Mensen ervaring met kaakverbreding?

Author:
Laura_Morris
Posted:
di, 07/18/2006 - 18:14
Ik ben 17 jaar en heb vorige week donderdag een kaakoperatie gehad aan mijn bovenkaak!
De bedoeling is dat hij verbreed moet worden doormiddel van een aparaad.
Mijn bot is door midden gezaagd zodat hij 5 mm uit elkaar kan worden gehaald waardoor ik dus ook tussen mijn voortanden een spleet van 5 mm krijg (een gapend gat dus, dat is best moeilijk voor me)
Morgen moet ik weer naar de kaakchirurg dan zal hij hem 1 mm uit elkaar oprekken.. en de rest moet ik zelf oprekken!
Ik zie hier zo erg tegen op, want ik voel me al niet zo lekker omdat ik niet normaal kan eten.

Zijn er meer mensen die deze operatie gehad hebben?
Ik zou graag met ze in contact willen komen. Of zijn er mensen die er meer van af weten qua pijn enzo?


Groetjes Laura
Kate

Hoi,

Ik heb nog geen ervaring maar binnenkort wel want ik krijg nl zo'n zelfde operatie. Ze gaan ook mijn bovenkaak verbreden. Met hoeveel mm weet ik nog niet eigenlijk. Ze zetten er wel eerst een slotjesbeugel en een spin in. Vraag me trouwens af hoe ze gaan opereren met zo'n spin in je mond. Had jij dat ook ?

Maargoed, hoe voelt het nu aan ? Doet het pijn, is het vervelend, zitten je kaken heel erg op elkaar ? Hoelang blijf je eigenlijk in het ziekenhuis en hoelang zeiden ze tegen jou dat je thuis moest blijven.

Het zijn misschien wat vragen, maar ik vind het allemaal best wel eng en wil er graag meer informatie over. Ik ben 25 en zit ook met mn werk en hoelang ik dan verlof moet nemen enzo.

Gr. Kate
do, 07/20/2006 - 12:19 Permalink
Djes

Hallo

Dat geldt ook voor mij. Binnenkort gaan ze ook eerst m'n bovenkaak verbreden dan een beugel, en als m'n tanden goed gelijn zijn is m'n onderkaak aan de beurt die dan op 2 plekken wordt door gezaagd en naar achteren wordt geplaatst. Dat laatste valt wel mee. Ik heb een half jaar gelden m'n kaak op 2 plekken gebroken en werd met plaatjes vastgezet.
Ik ben benieuwd naar je antwoorden die in het vorig berichtje werden gevraagd. In ieder geval hoop ik dat het een beetje mee valt voor je en ik wens je heel veel beterschap!!!!

Groetjes Djes
do, 07/20/2006 - 20:30 Permalink
Kate

Hoi Djes,

Ja, mn ortho vertelde me ook nog dat na ongeveer een jaar na de eerste operatie ik ook nog een boven en onderkaak operatie zou krijgen. Dit om alles dan weer mooi op elkaar te zetten, maar daar wil ik me nog helemaal niet mee bezig houden want vind die eerste operatie al eng genoeg. Toch begrijp ik uit de verhalen van andere mensen dat de pijn en alles wel heel erg meevalt erna. Tis alleen het idee dat ze dan in je bovenkaak gaan snijden en alles... Vind die narcose ook wel eng (heb dat nog nooit eerder gehad). Maarja, hoop inderdaad dat het allemaal wel mee valt.

Weet je waar ik ook heel benieuwd naar ben, ik zag laatst die voor en na foto's op de site van dr. bart, maar er staat een meisje/vrouw tussen die ik toch echt niet herkende. Vooral haar neus vond ik heel anders, ik weet niet of dat bij iedereen zo is die een bovenkaak verbreding heeft gehad, maar toch.... Het is jammer dat er niet meer voor en na foto;s te vinden zijn. Misschien weet jij nog een site ? Of iemand anders die dit bericht leest natuurlijk.
vr, 07/21/2006 - 00:44 Permalink
Laura_Morris

Hey wat ben ik blij dat ik niet de enige ben die dit moet ondergaan, helaas geen reacties van iemand die het wel heeft meegemaakt!
De operatie is nu een week en 2 dagen achter de rug.
Ik heb indd een pin in me gehemelte nu, met 3 kleurtjes erop!
Elke dag moet ik uitkomen bij geel, zo weet ik dat ik ongeveer 1 mm per dag heb gehad.

De operatie opzich hoef je je niet zo druk om te maken. Leuk is anders, maar het is wel dragelijk. Je moet er echt goed voor zorgen dat je lekkere soepjes en dingen in huis hebt die je ook echt kan drinken en lekker vind! Bij mij kwam alles me neus uit en ik vond niks meer lekker dus wat was ik blij dat ik na een weekje weer een broodje met leverpastij mocht eten zeg! Eindelijk van dat prut af.
En of kauwen pijn doet? Tuurlijk maar dat is maar even.

Als je net wakker word van de operatie is de kans 80 % dat je wakker word met tampons in je neus. Je denkt dat je dan stikt en je vind jezelf heel zielig (je ziet er dan ook best sneu uit) maar gelukkig is dat maar 1 of 2 dagen.
Meestal lijkt het of het nog bloed maar dat komt omdat de tampons zelf nog lekker (had ik, ze durfde ze er niet uit te halen hadden ze namelijk nog bijna geen ervaring mee en de kaakchirurg was niet in de buurt) Dus als het bloed eruit zou stromen moesten we direct naar een ander ziekenhuis voor de kaakchirurg) Maar het bloede niet meer dus spray erin en ik kon weer heerlijk ademen, toen voelde ik me goed ik mocht weer lekker naar huis.
Alleen hoe minder ik at hoe slechter het ging. Dus je moet echt vragen naar het voedsel waar veel in zit en desnoods via het ziekenhuis alle smaken bestellen. Het is namelijk best beroerd als je je zo voeld.

Maar goed toen moest ik afgelope donderdag weer naar de kaakchirurg om het op te draaien. dat ging nog wel!
's avonds ging het ook behoorlijk makkelijk. De kaakchirurg zei nog zodra je het niet meer kunt dan moet je me bellen vrijdag ben ik in een ander ziekenhuis maar anders kom je daar maar heen. En jahoor Gister vrijdag dus was de pijn echt niet meer te verdragen :( maar dat was pas s'avonds dus dan kan je hem niet meer opbellen! Toen heb ik het maar laten zitten, ik kon echt niet meer het rondje afmaken!
Dus nu ga ik even een broodje eten en dan een lading pijnstillers en ik kijk wel hoe ver ik kom.
Hoop niet dat het zo als gister word.

Ik heb gemerkt dat ik even moet doorbijten, maar als het te erg word en je zit er al de hele dag mee te prutsen dan gaat het gewoon niet dus vandaag een nieuwe dag.

Je moet het echt positief blijven zien!

En voor als je nog niet weet hoeveel mm het word, ga er gewoon van uit dat je een gapend gat krijgt dan zit je altijd goed :lol:
Bij mij moet het zo ongeveer 7 mm. Best veel ze doen zoieso geen behandelingen van minder dan 5 mm denk ik, want dan is het niet zo'n erg geval.
Maar goed dan zeggen ze dat het tijdelijk is he, maar wel in een rot periode dat ik stage heb dus ik ga lekker voor aap lopen :smt004
Maar uiteindelijk krijg ik wel een mooi smoeltje!

Veel suc6 jullie twee. Weet zeker dat jullie het kunnen!

(beetje langdradig geworden :oops: )
za, 07/22/2006 - 09:53 Permalink
Djes

Hey Laura,

Ik vind het erg fijn dat je je ervaringen deelt!
Zelf zie ik het meeste tegen dat gapend gat op. Die tijd dat je zo'n grote spleet tussen je voortanden zit! :(
Maargoed dat even overbruggen en doorbijten, het wordt alleen maar beter, wat je al zei. :smt003
Ik hoop dat het allemaal de komende tijd mee zit voor je en als je nog adviezen of ervaringen hebt mag je me altijd mailen naar jvanderwal@zonnet.nl.
Ik wens je heel veel beterschap!!!

Groetjes Djessica
za, 07/22/2006 - 17:35 Permalink
Laura_Morris

Hey Laura,

Ik vind het erg fijn dat je je ervaringen deelt!
Zelf zie ik het meeste tegen dat gapend gat op. Die tijd dat je zo'n grote spleet tussen je voortanden zit! :(
Maargoed dat even overbruggen en doorbijten, het wordt alleen maar beter, wat je al zei. :smt003
Ik hoop dat het allemaal de komende tijd mee zit voor je en als je nog adviezen of ervaringen hebt mag je me altijd mailen naar jvanderwal@zonnet.nl.
Ik wens je heel veel beterschap!!!

Groetjes Djessica


Ik zal je via mail op de hoogte houden. Weet je al wanneer het zover is? Of moet je de stap nog maken om een afspraak te maken.
Dat gat, tsjaa Het is lelijk. Maar zelf moet ik er wel om lachen eerlijk gezegt vooral als ik lach, moet ik nog harder lachen.
Ik vind het ook vooral moeilijk voor de mensen die ik al ken om me daar tegenover te vertonen bijv. ik ga na de zomervakantie bij een dierenwinkel stage lopen voor 10 weken lang ongeveer en ze kennen me daar al wel als het mooie meisje met haar hond! Dus wat zullen ze zeggen als ze mij met zo'n spleet zien.
Ik denk dat ze er als eerst niks over durven te zeggen.
Ik probeer het te zien zo van ja misschien word ik hier qua zelfrespect veel sterker van als ik weer een mooi gebitje heb.
En aan de andere kant er zijn mensen die hun hele leven met zo'n gat lopen tussen hun tanden en die er niks aan kunnen doen vanwege geld gebrek of te grote ingreep.
Bij ons zal het maar tijdelijk zijn en tot die tijd proibeer ik het gewoon een beetje te verbergen.

over 3 a 4 maanden gaan ze al beginnen met een beugel.
Maar het zal volgens de ortho tegen die tijd al weer een stuk naar elkaar toe trekken en het gat kleiner worden.
Dus ik heb 4 maanden een gat. en daarna een beugelbekkie! Dus achteraf, wat kan dat ene half jaartje schelen

(ik doe er veel aan om mezelf op te peppen door dure lingerie te kopen, me vriend vind me op dit moment zo zielig dat hij me helemaal in de watten legt dus eigenlijk valt er over dat gat niet te klagen alleen over de pijn, die steeds weer wegtrekt gelukkig :lol: )
zo, 07/23/2006 - 13:37 Permalink
Djes

Hoi Laura,

De behandelplan is al gemaakt en heb ik gezien.
Binnenkort gaan we met z'n alle om de tafel zitten. De kaakchirug, ortho en ik met aanhang.
De behandelplan is al naar de verzekering opgestuurd, even daarop wachten en dan gaan we beginnen!
Ik moet ook nog even langs de parodontologie, misschien dat hij nog iets moet doen met m'n tandvlees als gevolgen van m'n kaakoperraties.
Dus het zal niet lang meer duren...

groetjes.
wo, 07/26/2006 - 16:01 Permalink
DjMikes

Dit topic is al oud, maar misschien heeft er iemand nog iets aan.

Dit wordt geen positief verhaal.

Ik heb gisteren een kaakverbreding gehad. Althans, er word dan een schroef geplaatst die het geheel moet gaan verbreden.
Gisterenochtend om 7 uur moest ik op het ziekenhuis zijn. de bedoeling was dat ik om kwart voor acht al geopereerd zou worden. ik was wat later ( had er niet echt heel veel zin in ) maar om kwart over zeven was ik op het ziekenhuis. vervolgens moest ik even zo'n ziekenhuis ding aantrekker en mocht ik in bed gaan liggen. Toen om kwart voor acht het ritje naar de OK.
Hier werd het infuus aangelegd en ging ik lekker slapen om vervolgens wakker te worden in de verkoever. Gelukkig had in geen hartmonitor aan mijn lijf toen ik wakker werd want die dingen vind ik verschrikkelijk.

That was the easy part...
Het duurde niet lang voordat mijn wangen helemaal opzwelde tot tomaten. Dit zorgt natuurlijk voor extra druk en maakt het geheel er niet prettiger op. Een icepack zorgde voor de broodnodige verkoeling. Verder kreeg ik ook een medicijn tegen de zwelling maar ik denk dat je ondertussen al wel het nut daarvan hebt begrepen. Helemaal niets!

Maar...Keep you eye on the prize.
Anders lukt het echt niet. Hou er rekening mee dat je een paar weken ( 2 ofzo ) voor de operatie minder gaat eten. dan kan je lichaam hier alvast aan wennen en heb je het na de operatie makkelijker.

What doesn't kill you makes you stronger...of in de geval mooier.
za, 10/20/2007 - 13:56 Permalink
kaatje213

hej

ik heb zelf net 2 weken geleden een bovenkaakverbreding gehad door middel van een operatie en een schroef die ze in mijn gehemelte hebben geplaatst. ik hoorde van een hoop mensen dat de pijn gering zou zijn maar die is bij mij een beetjetegen gevallen ik heb best wel een hoop pijn gehad in het ziekenhuis en ben nu dus 2 weken verder en ik heb een spleet van ongeveer een cm tussen mijn voortanden en het aandraaien is erg pijnlijk daarom is het slim als je aan gaat draaien dat je 3 kwartier van te voren een pijnkiller in neemt. de pijn is voor mij as dinsdag over als het goed is dan is mijn kaak ver genoeg verbreed. of ik er spijt van heb nee ik ben blij met het resultaat tot nu toe. ik krijg hierna een beugel en die trekt alles weer naar elkaar toe en dan over een jaar een onderkaakverlening. en nog een tip eet na het aandraaien een ijsje dat verkoeld heerlijk.

sterkte en groetjes

kaatje213
zo, 01/27/2008 - 22:29 Permalink
Linda28

Hoi,

A.s. woensdag onderga ik een kaakverbreding en ben er erg zenuwachtig voor.
Eerst wordt mijn kaak verbreed daarna een beugel en daarna weer een bovenkaakoperatie.
Waar ik heel bang voor is de narcose en het aandraaien.
Dit is voor mij de eerste keer dat ik onder een volledige narcose word gebracht en vind dat erg spannend.

Ook het aandraaien, doet dat erg veel pijn en wat voor soort pijn is dat.
Als ik jullie berichten lees zal ik er in iedergeval voor zorgen dat ik een hoop pijnstillers in huis heb. Ook helpen waterijsjes (heb ik net gelezen)
Vind het ook fijn om te lezen dat niemand er spijt van heeft gehad.

We moeten maar zo denken het wordt allemaal maar mooier.

Linda28
za, 02/23/2008 - 11:14 Permalink
Ennairda

Hallo!

Ik heb een kaakverbreding gehad in januari 2006 en ik zou het zo weer over doen als het moet. Ik heb geen pijnstiller hoeven slikken, stond na een paar weken alweer te sporten. Tuurlijk zag ik eruit alsof ik met mijn hoofd tussen een schuifdeur gezeten had (hamsteren..!!) en waren er een paar mooie blauwe plekken present, maar het viel allemaal zo mee. Mijn kaak is ongeveer 7 mm uitgedraaid. Ook het uitdraaien, wat je zelf moet doen nadat de ortho het een keertje voor doet, was geen probleem. Niet pijnlijk ook, gewoon een beetje een raar gevoel. Het dragen van die vlinderbeugel is het meest dramatische van het geheel. Vooral omdat het ding 6 maanden moest blijven zitten... ARGH!
De paar dagen na de operatie wel erg moe, veel slapen, een pijnlijk middenrif (moet nog steeds informeren waar dat van komt) en keelpijn, maar al met al is het bij mij super gegaan als ik zo al die verhalen lees..

Nu volgende week op voor de onderkaak verlenging.. spannend!
vr, 02/29/2008 - 15:49 Permalink
Arjan123

Ik 'schop' dit topic maar even omhoog omdat ik hier binnenkort mee ga beginnen (althans is de bedoeling). Ik vroeg mij de volgende 2 dingen af:

1) of het nut heeft om specifiek een ervaren kaakchirurg te zoeken voor dit, of dat dit een vrij straight-forward operatie is die 'elke' kaakchirurg inprincipe kan uitvoeren...

2) Gaat bovenkaakverbreding *altijd* met zo'n dystractie-apparaat? Of zijn er ook andere mogelijkheden (direct verbreden en het bot met plaatjes vastzetten ofzo). Ik kan gek genoeg niet heel veel (diepgaandere) info vinden over deze specifieke operatie...
wo, 03/19/2008 - 00:26 Permalink
Laura_Morris

Zooo poosje later weer een reactie van mij.
Was dit helemaal vergeten..
Ik ben de eerste maand door een hel gegaan na mijn operatie!
Kon niks eten en drinken was zelfs niet prettig.
Op een gegeven moment bleef ik ook bloed spugen.. Maar morgen mag mijn beugel eruit!
En ik ben dan ook erg positief erover!
Ik heb totaal geen last meer van mijn kaak schiet niet meer op slot en ook niet meer uit de kom.

Dus of ik het over zou doen JA!
Op het moment na de operatie denk je van neeee waar ben ik aan begonnen, maar wees gerust je gaat er niet dood aan :lol:
Het aandraaien was ook een hel..
En het eruit halen van de spalk al helemaal! Die spuit is 10 keer niks, en had ik geen rekening mee gehouden hahaha..
Toen brak er een stuk spalk af die 2 maanden later eruit gehaald moest worden want die zat te vast int bot.

Nou ik ben blij met het eindresultaat en als je echt last van je kaak krijgt met eten zou ik het echt doen! Want heb nu bijna geen last meer!

Iedereen veel suc6 die dit nog moet ondergaan!
ma, 04/21/2008 - 22:13 Permalink
Laura_Morris

Ik 'schop' dit topic maar even omhoog omdat ik hier binnenkort mee ga beginnen (althans is de bedoeling). Ik vroeg mij de volgende 2 dingen af:

1) of het nut heeft om specifiek een ervaren kaakchirurg te zoeken voor dit, of dat dit een vrij straight-forward operatie is die 'elke' kaakchirurg inprincipe kan uitvoeren...

2) Gaat bovenkaakverbreding *altijd* met zo'n dystractie-apparaat? Of zijn er ook andere mogelijkheden (direct verbreden en het bot met plaatjes vastzetten ofzo). Ik kan gek genoeg niet heel veel (diepgaandere) info vinden over deze specifieke operatie...


1' ik Zou zeker wel een gespecialiseerde kaakchirurg ervoor zoeken. Het is niet een allerdaags iets!
Ik weet niet waar je woont, maar ik ben in amersfoort geholpen door witkampf, hij doet deze operatie redelijk vaak en die vent heeft wel humor, ondanks ik zo´n lastig persoon was.

2´Het moet met een distractor, aangezien ze het bot doormidden zagen en het dan langzaam uit elkaar rekken, en er weer bot groeit.
Gewoon een stuk weghalen is niet mogelijk, aangezien het bot dan nooit kan gaan hechten.
ma, 04/21/2008 - 22:17 Permalink
kaatje213

hallo,

ik zou zowiezo op gesprek gaan en kijken wat de kaakchirurg zegt. kijk een kaakoperatie doe je natuurlijk niet voor niets. dat doe je omdat het nodig is. ik zou doorzetten ik heb het zelf ook gehad en ben nu een paar maanden verder en ik ben echt blij dat ik het gedaan heb. heb sinds ik gestopt ben met het opendraaien van de schroef geen pijn meer gehad en ik merk het nu al aan het eten dat het beter gaat. dus mijn opinie is doorbijten het is even een lastige en vervelende periode maar het is het wel waard.

groetjes en sterkte Jessica
wo, 04/30/2008 - 14:27 Permalink
bl1973

Ik ben donderdagvoormiddag geopereerd voor bovenkaakverbreding.
Ik ben 35j, en heb vorig jaar periode juli augustus een afspraak gemaakt bij ortho, mijn eerste afspraak was in december, gewoon eens kijken, tweede afspraak was in midden maart, toen foto's en afdruk genomen, en vorige week woensdag mocht ik langskomen voor het behandelingsplan.

Ik had voordien al wel laten vallen dat ik een kaakoperatie niet echt zag zitten, maar uiteindelijk moest dit wel gebeuren.
Ik heb een kruisbeet en de orthodontist raadde die verbreding wel aan.
Toch staat mijn afspraak voor de bovenbeugel al vast, vrijdag de 13de juni!
Maar nu moest ik dus eerste een afspraak maken met de kaakchirurg, in het begin was het steeds wachten wachten, en nu kan alles niet snel genoeg gaan. Maandag naar kaakchirurg geweest en donderdag mocht ik al langskomen voor de operatie.

Ik mocht na een nachtje slapen terug naar huis. Maar dat eten is een ramp. Ik heb een tpd spalk in mijn gehemelte, en nu woensdag moet ik op controle en dan waarschijnlijk een weekje draaien.
De vrijdag dat men eten bracht in het ziekenhuis waren er boterhammen bij, die kon ik dus vergeten, en dan fruitpap, maar dat waren brokjesfruitpap, een koffielepeltje en er bleven al twee stukjes hangen achter die spalk, na vijf min. kreeg ik dat weg, heb dan maar gewoon pudding en verse kaas gegeten.

Ik ga deze week wel eens langs ortho, kaakchirurg zei dat men al wel de blokjes kan plaatsen maar niet mag activeren, dus dan ga ik vragen of ze dat gaat doen, indien ja, wat het nut er dan van is, aangezien spalk een paar maanden moet blijven zitten, of ze dan al beneden een beugel kan plaatsen? Of zal het even wachten worden.

Wel grappig dat spleetje, en direct al dat ik wakker was voelde ik het met mijn tong.
Wel géén zicht, precies een of ander beest met hele dikke wangen. Ik ben een weekje thuis, hopelijk valt het daarna mee om te gaan werken.

Heb gisteren verse kaas, soja pudding, babyvoeding, soep in huis gehaald.
Gisteren bij thuiskomst eens op de weegschaal gaan staan, ik woog gewoon 2kg meer dan de dag voordien, misschien ophouding vocht, want buiten sojapudding en die baxters heb ik niks gekregen.

Kan men geleidelijk meer vast voedsel eten met die spalk of blijft dit voor een paar maanden platte puree eten?
De vakantie zal er dan ook helemaal anders uitzien.

Hebben jullie dit ook, al ik naar tv kijk, let ik constant op de mensen hun tanden.
za, 05/31/2008 - 20:21 Permalink
kaatje213

hejhej

ja dat heb ik ook en ik kijk ook naar de kaaklijn van mensen. ze kunnen de blokjes idd alvast plaatsen en dan zodra je gestopt ben met draaien en de blokkeerschroef zit er weer in kunnen ze een draad erdoor heen doen zodat ze de beugel kunnen activeren. het eten is in het begin idd lastig en je moet zelf een beetje uitvissen wanneer je over gaat op wat harder voedsel. bij mij heb dat erg lang geduurd en ja met die beugel moet je ook oppassen wat je eet maar ja het is echt proberen. en aan eten met die spalk daar wen je aan het klinkt heel onnatuurlijk maar daar wen je aan. echt waar. nou veel suc6 verder.

groetjes jessica
zo, 06/01/2008 - 11:49 Permalink
bl1973

Hey Jessica,

bedankt voor je bericht.

Hoelang rekening houden met opgezwollen wangen? Ik ben vorige donderdag geopereerd en zou toch bijna denken dat het moet beginnen afnemen, maar blijkbaar gaat dit niet zo heel vlug. Ik ben tot eind van de week thuis, woensdag gaan aandraaien, maar dat zou blijkbaar meevallen als je het zelf moet doen? Je kan je toch niet vergissen hé, lees overal dat dit helemaal niet moeilijk is, maar toch, als je naar de verkeerde kant begint te draaien.

Had jij last van hoofdpijn? Zou dit kunnen komen door de slijmen, ik kan nog niet echt mijn neus fatsoenlijk snuiten.

Ik vind wel als ze de blokjes al zetten en nog niet mogen activeren, dat dit géén nut heeft.
Stel dat ze nog twee maanden moeten wachten, dan zie je twee maal af, de eerste keer omdat je die blokjes niet gewoon zijt, en dat zal schuren en dan de tweede keer door het aanspannen.

Maar ik heb ook géén idee of men dan in plaats de onderbeugel al kan zetten.
Was dit bij u ook in twee keer, eerst bovenbeugel dan onderbeugel?

Mocht je lekker receptjes hebben o.a. van spaghetti mag je dit altijd geven.
ma, 06/02/2008 - 06:40 Permalink
bl1973

Ik was daarnet naar ortho geweest ivm mijn volgende afspraken voor het zetten van bovenbeugel, ik wou dit niet telefonisch doen.
De chirurg zei dat 13/6 wel de blokjes gezet mogen worden, maar nog niet geactiveerd worden, antwoordde ortho, ja maar eigenlijk was het eerst de bovenbeugel zetten + activeren en dan kaakoperatie.

Daar gaan we dan, communicatie is zo belangrijk, ortho had ne brief meegegeven, dan heb ik zoiets kon ortho dat daar dan niet duidelijk in zetten en dat duidelijk maken tegen die chirurg hé. Mijn woord is mijn woord, maar ik weet niet wat er allemaal het beste is eerst operatie dan beugel of omgekeerd.

Ik heb dat trouwens tegen die chirurg gezegd en het enige dat hij zei die kaakoperatie en dan moet mevr. even wachten om te activeren. Ik had den indruk dat eerst die operatie moest gebeuren volgens hem.

En als ik vorige week belde naar ortho om te zeggen dan word ik geopereerd en dan komen die blokjes erop en mag je nog niet activeren, dan had zij moeten zeggen, dat is het plan niet, maar de assistente kwam terug aan de lijn en het was ok voor haar.
Ik ben een beetje boos.

De activering zal dan pas 01 september zijn, de laatste verlofdag, kom ik net van vakantie, ik kan alleen maar denken dat ik dan wel wat fatsoenlijk zal kunnen eten, dan zal die verbreding toch al wat geheeld zijn, die blokjes zullen er dan 2 maanden opstaan, ik zal hier misschien wat last van hebben, van te schuren?

Nu gaat het ook niet op één of twee maanden komen, als ge ziet dat er bijna een jaar overgegaan voordat men tot actie overgegaan is.

Want ik vraag mij af, als zij eerst die beugel had geplaatst, dan pas die kaakoperatie of ne mens dat niet meer last zou hebben, al bij al is dit misschien nog de beste volgorde, maar soit, ik ben niet goedgezind omdat ze precies het gevoel geven jij hebt niet geluisterd, maar ik maak géén afspraken hé. Ik probeer ze alleen maar goed op te volgen en als het dan allemaal wat sneller kan gaan dan komt er toch nog een klink in de kabel.
ma, 06/02/2008 - 11:30 Permalink
kaatje213

hejhej

jammer dat het zo slecht is gegaan in de communicatie. ik moest ook een paar weken draaien en toen zijn de blokjes ook al geplaatst. ik was daar erg blij mee dan kon je al aan de blokjes wennen en dan krijg je het niet allemaal in 1 keer. ja het is wel metaal dat op je tanden word geplakt en dat haald je mond wel een beetje open maar ik heb hem nu 5 maanden en mijn spleet want ik had een spleet van 17 mm in nu al bijna helemaal dicht. de volgende keer naar de ortho maken ze hem dicht. dat doen ze bij mij met een kettingelastiek en daar voel je niets van. dikke wangen blijf je nog wel even houden want ja het zijn toch zwellingen. ik heb er ongeveer 3 maanden over gedaan voor het weg was. ook vroeg je om lekkere recepten. ik at veel roerei vult lekker en ik ben gek op ei. ook heb ik van die potten in huisgehaald voor een maaltijd shake. in het begin was het erg wennen en smaken uitproberen maar het is wel lekker en het voedt goed. ook dronk ik om voldoende vezels binnen te krijgen wake up van brinta de banaan vind ik ook erg lekker. ja en voor de rest uitproberen en voor de zwelling veel ijsjes eten ik heb van die ijsjes in zo'n zakje in huis gehaald van die sticks en die zijn erg lekker en passen goed in je mond.

als je nog vragen heb mag je die altijd stellen.

groetjes jessica
ma, 06/02/2008 - 11:44 Permalink
bl1973

Dat is het enigste voordeel dat ik ervan inzie, dat je aan alles wat kan wennen en alles niet ineens op je afkomt, en daardoor misschien minder afwezig bent van het werk.
Ik heb nu anderhalve week, operatie inbegrepen.

Die blokjes worden gezet op een vrijdag, heb ik het weekend om er aan te wennen en hopelijk maandag gewoon terug gaan werken, en als ze het gaan activeren 01/09 zal heb misschien effe tanden bijten worden, maar ik zou er ook niet van het werk van thuis zijn, dus dat vind ik wel positief.

Drie maanden dikke wangen??? Dus tegen de maandag gaat dit nog niet gedaan zijn :cry:
Ik zit aan de balie en doe telefoonwerk, dus je kan je al inbeelden, ik zie er niet uit, en ben aan het slissen.
Ik vind dat het spreken al bij al meevalt, uiteindelijk zal iemand anders het meer opvallen.

Wordt dit erger door de beugel? of blijft het zo.
Wanneer hebben ze jouw onderbeugel geplaatst? of alles ineens?

Hoelang heb je puree toestanden gegeten? Ik zou denken als alles wat geheeld is binnen een week of twee terug gewoon eten? of zit ik er totaal naast? Houd dan nog géén rekening met die blokjes die op de tanden gezet zijn.
Ik wou 3kg kwijt ik zal ze dan ook wel kwijt spelen, maar ik wil wel wat voedzame voeding binnen hebben, dan ik daarna niet ineens alle kilo's terug bij ben.


17mm? dat is al wel wat, chirurg sprak van 1 week te draaien en die spalk een paar maanden erin.
Hoe zit dat bij jou?
ma, 06/02/2008 - 12:18 Permalink
kaatje213

hejhej

ik doe ook telefoon werk ik werk bij kpn en sliste ook heel erg ik kon pas na 3 a 4 maanden weer bellen. het praten deed bij mij erg zeer en het aandraaien dat is echt niet zo maar even je tanden op elkaar zetten want dat deed bij mij echt pijn. ik heb ook ongeveer een maand vloeibaar voedsel gegeten. bij mij is eerst de onderkant geplaatst en daarna een maand later mijn boven kant. door de beugel word eht misschien ietsjes verergerd omdat je mond ook moet wennen aan de beugel. de zwelling heeft tijd nodig ik weet niet hoe erg eht gezwollen is maar ik had echt hamsterwangen. hahahha. dus nee maandag is he nog niet weg de zwelling en pas op dat je het niet overbelast want dan heb je erg veel pijn en vergeet niet dat het gebroken is.

als je nog vragen heb kan je die altijd stellen.

groetjes jessica

ps dit is mijn blog over mijn ervaringen met de operatie en de nasleep
http://kaatjeskaakoperatie.blogspot.com/
ma, 06/02/2008 - 21:49 Permalink
bl1973

De maandag ga/moet ik toch terug aan het werk, of het zou zo'n pijn moeten doen dat aandraaien.
Dus nog een maand, goed voor de lijn (al hoewel, op die paar dagen is er amper een halve kg af) en goed voor mijn portemonee. Gaan toch minstens 2x per maand uit eten.
Ik zal eens naar uw blog gaan kijken se.
di, 06/03/2008 - 05:47 Permalink
bl1973

Hey Jessica,

Deze middag op controle geweest bij chirurg en heeft aangedraaid, viel goed mee.
Heb het zelf aan het proberen geweest ter plekke, maar dat ging niet goed.
En heb niet aangedraaid, mijn echtgenoot zegt dat het wel versprongen is, was eerst blauwe kleur, en hang nu zowat tussen blauw en rood. Ik hoop dat ik het goed gedaan heb, ik voel het toch, valt goed mee.
wo, 06/04/2008 - 20:28 Permalink
kaatje213

hej

sorry voor de late reacties maar heb een paar hectische weken achter de rug
nou ben blij dat het andraaien niet zo veel pijn doet. hoeveel millimeter moet het uit elkaar. bij mijj dachten ze 9 maar het zijn er 16,5 geworden. erg fijn. ik ben vandaag naar de ortho geweest en dit zijn de laatste loodjes om mijn voortanden naar elkaar toe te trekken. het deed nog wel zeer want al je tanden gaan door zo'n beugel loszitten maar volgende maand hoop ik dat het bij elkaar staat en dan gaan de rest van de tanden en kiezen in de boven kaak en dan is er hopelijk ook genoeg ruimte voor mijn ondertanden die achterin staan want daar zitten nu veren in en die duwen mijn tanden naar achteren zodat er gaten komen waar die tanden tussen passen. wanneer gaat bij jou de beugel erin???

een hoe gaat het met eten???

ik hoor het wel

groetjes Jessica
ma, 06/16/2008 - 23:40 Permalink
bl1973

Hey Jessica,

Mijne wangen liggen open, en vertik het zo een beetje om die was te gebruiken, omdat het vooral door die achterste kiezen komt, waar je eigenlijk moeilijk aan kunt.

Ik moest in principe een week draaaien, dat was niet genoeg, dan moest ik twee dagen extra draaien totdat ik de vrijdag naar ortho ging voor mijn bovenbeugel te plaatsen zonder activeren. Voor ortho nog niet genoeg gedraaid, laatste kies bovenaan moet wat naar buiten staan en dan is het goed, ofwel tot morgen draaien ofwel tot de vrijdag draaien dacht ze, ik vrees dat ik het tegen morgen klaarspeel, als ik zo meet zit ik toch al met een spleet van 1cm.
Hopelijk is het tegen vrijdag in orde, dan bellen naar dokter voor de schroef er terug in te steken.

Ik heb dus sinds vrijdag een beugel, en jawèl ineens ook onderaan en die is wel geactiveerd, ik heb wat tot de zondag zo wat last gehad, dat je dat voelde. Het heeft zo'n twee uur geduurd, het was wel wat pijnlijk aan mijn rechterkant door natuurlijk die verbreding die amper twee weken geleden gebeurd was.

Ik moet jammer genoeg wachten tot 1 september voor de activering van de boventanden, ervoor is er géén tijd of het zou anders misschien te vroeg zijn omdat ik met die verbreding zit dat moet herstellen. En de laatste weken van augustus stelde ortho voor maar ik vertrek 14/8 op vakantie en zou tegen dan toch graag wat normaal kunnen eten. Zit dus jammer genoeg een dikke twee maanden met zo'n grote spleet in mijne mond.
Ik ben eens curieus op hoeveel tijd ze die spleet dichtkrijgen, één maand?

Maar al bij al valt alles goed mee, alleen nu die wondjes, ik hoop tegen einde van de week dat het beter is, eten valt natuurlijk niet echt mee, eet niet graag wanneer er iemand bij is, géén zicht. En praten valt ook niet mee, maar het moet maar, ik kan moeilijk thuisblijven.
Iedereen verklaart mij zot, maar wacht maar binnen een paar jaar.
Heb gevraagd 2 jaar of 2,5jaar, maar dat wist ortho niet.

groetjes
di, 06/17/2008 - 06:19 Permalink
Danielle1976

Hoi ik ben Danielle en ben 32 jaar. Ik heb vroeger al eens een beugel gehad, maar voor mij toch niet het resultaat waar ik op gehoopt had. Een paar maanden geleden heb ik opnieuw Afdrukken en foto's laten maken voor een ortho behandelplan en tot mijn teleurstelling is mijn bovenkaak smaller dan mijn onderkaak. Ik dacht er makkelijk van af te komen met boven 2 kiesjes eruit en dan Brackets, maar dat gaat niet. Mijn bovenkaak zal verbreed moeten worden als ik ermee door wil gaan. Ik zit nu echt met de vraag: hoeveel is het me waard om dat te laten doen? Aan de ene kant denk ik: laat maar zo, maar aan de andere kant denk ik: als het me niet waard was om iets aan mijn gebit te laten doen, had ik sowieso dat ortho onderzoek al niet hoeven doen...
Het moeilijke aan deze beslissing is, dat mijn tanden niet heel erg schots en scheef staan, maar meer in een puntje en toch ook niet helemaal in een mooie lijn ( maar echt een ramp is het niet)
Mijn vraag is eigenlijk, of jullie de kaakverbreding hebben laten doen omdat het nodig was voor beter functioneren of voor puur esthetiek?
ma, 07/14/2008 - 22:00 Permalink
kaatje213

hejhej

ik heb mijn kaak laten verbreden omdat het nodig was kon moeilijk eten en omdat mijn tanden idd ook in een puntje stonden en ik ook een mooi recht gebit wilde. ik heb vroeger ook een beugel gehad zo'n blokbeugel maar dat leverde idd niet het gewenste resultaal. en wat je zelf al zegt als het je gebid niet waard was was je niet naar de ortho gegaan. ik weet niet of je er last van heb maar nu heb je nog de kans want je hersteld sneller dan op een oude leeftijd heb ik gehoord dus ik zal als ik jou was de stap zetten. ik ben nu zelf 6 maanden verder en het is al zo'n verbetering. het ziet er nu nog niet mooi uit maar ik merk wel dat mijn kaak nu dezelfde vorm heeft als die van andere en daar ben ik blij mee maar ook dat ik weer gewoon normaal kan kauwen. heb jij daar ook last van als je een stukje taai vlees eet dat dat langer duurd of moeilijker is, nou dat heb ik dus nu na 6 maanden al niet meer.
dus go for it is mijn mening. het is effe een rot tijd na je operatie maar daarna je gaat er zo veel profijt van hebben.

groetjes Jessica
ma, 07/14/2008 - 22:55 Permalink
kaatje213

hejhej

sorry van de late reactie
ik had dat ookv an de beugel maar je mond went daar aan het is heel vreemd maar ik heb er nu al veel minder last van.
ik heb idd ook heel veel moeten draaien en dan dacht je ervan af te zijn en dan hoor je dat je nog even verder mag draaien.... echt balen maarja. uiteindelijk is het bij mij een 16,5 mm geworden. het is balen dat je nog zo lang moet wachten om je boventanden te gaan activeren en bij mij duurde het 5 á 6 maanden en toen stonden mijn voortanden tegen elkaar nu dus.

nou veel suc6 verder en laat even weten hoe het gaat.

groetjes
ma, 07/14/2008 - 23:00 Permalink
Yorre91

De 1ste operatie is by my nu een maand geleden. Ik had voor de operatie totaal nog geen schrik en dacht dat alles wel heel simpel zou lopen. Nouja, ik had geen bang omdat ik toch onder narcose moest worden gebracht. Het was m'n 1ste operatie onder narcose en ik moet wel zeggen dat dat heel raar is. Ik werd wakker en ik hoorde iedereen praten, maar mijn ogen kreeg ik nog niet open. Na 15minuten kreeg ik m'n open dan toch ook open en ik zag dat ik in de ontwaakkamer lag. Ik voelde me echt raar, ik had niet echt pijn maar alles was gewoon heel verwarrend.

Het ergste aan alles vond ik dat ik zolang op de ontwaakkamer heb gelegen. Ik draag lenzen maar die moesten eruit by de operatie en een bril was ik vergeten dus ik kon amper iets zien in de ontwaakkamer. Ik heb er 4 uur gelegen ( 1 uur nog in slaap en 3 uur echt klaarwakker ). De verpleegster die soms m'n bloeddruk kwam checken zei dat ik maar een uurtje in deze kamer moest liggen, maar de ontwaakkamer is echt heel saai, je kan niet slapen, wnt alles voelt raar aan enzo en ik lag er gewoon maar te liggen en ik zag amper iets. , maar na 1,5 u vroeg ik toch al wat ongeduldig wanneer ik naar m'n kamer zou mogen, en ze antwoorde dat de dokter nog moest komen kijken of alles in orde was. Maar die was dus nog een het opereren by een andere persoon die hetzelfde moest hebben als my. Ik kreeg na 2,5 u serieus veel schrik omdat mijn hartslag en bloeddruk sterk begon te verhogen en er constant zo'n alarm afging dan. Ik d8 dat ik elk moment een hartaanval zou krijgen en ik raakte serieus in paniek en ik wou echt zo snel mogelijk rustig op m'n kamer by mijn familie liggen. Na 3 uur was het eindelijk zover , ik mocht naar m'n kamer en vanaf dan ben ik echt op m'n gemak geweest. Ik heb wel heel veel speeksel moeten uitspugen op m'n kamer en soms bloed moeten overgeven ( volgens de dokters iets doornormaals ). Maar van pijn had ik nooit last. De volgende dag mocht ik al naar huis.

De eerste dagen thuis kan je niets of enkel zowat yoghurt eten en daar word je dus wel wat lastig van. Maar ik bouwde alles rustig op , 3 dagen na m'n operatie at ik hele platte puree en een week na m'n operatie kan ik zelfs al vlees eten, wel in kleine stukjes. De distractor aandraaien is in het begin een heel raar gevoel maar dat wend echt wel heel snel. Na 3 weken na m'n operatie kon ik alles terug eten en nu eet ik zelfs al terug alles wat ik voor m'n operatie at. Dus het is gwn na de operatie 3 daagjes fzo ff afzien en misschien zal je wel eens even spytg hebben maar dat is voor niets nodig. Ik wacht nu op m'n 2de operatie om m'n 2bovenste wijsheidstanden nog te laten trekken en die distractor eruit te laten halen, dit is wss in januari. Ik heb niet echt bang want dan heb je toch al het vooruitzicht dat je er dan echt wel van af bent, maar ik hoop echt dat ik niet weer zolang in die ontwaakkamer moet liggen :)

Ik wens de mensen die deze operatie nog moeten laten doen veel succes, en blijf in jezelf geloven. Die moeilijke tijden overwin je wel ;)
wo, 08/06/2008 - 16:03 Permalink
Steffel01

Goedemiddag Allemaal,

Ik ben Stephanie en ben 27 jaar. Vorige week donderdag heb ik mijn operatie gehad voor de kaakverbreding. Mijn kaakchirurg is dokter Wittkampf die werkt in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zo´n fijne man, echt een aanrader!

Mijn vriend en ik waren donderdag om 12.45 uur in het ziekenhuis en daar kreeg je een intake gesprek en moest je zo'n chirurg-jurkje aan.
Ron 14.45 uur reden de zuster en mijn vriend mij naar de ok. Toen gedag gezegd en ik de klapdeuren door. Daar kreeg ik mijn infuus. De eerste keer dat ze prikte deed het na de prik opeens heel pijn en werd mijn hele hand dik, VERKEERD GEPRIKT :roll: . Dus toen mocht ik nog een keer

Nou dan lig je daar even en ga je naar de ok. Daar zag ik dokter Witkampff en nog een paar dames. Toen kreeg ik zuurstof en deden ze iets in mijn infuus en weg was ik.......
Ik werd weer wakker op de operatietafel en toen tilden ze mij in het ziekenhuis bed. Je bent dan nog een beetje slaperig :smt015 en iedereen loopt om je heen. Toen hadden ze gelijk besloten dat ik nog een nachtje moest blijven ivm met mijn zwellingen .

s' Avonds zijn werd ik om 21.30 uur naar een andere kamer gereden en kreeg ik een ander bed. Door het infuus krijg je allemaal pijnstillers dus op zich ging het wel. Die nacht ging ik dan voor het eerst plassen op het toilet. Nou na het plassen handen wassen en ik keek in de spiegel en ik herkende mezelf niet meer :o . Echt een HAMSTER, ongelooflijk. hahaha

Nou de volgende ochtend mocht ik gelukkig naar huis. Dan is het toch wel heel erg fijn om thuis te zijn. 's Avonds begon het toch wel heel erg pijn te doen en toen heeft mijn zus gebeld voor extra pijnstillers. Die helpen wel iets beter. Donderdag t/m zaterdagavond dacht ik echt: Waar ben ik aan begonnen, dit is echt erger dan een onstoken verstandskies!!! Zondag werd ik wakker en toen voelde ik me eindelijk iets beter. Per dag gaat het nu beter.

Vanmiddag voor het eerst terug geweest bij Dr. Witkampff en voor het eerst aangedraaid. Hij vertelde mij dat de kaakverbreding over het algemeen de minst pijnlijke kaakoperatie is. Dus dat wil niet zeggen dat iedereen zo'n last krijgt als ik. (Heb zelf nl niet het idee dat ik een lage pijngrens heb :smt017 ) Het aandraaien gaat met zo´n steeksleutel. Echt heel apart. Het aandraaien zelf doet geen pijn, alleen daarna heb je een raar drukkend gevoel in je kaak. Iedere dag moet ik het schroefje gaan aandraainen 1/3 mm per dag. Mijn orhto Mw. Bakker bepaald uiteindelijk hoeveel ik moet draaien. De spleet begint nu goed zichtbaar te worden.

Over 4 maanden krijg ik mijn slotjesbeugel en over ca 1,5 jaar nog een kaakoperatie voor het naar achteren verplaatsen van mijn onderkaak. Ach het is allemaal voor het goede doel :D .

Succes voor degene die nog moeten

Groetjes Stephanie [/color][/color]
wo, 08/06/2008 - 18:29 Permalink
bl1973

Ik ben ondertussen al iets verder, eind mei operatie gehad, viel allemaal goed mee.
13 juni blokjes al gekregen, omdat de afspraak al een tijd vastlag en dr. géén moeilijkheden zag voor de beugel te plaatsen, maar dan wel zonder activering van de bovenbeugel.
Dus enkel onderaan steekt er een draad door, en bovenaan staan enkel de blokjes erop.

Twee maanden rust, ik moet 01 september terug voor de bovenbeugel te laten activeren, en waarschijnlijk zullen ze dan ook de onderbeugel nog eens aanspannen, 02 september naar kaakchirurg voor foto's, om te kijken of alles in orde is en mooi geneest.

Ik eet ondertussen ook zo goed als alles terug, gebeurt af en toe wel eens dat ik een stuk vlees ofzo voor een groot deel moet doorslikken omdat ik het niet gemaald krijg.
De -3kg blijft er lekker af, heb nu mijn ideaal gewicht :lol:

Het enige wat wel lastig is, die blokjes die in je wangen prikken, het went niet. Nu heb ik weer twee dagen last, dan een weekje valt het mee, zo gaat het op en af.Heb onlangs gelezen dat dit bij volwassenen wel eens een paar maanden kan zijn, terwijl ik voorheen las enkele dagen/weken.

Die spleet van 1cm begint terug iets bijeen te komen, wel niet recht, dus je zit eigenlijk met een v-vorm, smal onderaan die spleet en bovenaan iets breder.

Ik ben nog steeds tevreden dat ik het heb laten doen, pijn neen, lastig en ambetant ja.
Ik sleur overal mijn tandenborstel mee, en heb ondertussen al een fortuin aan tandpasta opgedaan.

01 september nog eens horen hoe lang ik de beugel zal moeten dragen, in juni wist men het niet. Is het omdat ik een volwassenen ben en ze even wil aankijken hoe het vlot, misschien zijn de één tanden de andere niet, ik heb er totaal géén idee van.

De meeste mensen bezien het negatief, wat heb jij nu gedaan, er was toch niks met uw tanden, blabla, ik alleen ben er precies gerust in dat het allemaal in orde komt.
Mijn gezicht is wel veranderd, merken de mensen natuurlijk op, hoe kan het ook anders, breder, maar mijne zogezegde slechte kant die staat nog wat bol, maar we zijn nog steeds in een genezingsproces, ik heb zoiets van het komt allemaal wel in orde, ze weten wel wat ze doen.
Ik moet ook nog een wijsheidstand laten trekken, maar nu even niet hoor, als mijn voortanden terug tegen elkaar staan, want een zicht is het niet, kan het volgende komen.
do, 08/07/2008 - 06:01 Permalink
Steffel01

Zoals gevraagd heb ik de kleur aangepast :)

Net voor het eerst zelf aangedraaid. Viel me op zich mee, alleen wel een beetje bloed in mijn gehemelte bij zo´n drukpunt. Na een half uurtje voel je het niet meer. Wel heel raar dat je de spleet met de dag groter ziet worden.

Ik heb nog steeds een beetje een raar gevoel in mijn tandvlees en kiezen. Kauwen gaat mij nog niet zo goed af. Nu 1,8 kilo kwijt.

:smt006 Groetjes Stephanie

ps ik slik nog wel steeds paracetamol hoor, anders doet het bij mij echt te veel pijn. Hadden jullie dat ook?
do, 08/07/2008 - 19:53 Permalink
erica123

mijn dochtertje van 11 jaar is schisispatient. Verleden week kreeg ik te horen van de specialist dat hij een smile distractor aanraadt. Moet nog langs de orthopedist om advies. Maar als ik de commentaar zo lees krijg ik geen duidelijkheid. Bij sommige doet het aandraaien verschrikkelijk veel pijn bij anderen valt het wel mee. Wat moet ik me hierbij voorstellen, is het zo dat de eerste keer heel pijnlijk is en dat het dan afzwakt ?
za, 11/29/2008 - 18:18 Permalink
Carin 250

Ik schrik wel van al die verhalen wat jullie hebben of moeten ondergaan.
Mijn zoon van 10 heeft ook een te kleine bovenkaak, maar daar lossen ze het op met een nachtbeugel.
Die elke nacht zn werk doet om een beetje aan zn kaak te trekken en zo zn kaak te vergroten.
En als dat klaar is krijgt hij nog een slotjes beugel om alles netjes op zn plek te zetten.

Wens jullie ook heel veel sterkte toe!!

:smt006
do, 12/11/2008 - 14:55 Permalink
neleh2505

Hey,

Ik heb zo'n 2 maanden geleden een bovenkaakverbreding gehad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een pijnlijke ervaring vond. Enorm last van zwellingen en het aandraaien van de distractor vond ik hel. Maar ik heb ook contact gehad met andere mensen en die ervaarden het aandraaien niet zo extreem dus het hangt echt af van persoon tot persoon. Vandaag controle gehad en ik had er een absces bij gekregen. Verleden vrijdag zijn de blokjes erop gegaan en dat is ook al niet zo'n leuk gevoel.
Maar als mijn zoontje het nodig had, zou ik het nu laten doen. Want mijn ouders hebben het vroeger met mij niet gedaan en ik heb het nu laten doen (ben 34 jaar) omdat ik enorm hard sukkel met pijn in mijn kaaksgewricht. Dat gaat pas overgaan na mijn tweede operatie die zal plaatsvinden binnen ongeveer 1 jaar.

Nele
ma, 12/22/2008 - 23:08 Permalink
iolie

Hallo,

Weet niet of mensen hier nog iets op lezen, maar ik heb zo'n 1,5 week geleden mijn bovenkaakverbreding gehad.
De operatie is me meegevallen, eigenlijk naderhand geen pijn, alleen wel een lekker opgezwollen gezicht en vloeibaar eten! aaarg, maar moet zeggen na dag 6 kon ik al wel wat zachte dingen eten, zoals brood in de thee soppen, ik deed er dan maar lekker chocopasta of suiker op om het lekker te maken, en wat energie te krijgen. Was in een week tijn toch wel 3,5 kilo afgevallen, maar ik zie al wel..dat nu ik alweer meer kan eten het er ook weer aankomt! gelukkig, want ik ben eigenlijk totaal niet te dik.
vanaf afgelopen maandag begonnen met aandraaien..ik dacht..och..dat gat..zal wel meevallen..
maar nu is het donderdag....en jezus! wat een vertoning, moest ook nog vandaag voor het eerst weer gaan werken..gelukkig werk ik in de zorg..en is er alle begrip..maar het is echt geen gezicht zeg! goed dat ik daar van te voren niet over nagedacht heb, sowiezo heb ik over de operatie niet echt mee bezighouden van te voren. Nog lekker naar egypte geweest in dec en in jan dus de operatie.
IK moet nu nog t/m zondag aandraaien...en dan maandag weer naar de kaakchirurg,
Ik hoop echt dat die beugel er snel in komt..dan is het nog een beetje een gezicht..want zo ziet het er echt niet uit!

gr Ilse
do, 01/22/2009 - 21:48 Permalink
linda040980

Hallo allemaal,

Ook ik heb afgelopen woensdag een kaakverbredende-operatie ondergaan. Ik heb me bewust voor de operatie niet te veel laten informeren en vooral niet op zoek gegaan naar reacties van anderen over zo'n operatie. Nu na de operatie wil ik ineens alles precies weten. :D
Bij mij was het zo dat ik nog altijd een melkhoektand had, de 'volwassenhoektand' zat nogsteeds in mijn kaak erboven, maar doordat mijn bovenkaak te smal was heeft deze tand er nooit doorheen kunnen komen. Toen ik 17 was ben ik wel voor informatie bij de orthodontist geweest, maar dat hele verhaal heeft bij mij toen averechts gewerkt. Nu op mijn 28e vond ik het toch echt tijd worden dat die tand er maar eens uit ging en ben wederom bij een (andere) orthodontist geweest om te kijken wat de mogelijkheden waren. In november is bij mij een beugel geplaatst en die heeft al het nodige werk gedaan, mijn boventanden zijn al mooi recht komen te staan (en dat in 2 maanden tijd). Nu is afgelopen woensdag mijn melktand eruit gehaald en hebben ze op de 'volwassenhoektand' een bracket geplaatst met een ketting eraan om hem tussen de rest te trekken. Nu heb ik ook zo'n verbredingsbeugel er in en die moet ervoor zorgen dat er ruimte ontstaat. Dit hoeft alleen aan de rechterkant.
Komende woensdag moet ik voor controle terug naar de kaakchirurg. Dan krijg ik ook te horen hoelang ik moet aandraaien. Na jullie verhalen te hebben gelezen ben ik erg benieuwd hoe het er bij mij uit gaat zien. Ik heb immers nu al een flink gat in mijn mond op de plek waar mijn melktand zat. :P
Hebben jullie trouwens altijd zelf aangedraaid of dit laten doen door iemand anders? Mijn orthodontist zei toen dat dit waarschijnlijk niet zelf gaat lukken?

Qua pijn gaat het op zich nog wel, kan alleen nog niet zonder mijn pijnstillers, maar de zwelling in mijn mond is nog het meest vervelend, vooral met eten e.d.
Gelukkig is de zwelling aan de buitenkant bijna niet meer te zien. Maar ik heb dan ook vanaf het moment dat ik uit de narcose kwam tot de dag erna bijna continu gekoeld, dat heeft dus echt goed geholpen.

Groetjes Linda
ma, 02/02/2009 - 15:08 Permalink
Laenenk@hotmail.com

Hoi allemaal

Ook ik wel mijn ervaring betreffende mijn bovenkaakverbreding wel even op het net zetten. Sinds juni 2008 ben ik aan mijn consultatie begonnen bij mijn orthodont in België. Eer alles goed en wel op dreef begon te komen, qua planning en operatie was het reeds december. Toen heb ik mijn specialist voor de operatie voor het eerst ontmoet. Dit was zeer goed meegevallen. Mijn operatie werd ingepland op 04/02/09. Mijn blokjesbeugel werd reeds op 27/01/09 geplaatst, maar blijkbaar moest alles zo kort mogelijk bij elkaar liggen.

De operatie op zich is zeer goed meegevallen. Het doet allemaal wel even raar met zoveel metaal in je mond, maar het meest vervelende bij mij was dat ik een allergische reactie kreeg van de pijnstillers of antibiotica dat ik kreeg. Mijn gezicht was ook net dat van een hamster, maar dan eentje dat echt op ontploffen stond. Dan maar even met de huisarts gebeld gisteren en gelijk een tegengif gekregen in het ziekenhuis.

Mijn operatie is van voorbije woensdag geleden. Het eten houdt zich nog een beetje beperkt tot yoghurt en ijsjes of een beetje soep. Maar nu hoop ik toch zo dadelijk een beetje spaghetti te kunnen eten. Hele kleine stukjes en hopelijk ben ik dan gauw terug op krachten.

Volgende week woensdag begint bij mij het draaien aan de smile detector... Eens benieuwd wat dat gaat geven.

Groeten en succes voor zij dit nog volgen!
za, 02/07/2009 - 10:55 Permalink
Laura_Morris

Hier weer eens een bericht van mijn kant af..

Het is nu zo'n 3 jaar geleden dat ik alles heb ondergaan en ben nu ook van me beugel af!
Als ik terug kijk op de periode heb ik absoluut geen spijt, ik heb nu veel minder last van me kaak.
Voorheen schoot hij uit de kom of schoot continu op slot.. Geen pretje!

Wat ik als tip mee wil geven voor mensen die twijfelen.
Ik zou het alleen doen als je echt pijn hebt doordat je een te smalle kaak hebt of dergelijke.
Want ik heb het best ervaren als een ingrijpend iets.
Na de operatie had ik veel pijn en was mijn gezicht al helemaal gezwollen en bont en blauw.
1 maand later was eindelijk de zwelling aan het minderen, leek wel of er geen eind aan kwam.
Het opdraaien heb ik ervaren als een hel en het gevoel wat je ervan krijgt ook.

Het spleetje heeft me in die tijd spygisch niet echt goed gedaan omdat het 1,2 cm was tussen mijn voortanden..

Maar datgaat allemaal uit eindelijk wel voorbij en je moet er doorheen en het eindresultaat is echt TOP!
Daarom raad ik het mensen aan als ze veel last hebben van hun gebit. want die pijn is maar voor even. maar een fijn gebit de rest voor je leven.
ma, 05/11/2009 - 17:25 Permalink
Bella1967

Hoi allemaal,

Hier een positief verhaal. Ik heb jaren geleden mijn bovenkaak laten verbreden en het ziet er nog steeds hartstikke mooi uit. Het heeft heel wat pijn en geduld gekost maar als ik het weer zou moeten doen dan zou ik direct Ja zeggen. Dus iedereen die nog moet...heel veel succes en sterkte en het kan echt mooi worden ? Say cheeeese xxx
ma, 06/15/2009 - 21:44 Permalink
Aurélie

Heyy, ik ben nu 19 jaar en ik loop al enkele jaren met een probleem aan mn kaken.. ik ben al naar verschillende specialisten/orthodontisten geweest en nu ben ik terechtgekomen bij een orthodontist die me aanraad om een kaakverbreding te laten doen aan de hand van een schroefje dat wordt geplaatst om vervolgens een vaste beugel te laten plaatsen en pas daarna nog een operatie om mijn kaakbenen terug mooi op elkaar te plaatsen.. nu heb ik echt heel veel schrik voor zo'n operatie en weet echt niet wat ik ermee moet doen :( .. kan er iemand mij iets meer vertellen over zo'n operatie? of iemand die dit al heeft meegemaakt?
Alvast bedankt! :wink:
wo, 01/20/2010 - 21:03 Permalink