Litteken in de mond bij bovenkaakosteotomie?

Author:
Lindy321
Posted:
vr, 11/28/2008 - 15:03
Volgend jaar onderga ik een kaakoperatie en zal de onderkaak naar voren geplaatst worden (Le fort I) en de bovenkaak wordt naar achter gekanteld.

Ik veronderstel dat er bij de onderkaak enkel achter de laatste tanden gesneden wordt. Minder duidelijk is me hoe het bovenaan in z'n werk gaat. Wordt er over heel de lengte gesneden of ook enkel achter de tanden? En laat dit binnenin de mond een litteken?
Flore

Hoe het bij een operatie aan de bovenkaak is weet ik niet, maar bij een osteotomie van de onderkaak wordt niet alleen achter de achterste kiezen gesneden, maar ook langs de zijkanten, tot aan de voorste kleine kiezen. (Je onderkaak wordt tenslotte "gespleten".) Uiteraard zitten daar na de operatie hechtingen in, maar toen deze bij mij waren opgelost voelde (en voel) ik geen litteken. (Dit in tegenstelling tot wondjes in de mond van sommige slotjes van de beugel, daar voel ik op 2 plekken wel littekenweefsel)
vr, 11/28/2008 - 16:05 Permalink
m@ris

hoi lindy,

Ik ben inmiddles al twee keer geopereerd. 1,5 jaar terug aan de onderkaak en 2,5 week geleden onder en bovenkaak. Deze operatie was eigenlijk een hersteloperatie omdat de eerste niet goed is gegaan.
de eerste operatie heb als goed ervaren. dat wil zeggen, de eerste week even doorbijten en daarna ging het snel beter.
Ik merk dat ik het nu wat zwaarder heb, maar dat ligt meer aan de emotionele kant ervan nu. De angst dat er weer wat mis gaat is groter dan ik verwacht had en maakt het daarom ook allemaal wat zwaarder. qua pijn moet ik zeggen dat het opzich wel mee valt. Maar denk dat dat ook voor iedereen wel vesrchillend is.
Ik ben alleen bang dat ik niet de juiste persoon ben om een voorbeeld aan te nemen omdat ik zoveel complicaties heb gehad. En die tellen in mijn ervaring ook mee.

gr mariska
ma, 12/01/2008 - 21:05 Permalink
m@ris

bij de eerste operatie is er na 3 weken een abces gekomen in de kaak. die hebben ze opengemaakt en heb daarna 2 kuren antibiotica gehad, maar die hielpen niet. na 9 weken hebben ze de kaak weer opengemaakt en zat er een schroef los. daarna heel veel gedoe met elastieken en toen alles leek goed te gaan, ging mijn kaak draaien en naar beneden zakken. wat er precies de oorzaak van is weten ze nog steeds niet. en ze hadden het zo ook nog nooit meegemaakt. dus het is ook niet iets wat nu veel voorkomt. want ze hadden het hier in het ziekenhuis nog nooit gezien.
volgens mij is het normaal ook een operatie waar weinig complicaties bij voorkomen hoor.

gr mariska
di, 12/02/2008 - 09:32 Permalink
m@ris

ow, en je schrijft dat de onderkaak een le fort I heet, maar zo heet de bovenkaakoperatie :wink:
zag trouwens dat ik al eerder een keer gereageerd had op een topic van je, hihi. die over de cocaine.
Ik ben trouwens in dat ziekenhuis geopereerd, door onder andere de arts die dat onderzoek heeft gedaan :wink:

gr mariska
di, 12/02/2008 - 09:35 Permalink
Lindy321

Klopt, ik ben nu een maandje bezig aan het "traject". Een datum voor een operatie is er nog niet vastgelegd. Ik vraag me wel af wat me zoal te wachten staat... Alleen vermoed ik dat pas na de operatie zal blijken of ik de juiste beslissing genomen heb. Ik heb alleszins een groot vertrouwen in de orthodontiste en de chirurg, dus dat zit al goed ;-)
Mag ik je nog vragen of je gemakkelijk je "nieuwe uiterlijk" na de operatie aanvaard hebt?

Thx
wo, 12/03/2008 - 22:05 Permalink
m@ris

oef, ook dat is een lastige.
na de eerste operatie is er het een en ander mis gegaan zoals ik al schreef en daarom stond het een half jaar later al niet meer goed. mijn onderkaak stond scheef en naar beneden gekanteld, dus nee, was daar niet tevreden over.

nu is het nog maar 3 weken geleden dat ik geopereerd ben en de zwelling is nog niet helemaal weg. helaas het scheve ook niet helemaal. dus of ik nu tevreden ben weet ik nog niet. gedeeltelijk wel, en het andere deel is afwachten dus.

moest wel wennen nu maar dat komt omdat mijn gezicht best wel is veranderd. alles bij elkaar is het bijna 1,5 cm naar voren gekomen.
zie foto.

gr mariskahttp://www.mijnalbum.nl/Foto-Y7DHBRGI.jpg
do, 12/04/2008 - 10:08 Permalink