Kies verwijderd door kaakchirurg, nu gat met bot zichtbaar

Author:
DominiqueT
Posted:
do, 04/02/2009 - 23:42
Beste Mensen,

Ik blijf een beetje in het ongewis en alles wordt nu gegooid op mijn roken.Maar ondertussen loop ik met enorme pijnen waarvoor ik al Zaldiar heb gehad en dan nog is de pijn weg.

Vorige week woensdag is mijn rechts boven achterste kies (geen verstandskies) weggehaald door de kaakchirurg omdat deze was afgebroken en mijn tandarts het een te groot risico vond omdat deze kon knappen. Liep al 4 weken met pijn en aan de Ibrofen.

Woensdag is alles zo ver ik kan beoordelen goed verlopen en is de kies verwijderd onder verdoving. En het gat gehecht.
Napijn en zwelling waren gewoon maar na 3 tot 5 dagen moest alles toch wel over zijn.
De zwelling werd wel minder maar de pijn niet. Heb 4 maal daags 400mg Ibrofen geslikt en maandag maar gebeld naar het VU en aangegeven dat de pijnklachten niet minder werden.
Ik ben s'middags geweest en een andere kaakchirurg heeft toen de hechtingen verwijderd en alles schoongespoeld. Haar conclsuie was dat het licht ontstoken was door het vuil wat er achter gebleven was. En dat wat ik boven dus in de rand boven nu mijn laatste kies zag dat was mijn bot. Dit zou komen omdat ik rook.
Maar zo ver ik heb gezien zaten daarboven eerst hechtingen en die waren nu verdwenen en zag je dus het bot.
Dit kon wel twee weken duren voordat het vel weer over mijn bot heen groeit.

Ik heb het internet al afgezocht maar kan niets over deze complicatie vinden en ik vraag mij af of dit niet toch alsnog gehecht moet worden ??????

Maar ik houd dit geen twee weken uit, heb maandagavond via de doktersdienst andere pijnstillers gevraagd omdat de Ibrofen niet meer voldoende is en ik heb Zaldiar gehad. Maar daar wordt ik beroerd van dus ben maar weer terug naar de Ibrofen voor een beetje verlichting. Ik houd alles goed schoon, poets na iedere maaltijd of als ik iets dink en spoel met zout water. En ik heb zo'n spuit waarmee ik het gat en het bot mee schoon spoel.

Het is nu donderdag en ik zie geen genezing of vooruitgang dus ik begin een beetje moedeloos te worden.

Moet ik nu weer terug gaan of klopt het dat dit twee of drie weken kan duren voordat het geneest ? En anders moest er een stukje bot weggeschaafd worden zodat het vel er wel weer over een kon groeien en kom dan maar over twee weken terug.

Hellup !!!!
Graag advies!!!!!!
Heeft iemand hier ervaring mee ???
Wat moet ik nu doen, heb zo'n pijn ???

Bij voorbaat dank voor ieders reactie !

Groetjes van Dominique
Rast123

Hoi Dominique!

Dat kan ook door roken gewest zijn. Als Je een kaak - operatie (uittrekken van tanden bij de kaakkirurg is ook een klijne operatie) heeft, zou je voor ongeveer een week niet roken, maar minstens 5 dag.

Als daar wat overblijft, is een fout van het kirurg.. of assistente, mag out, hou veel en wat overblijft, maar het zou niet gebeuuren, als ik weet..

Probeer noog een keer te laten reinigen - bij de docteur - en niet roken voor minstens 5 dag!

Groetjes
vr, 04/03/2009 - 11:15 Permalink
Illuminus

U heeft alveolitis

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=2027

De blootliggende botranden kunnen idd komen van roken, dit vermindert ernstig de doorbloeding in het tandvlees waardoor wondranden sneller necrotiseren en terugtrekken.

U moet (zeker bij pijn) meerder keren per dag de tandkas (alveole) uitspoelen met de spuit, liefst met een 1,5 procent waterstofperoxide oplossing.Wanneer de pijn weg is kunt u volstaan met (lauw) water (als het u zelf niet goed lukt is het misschien handig om iemand anders te laten spoelen).Omdat u de wond uit moet spoelen wordt er niet gehecht.

Niet roken is een voorwaarde om tot een snelle genezing te komen, immers roken verminderd ook de bloedvoorziening in het kaakbot en heeft op die manier een negatieve invloed op de genezing.

Bij goed uitspoelen zal de pijn redelijk snel verdwijnen, de sluiting van de extractiewond zelf zal idd ongeveer een week of 3 zijn.


Met vriendelijke groet
vr, 04/03/2009 - 19:35 Permalink
DominiqueT

Bedankt voor jullie reactie.

Ik weet nu tenminste wat het is en dat ik gewoon moet wachten totdat het geneest.

Goed schoonhouden doe ik al want ik heb zo'n spuit en gekookt water met een beetje zout en na alles wat ik eet en drink spoel en spuit ik even.

Ja, lullig maar niet roken zo maar dat lukt mij niet. Wel rook ik maar max 6 sigaretten per dag.
En dat van een week niet roken dat stond niet in de folder die ik mee naar huis heb gekregen na de behandeling en ook heeft niemand mij gewezen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Daarbij hebben zij mij ook niets gemeld over complicaties als je rookt.

Ik heb namelijk al twee kaakoperatie's achter de rug en na mijn laatste kaakoperatie heb ik een paar dagen niet gerookt en daarna veel meer dan ik uberhaupt nu rook.

Ik word alleen doodmoe van de pijn. De Ibrofen helpt minimaal.
Kan ik voor pijnstilling dan contact opnemen met mijn huisarts of moet dit via de kaakchirurg.

Was ik beter geinformeerd dan had ik zeker mijn voorzorgings maatregelingen getroffen en zeker een aantal dagen niet gerookt om dit te voorkomen.
Maar er werd gedaan, nu de kies er uit en dan na een dag of drie bent U van de pijn af die U de afgelopen weken heeft gehad. Ja, daag deze pijn is veel ondragelijker en werken normale pijnstillers niet bij.

Nogmaals bedankt voor jullie reactie en graag advies qua pijnstilling.
Voel mij vanavond weer erg beroerd, waarschijnlijk weer koorst. Dus graag advies

Groetjes van Dominique
za, 04/04/2009 - 01:45 Permalink
Illuminus

Als u mijn antwoord leest ziet u dat ik 1,5% waterstofperoxide adviseer, dat is niet voor niks. Er bevindt zich een dood laagje op het kaakbot, welke de ontsteking in stand houdt. Waterstofperoxide heeft een bruisend effect en weekt dit laagje los en bestrijdt op die manier de ontsteking.

Even spoelen na het eten is niet voldoende, het gat moet echt een paar keer grondig gespoeld worden om de dode cellen te verwijderen. Pas als deze dode cellen weg zijn zal de pijn verminderen en dan kunt u volstaan met spoelen met water.

En of u wilt roken of niet dat is uw eigen keus, roken is slecht voor de wondgenezing punt, ook voor deze wondgenezing.

Tandkas uitspoelen met 1,5 procent waterstofperoxide (U koopt een flesje van 3% en dat verdunt u 1 op 1 met lauw water). En liefst toch een paar dagen niet roken, het stoort gewoon de genezing. Voor pijnstilling kunt u misschien naproxen proberen (aleve classic om te beginnen, mocht dit geen zoden aan de dijk zetten evt. aleve intense (let op de dosering!!!).

groet
za, 04/04/2009 - 13:39 Permalink
Yazoo

Hallo,

Ik heb een soortgelijk probleem:

Negen dagen geleden 2 implantaten laten plaatsen voor de plaatsing van een geheel onder kunstgebit.
Na 3 dagen bleef ik aan de linkerkant pijn houden terwijl de rechter kant mooi genas.

Dierct terug naar de kaakchirurg, hij stelde vast dat de genezing goed verliep, hij gaf wel voor de zekerheid antibiotica mee en wat beter pijnstillers.

Na 6 dagen was de pijn niet meer te harden, weer terug naar de kaakchirurg, hij stelde nu vast dat het bot nog voor een deel open lag. (er was een stuk bot weggeslepen om het implantaat een stevig plateau te bieden)

Advies goed blijven spoelen met een spoelmiddel voorgeschreven door de arts, kennelijk hebben de hechtingen niet goed gehouden. Probleem is dat de pijn niet minder wordt, ik vraag mij af hoe lang het duurt voordat het bot weer bedekt is, zodat de zenuwpijn niet meer voelbaar is.

Dominique jij ook sterkte en laat weten hoe het verder gaat.

Alvast bedankt!
zo, 04/05/2009 - 18:48 Permalink
Illuminus

Durf ik niet zonder meer te zeggen, ik heb de situatie niet gezien. Misschien is het periost wat geirriteerd omdat de hechting van de flap los is gekomen....dat is idd pijnlijk maar zou met goed schoonhouden (spoelen met chloorhexidine en de ab-kuur ) toch wel redelijk snel over moeten zijn.

Uw behandelaar is in deze toch het eerste aanspreekpunt, implantaten kunnen verschillende pijnlijke complicaties geven die ik van hieruit niet kan overzien.


Met vriendelijke groet
zo, 04/05/2009 - 21:32 Permalink
DominiqueT

Ik heb het advies meteen opgevolgd en heb dus waterstofperoxide 3% gehaald en van deze met gekookt water 1.5% gemaakt.
En spoel dus sinds zaterdag met deze 1.5% waterstofperoxide en sinds vandaag heb ik iets minder pijn en kan ik weer een beetje de draad oppakken ipv alleen maar slapen en in bed liggen.

BEDANKT VOOR UW ADVIES TANDARTS!!!!!!!!

Ja en helemaal niet roken, zo opeens lukt mij niet. Ik beperk het echt tot die max. 6 sigaretten per dag. Dit heeft mij wel aan het denken gezet en ik wil nu dit jaar gaan stoppen met roken. Ik rookte toch al niet meer dan 7 tot 8 sigaretten per dag. Ik ben hier enorm van geschrokken. Terwijl ik toch echt geen doetje ben, heb al in totaal 2 kaakoperaties gehad en nog een viertal andere maar mijn lijf heeft nog nooit zo gereageerd. Ja, ik wordt ook een dagje ouder dus dat gaat meewegen maar als je 38 bent zou dit nog geen problemen mogen veroorzaken. En er staat mij nog een operatie te wachten dus lijkt het mij verstandig voor die tijd te stoppen met roken.

Ik zie volgens mij al een heel klein laagje huid weer over het bot heen groeien dus het herstel is nu begonnen. Joepie!!
Ik blijf natuurlijk goed spoelen en schoonhouden en volgende week heb ik een afspraak staan bij de kaakchirurg en dan zal ik wel mijn ongenoegen uiten over dat ik niet op de hoogte gesteld ben over de complicatie's die kunnen onstaan door roken. Anders had ik mij beter kunnen voorbereiden op deze ingreep en er werd nogal luchtig over gedaan. Ik beschouwde het net zoals een kies trekken bij de tandarts, dus een relatief lichte ingreep en niet als een kleine operatie.

Iedereen enorm bedankt voor de steun en advies.
Zit morgen bij mijn internist dus zal dit ook met hem bespreken.

Groetjes van Dominique
di, 04/07/2009 - 00:43 Permalink