nogmaals verstandskies....

Author:
Smurfin
Posted:
za, 06/16/2007 - 00:31
Hallo iedereen hier.
heb al een tijdje als gast zitten zoeken hier op dit forum, maar kan geen antwoord vinden op mijn vraag.
Deze is namelijk, waar worden verdovingsspuiten gezet.
Moet mijn verstandskiezen laten trekken, maar ben zo bang.....ben nu al vol van de zenuwen terwijl ik nog een afspraak moet maken. Maar word die verdoving dan helemaal achter de tand gegeven, of onder de tand ofzo? Ik kan me hier niks van voorstellen, en zou het graag willen weten zodat ik een beedje voorbereid ben van wat er gebeuren gaat. Ik hoop dat er iemand antwoord kan geven op mijn vraag.
Vr gr Smurfin.
:(

Was trouwens vergeten te vermelden, heb met TA afgesproken dat we eerst 1 kies aan de onder kant doen, de volgende keer die kies erboven en dan aan de andere kant om de beurt.
Irfan

Beste Smurfin,

Om het antwoord goed te begrijpen moet eigenlijk kennis hebben van de anatomie van de kaken en vooral hoe de zenuwen lopen.

Alle tanden en kiezen worden geinnerveerd door zenuwen die via de wortelpunten de elementen binnen gaan. In de bovenkaak steken we daarom de punt van de naald tot ongeveer het wortelpunt, daarmee is het element zelf verdoofd. Daarnaast geven nog vanaf palatinale (binnenzijde) een prikje om het tandvlees te verdoven. Dit zijn andere zenuwen die vanuit het palatum komen.

In de onderkaak werkt het anders, omdat het bot van de onderkaak veel dikker is, hierdoor bereikt verdovingsvloeistof meestal niet de kies als we verdoving ter hoogte van de wortelpunt geven. Daarom blokkeren we in de onderkaak de zenuw ver achter in de mond, ter hoogte van de opstijgende tak van onderkaak. Hierdoor wordt ook je lip en kin verdoofd, omdat die zenuw ook de huid van de kin en lip innerveert. Voor het tandvlees in de onderkaak verdoven we een andere zenuw ook hoog, waardoor je ook de helft van je tong niet meer voelt. Let op, alleen het gevoel wordt verdoofd, je kan je tong nog goed bewegen.

Als laatste geven we voor het tandvlees aan de wangzijde nog een aparte prik, die je hoger kunt leggen of ter hoogte van het tandvlees kunt geven.

Hoop dat je er iets van snapt,

Groet Irfan
za, 06/16/2007 - 08:17 Permalink
Smurfin

Hoi Irfen.
Heel erg gedankt voor je antwoord.
Voor mij duidelijk genoeg hoor.
Nu weet ik tenminste waar ik de prikken kan verwachten.
Maarrheb nog 1 vraagje.
Als ik dit dus goed begrijp krijg ik bij de kies in de onderkaak geen 2 maar 3 prikken?
Vr. Groet Smurfin
za, 06/16/2007 - 09:35 Permalink
Irfan

De eerste verdoving is een diepe verdoving die we een mandibulair blok noemen, daarbij manoeuvreren we de naald zo dat we eerst de nervus mandibularis (onderkaakszenuw) pakken en daarna gelijk ook de nervus lingualis (de tongzenuw). Vervolgens krijg je een tweede prik die sommigen tandarts lokaal aan de tandvleeszijde geven, anderen pakken aan de binnenkant van de wang de nervus buccalis, zodat het tandvlees van de kiezen aan die zijde verdoofd raken. In totaal 2 prikken dus.
za, 06/16/2007 - 15:48 Permalink
Smurfin

ow, gelukkig. toch maar 2. Nog vreselijk vind ik maar liever 2 dan 3!
Ja, zeg t maar. Ik ben een aansteller wat betreft naalden.
Maar heb hier op het forum gelezen dat ik niet de enige ben.
heel erg bedankt voor je informatie.
Fijn dat je als student antwoorden wil geven op dit forum.
Veel dank, groeten Smurfin.
za, 06/16/2007 - 15:53 Permalink