kans op gevoeloosheid

Author:
kenaz6953
Posted:
wo, 07/04/2007 - 20:25
ik heb vandaag een OPG laten maken van mijn kaak, omdat mijn verstandskies uit moet (begint pijnlijk te worden). De chirurg zou hem vandaag uit halen maar bleek op de OPG dat de kaakzenuw net tegenaan de wortels van de kies loopt... Er is een CT gemaakt, en inderdaad het trekken wordt heel lastig.
Ik heb ook gehoord dat het gevaarlijk is om de verstandskies uit te laten trekken omdat je dan de zenuw mee kan trekken en dus beschadigen. Wel lees ik op verschillende forums dat het gevoel in de onderkaak en lip terug komt binnen 3 maanden ongeveer. Ik maak me erg zorgen om. Ik ben 25 en wil niet de rest van mijn leven zonder gevoel in mijn onderlip leven...
De kaakchirurg zei dat hij eerst de bovenste deel van de kies zou weghalen en dan zal hij voorzichtig de wortels uit trekken, als het lukt. anders laat hij ze wel zitten. Maar mijn vraag is dan: is het niet erg om de wortels in te laten zitten? hoe lang duurt het voordat bot weer wordt gevormd waar de verstandskies was?
Bovendien moet ik de vliegtuig nemen over 5 dagen... kan dat wel??

Alvast bedankt!
hermina

Het is nou niet zozeer gevaarlijk, je hebt alleen een kans op deze complicatie. Ik heb al heel veel jaren veel minder gevoel in de helft, want daar gaat het dan om, van mijn onderlip (zenuw maar deels hersteld).
Het went, ik weet niet beter meer en er is net zo goed mee te leven als met helemaal werkende zenuw (al wil het idd liever niet erger dan het nu is). Beter voorkomen natuurlijk en daar is bij jou dus veel aandacht voor, als je last hebt zal de kies er toch uit moeten lijkt me. De kaakchirurg lijkt me een prima persoon om je vragen mee te bespreken als ik het zo lees.
En meestal (las je al) herstelt de zenuw zich wel helemaal mocht er toch wat mee gebeuren.

Groet, Hermina.
wo, 07/04/2007 - 22:43 Permalink
MegaSky

Hallo Kenaz,

Bij mij was hetzelfde het geval. Uit angst om gevoel in m'n onderlip kwijt te raken, heb ik de extractie van m'n verstandskies afgeblazen. Inmiddels is het een jaar later, en m'n verstandskies begon al aardig weg te rotten omdat ik er niet goed bij kon met het poetsen. Hij moest er dus toch uit. Dus 2 dagen geleden ben ik naar de kaakchirurg geweest om de kies alsnog te verwijderen. Volgens de foto lag de zenuw nog steeds tegen de wortel aan, wat kans zou geven dat deze beschadigd zou raken. Echter, zo vertelde de kaakchirurg mij, het kwam maar bij 10% van de gevallen voor. Bovendien zou de zenuw zich in de jaren deels herstellen. Ik heb maar zo gedacht: de kies KAN nou eenmaal niet blijven zitten. Dit zou veel ergere klachten opleveren. Dus ik had geen keus. 2 dagen geleden is m'n kies eruit gegaan. En ik had geluk. Nadat de verdoving was uitgewerkt, merkte ik dat m'n gevoel in m'n onderlip onverminderd was. Ik zou dus zeggen: neem de gok. Je kunt de verstandskies ook niet echt laten zitten, toch?
do, 08/23/2007 - 08:15 Permalink