Plaatsen van implantaten na bot- en tandvlees transplantatie

Author:
KarinK
Posted:
zo, 07/03/2005 - 10:03
Verschrikkelijk geschrokken ben ik (46) toen ik deze week bij een tandheelkundig centrum te horen kreeg dat de conditie van mijn gebit zo slecht was, dat het beter was om alles te laten verwijderen.

Deze specialist stelde voor om implantaten te plaatsen voor een gebit met kliksysteem of voor het plaatsen van een vaste brug (het laatste heeft natuurlijk mijn voorkeur).

Gezien het feit, dat ik, door chronische ontstekingen, veel botverlies heb in mijn bovenkaak, zou er eerst bot uit mijn heup en tandvlees van mijn verhemelte getransplanteerd moeten worden naar mijn bovenkaak.

Daarna worden de implantaten geplaatst en wordt er gekeken of er een mogelijkheid is om een vaste brug te plaatsen. Als dit niet lukt, wordt het een gebit met kliksysteem.

Omdat ik erg tegen de behandeling (erg pijnlijk) opzie en tegen de 1,5 jaar dat de hele behandeling duurt, zou ik heel graag mensen willen spreken, die dit ook hebben laten doen en wat hun ervaring is.
MandyAngel

Hoi Karin

Ik heb 2 keer botopbouw gehad

bijde keren vanuit mijn onderkaak naar mijn bovenkaak. (1e keer bij mijn verstandkies 2e keer van mijn kin)

Ik kan je niet vertellen hoe het is vanuit je heup maar als er iets is waarmee ik je wel kan helpen. Mag je me altijd een PM sturen

Groetjes Mandy
zo, 07/03/2005 - 16:13 Permalink
Bergie

Ik heb het nog niet laten doen maar het staat wel op de planning.

Ik ben op 8 jarige leeftijd aangereden door een auto met als resultaat alle voortanden en een hoektand uit de bovenkaak minder. Sindsdien loop ik met een plaatje rond wat uiteraard verre van ideaal te noemen is. En vorig jaar heb ik in overleg met mijn tandarts besloten ook voor implantaten te gaan aangezien ik toch een keer een definitieve oplossing wou hebben.

Uiteraard is het kaakbot sinds mijn 8ste (ben nu net 24) behoorlijk geslonken dus ook een bottransplantatie zal nodig zijn. Dat bot zal ook vanuit mijn heup gehaald moeten worden aangezien er gewoonweg niet voldoende aanwezig is in de kaak. Dan moeten ze op een aantal plekken bot gaan weghalen en dan is het vanuit de heup gewoon een stuk makkelijker.

Aanstaande donderdag krijg ik eerst een beugel, die zal eerst zijn werk moeten doen voordat de bottransplantatie gaat gebeuren.

Wat ik van mijn artsen heb gehoord is dat de ingreep in de kaak qua pijn reuze meevalt. Het is meer het ongemak door de eventuele zwelling denk ik. De heup schijnt pijnlijker te zijn en de mobiliteit is een week of 2 een stuk minder natuurlijk.

Dus qua pijn valt het volgens mij allemaal wel mee, ik zie zelf ook het meeste op tegen de duur van de hele behandeling. Ik ben nu al een jaar bezig en nu pas krijg ik mijn beugel dus ik heb nog wel even te gaan :)

Veel succes in ieder geval :)
ma, 07/04/2005 - 20:11 Permalink
KarinK

Bij een second opinion bij een andere implantoloog heb ik te horen gekregen dat ik veel te jong ben voor zo'n ingreep. (Alles trekken, bot naar kaak transplanteren en implantaten zetten)

Deze implantoloog zei dat omdat er een ontsteking zat bij het implantaat, deze er in ieder geval uitgehaald moest worden, ontsteking moet dan helemaal genezen en dan zou er een kunststof ingespoten worden om de loze ruimte waar het implantaat had gezeten op te vullen.

Omdat ik dan ook tandvlees tekort kom, zou hij het "tand"-vlees van de binnenkant van mijn bovenlip naar beneden trekken en dit gebruiken om de wond af te dekken. In de tussentijd krijg ik een noodbrug en als alles geheeld is een definitieve brug. Er wordt dus geen nieuw implantaat gezet.

Ik heb een nieuwe afspraak gemaakt omdat ik het echt eerst allemaal goed door wil spreken. Wat gebeurt er met die ingespoten kunststof en wat is de prognose voor langere tijd.

Kent iemand bovengenoemde behandelmethode en bij wie is het ook gedaan?

Ik ben heel benieuwd!
vr, 08/05/2005 - 21:08 Permalink
Marijke1

dag Karin, ik heb bijna hetzelfde verhaal achter de rug, ben 44 jaar, heb als kind mijn voortanden verloren bij een val in het zwembad en heb daardoor al mijn bot verloren in mijn bovenkaak. vorig jaar eindelijk de beslissing genomen om alles terug goed te laten herstellen want ik had ook een brug op twee hoektanen, veel ontstekingen , de brug zat al los etc. Vorig jaar in oktober is er bot uit mijn heup in mijn mond getransplanteerd, dan ongeveer vier maanden later heb ik 6 implantaten gekregen en deze week zijn de abutements erop gegaan, nu heb ik dus weeral een hoop draadjes in mijn mond, maar het einde na een jaar is stilaan in zicht aan het komen. Al bij al is het wel goed vooruit gegaan, uiteindelijk is het toch hopelijk voor een lange tijd, hopelijk voor altijd nu in orde, daar hoop ik toch op, het was wel zwaar met momenten maar zeker niet onoverkomelijk, en ik zou het direct opnieuw doen, ik had wel een hele goede arts, ben van België, en een beetje veel geld opzij gelegd, maar ja, dat weet je op voorhand he.

Marijke. :smt005
do, 09/01/2005 - 19:43 Permalink