Kaakverlenging

Author:
100%hallal
Posted:
zo, 07/29/2007 - 23:18
Hallo allemaal, mijn eerste post hier! :)

Ik zal me even voorstellen met mijn verhaal er achter aan. Ik ben Maaike en ik ben 21 jaar. Heb vanaf jonge leeftijd een beugel gehad (denk jaar of 10) en was er binnen een aantal jaar vanaf. Destijds heeft de orthodontist mij voorgesteld een kaakoperatie te doen. Ik was jong dus het leek me niks. Ik had destijds een overbeet van meer dan een centimeter (12mm dacht ik).
Echter, het stoort me tegenwoordig behoorlijk dat ik zo'n kleine onderkaak heb. Daarbij heb ik ook een vrij grote neus en staat het gewoon niet mooi. Ik heb kleine kwaaltjes waarmee ik inmiddels heb leren leven. Mijn mond heeft de natuurlijke neiging open te hangen en ik bijt vaak op mijn wang omdat kennelijk mijn kiezen niet goed staan. Ik heb nog steeds een overbeet.
Laatst begon mijn tandarts erover dat mijn verstandskiezen eruit zouden moeten. Dat idee leek me al niet zo, aangezien ik al zo weinig kiezen van mezelf heb (door de kleine onderkaak waren een aantal kiezen van nature al niet aangelegd, zegt denk ik wel iets). Echter, het zette me wel aan het denken en mocht ik nou toch bij de kaakchirurg belanden, zou ik wel een kaakverlenging willen. Ik heb al wat rond gekeken en heb ontdekt dat er iets als distractie bestaat (het geleidelijk uiteenschuiven van een kaak door te draaien) en een operatie waarbij de kaak in een keer naar voren wordt gezet.

Ik ben erg benieuwd wat de voorwaarden zijn voor beide operaties en wat de voor en nadelen zijn. Ook ben ik benieuwd wat het voortraject inhoudt en of ik dus opnieuw een beugel zou moeten. En niet geheel onbelangrijk, kan het door de verzekering vergoedt worden?

Ervaringen zijn ook erg welkom!

Bedankt alvast!
Anoya

Volgens mij kun je al veel vinden als je even op de site zoekt op 'osteotomie' of kaakoperatie :wink:

Ik heb zelf een overjet van 5mm, althans die wordt op het moment gecreëerd met beugels om vervolgens met een osteotomie mijn onderkaak naar voren te schuiven. Dit wordt vergoed, maar bij mij worden ook de beugels 100% vergoed i.v.m medische noodzaak. Of jouw operatie wordt vergoed hangt volgens mij ook af van de noodzaak, maar als je er heel veel last van hebt, zou ik 's langsgaan bij je tandars om een doorverwijzing te vragen? :)

Volgens mij is trouwens ook een beugelbehandeling bijna vanzelfsprekend als de stand van de kaken gaat worden verandert. Zoiets zei mijn chirurg in ieder geval.
ma, 07/30/2007 - 09:12 Permalink
m@ris

ik heb in april een kaak verlenging gehad en bij mij is de onderkaak een cm naar voren gezet. ook bij mij is het volledig vergoed en ook de beugel.
beugelen kom je niet onderuit omdat alles van te voren eerst goed gezet moet worden zodat het na de operatie in de goede stand staat.

ik heb de operatie gehad dat het in één keer goed werd gezet en ik heb ook begrepen dat ze de andere variant vaak bij jongere mensen doen.

maar ik zou idd gewoon aan je tandarts een verwijsbrief vragen naar de kaakchirurg en hij kan je er meer over vertellen.
de operatie word dan aangevraagd bij je verzekering en die beslissen uiteindelijk of het vergoed word.

gr mariska
ma, 07/30/2007 - 12:25 Permalink
100%hallal

Bedankt!

Nog een vraagje: wordt er dan alleen onder een beugel geplaatst? Het gaat tenslotte om de onderkaak, of wordt de stand van de tanden aan de bovenkaak ook gewijzigd?

Hoe is de operatie bevallen?

Wat was bij jullie de medische noodzaak van de osteotomie?

Ik heb over twee weken ofzo een afspraak bij de tandarts, dus dan ga ik het er even over hebben.
ma, 07/30/2007 - 12:51 Permalink
Anoya

Nee, boven en ander bij mij. Anders sluit het niet meer goed op elkaar aan. Je bovenkaak en tanden hebben wel degelijk te maken met je onderkaak en tanden. Het geheel moet tenslotte goed aansluiten op elkaar.

De medische noodzaak zat hem bij mij in dat ik een bijzonder diepe beet heb, mijn ondertanden staan af en toe in mijn verhemelte. Daarbij heb ik een dekbeet (mijn boventanden bedekken mijn ondertanden 100%) en een dwangbeet (mijn onderkaak wordt naar achteren gedwongen). Wanneer ze dit allemaal recht zouden zetten met beugels zou ik een overjet krijgen, en deze gaan ze dus waarschijnlijk corrigeren met een onderkaak osteotomie. Dat wordt dus allemaal vergoed omdat het bij de behandeling hoort. :)

Succes bij je tandarts alvast! :smt006
ma, 07/30/2007 - 12:55 Permalink
niessie

Bij mij hebben ze zowel de bovenkaak als de onderkaak verplaatst. Mijn onderkaak is volgens mij iets naar voren gezet. Ik zal a.s. vrijdag eens vragen hoe het precies is gegaan. Bij mij moest het omdat een beugel anders geen zin had. Ook bestond de kans op problemen op latere leeftijd.

De operatie is mij meegevallen en ik kreeg het helemaal vergoed. Wel ben ik bij DSW verzekerd en heb ik de aanvullende verzekering. Ik weet niet of het anders ook vergoed zou worden..

Succes met je beslissing!
zo, 09/09/2007 - 13:01 Permalink
100%hallal

Om nog even terug te komen op dit topic. Voor mij is het gehele feest niet doorgegaan. De kaakchirurg zag geen noodzaak en stelde bovendien een verbreding van de bovenkaak voor. Dat zag ik niet zitten en ben niet verder gegaan met gesprekken. Ik vind het aan de ene kant wel jammer omdat ik het gewoon niet mooi vind ik mijn gezicht dat ik bijna geen kin heb, maar aan de andere kant, je bent gezond dus waarom opereren??
vr, 12/28/2007 - 12:11 Permalink