4.5 mm wat krap, maar de kaakchirurg durft het aan zonder sinuslift, gelukkig! Mocht het implantaat niet goed vastgroeien, geeft hij garantie, want mijn zorg is het "beetje krap". Nou ja, we zien het wel. Een kort implantaat heeft zijn voorkeur en dat het enkele millimeters in de sinus uitkomt, is geen probleem. Wel krijg ik preventief antibiotica, mede omdat ik ook bisfosfonaten gebruik (oraal, voor osteoporose).

Het plaatsen van het implantaat wordt denk ik 1-fase, want de kaakchirurg vertelde dat hij het zo plaatst dat het tandvlees niet nog een keer geopend hoeft te worden, direct met het dopje er op. Over de prijs ben ik ook zeer te spreken, het is verdorie goedkoper dan je hier soms voor een sneue brug voorbij ziet komen. 6 februari gaat het gebeuren.
vr, 01/11/2013 - 12:13 Permalink
Petrouschka

Excuus, natuurlijk kan een brug een goede oplossing zijn. Meer in mijn geval, qua leeftijd en conditie van de omringende elementen bedoelde ik dat het voor mij een mindere oplossing is. Gelukkig kan ik het bekostigen. Inclusief kroon gaat het geheel zo'n 1900 € kosten. Ik heb wel eens bruggen met deze prijs de revue zien passeren.

Overigens nog een klein dingetje. Als het in een nieuw topic moet, hoor ik het graag, want ik wil niemands topic wegkapen. De kaakchirurg had het erover dat de hoogte tot de sinus krap was, maar hij durfde het aan. Ik krijg dus een implantaat van 6 mm lang, die in de sinus uit gaat komen. Nu zit ik met twee vragen:

1. Als de marge nu al krap is, is er over een maand niet nog minder marge? Want begin februari ben ik aan de beurt en botverlies is het meeste in de eerste zes maanden, heb ik begrepen. Geen flauw idee wat de hoogte was ten tijde van het eerste OPG, die in november gemaakt werd voor de verstandskiezen, stom om dat niet te vragen. Ik ben niet uit op extra ingrepen, maar ik wil graag dat het in één keer goed gedaan wordt. Dus wel of geen sinuslift opteren?

2. Korte implantaten hebben ook een prima overleving, wat vinden de professionals van een implantaat van 6 mm lang (volgens mij 4.8 diameter) voor vervanging van een eerste molaar? Want deze kies heeft redelijk wat krachten te verduren en het implantaat moet het wel houden.
vr, 01/11/2013 - 19:30 Permalink
maddydejong

2 maanden na sinuslift en bottransplantatie nog steeds pijn van r.oor naar onderkant kaak. pijn wordt soms heftiger na indoen van prothese onder. kan dit nog gevolg zijn van ingreep?
graag reactiei
do, 12/04/2014 - 14:11 Permalink