Protese of implantaten.

Author:
Elyrider
Posted:
do, 12/13/2007 - 18:13
Sinds de afgelopen vier jaar niet anders als ellende gehad met mijn kiezen, door ontstekingen hebben al mijn kiezen ( met tussenpoce natuurlijk ) een wortel kanaal behandeling gehad.
Doordat bij bijna allemaal de wanden afbraken na verloop van tijd, had ik er voor gekozen om mijn kiezen te laten voorzien van kronen.
Ook nadat de kronen waren geplaatst c.a. 1 jaar begon de eerste kies met kroon, bij de wortel af te breken. :( Ondertussen ben ik inmiddels op deze manier nu bijna al mijn kiezen kwijt op 4 na, twee jaar geleden een frame laten plaatsen met 4 kiezen voor het bovengebit en zit nu al weer 2 jaar zonder problemen.
Vandaag naar de mondhygieniste geweest en bleek er weer een kies met kroon los te zitten, de tandarts werd erbij gehaald ( zitten in een praktijk ) de tandarts dacht dat het alleen om een loszittende kroon ging. Ondertussen met een haak flink aan de kies scheurend en hup kroon kompleet met kies en wortels eruitgetrokken.
Hij adviseerde om nu toch maar een implantaat te laten zetten ( had hij voor de andere ook al gedaan )maar voor een frame gekozen.
Nu inmiddels voor mijn ondergebid wordt ook een frame aangemeten, maar moet er een kies nog worden voorzien van een kroon om een goede houvast te verkrijgen voor het frame. ( de tandarts voorziet al problemen bij afbraak buitenwand ).
Nu zit ik mij af te vragen of het niet beter is gezien mijn historie, om een algehele extractie te laten uitvoeren en een protese te nemen. Ben een beetje bang dat implantaten bij mij niet blijven zitten.

Graag een advies van een tandeheelkundige.
robinson

Als een tand er zo uit getrokken kan worden ??
Hoe is het dan parodontaal met de rest gesteld.
Voordat er al aan implantaten gedacht kan worden moet het tandvlees en kaakbot in een gezonde situatie zijn.
Er zal eerst een goed plan opgesteld moeten worden, want anders wordt het een verhaal a la de 10 kleine negertjes.
do, 12/13/2007 - 21:21 Permalink
Implantaatje

Goh wat een verhaal.....

Ik ben geen tandheelkundige maar wel een ervaringsdeskundige.
Ik vond in bovenstaand verhaal 1 zin onheilspellend en dat was deze: Ondertussen met een haak flink aan de kies scheurend en hup kroon kompleet met kies en wortels eruitgetrokken.

Dat doet mij toch eerder denken aan flinke parodontitis rond deze kies, want hoe anders zou de tandarts hem er zo makkelijk met een haak eruit hebben gekregen.
Heeft u al eens een parodontaal onderzoek gehad? Daarbij worden bij alle elementen die nog in de mond zitten met een pocketmeter de ruimtes gemeten rondom de tanden en kiezen en dat geeft gelijk een goed beeld van de ernst van de situatie. Misschien zit het probleem bij u niet in de tanden en kiezen zelf maar in tandvleesproblemen.

Ik zou in ieder geval niet zomaar aan een prothese gaan denken want dat is pas echt ellende.
In ieder geval sterkte toegewenst.
do, 12/13/2007 - 21:38 Permalink
Elyrider

Inderdaad een goede opmerking, bij mij is al drie keer een meervoudige bacteriele ontsteking geconstateerd en drie keer behandeld met antibiotica.
De antibiotica werd direct bij de pocket ingespoten en moest het zo lang mogelijk laten zitten, de laatste keer is deze bacterie vorig jaar weer geconstateerd en behandeld.
Nu ben ik bang dat de bacterie weer aanwezig is, let wel ik ben van nature erg zuinig op ijn tanden en poets 2 maal per dag met het nodige raag en stookwerk.
Het tandvlees is hierbij dan ook wel stabiel en heb geen last van ontstekingen.
Ondanks dat blijft de bacterie terugkomen.
vr, 12/14/2007 - 18:07 Permalink
Elyrider

Let wel bij de kies die gisteren verloren is gegaan is deze bacterie destijds ontdekt.
Daarvoor is er bij de andere verloren kiezen geen onderzoek geweest, en hebben een langdurige ontsteking gehad waarbij waarschijnlijk een bacterieele infectie zijn werk kunnen doen zodat de kiezen los kwamen te zitten.
Wel vreemd dat nog de tandarts nog de mondhygieniste dit opgemerkt hadden.( ik spreek dan van minimaal 4 jaar terug).
Nu zal ik inderdaad mijn tandarts een plan van aanpak laten maken, om desnoods een paradontoloog onderzoek te laten doen.
Maar ook gezien ik in de loop der jaren een hoop ellende rijker en geld armer ben geworden , (altijd particulier verzekerd geweest ) zit ik er sterk aan te denken om het resterende boven en ondergebit te laten verwijderen en een protese te nemen.
Ik zie er aan een kant tegen op zeker bij mijn voortanden, maar aan de andere kant ben ik in een keer van een hoop ellende af.
vr, 12/14/2007 - 18:46 Permalink
Implantaatje

Oke goed dat u overweegt een parodontaal onderzoek te laten verrichtten. Ik zelf denk dat daar uw probleem zit.
U kunt ook nog vragen of de tandarts een bacterieele test uitvoert, stelt in principe niet veel voor (er worden een soort van staafjes tussen het tandvlees en tand of kies geplaatst en die laten ze even zitten, daarna worden ze er uitgehaald en in een buisje naar een laboratorium gestuurd) na een weekje krijgt u de uitslag.
Zo kunnen ze in ieder geval wel zien of de bacterie die bij u de problemen veroorzaakt ook daadwerkelijk met antibiotica te behandelen is. Een ontsteking hoeft bij parodontitis nogeneens zoveel problemen te geven en kan ongemerkt veel schade aanrichten.
za, 12/15/2007 - 00:27 Permalink