onder/boven prothese veel slijm en gescheurde mond hoeken

Author:
leonkoster
Posted:
zo, 10/16/2011 - 15:00
Goeden dag,

Ik heb afgelopen Vrijdag mijn gehele gebit laten trekken onder volledige narcose, en tot op heden gaat alles wel goed volgens mij.
Niet echt heel veel pijn, maar af en toe genoeg om een zakje ibuprofen 600 in te nemen.

Alleen zit ik nu met het volgende.
Ik heb ontiegelijk veel last van slijm, ik kan geen boe of bah zeggen zonder dat ik mij in het slijm verslikt of dat het gelijk mijn mond uit druipt, slapen met zo'n mond vol gaat bijna ook niet.
Ik weet dat zuivel producten nou ook niet echt slijm bestrijdent zijn, maar ik moet toch iets binnen zien te krijgen.

Weet er misschien iemand of er iets is wat het slijm een beetje onderdrukt?
Ik word hier namelijk af en toe een beetje ''boos'' om.

En dan het 2de punt.
Mijn mondhoeken zijn ongeveer 2-3 millimeter ingescheurd, schijnt gebeurd te zijn tijdens de operatie.
Ik voel er niet veel van, maar als ik zonder te veel druipen en stikken de nacht doorkom, dan zijn de mondhoeken al een beetje vast gegroeid.
Maar dan 's ochtends zodra ik mijn gebit er uit haalt om mijn mond te spoelen met het spoelwater, scheuren beide kanten weer net zo hard uit.

Nou moet ik aankomende Woensdag al naar de tandarts voor een controle en mogelijke prothese aanpassingen.
Maar moet ik mij hier nou druk om maken, of zeggen jullie van het groeit wel weer dicht en het is okee zo?
moedertje

Hoi Leonkoster, ik heb ook vrijdag alle tanden en kiezen laten trekken en meteen onder-en bovengebitje erin. Ik herken me volledig in jouw verhaal. Pijn heb ik nog niet gehad, behalve een beetje pijn aan de onderkant van mijn tong. Maar wat dat slijm betreft: idd heeel lastig! Ik loop de ganse dag rond met papieren zakdoekjes en dat slijm blijft maar komen, echt niet normaal. Gescheurde mondhoeken eveneens, is echt lastig en pijnlijk. Ik word er zowat gek van, vooral 's nachts. Heb jij ook zo'n droge mond 's nachts? En een droge tong? Ik word om de 2 uur ofzo wakker en moet dan drinken. Mijn tong kleeft gewoon vast aan mijn prothese. Verder pijnlijke, brandende lippen. Maar dat los ik op door zo'n Labello-lippenstift.
Ben wel een beetje opgelucht dat ik niet de enige ben met die problemen.
Groeten,
moedertje.
zo, 10/16/2011 - 15:59 Permalink
leonkoster

Hallo moedertje,

Ik had inderdaad afgelopen nacht ook een droge mond, zodanig dat ik mijn prothese vanochtend met aardig wat moeite uit kreeg.
Die zat natuurlijk helemaal vastgezogen.
Maar dat is plots een verandering, namelijk die nachten daarvoor lag ik te gorgelen in het slijm.
Maar goed, eens zien wat de volgende nacht ons brengt, heb nu het weer overdag is namelijk wel weer een mond vol.

Ik smeer ook mijn lippen en mondhoeken in met zo'n lippenstift, heb er dan alleen 1 van Kruitvat merk, werkt ook wel goed.
Alleen op 1 van mijn mondhoeken zit elke keer een gele smurrie, zal wel iets van pus zijn of zo, stinkt in ieder geval ook.
Maar maak het wel elke keer met een vochtig doekje schoon en daarna de stift er weer overheen.

Ik ben net ook even boodschappen wezen doen, maar had dat beter niet kunnen doen.
Heb nou een aardig drukkende pijn in het gehele hoofd, maar goed, wat er gebeuren moet, moet gebeuren, nu kunnen we in ieder geval weer zitten.

Groetjes,

Leon
ma, 10/17/2011 - 13:10 Permalink
moedertje

Hoi Leonkoster,
Buiten die droge mond 's nachts en overdag een overvloed aan slijmen, gaat het best wel goed. Het is ook nog maar dag 3 he. Gisteren wat pijn aan de onderkant van m'n tong. Vandaag naar tandlabo geweest om een stukje van prothese te laten afslijpen. Voelt nu veel beter hoor. Ik heb totaal geen pijn van de wonden ofzo. Vond het wel eng om mijn gebit uit te nemen. Mocht pas vanaf vandaag. De chirurg die mij geopereerd heeft, zei: gebit gedurende 3 dagen constant inhouden. Toen ik het dus moest uitnemen deze middag en ik was zo ontzettend bang dat de wonden zouden gaan bloeden en dat het zou pijnlijk zijn. Het heeft me wel een kwartier gekost om alles eruit te krijgen maar het viel goed mee. Intussen heb ik hier thuis het er nog eens uitgenomen om goed te reinigen en m'n mond te spoelen. Ik vind die draadjes die in m'n tandvlees zitten wel eng, bbbr. Dat "prikt" ook een beetje, weet niet hoe ik het anders moet beschrijven. Alleen nu nog leren eten he. Volgende week moet ik terug aan't werk en tegen dan hoop ik terug een boterhammetje te kunnen eten.
We zien wel he. Ik hoop dat het voor jou ook meevalt, niet teveel pijn enz.
Groeten,
moedertje.
ma, 10/17/2011 - 18:33 Permalink
moedertje

Hoi iedereen,

Het is nu precies één week geleden dat ik mijn nieuw gebit heb. Nog steeds héél tevreden, alleen 1 probleempje. Mijn vraag is: is het normaal dat ik NOG STEEDS niets kan eten, behalve alles geplet? En oh ja: is het normaal dat ik nog steeds pijn heb aan mijn "kauwspieren"? Ook als ik lang praat doen de spieren in mijn kaak nog pijn.
Iemand een antwoord hierop?
Hartelijk dank bij voorbaat.
vr, 10/21/2011 - 14:53 Permalink
leonkoster

Hallo moedertje,

Het is inderdaad normaal (denk ik) als je na 1 week nog niks kunt kauwen en afbijten, lukt bij mij in ieder geval ook nog niet, de druk die er bij het kauwen en bijten komt kijken is gewoon nog teveel.
Toch hoop ik na aankomende week zeker weer wat af te kunnen bijten en kauwen, ik word al die gemalen en zachte voeding nou zo onderhand wel zat. :lol:

Ook meen ik mij te herinneren dat je enige tijd last kunt blijven houden aan het gebied rondom de kaken.
Zelf heb ik er geen last van, maar een ander is mij weer niet natuurlijk. :wink:

Afgelopen Woensdag ook naar de tandarts geweest voor controle, en het behelpen van eventuele druk puntjes.
Zag er volgens de tandarts allemaal netjes uit, en hij heeft 3 druk puntjes verwijderd.

Groetjes,

Leon
zo, 10/23/2011 - 15:42 Permalink
moedertje

Hey Leonkoster,
Je geeft me weer wat hoop. Ik heb zo langzamerhand het idee dat ik NOOIT meer behoorlijk ga kunnen eten en daar baal ik van. Het is nu dag 10 en ik sta bijna niet meer op m'n benen van de zwakte. Heb dringend eens een stevige maaltijd nodig...help.
Ik moet mij staande houden op : 's ochtends een yoghurtje OF pudding.
's middags een kop soep waarin ik het wit van een boterhammetje verbrokkel.
's avonds aardappelpuree met groenten (worteltjes of spinazie of rodekool...) alles nog steeds geplet.
En dat is het. :cry:
Kan echt wel zeggen dat ik razend van de honger ben intussen. Grrr. En er zijn ook al enkele kilootjes gewicht af. Voel me ook wat ijl in m'n hoofd, soms wat draaierig. Heb jij dat ook? Voor de rest mag ik zeker niet klagen. Nog geen enkele pijn of ontsteking gehad. Wel al 3 keer pijn van drukpunten/snijden in mijn tandvlees. Ga dan telkens bij de tandtechnieker langs.
Hou jij ook steeds-dag en nacht je volledige gebit in? Ik totnogtoe wel. En waar ik ook blij om ben: die overvloed aan speeksel is nu EINDELIJK (bijna) gestopt. Vond dat zooo enorm genant! Wel nog last 's nachts van een heel droge tong/mond. Word nog steeds om de 2-3 uur wakker en MOET dan drinken.
Laat jij ook eens weten hoe het bij jou verloopt?
Lieve groetjes,
moedertje.
zo, 10/23/2011 - 22:25 Permalink
leonkoster

Hallo moedertje,

Wat betreft het eten:

'S-ochtends neem ik op het moment het genoegen met 2 mokken chocomel. (ik ben überhaupt geen eter in de ochtend, is normaal maar 1 boterham)
Maar wat betreft jou, je zou de yoghurt kunnen omwisselen voor Vanille vla, het is wat dikker en voller dan yoghurt, en wellicht teer je er wat langer op.
Kwa pudding zou je kunnen kijken naar griesmeel pudding of bitterkoekjes pudding, zeg maar de puddinkjes die meer voedingswaarde hebben, ben er niet geheel in thuis maar ik dag dat ze van Mona vrij veel verschillende puddingen hadden.
Ook zou je kunnen kijken naar bijvoorbeeld griesmeelpap en havermoutpap, schijnt aardig te voeden, nadeel alleen is geloof ik dat je het zelf klaar moet maken.

'S-middags neem ik huzarensalade met een cup-a-soupje.
Misschien is het een idee om het brood, ik neem aan zo ik het gelezen heb dat het bij jou om wit brood gaat, te veranderen in wellicht ook iets van huzarensalade, of bruin brood, dat voed een stuk meer.

'S-avonds heb ik ook aardappelpuree met de gewenste gemalen groenten en appelmoes, en daarna een bordje Vanille vla.
Wel heb ik door de aardappelpuree een smaakversterker zitten om het flauwe er af te halen anders heb ik er na een paar happen al genoeg van.
Verder neem ik ook voor afwisseling macaroni met boter en suiker, en om dat weer te veranderen ook wel eens koude macaroni met een goede klodder sla saus en de gewenste kruiden.
Dat laatste moet je meer zien als een soort salade.
Het is een beetje bij mekaar gekwakt maar je moet wat, en immers moest het ook makkelijk naar binnen glijden. :lol:

Om ook jou avondeten wat meer pit te geven, zou je ook misschien wat peper en/of zout, of enige andere kruiden er doorheen kunnen doen, misschien helpt het een beetje.
Neem er wellicht ook appelmoes bij als je wilt, op het moment is het alleen maar goed als je aardig wat binnen krijgt.

Overigens gisteravond nog wat chips zitten pletten tussen het gehemelte en de tong, maar na een half uur had ik geen tong meer over zo schraal en branderig voelde die aan.
Ondanks dat het aardig zeer deed moest ik er behoorlijk om lachen. :smt044

Wat betreft mij en het gebit:

In zoverre gaat het goed met mij, ben niet duizelig en heb geen licht gevoel, heel af en toe lichte hoofdpijn in de avond, en van de wonden heb ik gelukkig ook geen last.

Het gebit, sinds dat ik bij de tandarts geweest ben (afgelopen Woensdag), heb ik alleen nog maar overdag in en 's-avonds heb ik het gebit in een bakje water met een steradent tablet liggen.
Qua druk puntjes moet ik het ook nog bekijken, heb af en toe een beetje last, maar de kaken slinken immers nog, en om nou gelijk om de paar dagen bij de tandarts aan te kloppen, vind ik ook niet nodig.

Het voelt overigens wel raar om zonder gebit te slapen, ten eerste kun je je tanden niet op mekaar zetten, en ten tweede ligt je tong heen en weer te zwabberen.
Dus misschien kun je je het wel voorstellen dat het even duurt voordat je in slaap gevallen bent.
En als je dan eenmaal slaapt, ja hoor, langs je mond stroomt er kwijl zo op je kussen, met als gevolg een natte plek, dus ik ben dan gelijk weer wakker, en pak dan een tissue om het een beetje schoon te maken. (ik heb een doos tissues en prullenbak direct naast mijn bed gezet)
Zo gedaan, en weer gaan slapen, en natuurlijk weer het zelfde liedje.

Maar goed, het went wel aardig, alleen even de kussensloop verschonen van tijd tot tijd.
Het kwijlen word op den duur ook wel minder, althans dat hoop ik. :D

Kwa gewicht denk ik niet dat ik afgevallen bent, toen ik verschillende gegevens moest invullen met het intake gesprek woog ik 97kg, ik heb niet het gevoel dat ik er nu onder zit.
Maar zelf heb ik geen weegschaal, dus ik kan ook niet wegen.

Maar als laatste nog even iets, ik weet dat ik als een ''buitenstaander'' verder weinig te vertellen heb.
Maar ik meende dat je van de week weer moest werken, en gezien de huidige stand van zaken, wees voorzichtig.
Voor je het weet lig je onderuit met alle gevolgen van dien.

Succes in ieder geval. :wink:

Groetjes,

Leon
ma, 10/24/2011 - 12:09 Permalink
moedertje

Hallo Leonkoster;
Bedankt voor het advies ivm voeding. Heb vandaag dus pudding + griesmeelpap gegeten en inderdaad: dat vult mijn maag beter.
Wat betreft uw chips-moment: :lol:
Ik mag er gwn nog niet aan denken om dat te proberen. Die scherpe randjes tegen mijn tandvlees...bbrrr.
Hetgeen je aanhaalt over die kussensloop is waar: ik slaap reeds vanaf dag 1- dag van de ingreep dus- met een badhanddoek over mijn kussensloop. 's Ochtends is die nat en vind ik ook wel vies. Daarom leg ik iedere avond een propere handdoek erop.
En toch wel 1 positief punt: overdag is de overvloedige speekselproductie nu gestopt. Eindelijk!
Wel een nieuw probleempje; mijn ondergebit "zwemt" intussen in mijn mond. Kaken zijn op amper 10 dagen reeds flink geslonken, dus denk ik eraan om te gaan kleven. Ben wel wat bang omdat m'n draadjes er nog zitten -en mij behoorlijk irriteren intussen!
Tenslotte wat gewicht betreft: ik ben zo'n 4kg kwijt op 10 dagen. Volgens de huisarts veel te veel op zulke korte tijd. Daarom schreef ze mij vandaag "bijvoeding" voor. Ook vooral omdat m'n bloeddruk veel gezakt is. Dit schijnt niet zo goed te zijn. Maar al bij al houd ik de moed erin hoor. Ik weet dat ik nog enkele weekjes moeilijkheden zal hebben maar ik laat me daardoor niet ontmoedigen. Ik durf nu tenminste buiten te komen en breed te lachen...is me zoveel waard. Ik ben nu zelfs al op de foto geweest 8) 8) , zonder schaamte. Is toch prachtig? (de laatste 3 jaar DURFDE ik niet meer op de foto wegens mijn slecht gebit).

Beste Leonkoster: denk echt dat het alleen maar beter zal gaan. Voor ons allebei. Bedankt voor de steun, ik hou je nog wel op de hoogte.
Veel groetjes en moed, moedertje.
ma, 10/24/2011 - 19:26 Permalink
moedertje

Hallo iedereen,
het is nu vandaag exact 4 weken geleden sinds de extractie + plaatsen volledige onder-en bovenprothese. Onder volledige narcose.
De stand van zaken totnogtoe.
Pijn: heb ik nauwelijks gehad. Slechts 3 maal een drukpuntje. Telkens de dag zelf bij de protheticus kunnen langsgaan waardoor de pijn onmiddellijk weggenomen werd.
Eten: Tot week 2 alles heel fijn geplet of gemixt. Inmiddels al wat groffer: kleingesneden groenten, aardappelen, ...zelfs chips- wel heel klein verbrokkeld- maar alhoewel heel traag komt er toch verbetering in mijn eet/kauwprobleem.
Gewenning: Sinds een 3-4 tal dagen valt het mij op dat ik "niet meer voel" dat ik mijn bovenprothese draag. Het voelt nu aan als natuurlijke tanden. Ook nooit pijn noch drukpunten bovenaan gehad.
Onderprothese integendeel: blijf last hebben van pijn aan onderkant van m'n tong. Het lijkt alsof mijn tong niet genoeg plaats heeft. Ik kan het niet anders verwoorden. Gewoon slikken doet al pijn aan m'n tong. Nu is het wel zo dat mijn onderkaak bliksemsnel geslonken is. Ondergebit is inmiddels veel te groot en "zwemt" gewoon in mijn mond. Toch wil ik zo lang mogelijk wachten met rebasen. Volgens mij is het nu -na 4 weken- nog veel te vroeg daarvoor.

Maar al bij al klaag ik niet hoor. Ben echt heel tevreden met mijn nieuw gebit. Voor 't eerst in heel mijn leven durf ik nu lachen, ben ook al op de foto geweest, hetgeen totnogtoe ondenkbaar was omdat ik mij diep schaamde wegens lelijk, krom, scheef en gehavend gebit.

Heb wel 1 vraagje en misschien kan iemand mij hierop antwoorden:
na 4 weken heb ik nog steeds draadjes in mijn mond.
Is dit normaal? Enkele zijn er de laatste dagen spontaan uitgegaan, maar onderaan voel ik dat er nog zitten. Het lijkt wel als ik "voel" met mijn tong, dat mijn tong erin vast blijft plakken.
Help aub?
Heel hartelijk dank ,
Moedertje.
vr, 11/11/2011 - 21:36 Permalink
moedertje

Heel hartelijk dank voor het snelle antwoord!
Ben nu wel wat gerustgesteld, mijn hechtingen zijn wit. (wit/grijs)
Ik heb hier verschillende malen gelezen dat die in principe na een 2-tal weken zouden "opgelost" zijn. Daarom even dat ik in paniek raakte. Bij mij is het nu al 4 weken sinds de ingreep en ik voel nog duidelijk draadjes .
Ik wil hier echt niet onnodige vragen stellen, maar misschien toch nog ééntje?
Wat is de normale termijn vooraleer er ge-rebased wordt?
Volgens de protheticus 6 maanden. Kan er echt eerder niets aan verholpen worden? Mijn ondergebit ligt gewoon los in m'n mond. Ik kan niet eens 1 volledige zin zeggen of mijn prothese valt eruit. Om te eten haal ik ondergebit eruit: is anders niet te doen.
Dank bij voorbaat,
moedertje.
vr, 11/11/2011 - 22:09 Permalink
Ortholimburg

Een rebasing kan uiteraard ook eerder, maar vaak hangt het af van de terugbetalingsmodaliteiten. Het zou kunnen dat een rebasing ten vroegste na 6 maanden wordt terugbetaald, ik ken de regelgeving in NL daarover niet. Toch even erbij vertellen dat de retentie van een onderprothese meestal een probleem blijft, zelfs bij een perfect passend gebit. Een onderprothese heeft nu eenmaal niet zoveel houvast als een bovenprothese, en bovendien zit er van onder ook nog een tong die ertegen drukt. Daarom dat er hiervoor vaker ( op termijn) wordt overgegaan naar een implantaatgedragen structuur. Daar zit natuurlijk wél een prijskaartje aan vast.
zo, 11/13/2011 - 18:17 Permalink
moedertje

Tja....hier in België wordt niets vergoed. Tenzij je 50+ bent natuurlijk. Een gemiddelde boven+ onder prothese kost algauw zo'n 1300-1400 euro. Plus natuurlijk de kosten van foto's, pre-operatieve onderzoeken, extractie, narcose... :cry:
Tenzij je rechtstreeks , zonder tussenkomst van een tandarts, je tanden door een tandlabo laat maken. Dan kosten boven-+ onderprothese ongeveer 900 euro. Wettelijk gezien mogen tandprothetisten hier in België evenwel geen "medische" handelingen uitvoeren. Dit wil zeggen: ze mogen geen afdrukken maken bij de patiënt, ze mogen ook geen gebit plaatsen/uit de mond nemen...
Toch wordt dit gedaan hoor. Persoonlijk ken ik 3 mensen die op deze manier hun gebit laten maken hebben. Zonder tussenkomst van de tandarts. Scheelt toch zo'n 400-500 euro voor de protheses. Of ze gelijk hebben, daar spreek ik mij niet over uit. :D
wo, 11/16/2011 - 16:25 Permalink
moedertje

Hoi iedereen,
even een update hier. Ik heb, zoals eerder vermeld, op 14 oktober 2011 alle resterende tanden en kiezen + wortelresten laten verwijderen. Onder algehele narcose en onmiddellijk kunstgebit erin. De stand van zaken op dit ogenblik: ik ben nog steeds zooo blij met m'n nieuwe tandjes, kan nog steeds niet geloven dat ik zo lang met een lelijk, gehavend gebit rondgelopen heb. Elke dag nog, wanneer ik in de spiegel kijk, -en dat doe ik!- dank ik de hemel om mijn nieuwe en mooie tanden. Het is alsof ik een ander mens geworden ben, echt waar. Ik lach nu voluit, voor 't eerst zonder schaamte, zonder hand voor mijn mond. Nu pas zie ik in welke handicap mijn slechte, lelijke tanden al de voorbije jaren waren.
Had ik voordien geweten hetgeen ik nu weet, ik had nooit zolang gewacht. Bijna 4 jaar heb ik rondgelopen met afgebrokkelde stompjes van tanden en kiezen. Ik sloot mezelf ook op. Beschaamd om mensen te ontmoeten. En nu kom ik eindelijk opnieuw buiten, neem opnieuw deel aan het openbare leven, lach voluit, maak plezier. Eindelijk.
Ik voel me echt gelukkig nu. Toch heb ik 1 probleem:nl dat mijn ondergebit intussen veel te groot geworden is. M'n onderkaak is zoveel geslonken nu, dat ik mijn ondergebit niet meer kan inhouden. Het zwemt gewoon in mijn mond. Ik lees hier veel over rebasen en heb daarover ook uitleg gevraagd aan de protheticus die mijn gebit gemaakt heeft. Hij raadt mij aan om nog 1-2 maanden daarmee te wachten. Omdat ik van mening ben dat hij - en niet ik- de vakman is, ga ik dat ook doen. Ik red mij momenteel prima met alleen het bovengebit, eet bijna terug alles zoals vroeger. Wel nog geen harde broodjes, noten enz.
Tenslotte wil ik toch 1 ding hier duidelijk vermelden: ik zou nooit iemand aanraden een kunstgebit te nemen uit "gemak". Indien je nog tanden /kiezen bezit die kunnen behandeld worden MOET je dat laten doen. Ikzelf had die optie niet meer. Spijtig genoeg.
Groetjes, Moedertje.
di, 12/20/2011 - 21:44 Permalink