Nasleep wortelpuntoperatie

Author:
Aurora
Posted:
do, 08/21/2014 - 17:34
Geachte leden...,
Drie dagen geleden heeft de kaakchirurg bij mij een apexresectie of wortelpuntoperatie uitgevoerd aan mijn achterste kies rechtsonder. De napijn valt of viel erg mee, ik heb de eerste uren een koudekompres gebruikt, 10 minuten erop en eraf. Daarnaast heb ik ibuprofen gekregen van de apotheek waarvan ik twee doses heb gebruikt maar eigenlijk niet nodig had..
Wat mij zorgen baart is het feit dat mijn wang/kaak voor een groot deel nog steeds gevoelloos is. Daarnaast lijkt het of er een vouw zit in de rechterhoek van mijn lip. Het is lastig uit te leggen maar ik voel dat er spanning op zit waardoor ik mijn mond niet helemaal kan openen.
Ik heb niet eerder deze operatie ondergaan dus kan niet beoordelen of deze verschijnselen normaal zijn. Heeft iemand ervaring met deze operatie en wat de naweeën kunnen zijn?
Aurora

Ik vind het nu nog veel te vroeg om te kunnen zeggen of er iets niet goed is, zie eerst nog even een weekje aan.


Update: Bezoek gebracht aan de Kaakchirurg. De hechtingen zijn verwijderd. De gevoelloosheid van wang en kaak is een stuk minder. Er zit nu wel een vreemde plooi in de binnenkant van mijn wang. Zal dit nog wegtrekken op termijn?
wo, 08/27/2014 - 18:22 Permalink
Aurora

Update: Het is nu negen weken geleden dat de operatie is uitgevoerd. Vandaag heeft de kaakchirurg bij controle een zwelling of fistel ontdekt aan de tongzijde. Hij zegt dat deze zwelling een beetje pus bevat als gevolg van de operatie en wondheling. De enige manier om deze te bestrijden is door middel van een Antibiotica kuur. Al ik deze niet volg dan zou ik de kies alsnog verliezen is zijn redenering. :cry:

Mijn vragen:
s er reden voor paniek of zorg dat deze fistel af en toe in omvang af- of toeneemt? Is er een kans dat ik mijn kies op termijn zal verliezen?
di, 09/30/2014 - 14:59 Permalink
vV

paniek niet direct. Ook met AB is er geen garantie dat de kies behouden kan blijven, ik neem aan dat slagingskans van de ingreep besproken is.
De kans dat de kies op termijn verloren zal gaan is er ja, 100% succes bestaat niet in dit kader. Wat van belang is , is de prognose op lange termijn, de kc moet daar antwoord op kunnen geven ahv wat hij tegenkwam.
een succesvolle behandeling ook.
di, 09/30/2014 - 15:13 Permalink
Aurora

KC heeft geen voorbehoud gemaakt op de slagingskans van de operatie. Tijdens het voorgesprek gaf hij mij juist de indruk dat het ging om een kleine ontsteking die makkelijk was te verwijderen. Ter ondersteuning van zijn verhaal liet hij de OPT zien met de kies en de ontsteking in beeld. Met deze informatie rekende ik op een slagingskans van 100%

Mijn vraag of het gebruik van een Antibiotica-kuur de kans op behoud van de kies vergroot is nog niet beantwoord.
di, 09/30/2014 - 17:07 Permalink
angeliquev

Ach bij mij zei KC slagings kans van 99 % en toch nu een jaar later wederom problemen .. ik ga donderdag even babbelen met de tandarts,want ik ben heel die kies zat (volgens vV is het beter bij mij om te trekken,maar mijn vorige tandarts had daar geen zin in daarom durf ik eigenlijk helemaal niet te vragen of die kies eruit kan,bij mijn nieuwe)

Tevens gaf ik vorig jaar al aan voor de Apex,ik herstel NIET of NAUWELIJKS (sorry voor de hoofdletters) door mijn handicap,tja KC doet schijnbaar alles wat een tandarts wil,en ik wist dat ik bij die vorige tandarts toch geen poot tussen de deur kon krijgen.
di, 09/30/2014 - 17:40 Permalink
Aurora

Update: Omdat de zwelling/fistel aan tongzijde bleef opspelen heb ik in overleg met de KC besloten om een AB-kuur te volgen. Hiermee wordt hopelijk de restontsteking aangepakt. Het betreft Amoxycilline 500 mg 20 tabletten, drie keer per dag.

Verder maak ik mij zorgen om de voortdurende spanning op mijn rechtermondhoek. Er zit een plooi aan de binnenkant van mijn rechterwang en de wangholte is daardoor verkleind.
KC zegt dat het littekenweefsel is. Ik ben bang dat het een permanente 'misvorming' is. Zal het weefsel zich op den duur weer volledig herstellen?
vr, 10/24/2014 - 11:25 Permalink
Aurora

Update: Tijdens bezoek aan tandarts mijn klachten besproken. Zij vertelde mij dat de zenuw zeer langzaam hersteld van de operatie. In het ideale geval worden de klachten steeds minder. In sommige gevallen duurt het een jaar voordat de zenuw hersteld is. Als deze dan nog gevoelig blijft dan is dit permanent.
wo, 12/31/2014 - 13:08 Permalink