Ontsteking rondom implantaat

Author:
Sarah91
Posted:
ma, 12/22/2014 - 03:21
Hallo,
Ik heb een vraagje waarop jullie hopelijk al een antwoord kunnen bieden.

Ik heb al een viertal jaar een tandimplantaat vooraan (sinds mijn 19 jaar) en gedurende enkele maanden voel ik daar af en toe pijnsteken en hartkloppingen. Vorige week ging ik naar de tandarts en hij vertelde me dat ik een ontsteking had. Overmorgen heb ik een nieuwe afspraak om 'het open te leggen en te draineren'.

Nu ben ik van kindsafaan nogal bang voor de tandarts en alles wat met tanden te maken heeft. Ik ben vooral heel bang dat het implantaat beschadigd is of er zelfs uit zou kunnen vallen. Ik heb op enkele sites gelezen dat een tandontsteking ervoor kan zorgen dat het bot wordt aangetast en het implantaat eruit kan vallen. Nu is mijn vraag of dit alleen in een vergevorderd stadium kan gebeuren of dat het ook zomaar bij mij zou kunnen gebeuren. Voelt de tand bijvoorbeeld eerst al wat losser aan? Boven de kroon is het tandvlees wel rood en staan er kleine witte bultjes op. Het heeft nog niet echt gebloed en er is ook geen etter uitgekomen. Denken jullie dat ik al in een gevorderd stadium zit?

Enig idee ook wat er met 'openleggen en draineren' juist bedoeld wordt? Zou dit met deze behandeling in orde kunnen zijn? Ik neem ook antibiotica tegen de ontsteking. De tandarts hoopte dat de implantoloog (stomatoloog) er niet meer aan zou moeten werken. Het feit dat hij dit zei, baart me enorm veel zorgen.

Kunnen jullie op basis hiervan ij al iets van antwoorden geven? Ik ben echt heel ongerust en kan er zelfs niet goed meer van slapen uit angst dat mijn implantaat opeens uit zou vallen.

Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoord!
Lieneke

Waar heb je die afspraak staan? Bij de parodontoloog, kaakchirurg, implantoloog of bij de tandarts? Dit soort ontstekingen moet je inderdaad wel vrij serieus nemen. Een implantaat is moeilijk reinigbaar en raakt daarom vlot ontstoken. Hoe we precies met botverlies om moeten gaan rondom een implantaat, weten we nog niet precies. Het is inderdaad aan te raden om het open te leggen en het heel goed schoon te maken. Soms worden daarbij de schroefdraden glad gemaakt zodat er niet makkelijk meer plak aan blijft zitten. Laat je vooral heel goed voorlichten hoe je het thuis moet bijhouden.
Ik zou (als ik jou was) vragen of je naar een implantoloog-parodontoloog mag. Daar kun je het beste terecht, die zal er het meeste ervaring mee hebben. Ervaring is hierbij heel belangrijk, aangezien er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is hoe we er precies mee om moeten gaan.
Het opleggen betekent dat het tandvlees wat over het implantaat ligt opzij wordt gelegd. Draineren betekent het ontstekingsvocht eruit laten lopen. Maar het belangrijkste is dat het goed schoon wordt gemaakt. Wellicht is er ook wat cement achtergebleven (plakmiddel) en moet dat ook verwijderd worden.

Succes!!!
ma, 12/22/2014 - 09:30 Permalink
Sarah91

Bedankt voor je antwoord!

De afspraak is bij de tandarts. Zij zal in eerste instantie alles openleggen en draineren. Mogelijk zou ik daarna weer doorverwezen worden naar de stomatoloog (ik denk dat dit de kaakchirurg is). Hij heeft ook wel mijn implantaat gezet en onder meer ook een cyste verwijderd, dus ik veronderstel dat hij ook implantoloog is. Ik hoop vooral dat er nog geen botafbreuk heeft plaatsgevonden. Toen mijn implantaat geplaatst moest worden, ontdekte de stomatoloog dat ik niet voldoende bot meer had en moest een botvervangend product ervoor zorgen dat ik toch een implantaat kon laten plaatsen. Ik ben bang dat dit weer opnieuw begint als de ontsteking invloed heeft op het bot. Kan de tandarts op een foto zien of er afbreuk is aan het bot of niet? Of moet er daarvoor gesneden worden?

Alvast bedankt voor de informatie!
ma, 12/22/2014 - 20:51 Permalink
Sarah91

Sorry voor het late antwoord. Ik ben mijn voortand verloren doordat een zwaar gewicht op mijn hoofd terecht gekomen is en ik zo met mijn aangezicht tegen de grond ben gevallen. De tand naast mijn voortand was helemaal in mijn bovenkaak geduwd. Op die manier heb ik ook mijn kaakbeen gebroken. Dat zou vanzelf genezen en daar werd dus niets aan gedaan. De kaakchirurg was zelf ook verbaasd te ontdekken dat ik niet genoeg bot had om het implantaat te zetten.

Vorige week ben ik naar de tandarts geweest, waar ze vaststelde dat ik al drie jaar een chronische ontsteking heb en een cyste die ieder jaar groeide in het bot boven het implantaat. De cyste zit enkel aan het topje van het implantaat, dus er zou geen gevaar zijn dat het implantaat eruit zou kunnen vallen.

Mijn vaste kaakchirurg die ook het implantaat 3 jaar geleden plaatste, is nog op vakantie tot 5 januari. Dan heb ik een afspraak bij hem. Morgen ga ik ook al naar het ziekenhuis en een andere kaakchirurg om een 3D-botscan te laten nemen en hopelijk toch nog het nieuws te krijgen dat die paar dagen extra nu niet meer uitmaken. Ik hoop dat het bot niet verder aangetast wordt door nog een week te moeten wachten. Ik hoop dat de cyste ook geen druk zal uitoefenen op de andere tanden. De laatste weken heb ik nu wel meer last aan mijn boventanden. Hopelijk wijst dat niet op verhoogde ontsteking of meer aantasting.
di, 12/30/2014 - 00:52 Permalink
Sarah91

Met de rest van mijn gebit staat het eigenlijk wel goed. Ik heb nog maar een keer een gaatje gehad en voorts gewoon wat last van tandsteen. De tand die in mijn kaakbeen geduwd was, is na een jaar ook nog voor een deel afgebroken. Dat is nu wel weer in orde. Onderaan heb ik ook een cyste gehad. Die tand was al aangetast en moest eruit gehaald worden. Daar heb ik nu ook een implantaat. Daar heb ik wel nooit last van gehad.
di, 12/30/2014 - 00:54 Permalink
Sarah91

Als antwoord op door Lieneke

Dag Lien,

Het is een hele tijd geleden dat ik deze problemen had, maar moest er onlangs opnieuw aan denken hoe ongerust ik op dat moment was en hoe jouw antwoord mij toch wat gemoedsrust gaf. Voor de volledigheid en voor het geval dat mijn verhaal anderen kan helpen, wou ik hier nog even een update geven hoe alles afgelopen is.

Aangezien mijn vaste stomatoloog op vakantie was, had ik een afspraak bij een andere stomatoloog die mij bevestigde dat de onsteking rond mijn implantaat zat en boven twee andere tanden. Een van die tanden was diegene die in mijn kaakbeen was geduwd bij het ongeval en blijkbaar afgestorven is. Zijn advies was om het implantaat en de twee tanden eruit te halen om zeker de ontstekingsbron te verwijderen. Dat zag ik uiteraard niet zitten. Mijn tandarts was toevallig ook op vakantie en kwam de week nadien terug. Toen ik bij haar op consultatie kwam, heeft zij met mij de mogelijkheden overwogen en hebben we besloten om de cyste te verwijderen en te bekijken of het implantaat eruit zou moeten of niet. De andere tanden wou zij liever laten zitten, omdat zij niet staat te springen om tanden te verwijderen als dat niet per se nodig zou zijn.

BIj de operatie bleek dat het implantaat te zwaar was aangetast, dus werd het verwijderd en werd er opnieuw botvervangend product ingebracht. Na 6 maanden met een uitneembaar gebit rond te lopen, kreeg ik opnieuw een implantaat. Dat gaat nu al een hele tijd goed. Ik ga elke 6 maanden naar de tandarts om alles op te volgen. De tand die afgestorven is door de inslag, wordt ook goed in het oog gehouden, gezien niemand zeker was of de ontsteking nu gevolg was van het implantaat of die afgestorven tand. Die zou na een aantal jaren ook kunnen losser komen zitten, maar zolang ik geen problemen ondervind, laten we die rustig zitten.

Hopelijk heeft er iemand misschien iets aan dit antwoord en in elk geval bedankt voor jullie hulp!
Groetjes, Sarah
zo, 05/03/2020 - 18:30 Permalink