Peri-implantatis en bacterien

Author:
wmartis
Posted:
wo, 08/04/2010 - 17:05
Ik heb de uitslag van de kweek binnen (zie eerder topic Ten einde raad) en er zijn veel bacterien rondom het implantaat (nog zonder abutment/kroon) ontdekt.

Zeer sterk verhoogd zijn: veillonella parvula, actinomyces odontolyticus/viscosus en streptococcus mitis group/gordonii, constellatus, fusobacterium nucleatum.

Heb ik nu peri-implentatis?
Lieneke

Peri-implantitis diagnoticeer je niet via een kweek. De bedoeling van de kweek is te bekijken welke bacterien er aanwezig zijn en welke anti-biotica hierbij 'matcht'. Of je peri-implantitis hebt, wordt klinisch bekeken: Is er bloeding bij sonderen en hoever zakt het metertje naar beneden...Rontgenfoto's zijn ook erg nuttig. Dus peri-imlantitis geeft soms aanleiding om te kweken, niet andersom.

FN is een duidelijk paro-pathogeen (kan dus peri-implantitis veroorzaken). Deze bacterie is vaak een gevolg van slechte mondhygiene.
pv is een goede bacterie: deze kan het effect van de pathogenen verminderen.

De rest zegt me helaas niet zo veel...

Peri-implantitis is net als parodontitis een multifactoriële aandoening waarbij bacteriën essentieel zijn, maar wellicht niet voldoende om de ziekte te veroorzaken. De bacteriën aangetroffen in peri-implantaire laesies kunnen ook worden aangetroffen bij stabiele implantaten.
wo, 08/04/2010 - 17:54 Permalink
JW Vaartjes

Het belangrijkste is de rontgenfoto om te beoordelen hoeveel bot er verdwenen is rondom het implantaat. Daarnaast kan afgeleid worden uit het sonderen in hoeverre het slijmvlies/tandvlees actief ontstoken is rondom het implantaat.

Dat er al een kweek genomen is, zal betekeken dat de tandarts al problemen heeft geconstateerd. Een gerichte AB kuur met al dan niet lokale desinfectie en reiniging zou kunnen helpen.
wo, 08/04/2010 - 18:03 Permalink
wmartis

Even voor de duidelijkheid, ik heb op aanraden van de mondhygieniste zelf aangestuurd op een kweek door de implantoloog voor de juiste AB (laatste redmiddel). Sinds het plaatsen van het implantaat heb ik de ene ontsteking na de andere, heb ik al vier AB-kuren gehad, is er voor de tweede keer bot opgebouwd en heb ik al een apex resectie achter de rug (alles binnen 5 maanden).

Er is nooit paradontitis bij mij vastgesteld. Volgens de mondhygieniste is mijn mondhygiene goed.

Ik ben van mening dat de implantoloog een cruciale stap heeft overgeslagen, namelijk een gedegen onderzoek voor het implanteren. Toen de zieke tand (door trauma) is getrokken, is er meteen geimplanteerd (wel steriele omgeving en heel veel spoelen tijdens operatie). Hij heeft bewust voor deze behandeling gekozen; meer kans op een esthetisch mooi resultaat (voortand).

Nogmaals, het is heel frustrerend dat we de ontsteking niet onder controle krijgen, dat iedere ontsteking weer gepaard gaat met botafbraak en dat we waarschijnlijk het implantaat moeten verwijderen. En dan praat ik nog niet over de kosten die ik al heb gemaakt...
za, 08/07/2010 - 08:08 Permalink
wmartis

Nog even ter aanvulling, ik vraag me gewoon af waardoor het implanteren bij mij niet lukt. Ik zou graag willen dat de oorzaak aangepakt wordt en niet de symptomen.

En zijn er nog meer stappen mogelijk voordat het implantaat definitief verwijderd wordt?
Worst case scenario is twee voortandkronen aan het andere implantaat (dat wel gelukt is)
za, 08/07/2010 - 08:15 Permalink
Lieneke

Wat je aangeeft; steeds onsteking + botafbraak, betekent dat je inderdaad peri-implantitis hebt. Rondom een implantaat het dat peri-implantitis, rondom natuurlijke gebitselementen heet dat parodontitis.
Peri-implantitis is lastig aan te pakken omdat implantaten niet gereinigd mogen worden met normale instrumenten en/of apparatuur. Een gerichte anti-biotica-kuur kan nuttig zijn. Maar dan blijft het vaak toch nog moeilijk omdat met andere instrumenten het heel lastig is tandsteen te verwijderen.
za, 08/07/2010 - 09:21 Permalink
wmartis

Dag Lieneke,

Ik ben erg blij met je antwoord; mijn vermoeden wordt dus bevestigd.

Ik denk dat ik al gingivitis had toen er geimplanteerd werd; het tandvlees was nl. al ontstoken door een geplaatste noodvoorziening (lang verhaal). Bij goed vooronderzoek had er dus nooit een implantaat geplaatst mogen worden! Er is mij ook geen keuze voorgelegd; wachten met implanteren totdat alles geheeld was of meteen implanteren na extractie, omdat dit esthetisch het mooiste was. Hij heeft zelf gekozen voor het laatste, en als leek wist ik alleen dat ik implantaten kreeg.

Deze implantoloog is aangesloten bij de NVOI en een sympathieke man. Maar ik denk toch echt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt.
za, 08/07/2010 - 15:36 Permalink