Pijn na plaatsing bovenprothese

Author:
andresijn
Posted:
di, 12/06/2011 - 16:20
Vanochtend zijn mijn resterende boventanden getrokken onder plaatselijke verdoving.
De verdoving inspuiten en het trekken verliepen volkomen pijnloos. Het plaatsen van de prothese op zich ook. Maar nu, ruim 4,5 uur na het plaatsen van de prothese heb ik op twee plaatsen erg veel pijn. Het betreft de plek waar de bovenrandjes van de prothese tegen mijn tandvlees drukken, zeg maar helemaal bovenaan waar vroeger de hoektanden zaten.
Vreselijk pijnlijk en ook pijnstillers richten niet veel uit.
Ik mag de prothese niet uitdoen en moet morgen weer voor controle.
Is dit napijn van het trekken of moet er iets aan de prothese gedaan worden. Ik vrees voor de komende nacht !
andresijn

Ik ben de dag na het trekken teruggegaan naar de tandarts. De mondhygiëniste (tandarts was er niet) heeft de zaak bekeken en gaf aan dat er inderaad twee van de trekwondjes nogal geïirriteerd waren. Het gebit is wat bijgewerkt en het advies : voorlopig niet indoen.
Ik ben nu 4 dagen verder en heb nog steeds veel pijn. Als ik wakker word doet het pijn over de hele breedte van het trekken en moet ik nog steeds forse pijnstilling gebruiken om de pijn weg te krijgen. Overdag valt het mee, dan voel ik er weinig van, maar zodra ik ga liggen en wakker word is het raak.

Nu is het wel zo dat ik heel erg verkouden ben en ook weer veel last heb van een erg verstopte neus. Dat geeft bij mij altijd veel problemen met mijn kaakholten, dus mogelijk is dat de oorzaak van de pijn, die voor mijn gevoel echter écht uit het tandvlees lijkt te komen.

Is dit normaal of heb ik een ontsteking, of zou het toch een combinatie van het trekken en de kaakholteproblemen kunnen zijn ?
za, 12/10/2011 - 09:22 Permalink
TechniekerJeetje

Bedankt voor de informatie ! Ik heb direct waterstofperoxide en Cordosyl gehaald. De pijn is af en toe niet te harden. Ik gebruik ibuprofen 400 mg voor pijnstilling, is dat het meest effectief ?


Om en om parcetamol en ibuprofen gebruiken blijkt ook goed te werken.....
za, 12/10/2011 - 17:03 Permalink
andresijn

Inmiddels ben ik weer wat verder. De tandarts heeft het gebit wat bijgeschaafd en op zich past het nu beter. Ik werd echter nogal vlotjes weer de deur uitgewerkt en op mijn vragen waar nu de pijn in mijn mond vandaan komt kreeg ik geen antwoord.
De wondjes zijn dicht, de hechtingen zijn er uit. Op plek waar de hoektanden gezeten hebben echter, doet mijn tandvlees nog steeds pijn. Bij aanraking is het erg pijnlijk en ook het gebit doet op die plekken pijn. Pijn voel ik ook als ik met mijn tong druk op de plek waar mijn verhemelte overgaat in mijn tandvlees (achterkant zeg maar). Als ik daar op druk, zowel links als rechts, voel ik pijn door mijn hele kaak rondom de plekken.
Ik spoel nog steeds met waterstofperoxide, maar het verbetert niet.

Terug naar de tandarts zou kunnen, maar die ziet er niets bijzonders aan en weet het ook niet. Nog steeds, bijna 2 weken na de ingreep, heb ik 2x per dag pijnstillers nodig.

Wat kan de oorzaak van deze pijn zijn ?
za, 12/17/2011 - 16:20 Permalink
Newtan

Het is vrij normaal om bij de hoektanden wat meer ruimte te slijpen.
Tenminste voor de mensen die ik spreek die verstand hebben van kunstgebitten.
Anders zit het tandvlees toch flink in de knel. En dat zou de oorzaak kunnen zijn.
Helaas zie ik daar nooit een duidelijk wondje. Dus het is net alsof er geen 'drukplaats' zit.

Je kunt de tandarts het volgende advies geven: dunne afdrukpasta in de basis doen en afdrukken met dichtbijten. Op de pijnlijke plek, waar de pasta weggedrukt is, wat wegnemen.

Ik zou dus even terug gaan.
De eerste maanden kost dat niks extra, zit bij de prijs van het gebit inbegrepen.
zo, 12/18/2011 - 07:43 Permalink