plaatje laat los

Author:
elmar1973
Posted:
wo, 11/02/2011 - 17:35
Hallo allemaal,

Vandaag heb ik een voortand laten trekken en een plaatje gekregen. Het is een klein plaatje zonder metalen haakjes. Als ik probeer een hap te nemen van bijvoorbeeld een dun plakje cake, dan gaat het plaatje los van mijn gehemelte en zit het helemaal los...
Ik weet nu niet goed wat te doen: weer terug naar de tandarts of is dat op de een of andere manier wennen?

Heeft iemand tips of advies??

Groet,
Elmar
Ortholimburg

Wat U beschrijft lijkt me een "spoon denture" Echt goed vast zal dit nooit zitten, maar het went wel. Is waarschijnlijk ook eerder bedoeld als een voorlopige oplossing, om het gat vooran snel te dichten .Misschien beter een vaste restauratie laten maken eens dat de wonde helemaal goed genezen is, dan bent U van die problemen af.
wo, 11/02/2011 - 19:39 Permalink
elmar1973

Bedankt voor de reactie.
Het is de bedoeling dat ik hier 6 maanden tot een jaar mee doe en dan een brug krijg. Maar om nu 6 maanden nergens in te kunnen bijten
lijkt me ook geen pretje. Het is niet zo dat zo'n plaatje vaster gaat zitten als de wond meer geheeld is?
wo, 11/02/2011 - 20:19 Permalink
Ortholimburg

Ik dnek dat je er beter mee leert functioneren na een tijdje. Je kan het plaatje altijd laten "rebasen", terug passend maken, maar daar zou ik nog even mee wachten tot het tandvlees thv de extraktiewonde wat gestabiliseerd is.
wo, 11/02/2011 - 21:04 Permalink
misty30

Ook ik heb inmiddels vanaf oktober 2010 een particiele prothese (plaatje) voor mijn bovenkaak. Dit is in de afgelopen anderhalf jaar steeds verder uitgebreidt omdat er een brugdeel weer verwijderd moest worden ivm ontstekingen in de bovenkaak..

Al met al loop ik al zo'n 12 jaar te rommelen met mijn tanden en kiezen. Ik heb in 2003-2004 diverse kronen, bruggen laten zetten, waarvan ik er in de bovenkaak nu nog maar 1 afgeslepen peiler van een brugdeel en 1 kroon heb zitten (als voortand).. Verder heb ik in de bovenkaak nog 4 tanden (snij en hoektanden) die door aantasting van glazuur en het drukken van het plaatje ontzetten ingesleten zijn.

Nu wil mijn tandarts opnieuw het hele gebit onder handen nemen. Dat wil zeggen dat ie op de tanden een brugdeel wil zetten en dan een plaatje met "slotjes" wil plaatsen.. Nou ga ik maandag 3 prijsopgaves krijgen, varierend van duur naar nog duurder :o en dan gaan we kijken wat de maximale vergoeding bij de zorgverzekeraar gaat worden. Nu ben ik wel goed verzekerd bij IZZ, maar ik vraag me af of ik er niet mee moet stoppen: Ik kan wel aan het opknappen blijven, maar inmiddels heb ik nog maar 4 tanden (die niet denderend zijn).... Toch bij verkoudheid gevoelige peiler en tanden en ook mijn plaatje is eigenlijk nooit goed passend geweest. Inmiddels heb ik hem dus al anderhalf jaar en heb ik al 3x een nieuw plaatje aangemeten gekregen ivm slinken van mijn bovenkaak...

Stiekem ben ik dus al helemaal klaar met mijn gebit en wil ik eigenlijk nu eens een goede oplossing: Een klikgebit lijkt me geweldig.. Dat zit vast, kleppert niet in je mond en ik heb dan waarschijnlijk ook geen ontstekkingen of gevoelige tanden meer..

Kan iemand hierin advies geven?
vr, 02/03/2012 - 20:22 Permalink
skeletje

Hoi Misty,

Als ik het goed begrijp gaan er al je boventanden hoogstwaarschijnlijk uit? Ik denk dat je het beste even af kan wachten op hetgeen de tandarts van plan is en daarna een beslissing nemen. Bij mij zijn vorig jaar april al mijn boventanden getrokken en ik kan nog steeds niet wennen aan de prothese. Hij doet geen pijn of zo, maar ik ben een groot gedeelte kwijt van mijn smaak. Dus spontaan uit eten is er niet meer bij. (geld uitgeven voor iets wat toch niet meer zo lekker smaakt)

Ik heb 8 februari as. een afspraak met een implantoloog om te kijken wat de mogelijkheden zijn en natuurlijk wat het e.e.a. kost. Indien dit haalbaar is zal ik toch gaan voor een klikgebit in de bovenkaak, vermoedelijk op 6 implantaten en op stegs (dus geen drukknoppen) omdat je dan geen kunstofverhemelte meer hebt en je (zo men zegt) je smaak weer terug krijgt.

Ik ben benieuwd wat er bij jou wordt aangedragen door de tandarts, maar voor mij is een bovenprothese niets. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor ook geld.

Succes,
Lianne
za, 02/04/2012 - 19:24 Permalink
misty30

Hoi Lianne,

Ja, morgen krijg ik een 3-tal offertes. Hieruit gaan we kijken wat er vergoedt wordt vanuit de zorgverzekeringen en dan gaan we beslissen. Heb al wel begrepen dat het hele ingewikkelde constructies zouden worden.

Maar ik heb idd in 2003 mijn gehele gebit laten opknappen in de vorm van diverse kronen en 2 brugdelen. Inmiddels heb ik nog maar 1 brugdeel en 1 kroon over.. En de ontstekingen in mijn bovenkaak blijven komen.. Dus ik vraag me af of uberhaupt nog wel iets van te maken valt. Ik word gewoon een beetje moedeloos van de pijn in mijn mond. En daarbij heb ik ook het gevoel dat ik een "moeilijk" geval ben voor mijn tandarts, dus daar voel ik me dan ook weer naar over.. Maar goed: De tandarts die ik heb, schijnt een hele goede te zijn, dus om te veranderen vind ik ook weer zoiets.. Ik wacht morgen wel even af...

In ieder geval bedankt voor je reactie..
zo, 02/05/2012 - 17:09 Permalink
skeletje

Hoi Misty,

Het wil allemaal wat zeggen hé die tanden. Ik hoop voor je dat er toch een goede oplossing zal komen voor je, want met pijn rond lopen is ook niet alles. Ikdenk wel dat eerst je ontstekingen in je mond allemaal weg moeten zijn, alvorens men aan implantaten kan denken. Maar daar zal je tandarts ook wel weet van hebben. Naar ik begrepen heb kijken ze ook naar dit soort zaken en wordt dit eerst behandeld voor men gaat implanteren.

Ik wens je alle succes morgen en hoop voor je dat er een goede en afdoende oplossing komt voor je problemen. (en voor de mijne ook natuurlijk)

Groetjes Lianne

En wil je af en toe je hart luchten dan kan dat hoor! Ik heb een luisterend oor.
zo, 02/05/2012 - 17:33 Permalink
misty30

Hahhaha, bedankt Lianne en ik zal zeker gebruik maken van je aanbod.. :smt003

Hoop voor jou ook dat het een snelle oplossing kan gaan worden: Hoor en lees idd heel veel goede ervaringen over het klikgebit.

Een vriendin van mij is assistente kaakchirurgie en zei dat het idd een hele mooie oplossing is, als je een slecht zittend gebit hebt, maar ook weer een lang traject....
zo, 02/05/2012 - 19:36 Permalink