Partiële prothese.

Author:
Longneck
Posted:
do, 01/10/2013 - 14:22
Ik heb een extractie voortand gehad ivm gebroken wortel waardoor stifttand er steeds uitviel.
Nu heb ik een Kunstharsplaatje gekregen met 1 tand. Dit was na gesprek met tandarts. Ik wilde eerst alles eruit maar dat deed men niet. Een brug was te duur ondanks dat ik mijn tand verzekering had opgehoogd tot €1100,-
Toen liet die mij een voorbeeld zien van een kunstharsplaatje met tand. Er werd mij niet verteld dat ik ook een Metalen Partiële prothese kon nemen. Ik ben geen tandarts en wist dat zelf ook niet.

De prothese die ik nu heb is ronduit waardeloos. Kauwgom kauwen is er niet meer bij en een dropje of snoepje schiet zo tussen het kunsthars frame en m'n gehemelte in. Met kauwen klappert die en drukt tegen andere voortand (dit is een kroon)

Na opnieuw afspraak vertelde men mij dat men hier niets aan kan doen. Er kunnen geen haakjes aan gemaakt worden, niet bijgeslepen of anderszins zo gemaakt dat ik normaal kan eten.

Ik kon wel een metalen partiële frame prothese laten maken voor €900 (!!!???). Declareren ging niet meer omdat dat kunstharsplaatje al gedeclareerd wordt. Op internet zie ik op alle prijslijsten staan dat een metalen partiële prothese voor 1-4 tanden (voor mij 1 tand ) ong. €245,- kost. Hoe komt men dan op €900? Ik kan dit niet betalen en zit nu mooi in het schip. Wie weet een oplossing, alstublieft.

Mvg Nico.
Newtan

Ik vind dit eigenlijk een idiote gang van zaken.
Iedere tandarts weet dat hij/zij zo'n ding zelf niet zou willen hebben.
Op z'n minst kun je de collega vragen of hij zo aardig wil zijn om zijn foute voorlichting goed te maken en zijn eigen kosten (ca 100 euro) in mindering wil brengen.
En dan mag je een beroep doen op de WGBO, die ook stelt dat de informatie die een medicus geeft adequaat moet zijn.
do, 01/10/2013 - 19:45 Permalink
Longneck

Ik vind dit eigenlijk een idiote gang van zaken.
Iedere tandarts weet dat hij/zij zo'n ding zelf niet zou willen hebben.
Op z'n minst kun je de collega vragen of hij zo aardig wil zijn om zijn foute voorlichting goed te maken en zijn eigen kosten (ca 100 euro) in mindering wil brengen.
En dan mag je een beroep doen op de WGBO, die ook stelt dat de informatie die een medicus geeft adequaat moet zijn.


Dank voor Uw snelle reactie.
Er valt van de kant van de tandarts verder weinig te verwachten..
Op hun site staat wat je in geval van geschil nog kan doen en anders maak ik hem ergens anders aanhangig.

Zo'n Partiële kunstharsprothese is dus maar voor even. Onbegrijpelijk dat hij mij die "aangesmeerd" heeft. En dan bij het tweede bezoek pas zeggen dat ik een metalen kan krijgen a €900. Terwijl ik via de verzekering wel een metalen partiële prothese kon declareren. Tenminste dat mag ik toch verwachten voor €1100. Daar betaal ik €50 extra per maand voor. Nu ben ik dus mooi in de aap gelogeerd want ik kan geen andere prothese meer declareren. Nu moet ik een jaar met deze prothese rondlopen als ik al volgend jaar wel een metalen prothese mag declareren..
Niet alleen zit hij niet goed maar drukt ook tegen mijn gehemelte op 1 plek wat na verloop pijnlijk gaat doen. Maar dat moet ik even afwachten want hij zit er nog niet lang in. Zoals ik al vertelde was ik dus al terug geweest en men haalde (na twee dagen) de hechtingen eruit, ik moest op papiertje bijten voor beet. En de tandarts ging in overleg met zijn baas wat te doen op mijn klacht. Intake,afdruk maken en extractie is door verschillende mensen gedaan. Dienstdoende tandarts voelde zich niet op zijn gemak en zei verder niet veel dan dat ie ook maar z'n werk doet.

Waarom maakt men überhaupt deze kunstharsplaatjes? U zegt het zelf iedere tandarts weet dat dit voornamelijk ellende geeft.
Ik schrijf een brief waarin ik mijn ongenoegen uit en waar ik hem wijs op feit dat hij verplicht (?) was om mij adequaat voor te lichten volgens de WGBO. Maar daar ik zowat zeker weet dat dit vruchteloos is deze vraag; Bestaat er ook een centraal meldpunt waar ik mijn klacht kan deponeren?
Kan ik ook langs andere tandarts gaan om die prothese nog enigszins dragelijk te maken? Zodat ik tenminste niet met pijn in mijn mond hoef te lopen of beginnen die daar niet aan. Ik heb weinig trek meer om nog naar die tandartskliniek te gaan.

En is een tandarts niet verplicht om een offerte uit te schrijven als de kosten boven de €150 komen. Heeft ie (degene die het intake gesprek deed) niet gedaan, zei alleen "oh dat declareren we via je verzekering, komt goed".
Ga sowieso ook langs mijn huisarts om de zaak voor te leggen, misschien weet hij een oplossing. Hij kent nm mijn persoonlijke situatie en weet waarom ik niet zomaar een bult geld kan ophoesten om mijn tanden en mijn gezondheid in stand te houden.

Ik heb voor iets betaald wat niet goed is en waarvan je mag verwachten dat dat het wel is..

Awel ik zit er mee en ben er dus letterlijk ziek van, maar misschien een waarschuwing voor ander lezers; begin dus never nooit niet aan een partiële kunstharsprothese, een en al ellende.
za, 01/12/2013 - 12:47 Permalink
Longneck

En dan nog een vraag.

Wat heb ik aan al die tandartstarieven die bij de tandartsen hangen en die op internet staan? Die prijzen en de uiteindelijke kosten kloppen totaal niet met elkaar. Voor wie staan dan die tarieven erop?

In mijn geval; metalen partiële prothese 1-4 element; €245 en totaal ong. €900.

Los van het feit dat er boven de €150 een prijsopgave gegeven moet worden als men iets wil laten doen.
za, 01/12/2013 - 13:19 Permalink
vV

Per 1 januari met loslaten van de vrije tarieven is meen ik ook die grens van 150 verdwenen als harde eis. Overigens kunt u er altijd zelf om vragen natuurlijk. Die 245 die u noemt voor een frame is exclusief de tandtechniekkosten, en die zijn best wel fors. Hoewel ik 650 wel heel fors vindt, maar goed heeft de tandarts een dure tandtechnieker waar hij zeer waarschijnlijk wel een goede reden voor heeft.
za, 01/12/2013 - 18:08 Permalink
Longneck

Per 1 januari met loslaten van de vrije tarieven is meen ik ook die grens van 150 verdwenen als harde eis. Overigens kunt u er altijd zelf om vragen natuurlijk.


Uiteraard daar heeft u gelijk in dat kan ik zelf ook vragen.
De rest gaat mij boven m'n pet...
Frame kost dus x bedrag en verschilt per tandarts en de kosten frame die je op internet of in wachtkamer kan vinden zijn... Om dat frame in je mond te stoppen ofzo.


Maar ja los van de verschillende kosten voor eenzelfde frame bij de tandarts zit ik met een prothese die niet goed is. Als ik een nieuwe auto koop mag ik aannemen dat ik daar mee kan rijden of dat nu een subaru of een mercedes is. Hetzelfde geldt voor een prothese.
za, 01/12/2013 - 19:36 Permalink
Newtan

Zo'n prothese weer draaglijk maken is een uitdaging.
Soms lukt het wel.
Maar hij blijft meestal klapperen en er komt altijd eten onder.
Met een frameprothese is dat klapperen veel minder.

Volgens de WGBO moet je desgevraagd altijd een begroting meegeven.
Wij doen het al jaren, vanaf zo'n 250 euro, behalve vorig jaar, maar toen was er een strikte grens van 150,=.
De assistentes zijn er nu aan de grens van 150 gewend en ik laat het zo.

Je kunt van de praktijkeigenaar wel wat coulance verwachten als je een redelijk voorstel doet.
Nogmaals: de kosten van het maken van het plaatje zijn discutabel en die zou hij/zij van een nieuw frame af kunnen trekken.
Techniekkosten voor een plaatprothese zijn een stuk lager dan van een frame. 200 tegenover 600 euro of iets in die richting.
Dus 600 techniek voor een plaatprothese is veel teveel.
zo, 01/13/2013 - 09:00 Permalink
vV

Ik weet niet hoede gang van zaken was en wat er wel of. Niet besproeken is, en met name wat daarvan nog onthouden is ( no offence maar het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een groot deel van wat door welke arts dan ook verteld wordt vrij snel vergeten is, en dat van wat er wel blijft hangen soms ook nog dingen verkeerd blojven hangen), maar bij een voortand is het vrij gebruikelijk om eerst voor tijdelijk zon plaatje te maken, al is het alleen voor het aanzicht. Die dingen zijn nauwelijks echt functioneel te krijgen en dat hoort er ook gewoon bij verteld.
Een frame kan je pas maken wanneer de wond goed hersteld is, zeker op zon plek is het lastig een frame gelijk goed te krijgen qua esthetiek, vind ik tenminste.
Overigens: u gaf ook aan dat u zelf alles eruit wilde? Dan is als tandarts mijn conclusie: daar is een groot gemis aan motivatie, wat een goede reden is voor een gesprek over de toekomst van het gebit en idee patient zelf daarover, en een goed argument om in eerste instantie de kostten beperkt tehouden.
Alleen moet dat gesprek er dan ook wel komen. Dus vooral een zware onvoldoende voor communicatie en uitleg lijkt het, maar dit is wel een typische casus waarin het weeerwoord van d etandarts node gemist wordt. Door mij in ieder geval wel.
zo, 01/13/2013 - 10:24 Permalink