Kroon of beugel?

Author:
chrisr
Posted:
ma, 08/19/2013 - 08:37
In 2006 heb ik een wortel kanaal behandeling gehad. Later is dit toch weer pijn gaan doen, het was ontstoken en ik 2009 kreeg ik een apexresectie. Ik ben er nooit van overtuigd geweest dat dit helemaal goed is gegaan. Ik heb er altijd wel een beetje pijn van gehad, en vaak als ik erg veel stress had met werk of een beetje zwakker was als andere weken begon mijn kies weer pijn te doen. Ik ben er regelmatig mee langs de tand-arts gegaan, en die zei me altijd, ik kan het niet met zekerheid zeggen, het kan ook zijn dat het je litteken weefsel is wat pijn doet. Na een tijdje was het dan weer over, en dan vond ik alles weer prima.

De laatste keer dat ik er weer last van kreeg was eind 2012, net voordat ik naar Thailand verhuist was. Ik heb mijn tand-arts dossier opgevraagd, en als laatste aantekening staat er ivm met alweer last, eventueel volgend jaar naar kaakchirurg.

Nu kreeg ik 2 weken terug weer last, maar vooral onder me kies bij me tandvlees waar het litteken weefsel zat. Soms als er eten tegen aankomt voelt het niet prettig aan. Nu was me opgevallen dat ik een zwart puntje had gekregen, en toen ik weer keek 2 weken terug zag ik dat het vele male groter was geworden.

Plaatjes:
http://www.mupload.nl/img/n4cise5fr.jpg
http://www.mupload.nl/img/sse9gb83c.jpg

Deze foto's heb ik vandaag gemaakt, en nu is het alweer iets minder geworden met het zwart. Ik was direct naar de tandarts hier gegaan in Thailand. En die zegt, ik zie het al, je vulling op je kies is veelte groot, en na een tijdje krimpt je kies en kunnen er bacterie bijkomen. Wat we gaan doen is als volgt: En ik krijg 3 printjes met kosten van een Kroon van Nickel Chrome, Zircon en gold. Met als aanrader die van goud. Hij zegt als dat niet het probleem is kunnen we de tand er later altijd nog uittrekken?

Ik heb dus mijn tand-arts in Nederland opgebeld, en die zegt, je moet vertrouwen op je tandarts in Thailand, ik zal je alle documenten toesturen die ik van je heb en dan kun je die aan hun overhandigen. Ik zit dus nu met me handen in het haar want ik zit met nogal wat vragen. Ik heb toen in mijn informatie zoektocht dit forum gevonden en heb besloten hier mijn vraag te stellen:

Ik ben nu 24 jaar en wil dat mijn tanden voor de komende 50 jaar eigenlijk nog wel goed gaan werken. Ik heb aan mijn linker bovenkant nog een melkkies zitten zonder tand eronder, en daardoor komt mijn gebit steeds schever te zitten.

http://www.mupload.nl/img/c5uhl7e5t.jpg

Misschien heb ik nog wel een beugel nodig want ik het het liefst gewoon mooie rechten tanden zoals iedereen dat graag heeft. Maar kun je een Kroon en beugel wel tegelijk laten zetten? En lost een kroon dat zwarte tandvlees op? Kan ik het niet beter meteen laten trekken en een beugel pakken? En ik kom 15 september 2 weken terug naar Nederland, kan ik dan beter daar me kroon laten zetten? Hier in Thailand betaal ik namelijk ook 750 Euro voor een kroon.

En kan ik nog doorlopen met de zwarte plek op me tandvlees, of is het beter om direct actie te ondernemen? Want waarschijnlijk kunnen jullie met zon plaatje ook niet alles zien.

http://www.mupload.nl/img/273jzv9va.jpg

Dit is de kies waarover het gaat.


Alvast super bedankt voor de tijd die hieraan gespendeerd word!

Met vriendelijke groet, Chris
vV

een tandarts die daar nog een kroon op wil zetten is verkeerd bezig...hij zou van tevoren moeten weten dat dat niet gaat werken. Krimpende kiezen heb ik nog nooit van gehoord trouwens...
Zou dus zeker een andere zoeken.
betreffende kies is al door de kaakchirurg behandeld, en gezien het beeld moet ie eruit. Implantaat met kroon is dan eerste keus gezien staat van de buurkiezen.
ma, 08/19/2013 - 10:38 Permalink
chrisr

De kies bestaat voor 70 % uit vulling, en de vulling krimpt na een tijdje zei die. Misschien dat ik het verkeerd geformuleerd heb. Kan ik wachten tot ik terug ben in Nederland 15 september met mijn zwarte tandvlees en daar een tand-arts laten kijken?

En als er een implantaat komt met kroon, kan ik daarna nog een beugel laten zetten of is dat ook niet meer mogelijk?
ma, 08/19/2013 - 11:24 Permalink
vV

die plek op het tandvlees is een fistel. kan wachten maar als het goed is zal de tandarts in nl hetzelfde zeggen als ik.
ook met implantaat kan een beugel, alleen het implantaat is niet te verplaatsten. Na trekken moet het toch genezen, dus dan is een handige volgorde trekken, beugel, implantaat.
ma, 08/19/2013 - 11:34 Permalink
Ortholimburg

Ik denk ook dat de betreffende tand verloren is. Naast een paar ontstekingshaarden is er duidelijk wortelresorptie, dat komt niet meer goed. Als hij toch weg moet, en je moet beugelen, waarom dan niet de kiezen naar voor halen? Er zitten blijkbaar nog 2 kiezen ,dus de ruimte kan perfect gesloten, worden zonder dat er bovenaan een kies zonder antagonist komt te staan (de wijsheidstand niet meegerekend. ) Is wel wat werk en vergt een bepaalde aanpak maar is meestal perfect te doen!
ma, 08/19/2013 - 13:32 Permalink
Illuminus

@ortholimburg: waar zie je de resorptie aan de 46??

Ik vind de helderheid/contrastratio van de foto slecht, en daarom hou ik een slag om de arm, maar ter hoogte van het botniveau mesiaal 47 vrees ik voor beginnende cervicale externe wortelresorptie (ik bedoel niet de contactcaries die er boven zit)...zou daar in ieder geval nog een bitewing van maken om een artefact uit te sluiten (of te bevestigen).
di, 08/20/2013 - 00:03 Permalink
chrisr

Super bedankt voor jullie raad, en respect dat jullie hier je vrije tijd aan besteden!

Ik ga morgen langs een nieuwe tand-arts en laat een nieuwe foto maken. De laatste tand-arts die er een kroon op wou zetten die heeft ook van tevoren een foto gemaakt, maar het is me niet gelukt om deze op te vragen. Ik laat een bitewing maken, en mij lijkt de beste oplossing om de tand er dan uit te laten trekken. Ik ga morgen ook alvast kijken waar ik een beugel kan laten zetten en wat daarvan de mogelijkheden zijn.

Nogmaals bedankt voor jullie hulp.
di, 08/20/2013 - 08:00 Permalink
chrisr

Ik ben langs verschillende tandarts praktijkjes geweest hier en heb voor 24 augustus en 27 augustus een afspraak staan met een tandarts want die waren op dat moment niet aanwezig. Het werkt hier een beetje anders, ze halen eerst een opdracht binnen en dan nodige ze de tandarts uit die dan op 1 dag de werkzaamheden uitvoert daar.

Ik heb een foto laten maken en een "study model" dus je tanden in het klei laten maken zodat ik die mee kan nemen naar een andere shop waar een orthodontist erna kan kijken wat er mogelijk is met een beugel.

http://www.mupload.nl/img/gmjqui3rj.jpg

Dat is de laatste foto, zijn jullie dan nog steeds van mening dat de kies getrokken moet worden? Ik wil hem begin volgende week laten trekken. Ik zie dat er ook nog 3 extra kiezen gaan komen. Gaat dit zorgen voor extra verschuiving van mijn tanden? Ze hebben me verteld als ik een beugel laat zetten dat ik dan minimaal 3 jaar een beugel moet dragen, denken jullie daar ook zo over?

Ik heb liever niet 3 jaar een beugel, maar als mijn tanden echt schever gaan worden dan heb ik die natuurlijk liever wel.

Alvast bedankt voor de informatie!
vr, 08/23/2013 - 14:12 Permalink
chrisr

Beste Nederlandse tandarts,

Ik heb mijn kies 5 maanden geleden laten trekken, en ik ben 2 weken geleden terug naar de tand-arts gegaan voor een afspraak om een implantaat te laten zetten. Eerst hebben ze een X-Ray gemaakt en daaruit bleek dat mijn gat waar de tand getrokken was helemaal niet goed genezen is. Ik heb te horen gekregen dat het voor mij een groot risico zou meebrengen, en dat het misschien wel 9 maanden zou duren voordat de implantaat goed vast zou zitten.(en bij 8 tot 12 % zou de implantaat helemaal niet vast groeien) Het zou voor mij veel beter zijn om een brug te laten zetten.

Ik heb me dus over laten halen om een brug te plaatsen. De eerste dag hebben ze 2 tanden geslepen zodat er een brug op zou passen, bij mijn achterste kies werd verteld dat daar een gaatje in zat die vlak bij de wortel kwam. Als ik hier later last van zou hebben moest ik hier een wortel kanaal behandeling voor krijgen. Mijn eerste vraag was dan natuurlijk, hoe doen we dat dan met de brug? Die zouden ze dan met tijdelijke plak vast zetten, en dan kwam ik na 3 maanden terug om te kijken of alles goed was en dan zou het met definitieve plak erop zetten.

De 2de dag was mijn brug klaar, en ze gingen testen of hij goed was. Helaas was hij veel te hoog en moest er wel 30 x aan geslepen worden om hem goed te krijgen. Daarna moest er nieuwe porselein overeen omdat hij er goed uit moest zien. Toen de porselein klaar was was de tand wederom veel te hoog en moest er nog 12 x aan geslepen worden, en aan het eind van het 4 uur durende spektakel werd gevraagd of de brug nu goed zat voor mij gevoel. Maar mij gevoel was dat mijn hele rechter kaak overal zeer deed alsof ze constant met ijs tegen me kiezen aanhielden.(de geslepen tanden deden al erg zeer als er koude lucht op kwam, en zeker als je een brug 42 x erop past en eraf trekt) En ik wist het gewoon niet meer en ik heb ook gezegd, ik denk van wel maar ik kan het op deze manier niet goed zeggen.

De brug werd erop geplakt, wat overigens enorm veel pijn deed, het meeste van de hele operatie, maar ik dacht even door zetten het word vast minder en ik ben er zo van af. Het was 30 januari toen ik daar was en de week erna ben ik weer terug gegaan omdat het nog even pijnlijk was en ik gebruiken al dagen pijnstillers. Ze hebben toen gezegd bij sommige mensen duurt het 2 weken voordat de pijn weg is en de kies eraan gewend is. Ik heb toen gevraagd, kunnen we niet alvast een afspraak maken voor de wortel kanaal behandeling, want een afspraak inplannen duurt ook een week en ik kan mijn werk niet goed verrichten omdat ik verstrooid raak van de pijnstillers.

Voor komende donderdag 13 februari heb ik een wortel kanaal behandeling staan, en ze moeten door de brug heen slijpen omdat ze hem al met de permanente plak hebben vast gemaakt. De kroon is van zirkoon, op dit moment gebruik ik ongeveer 1 pijnstiller per dag.(2 keer een halve om de pijn dragelijk te maken maar toch scherp genoeg om me werk te verrichten) Het enige probleem is dat ik op dit moment geen idee heb welke tand nu pijn doet. Ik denk soms dat het boven is, soms onder en ik verdenk er ongeveer 4 tanden van.

Het lijkt mij geen slim plan om zomaar een tand dood te maken, en zeker niet als je niet zeker bent dat het die tand is. Ik heb het idee dat de pijn langzaam minder aan het worden is, of dat ik er beter tegen bestemt ben geraakt. Wat moet ik nu doen? Ik heb niet echt meer vertrouwen in de tand-arts hier in Thailand. Maar de dagelijkse pijn maakt me leven ook stukken minder aangenaam.

Mvg, Chris
ma, 02/10/2014 - 18:44 Permalink
chrisr

Ik ben vandaag al terug gegaan om te vertellen dat ik niet zeker weet welke tand er pijn doet, en dat ik het raar vind om zomaar een wortel kanaal behandeling te laten doen en er vanuit te gaan dat het mijn achterste kies is. Ze hebben nogmaals een X-Ray gemaakt en de tandarts heeft toegegeven dat hij een paar foute heeft gemaakt.

Hij zegt er zeker van te zijn dat het de achterste kies is, en ik krijg daar morgenvroeg een wortelkanaal behandeling bij. Daarna slijpen ze de hele brug eraf en ze zullen een nieuwe brug plaatsen omdat deze brug niet goed is.

Ik hoop echt dat het allemaal goed gaat deze keer, ik zal er op moeten vertrouwen want hoe het nu is kan het sowieso niet blijven.
wo, 02/12/2014 - 13:43 Permalink