Kunstgebit, eindelijk. Zo blij mee.

Author:
Arjan69
Posted:
za, 07/31/2021 - 01:33
Man, 52 jaar. Altijd slecht voor mn gebit gezorgd, snoepen, roken, alcohol, blowen, the devil may care attitude. Alleen naar de tandarts gaan als de pijn niet meer te harden was. Vaak werd er dan getrokken.

Dus op het laatst, begin dit jaar, had ik nog 2 kiezen waar ik nog wat mee kon knagen, en een paar voortanden. Veel ongemak dus, en pijn en bloedend tandvlees. Mijn gebit was sowieso lelijk, nooit mooie tanden gehad. Veel tandvlees, nooit breed uit lachen. Al vroeg geleerd te lachen met de bovenlip half over mn voortanden getrokken, anders was dat meisje meteen pleitte haha.

Dus ik, ontnuchterd, gestopt met roken/ blowen al jaren. Alcohol eruit, opgedroogd. (Wat een opluchting was dat, zoveel gerookt en gedronken het gaf mij op, niet andersom)
Naar de tandarts!

De eerste die ik trof, een slecht Nederlands sprekende tandarts van Spaanse origine. Communicatie verliep grotendeels via de assistentes. Een soort tandartsfabriekje, snel snel, onpersoonlijk. Van mijn koelkast kreeg ik meer warmte!
Mijn plan was een volledige prothese boven, al die lelijkheid eruit, die bruine afgebrokkelde stompjes. Een rijtje pearly whites wou ik. Skid row eruit, Hollywood smile erin!

De tandarts had een ander plan, al het resterende behouden en dan een plaatje met alle ontbrekende kiezen en tanden erop. Teleurstelling dus, haar proberen dat uit te leggen. Haar lege blik staat me nog goed bij, of ze verstond me niet, maar geen feed back...nada, ze draaide zich gewoon om en ging verder waar ze mee bezig was.

Kort hierna kreeg ik erge kiespijn, een verloren staande kies die daar al zeker 10 jaar niets stond te doen (kiezen in onderkaak waren weg) begon enorm op te spelen en moest eruit. Kies zag zwart met een grote vulling erin. Dit trekken deed een tandarts in opleiding (hij moet nog een hoop leren zei assistente aan de telefoon tegen me) ook van Spaanse origine, ook slecht Nederlands sprekend. Dit gebeurde op zo'n grove arrogante manier dat ik er dagen niet goed van heb gelopen. De baas van deze praktijk heb ik hierover een mail gestuurd, en dat ik afzag van verdere behandelingen bij hem en zijn team. Geen reactie, geen feedback, terugkoppeling of aanbod van alternatief, helemaal perplex stond ik hiervan. Geen goed woord voor deze lui over. Heb later meerder slechte reviews over deze praktijk gelezen.

Andere tandarts dus. Bij eerste consult (na de scan) zei de assistente tegen de wat later komende tandarts, 'hij wil alles eruit van boven'. Of ze het rook! haha. Weg met die troep!
Dus naar de tandtechnieker, happen en meten. Naar de kaakchirurg, in Nederland lange wachtlijst dus hop naar de zuiderburen. Onder volledige narcose alle resterende kiezen en tanden eruit. Drie kiezen en vijf tanden in bovenkaak en drie tanden in onderkaak. Meteen de protheses erin. (btw, in onderkaak zijn 2 kiezen en een hoektand blijven staan voor wat meer botbehoud en grip door middel van clipjes)

De dagen voor deze ingreep op tandarts.nl een paar positieve verhalen gelezen en die deden me echt goed. Maakte me hoopvol. En inderdaad, rijdend naar huis een schitterende glimlach in de binnenspiegel. Heel blij en vrijwel geen pijn. Dat wennen, en leren kauwen en praten en verzorgen gaat wel loslopen en ik heb er alle vertrouwen in. Eindelijk, eindelijk een fatsoenlijk mooi gebit! Mijn ultieme droom is twee bruggen, all on 4, maar dat zien we dan wel. Voor nu erg tevreden en ik hoop dat mijn verhaal een motivatie is voor anderen. Moraal van dit verhaal, sober up people en investeer in jezelf, knap je van op.

Bedankt tandarts.nl!
Tandarts_Richa…

Fijn dat u het zo positief ervaart.Een negatief ervaring is niet alleen behouden aan een "buitenlands"tandarts. Ik ken een heel goede Grieks tandarts die zijn best doet de Nederlandse taal machtig te worden maar vaak terug grijpt naar het Engels. Gelukkig spreken en verstaan bijna alle Nederlanders Engels.Terug naar een kunstgebit. Persoonlijk zou ik het zelfs mijn ergste vijand niet gunnen. Ik zie zo veel ellende.Het gaat niet alleen om het mooie maar je moet er ook mee kunnen functioneren.Verlies v smaak, een kantelend / los gebit en pijn door drukpunten is een kleine greep in de vele klachten. Vandaar dat ik het met u eens ben met het moraal: Investeer in jezelf. Een paar stevige tanden mooi maken waar een gedeeltelijk gebit, bijv een frame prothese, aan vastzit is m i beter. Probeer een jas op te hangen aan een muur waar geen haakjes aan zitten. Die paar stevige tanden waar een frame prothese aan vast kan zitten zijn de haakjes in de muur waar u veel plezier aan kan hebben.Wat gebeurt er met de andere kant v e wip wanneer u aan de ene kant v e wip gaat zitten. Hetzelfde met een kunstgebit. De andere kant klapt omhoog. Kaakbot kan geen druk verdragen. Dus door de druk v h gebit slinkt uw kaak.Daarom s'nachts bij het slapen gaan ook uw kaak de rust gunnen en het gebit uitlaten. Als de kaak slinkt moet uw gebit een nieuw voering krijgen. Afhankelijk v d mate v slinken bij de ene vaker dan bij de ander. Met weer aanpassings problemen zoals drukplekken. En om de zoveel jaar weer de kosten v e nieuw gebit.Helaas lopen veel mensen te lang door met een oud, versleten, gebit. Tja hoor ik dan....dan neem ik een klikgebit op implantaten. Een paar duizend Euro kostende ingreep die door de zorgverzekeraar pas vergoed wordt als , na jaren ellende, uw kaak geslonken is tot een bepaalde grens. En de beste implantaat is uw eigen tand of kies. Ook een lichaamsvreemd implantaat kan door uw lichaam afgestoten worden, hoewel er inmiddels 95% kans v slagen is. Maar ja je zou maar tot die 5 % horen. Ik durf zelfs die risico voor mijzelf niet aan. Dus het moraal: Investeer in jezelf, daar knap je van op. En teer niet op de basisverzekering die door de maatschappij opgebracht moet worden. Ook in de basisverzekering heb je eigen kosten. 25 % v h maken v e kunstgebit betaal je zelf, 75 % uit de basisverzekering. Daar nog bij je eigen wettelijk risico v.385 Eur.....Mijn ultieme droom is twee bruggen, all on 4, Wie kan dat betalen....oh ja u ziet dat dan wel.
za, 07/31/2021 - 09:50 Permalink
Tandarts_Richa…

Waarom ben ik hier zo fel in....Omdat ik jaren lang de moeilijke prothese probeer te maken op bijna vlak gesleten kaken waar helaas geen implantaten op kunnen omdat de implantaten door het lichaam niet geaccepteerd worden. Ik zie alle ellende. Zo ook een paar andere 'specialisten" in het maken v d moeilijke prothese. Ons advies: Investeer in je eigen gebit. Voorkomen is beter dan genezen. De angst voor de tandarts vind ik tegenwoordig onterecht. De taferelen op het dorpsplein op prenten is al lang voorbij. Pijn hoeft niet meer daar hebben wij verdovingen voor. Mijn cliënten merken vaak niet eens dat ik een verdoving geef. Durf het vertrouwen te schenken aan uw tandarts. Wij proberen dat vertrouwen niet te beschamen. En als die "klik"er niet is probeer dan een ander. Net als bij "de liefde".
za, 07/31/2021 - 10:05 Permalink