Kaakoperatie nodig?????

Author:
Ro-78
Posted:
vr, 05/05/2006 - 11:46
Hallo,

Na veel zoekwerk op internet ben ik hier beland. Ik heb niets gevonden over mijn specifieke gebitsprobleem dus ik hoop dat er hier iemand wel wat over weet.
Mijn onderkaak is naar voren gegroeid. Ik heb begrepen dat bij de meeste mensen bij wie dit het geval is, de ondertanden verder staan dan de boventanden of er tegenaan komen. Bij mij is het zo dat mijn boventanden nog steeds verder staan dan mijn ondertanden alleen zijn zij mee naar voren gegroeid en steken dus een beetje schuin vooruit. Het idee van een kaakoperatie staat me echt heel erg tegen (iedereen waarschijnlijk). Zou dit alleen met een beugel te verhelpen zijn of is een operatie echt noodzakelijk.

Alvast bedankt,
Groetjes R
Ro-78

Hallo Dokter Bart,

bedankt voor uw reactie. Ik ben 25 dus mijn kaken zullen niet meer groeien. Ik neem aan dat de de operatie zal inhouden dat mijn onderkaak naar achteren wordt geplaatst. Is dit een risicovolle en heel ingrijpende operatie. Ik kan me voorstellen dat elke kaakoperatie zeer ingrijpend is maar ik neem aan dat er verschillende gradaties zijn.

Groetjes, R
za, 05/06/2006 - 14:22 Permalink
drbart

In ervaren handen valt het met die gradaties wel mee. Het belanrijkste risico van een onderkaaksosteotomie bij jou zou verlies van gevoel in onderlip/kin zijn. Maar zelfs als dat zou gebeuren, je bent nog jong dus je zou er waarschijnlijk wel aan wennen (zie http://www.drbart.nl/site/kaakgewrichtsklachten)
Maar mischien moet juist je bovenkaak wel naar voren... Om dat te kunnen bepalen zou ik je een keer moeten zien (0345-672346)
DrBart http://www.drbart.nl
za, 05/06/2006 - 17:17 Permalink
Djes

Hoi R,

Ik begrijp dat je het een moeilijke beslissing vindt om je te laten opereren, zelf moet ik ook beslissen om het hele traject aan te gaan.
Mijn onderkaak is namelijk te groot en daardoor passen m'n tanden niet op elkaar, waarschijnlijk heb ik daardoor een half jaar geleden m'n kaak op 2 plekken gebroken met sporten (instabiel).
Nu is het geval bij mij dat m'n bovenkaak eerst verbreed moet worden en daarna m'n onderkaak naar achteren zodat het goed op elkaar gaat passen.
Hier gaat behoorlijk wat tijd in zitten, maarrrrr dan mag het resultaat er wel wezen, althans daar ga ik van uit!
Daar hoort een tijd beugelen ook bij. :(
Maar ik heb toch besloten om dit te laten doen, het lijkt me fantastisch als m'n kaken goed op elkaar passen, het eten wat makkelijker gaat en het aangezicht mooier wordt! :smt003
Ik denk ook wel dat de pijn mee zal vallen..
zo, 05/07/2006 - 10:47 Permalink
joppie

Ik ben in september geopereerd aan een bovenkaak verbreeding. Het is mijn gelukkig allemaal mee gevallen. Ik heb nu boven en onder een beugel om twee gelijken bogen te krijgen. Als dat zover is dan krijg ik een onderkaakoperatie. Dit zal waarschijnlijk januari 2007 worden. Hoe komt steeds dichter bij. Ik vindt het ook wel heel erg eng worden nu.

groetjes joppie
di, 05/09/2006 - 21:42 Permalink
Marieke_**

Hallo Dokter Bart,

bedankt voor uw reactie. Ik ben 25 dus mijn kaken zullen niet meer groeien. Ik neem aan dat de de operatie zal inhouden dat mijn onderkaak naar achteren wordt geplaatst. Is dit een risicovolle en heel ingrijpende operatie. Ik kan me voorstellen dat elke kaakoperatie zeer ingrijpend is maar ik neem aan dat er verschillende gradaties zijn.

Groetjes, R


Beste R,
Ik ben zelf een meisje van 14 jaar.
Bij mij is verteld dat mijn onderkaak sneller groeit dan mijn bovenkaak.
De ortho vertelde mij dat als ik het zou willen opereren dat ik dan 18 moet zijn en als ik die operatie wil dat ik dan 2 jaar van tevoren beugel moet dragen en met beugel geopereert moet worden.
Misschien is de kans als ik tegen die tijd 18 ben dat ik dan een overbeet heb.
Het lijkt wel hetzelfde probleem als jouw verhaal.
di, 02/27/2007 - 08:45 Permalink