Klikgebit bij jongere

Author:
roxxie97
Posted:
di, 07/31/2018 - 21:31
Hoi! Al sinds ik me kan heugen heb ik een vreselijk gebit, mede dankzij moeders die 8 jaar niet met mij naar de TA ging, mij nooit leerde poetsen en mij alles liet snoepen wat ik maar wilde.. Resultaat? Overal gaten, vergane zwarte tanden en altijd pijn. Op mijn 12e ben ik voor het eerst weer gegaan toen ik in een pleeggezin terecht kwam. Die TA was super lief en heeft goed geholpen. 4 kiezen zijn onder narcose getrokken: die waren niet meer te redden. Zo ongeveer al mijn tanden zijn wel eens gevuld of hebben een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Inmiddels ben ik alweer bijna 9 jaar verder en wordt ik volgende maand 21 jaar. Ik moet nog steeds maandelijks naar de TA vanwege gaatjes, afgebroken tanden o.i.d.

Doordat het zo zwak is is het echt een drama. En als student die alles zelf moet betalen is het allemaal niet meer te doen. Mijn huidige TA wil een kroon plaatsen op een kies, maar ik heb een second opinion aangevraagd bij een andere arts. Die ziet er nog wel wat voor om alles te redden: weer allemaal gaatjes vullen etc. Weer die molen in van elke week TA. Ik moet nu 3x per dag gaan poetsen, flossen spoelen, door een rietje drinken, mag niks hards afhappen.. pfff.. Ik wordt er zo gestoord van. Al 9 jaar lang elke dag naar de tandarts en het hoofd net boven water kunnen houden omdat ik elk jaar meer dan 2000 euro aan kosten heb, ik ben al hoog verzekerd.. Ik heb al veel opgezocht over een klikgebit in de bovenkaak (niet onderin).. En dat lijkt me wel wat. is een stuk betaalbaarder en dan hoef ik niet elke maand naar de TA (well.. let's hope so). Al mijn tanden zijn ook vreselijk geel en daarom lijkt zo'n gebit me wel wat, want nu beheerst mijn gebit echt mijn leven. Ik durf niet meer te lachen met open mond.. Ik snap best dat een klikgebit niet alle problemen oplost en het ook andere problemen kan veroorzaken, maar toch denk ik dat het opweegt tegen de financiële kant en het nu al 9 jaar lang maandelijks naar de tandarts moeten..

Mijn vraag is dus: bestaan er tandartsen die een klikgebit in de bovenkaak willen plaatsen bij jongeren van mijn leeftijd? Want ik heb nu 3 TA gesproken die het afraden.. met als reden dat je kaak er zo van slinkt.. maar dat is volgens mij meer zo bij het ondergebit dan het bovengebit.. Heeft iemand hier een advies in? Ik ben een beetje ten einde raad met dat gebit van mij, het is elke keer hetzelfde liedje en een vicieuze cirkel aan het worden..
vV

wat is er precies betaalbaar aan een klikgebit met prothese in bovenkaak? het is vrij onwaarschijnlijk dat daar een machtiging voor wordt afgegeven, dus dat betekent alles zelf betalen mbt de implantaten, en de iegen bijdrage op de VP en steggen. . ergens tussen de 6000 en 8000 euro..Is op papier net zo duur vaak zelfs duurder dan kronen, ervan uitgaande dat niet elke tand/kies een kroon hoeft te hebben.
Maar: wanneer alle oorzaken onder controle zijn, waarom niet restaureren? heb je trouwens wat niet vergoed werkt afgetrokken van de belastingen? scheelt wellicht ook nog iets.
wo, 08/01/2018 - 08:09 Permalink
roxxie97

Als antwoord op door vV

Bedankt voor het bericht vV!

Inmiddels zijn we ruim 2 weken verder en heb ik vanmiddag een tandarts bezocht die bereid is om mij een gebitsprothese aan te meten voor de bovenkant. Dit ging niet heel simpel. Ze wilde me ook eigenlijk nog langs een gespecialiseerde psycholoog laten gaan om te bespreken of dit echt is wat ik wil. Mijn vader was mee. Uiteindelijk krijg ik nu dus toch een gebit in de bovenkant. De prijs valt me reuze mee. Ik ben zo opgelucht dat eindelijk het gaat gebeuren.

Ik heb me natuurlijk ingelezen over dit alles, de voor- en nadelen bekeken.. de horrorverhalen gelezen.. De pijn die je hebt in het begin en het ongemak dat een prothese kan geven als hij niet goed blijkt te zitten.. En to be honest.. Alles beter dan wat er nu in zit. Mijn kiezen worden in 2 delen getrokken waarna ik 2,5 maand moet wachten tot dat genezen is. Daarna worden mijn overige tanden getrokken en wordt er een gebit bovenop gezet. Het trekken vind ik wel doodeng.. Maar nogmaals, ik ben zo blij dat mijn tanden nu niet meer gaan afbreken bij het eten van een broodkorstje.

Nog 1,5 maandje wachten tot de eerste afspraak!
vr, 08/17/2018 - 22:02 Permalink