Kliniek of ziekenhuis?

Author:
ElChatNoir
Posted:
do, 05/03/2018 - 10:58
Door een terugkerende wortelkanaalpuntontsteking mis ik een grote rechterbovenkies (de 16 als ik het goed heb) en de kleine kies daarnaast is onlangs afgebroken en tijdelijk gevuld, maar zal ook getrokken moeten worden volgens mijn tandarts. Ik wilde in eerste instantie geen implantaat omdat het bot nog maar iets van 4 mm is sinds de laatste controle in het Sint Fransiscus ziekenhuis van afgelopen jaar. Maar nu het zou gaan om twee kiezen wil ik opnieuw de mogelijkheden bekijken i.c.m. botopbouw. Heeft er iemand ervaring met botopbouw (in de bovenkaak)?

Ik ben nu aan het afwegen waar ik mij het beste kan laten behandelen, in een kliniek of het ziekenhuis? Vrijwel alle ziekenhuizen hebben een contract met mijn zorgverzekeraar (FBTO), maar deze vergoeding is sowieso heel minimaal. Ik wil in eerste instantie dat het goed gedaan wordt uiteraard en daarnaast spelen de kosten ook mee.

Ik zou graag jullie advies/ ervaringen horen omtrent een goede behandelaar.
roselien

Hallo,

Bij mij is 2 weken geleden een z.g. sinus operatie uitgevoerd, bovenkaak.
Dit is dus bot opbouw .
Gelijktijdig zijn er 2 implantaten geplaatst.
Dit heb ik laten doen in een kliniek bij een implantoloog.

Het viel mij op, na veel gelezen te hebben, dat in de ziekenhuizen bij de kaakchirurgen, er altijd, als er botopbouw nodig is, dat gehaald wordt uit het lichaam.
Dit is een pijnlijke ingreep.

Mijn implantoloog heeft de botopbouw gehaald uit een potje. Dit is veel minder ingrijpend als bij de kaakchirurgen en met uitstekend resultaat.
Waarom de kaakchirurgen hier niet voor kiezen, heeft te maken werd mij verteld met de wijze van declareren.

Ik weet niet waar je woont, anders kan ik wel d.m.v. een pb een goede implantoloog doorgegeven.
Als je gaat googelen, o.a. bij zorgkaart nederland, vind je hier ook genoeg goede implantologen.
za, 05/05/2018 - 14:09 Permalink
vV

Als antwoord op door roselien

even een correctie: keus kunstbot of eigen bot of combinatie heeft te maken met de grootte van het defect, heeft niets met declareren te maken. ja met eigen bot is duurder maar men is er ook langer mee bezig, dus dat is logisch. Wat telt is het eindresultaat. Kijken naar kosten is korte termijn, kijken naar resultaten doe je voor de lange termijn.
Een implantoloog die stelt dat het met declareren te maken heeft moet misschien toch weer even de studies na gaan kijken. Grenzen liggen overigens niet heel scherp, een stuk ervaring en lange termijn vervolgen van eigen werk heeft hier ook wel iets mee te maken.
zo, 05/06/2018 - 10:04 Permalink
roselien

Als antwoord op door vV

Beste V.

Een operatie met eigen bot is duurder, zoals U schrijft. Maar men bereikt met bot uit een potje hetzelfde resultaat en is veel minder ingrijpend.
Ik kan/ en wil hier niet verder op in gaan.

Het enige dat ik dan aan de vragensteller adviseer, vraag eens verder na en dan zal je constateren dat de kaakchirurg een veel ingrijpender behandeling voorstaat.
Ga ook eens na, hoe de mensen de ingreep bij de kaakchirurg hebben ervaren en vergelijk dat met dezelfde behandeling bij de implantoloog.

Mijn ingreep, de sinus operatie bij de implantoloog en ook nog een transplantatie van tandvlees, is mij niet meegevallen.
Maar als ik de verhalen hoor, van mensen die dezelfde ingreep hebben ondergaan bij de kaakchirurg, dan ben ik blij, dat de implantoloog deze ingreep heeft uitgevoerd.
zo, 05/06/2018 - 11:22 Permalink
ElChatNoir

Als antwoord op door vV

Bedankt voor jullie reacties. In eerste instantie gaat mijn voorkeur naar een academisch ziekenhuis en echt bot, maar mijn moeder heeft veel negatieve ervaringen met botopbouw en de voordelen zijn me nog niet echt duidelijk t.ov. kunstbot dus neig nu meer naar een kliniek.

@vV:
- Wat bedoel je exact met de grenzen liggen niet heel scherp?
- En weet je toevallig ook iets over de levensduur van implantaten? Ik hoorde over het merk Zimmer/Biomet met een levensduur van 15 jaar. Ik ben zelf 36 jaar en zou graag niet over 15 jaar weer voor dezelfde keuze hoeven te staan.

@Roselien: ik heb je een PB gestuurd voor een goede implantoloog in Zuid-Holland (Rotterdam/ Den Haag). Ik hoor het graag als je iemand weet.
zo, 05/06/2018 - 19:04 Permalink
roselien

Als antwoord op door ElChatNoir

Hallo,


Het bot wat uit een potje komt, is van mensen.
Tegenwoordig komt er veel bot beschikbaar van mensen die een nieuwe heup krijgen.
Het bot moet uiteraard voldoen aan strikte eisen.
Uiteraard is dit veilig en het bot komt uit Nederland.
Men heeft hier hele goede ervaringen mee.

Er is ook bot uit een potje wat een andere samenstelling heeft, maar hier heeft mijn implantoloog niet voor gekozen.
De ervaringen met het bot van mensen is heel erg goed voor de botopbouw i.v.m. implantaten.

Ik heb geen pb ontvangen.

Als je even op google intikt implantologen in Den Haag, zie je b.v. zorgkaart nederland.
Daar staan al 22 implantologen op met waarderingen.
In Rotterdam staan 20 implantologen vermeld.
De waarderingen zijn hoog, lees alle reviews maar eens na.
zo, 05/06/2018 - 19:22 Permalink
vV

Als antwoord op door roselien

met de grenzen liggen niet heel scherp bedoel ik dat er wat verschil in inschatting en ervaring zal zijn waardoor bij dezelfde situatie de ene implantoloog (met het door hem geprefereerde merk implantaat) zal kiezen voor kunstbot of bot van de botbank , en een ander voor eigen bot.

Merk implantaat wordt in principe bepaald door de implantoloog trouwens. Die keuze bepaald hij op basis van zijn ervaring en inschatting. Hij is immers aanspreekpunt wanneer het mis gaat.
ma, 05/07/2018 - 08:21 Permalink