last van implantaat na moeizame ingrepen

Author:
saskiavp
Posted:
di, 07/10/2007 - 21:17
Hallo,

Vorig jaar in oktober is er bot van mijn heup naar mijn kaak getransplanteerd, op drie plaatsen. Het genezingsproces verliep verre van vlekkeloos: rechtsboven, waar ik drie kiezen mis, is tot drie keer toe de wond weer opengegaan en moest er weer bot verwijderd worden omdat het dood was of iets dergelijks. Bovendien bleek het bot bij mij ook erg snel te slinken, waardoor er uiteindelijk rechtsboven weinig bot overwas tegen de tijd dat de implantaten erin gezet gingen worden. Tijdens het plaatsen vertelde mijn kaakchirurg me dat een van de twee implantaten boven waarschijnlijk niet geplaatst kon worden vanwege te weinig bot, maar uiteindelijk heeft hij het toch voor elkaar gekregen na veel moeite (ik heb daar twee uur gelegen...). Wel moest hij hiervoor bio-oss gebruiken. Ik hoorde hem aan zijn assistent vertellen dat het tegen zijn principes ingaat om lichaamsvreemd materiaal te gebruiken, maar dat het nu echt niet anders kon en dat we maar moesten hopen dat het goed ging. Gelukkig ging alles goed en ook na controle en een maand later toen het laatste implantaat werd geplaatst zag het er nog goed uit. Eind augustus gaat de behandeling verder (implantaten blootleggen, afdrukken maken, kronen erop zetten).

Toch maak ik me na alles wat er gebeurd is nogal zorgen dat het alsnog fout gaat en die zorgen zijn nu aangewakkerd doordat het tandvlees ontstoken lijkt te zijn bij dat implantaat (het is donkerrood). Er zat vorige week opeens een bobbeltje op maar dat is vanzelf weer weggegaan. Ik blijf er echter een beetje last van hebben (niet echt pijn, meer een vervelend gevoel). Kan dit komen doordat mijn lichaam toch het botsubstituut probeert af te stoten oid? Of begin ik gewoon paranoide te worden?

Een tweede vraag is: ik zie (en voel) daar ergens ook een metalen plaatje blootliggen, volgens mij was dat eerst nog bedekt, of in iedergeval meer bedekt dan nu. Kan dit kwaad?

Hopelijk leest iemand dit die hier wat verstand van heeft. Alvast bedankt!

Saskia
JW Vaartjes

http://www.tandarts.nl/images/implantaten/botherstel/bio-oss.jpg

Hierboven een microscopische opname van Bio-oss, een botsubstituut gemaakt van bot van runderen (xenograft). De cellen en de eiwitten zijn verwijderd en alleen de harde kalkstructuur van het bot is overgebleven. Botvormende cellen en bloedvaten zullen in deze structuur groeien en het materiaal (gedeeltelijk) kunnen omzetten in bot.

Ondanks dat het tegen de principes van de kaakchirurg is om het te gebruiken, wordt het al zeer lang en veelvuldig toegepast binnen de implantologie. Het succespercentage is natuurlijk geen 100% maar dat geldt ook niet voor lichaamseigenbot. Het is wel zo dat Bio-oss bij bijvoorkeur bij grotere botdefecten alleen in combinatie met lichaamseigenbot wordt gebruikt (als een mengsel). Het is onvoorspelbaar om een botkam significant te verbreden met Bio-oss terwijl tegelijkertijd ook het implantaat geplaatst wordt en dit implantaat ook weinig contact heeft met de kaak.

Waarschijnlijk hoeft u zich geen zorgen te maken dat de Bio-oss alsnog wordt afgestoten, indien dit gebeurt is dat over het algemeen in een eerder stadium. Het metaal dat u nu ziet is mogelijk het metaal van de opbouw waar de kronen mee vastzitten in het implantaat (abutment). Na het plaatsen van een implantaat trekt het bot zich altijd wat terug, wat dit tot gevolg kan hebben.
Laat voor de zekerheid jaarlijks een rontgenfoto maken om het botniveau te controleren.
zo, 09/16/2007 - 16:06 Permalink