Prijscheck

Author:
willem26
Posted:
vr, 09/05/2008 - 18:16
Hallo,

Ik ben nieuw hier en hoop dat mijn vraag hier thuishoort, anders hoor ik het natuurlijk graag.

Ik ben 26 jaar en heb wegens omstandigheden een erg slecht gebit. Een jaar of twee geleden ben ik daarvoor naar een tandarts gegaan om alles weer op orde te brengen. Dit begon met het verwijderen van 4 (erg) rotte kiezen. Daarna zijn alle gaatjes gevuld, maar dat ging naar mijn mening erg langzaam. Elke keer één of twee gaatjes en dan een maand later (of soms langer) weer een nieuwe afspraak. Eén keer heb ik zelfs een half jaar moeten wachten, omdat de tandarts niet reageerde op een vraag die ik gesteld had (en ook niet reageerde op herhaalde verzoeken).

Ik had zelf het idee dat de tandarts niet teveel wilde doen, omdat het anders niet verzekerd zou zijn. Dat vind ik zelf minder belangrijk, ik wil best betalen om weer een goed gebit te hebben. Sinds een paar maanden heb ik daarom op voorhand alvast wat afspraken gemaakt, ongeveer elke week één en zowaar alle gaatjes zijn inmiddels gevuld en mijn gebit is weer goed, tenminste...

Er zijn nog steeds vier kiezen uit. En hoewel het niet meteen opvalt, vind ik dit toch niet prettig. Mijn tandarts had de indruk dat ik hiervoor een prothese zou nemen (daar is nooit over gesproken vooraf), maar dat zie ik niet zitten. Dus heb ik een prijsopgave laten maken, deze ziet er kort door de bocht als volgt uit:

- voor twee kiezen (naast elkaar) bot opbouwen: +/- 1200,-
- Plaatsen twee implantaten, eerste fase: +/- 1400,-
- Plaatsen twee implantaten, twee fase: +/- 2300,-
Totaal eerste twee kiezen: +/- 5000,-

- Plaatsen één implantaat voor derde kies: +/- 2200,-

- Plaatsen één brug voor vierde kies: +/- 1600,-

Kortom een flink bedrag, zeker als je bedenkt dat ik de afgelopen jaren inmiddels al enkele duizenden euros hebt betaald, zou het totaal op bijna 12000 euro komen. Maar, ik heb er elke cent voor over. Ik begrijp dat elke situatie uniek is en dat meer informatie nodig is om een goede inschatting te geven. Maar gezien de hoogte van het bedrag ben ik toch benieuwd of dit bedrag in de lijn ligt of dat ik toch eens een second opinion moet vragen.

Ik hoop dat iemand hier mij wat kan inlichten.

Alvast bedankt!
Spiegeltje

Bij implantaten kunnen de kosten uiteenlopen afhankelijk van het merk en dergelijke. Maar de bedragen die je noemt zijn, denk ik, niet abormaal hoog. Geldt ook voor de brug
vr, 09/05/2008 - 19:21 Permalink
Sandra1964

Een second opinion zou ik altijd laten doen; baat het niet dan schaadt het niet. En wie weet komen ze met een oplossing waar je zelf nog niet aan had gedacht. Ik raad je aan naar iemand te gaan die wel gespecialiseerd is in implantologie!
Succes ermee! Gr. Sandra
za, 09/06/2008 - 07:34 Permalink
JW Vaartjes

Het ligt er een beetje aan wat voor botopbouw gedaan moet worden, het opvullen van de kaakbijholte is een uitgebreidere ingreep dan bijvoorbeeld het wat breder maken van de kaak tijdens het implanteren.
Zoals ik begrijp gaat het hier om 3 implantaten met kronen inclusief 2 maal botopbouw, je zou grofweg kunnen zeggen dat dit gemiddeld 3 maal 2000-2500 zal kosten, dus kom je uit op het bedrag wat door je tandarts is begroot.

Het loont echter wel wat verder rond te kijken, niet elke implantoloog rekent alles wat gerekend kan worden en je hebt tegenwoordig net als in de farmacie een neurofen bij de apotheek en merkloze ibuprofen. Voor 98% van de toepassingen is een implantaat op dit moment wel uitontwikkeld en wat wordt toegevoegd aan oppervlakte verbeteringen is twijfelachtig of die in de praktijk een significante invloed hebben, behalve dan op de kostprijs van ene implantaat.

Zie http://www.implantdirect.eu voor een systeem wat generieke implantaten maakt voor een zeer eerlijke prijs. De man die het heeft opgezet maakt al sinds begin jaren 80 implantaten en heeft eerst een implantaatbedrijf opgebouwd wat nu de nr 3 in de wereld is en na de verkoop daarvan 8 jaar geleden, mocht hij 5 jaar niks doen in de implantologie. Na het aflopen van zijn concurrentie beding heeft hij zijn oude fabriek gekocht en zijn oude personeel weer aangenomen, nieuwe machines in de fabriek gezet en begonnen met implantaten maken volgens de laatste moderne inzichten maar dan voor 30% van de prijs.

Ik verwacht veel van dit initiatief om de prijs van implantaten de komende 5 jaar flink naar beneden te brengen.
za, 09/06/2008 - 10:56 Permalink
Spiegeltje

Heel interessant en zeer informatieve website voor de implantoloog lijkt me. Al die videos. Maar hoe gaat dat dan, kun je gewoon een implantoloog vragen of hij niet het orgineel (Nobel etc.) inkoopt maar een goedkoper 'compatible' implantaat? Zou hij hier dan eerst ervaring mee moeten hebben?
za, 09/06/2008 - 11:53 Permalink
JW Vaartjes

Ben over dat woord piraat het niet eens. Er is wel verschil dat je al vanaf de jaren 80 implantaten maakt en je eerste bedrijf (Screwvent/Zimmer) nu een wereldleider is.
Je hebt dan ook verstand van hoe het echt moet en het andere grote voordeel is dat je als implantoloog dezelfde boren en opzetstukjes kan gebruiken zodat er nauwelijks leercurve nodig is.

Ik plaatste mijn eerste Screwvent implantaat in 1999 en die zitten allemaal nog perfect bij deze mensen. Het oppervlak van deze implantaten (MTX) wat ook op implantdirect is aangebracht, wordt al meer dan 15 jaar gebruikt in de implantolgie en er zijn miljoenen van geplaatst. Vroeger gebruikte ik nooit kopie implantaten meestal omdat er geen onderzoek naar die oppervlakten waren gedaan en het er allemaal erg B uitzag. Tevens zijn die klonen allemaal Straumann 1-fase Regular Neck klonen.... in een groot deel van de indicaties niet bruikbaar en het Straumann 1-fase implantaat is van zichzelf al vrij goedkoop. Implantdirect is zover ik weet het einige bedrijf ter wereld dat een generieke Nobelreplace uitbrengt en itt Nobelbiocare geen 48 euro vraagt voor een afdekschroefje wat kostprijs heeft van 2 eurocent.

Wat mij betreft is het tijd voor verandering en zorgen dat de patient alleen hoeft te betalen voor goede diagnostiek en een goede implantoloog en niet voor de enorme koerswinsten van deze fabrikanten.
za, 09/06/2008 - 12:26 Permalink
JW Vaartjes

Voor spiegeltje:

Ik denk dat dit nu nog niet zou kunnen, maar in de toekomst zal dat wel normaler worden. Implantologen krijgen van de huidige marktleiders veel korting op de implantaten waardoor het niet makkelijk wordt om deze trend snel te doorbreken. Maar op de langere termijn denk ik dat het niet houdbaar is dat fabrikanten voor alle onderdelen die nodig zijn voor een implantaat en kroon rond 600 euro kunnen vragen, terwijl de kostprijs eigenlijk rond de 100 ligt.
za, 09/06/2008 - 12:29 Permalink
robinson

Daarom "Piraat" tussen aanhalingstekens, :wink: Zeker, kan idd. wel zo zijn wat betreft het Zimmer( Paragon) verhaal , maar er bestaan meerdere goede implant-systemen die redelijk van prijs zijn.(Camlog en Ankylos bijvoorbeeld.)
Denk idd. dat de toekomst leert dat de implantaten stukken goedkoper gaan worden.
Gelukkig....
za, 09/06/2008 - 17:04 Permalink