Mijn 1e kunstgebit

Author:
1982liny
Posted:
vr, 05/20/2022 - 19:29
Al op mijn 20e was er sprake van dat er op een korte termijn een dag zou komen dat mijn gebit niet meer te redden zou zijn.... nu ben ik 40 en afgelopen woensdag is het gebeurd. De kaakchirurg heeft met verdoving alles eruit gehaald en m'n gebit erin gedaan. Ik was zo zenuwachtig maar al met al viel het mee.
Nu ben ik best een ongeduldig type maar ik had me erop ingesteld... pijn... weinig kunnen eten... etc.
Het is nu vrijdag en ik vind hoe het eruit ziet geweldig. Eindelijk. Maar de pijn niet... al moet ik zeggen het zit op bepaalde plekken. Niet overal. Gisteren heeft de tandarts m'n gebit eruit gehaald voor de 1e keer en dat ging goed. Ze heeft gelijk wat drukpunten weggehaald. Maar pfff... nu heb ik misschien al nieuwe? Kan dat?
Volgens de tandarts moet ik nu zonder gebit slapen en dat geeft mij zoveel angst... ik voel dan de hechtingen ik proef nog het bloed maar bovenal past het morgen dan nog wel?
En eten hoelang gaat dat duren? Ik ben de smoothies met brinta al zat maar die gepureerde aardappel met wortel vanavond was niet echt een feest om te eten.
Kauwen gaat echt helemaal nog niet....
Ik weet het even niet hoe verder en wat te doen... en toch ben ik al blij met hoe het er nu uitziet.
Tandarts_Richa…

Jammer dat het in de twintig jaar niet gelukt is met alle middelen die u heeft uw gebit te behouden. Vaak komt dit door roken, rookt u. Zie vele vragen op dit forum over dit onderwerp. Uw kaak zal de eerste 12-18 maanden steeds verder slinken met drukplekken tot gevolg Dit blijft doorgaan totdat het slinken enigszins gestabiliseerd is. Om de zoveel tijd rebasen om de verloren gegane ruimte op te vullen. En na 2-3 keer rebasen, ongeveer 18 maanden uw eerste definitief gebit. Zodra de zwelling voorbij is het gebit bij het slapen gaan altijd uitlaten. Boven en onder. Geef uw kaak ook rust als u toch slaapt, dan slinkt het zoveel uren slapen minder. Eten is wennen. voor iedereen anders. Naarmate de pijn minder wordt zal dat steeds beter gaan maar daar is geen tijd voor aan te geven. Sommigen wennen er nooit aan. Helaas maar welkom in de wereld v kunstgebitten. Voor u te laat maar er gaat niets boven de eigen natuurlijke tanden. Het gaat niet alleen om hoe het er uit ziet maar ook gebruiks gemak.
vr, 05/20/2022 - 21:36 Permalink
1982liny

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik ben blij dat ik het nog 20 jaar heb volgehouden met alle bezoeken aan de mondhygiënist en de paradontoloog toch gelukt. Maar nu zat alles zover los en ontstoken dat niemand meer wat kon doen. Helaas een familiekwaal en gelukkig niet van het roken. Dan had ik mezelf heel schuldig gevoeld dat is gelukkig niet het geval.
De zwelling is denk ik wel voorbij maar om het zekere voor het onzekere te nemen wacht ik dan nog 1 nachtje.... hopelijk heb ik morgen de moed om zonder te gaan slapen. Dankuwel voor de reactie.
vr, 05/20/2022 - 21:42 Permalink